Top

Ξυλοφάγα έντομα

Ξυλοφάγα έντομα

Ξυλοφάγα έντομα

Ξυλοφάγα έντομα

Τα ξυλοφάγα έντομα στην Ελλάδα χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες. Τα ξυλοφάγα σκαθάρια με την εμπειρική ονομασία σαράκι και τα κοινωνικά ξυλοφάγα έντομα, που ονομάζονται τερμίτες. Τα ξυλοφάγα έντομα ανήκουν στα έντομα υγειονομικής σημασίας, δηλαδή στα έντομα που μπορούν να δημιουργήσουν ζημιές και να αναπαραχθούν μέσα στα σύγχρονα κτήρια. Στην Ελλάδα υπάρχουν ακόμα και άλλα έντομα που τρέφονται με το ξύλο όπως τα ξυλοφάγα μυρμήγκια και οι  ξυλοφάγες σφήκες στα οποία θα αναφερθούμε σε επόμενο άρθρο.

Το σαράκι πολλές φορές λέγεται και ψείρα του ξύλου ή σκόρος του ξύλου. Επίσης λόγω της λευκής προνύμφης του λέγεται και σκουλήκι του ξύλου. Στο σημερινό άρθρο θα αναφερθούμε στα κυριότερα ξυλοφάγα κολεόπτερα σαράκια που μπορούμε να συναντήσουμε να ζημιώνουν το ξύλο σε σκεπές, πατώματα, κουφώματα, έπιπλα και σε οποιοδήποτε άλλο προϊόν είναι κατασκευασμένο από ξύλο. Θα αναφερθούμε στα μορφολογικά τους χαρακτηριστικά και στον βιολογικό τους κύκλο ώστε να μπορεί να γίνει η ταυτοποίησή τους.

Πως μπαίνει το σαράκι στο σπίτι;

Το σαράκι μπορεί να μπει στο σπίτι έμμεσα και άμεσα. Έμμεσα εννοούμε με την δραστηριότητα των ανθρώπων που άθελά τους μεταφέρουν εντός του σπιτιού ξύλα προσβεβλημένα με σαράκι σε μεγάλους πληθυσμούς όπως:

  • Σε ήδη προσβεβλημένη δομική ξυλεία κατά την κατασκευή ή ανακαίνιση του σπιτιού
  • Με τα ξύλα για το τζάκι και την αποθήκευσή τους εντός του σπιτιού
  • Με την μεταφορά παλαιών ξύλινων επίπλων από σπίτι σε σπίτι
  • Με τη μεταφορά ξύλινων υλικών (π.χ. κάδρα, κοφίνια, καλάθια, εικόνες, καφάσια κλπ.)

Επίσης τα ξυλοφάγα έντομα μπορούν να εισβάλουν στα σύγχρονα κτήρια άμεσα δηλαδή απευθείας από το εξωτερικό περιβάλλον πετώντας ή έρποντας.  Σε αυτή όμως την περίπτωση θα περάσει πολύς χρόνος (δεκαετίες) για να καταφέρει το ξυλοφάγο έντομο να πολλαπλασιαστεί σε μεγάλους αριθμούς, αν καταφέρει τελικά να επιβιώσει. Σε περίπτωση όμως που τα ξυλοφάγα έντομα εισέλθουν έμμεσα με τα ξύλα για το τζάκι, με οικοδομικά υλικά ή με έπιπλα, τότε μέσα στο σπίτι ξαφνικά εισέρχεται ένας πολύ μεγάλος αριθμός ξυλοφάγων εντόμων (μερικές εκατοντάδες ή και χιλιάδες). Αυτά τα έντομα βρίσκονται σε διάφορες μορφές ανάπτυξης (αυγά, προνύμφες κλπ.) και όταν θα ολοκληρώσουν τον βιολογικό τους κύκλο, θα ζευγαρώσουν και θα προσβάλουν ταχύτατα την υπόλοιπη ξυλεία του σπιτιού με αποτέλεσμα επέκταση της προσβολής σε λοιπά ξύλινα υλικά όπως έπιπλα, πατώματα, σκεπές και κουφώματα.

Ζημιές στο ξύλο από έντομα

Τα ξυλοφάγα έντομα είναι αποδομητές οργανικής ύλης. Η φύση τα έφτιαξε ώστε να καταναλώνουν το άρρωστο και νεκρό ξύλο που βρίσκεται στα δάση. Με αυτόν τον τρόπο τα ξυλοφάγα έντομα βοηθούν στην αναγέννηση – ανανέωση της χλωρίδας. Ενώ λοιπόν ο ρόλος των ξυλοφάγων εντόμων στη φύση είναι πολύ ωφέλιμος, μέσα στο σπίτι μπορούν να γίνουν πολύ καταστρεπτικά. Υπάρχουν πάνω από 20.000 είδη ξυλοφάγων κολεοπτέρων στην φύση και κάποια από αυτά κατάφεραν να προσαρμόσουν την βιολογία τους ώστε να τρέφονται με τα ξύλα που ο άνθρωπος χρησιμοποιούσε για τις δικές του ανάγκες.

Τα συγκεκριμένα ξυλοφάγα σαράκια είναι σε οικιακές συνθήκες το ίδιο καταστρεπτικά νομίζοντας πως το ξύλο που βρίσκεται στα πατώματα, στις πόρτες και στην σκεπή του σπιτιού μας είναι ξύλο νεκρό και ιδανική τροφή για αυτά. Τα ξυλοφάγα έντομα κατοικιών λοιπόν ενώ υπάρχουν στη φύση για να τρώνε το ξύλο των νεκρών και άρρωστων δένδρων, προσάρμοσαν τον βιολογικό τους κύκλο μετακινούμενα μέσα στα σπίτια. Ορισμένα σαράκια όπως αυτά στα οποία θα αναφερθούμε παρακάτω, κατάφεραν να αναπαράγονται ταχύτατα και να καταστρέφουν  γρήγορα μεγάλες μάζες ξύλου που βρίσκεται μέσα στις κατοικίες.

Σαράκι των επίπλων (Anobiumpunctatum)

Το  σαράκι των επίπλων έχει την επιστημονική ονομασία Anobiumpunctatum της οικογένειας Anobiidae. Ανήκει στα ξυλοφάγα κολεόπτερα και είναι από τα πιο διαδεδομένα σαράκια στην Ελλάδα. Το σαράκι των επίπλων ή στα Αγγλικά Common Furniture Beetle τρέφεται με το ξύλο έχοντας μία προτίμηση σε παλιά έπιπλα που βρίσκονται στο υπόγειο ή στην σοφίτα του σπιτιού όπου επικρατεί υψηλή θερμοκρασία, υψηλή υγρασία και χαμηλός φωτισμός. Το σαράκι των επίπλων μπορεί να πετάξει. Μετακινείται εύκολα από σπίτι σε σπίτι με τις μεταφορές επίπλων ή σπανιότερα εισέρχεται απευθείας από τα δάση στα σπίτια. Αν και λέγεται σαράκι των επίπλων, η διατροφή του δεν περιορίζεται μόνο στο ξύλο που βρίσκεται στα έπιπλα αλλά και στην κατασκευαστική ξυλεία. Τρέφεται με το σομφό ξύλο των φυλλοβόλων δένδρων (σκληρό ξύλο) και των αειθαλών δένδρων (μαλακό ξύλο)  ενώ σπάνια τρέφεται με το εγκάρδιο μέρος του ξύλου.

Ξυλοφάγα Έντομα

Μορφολογία

Το τέλειο σαράκι Anobiumpunctatum έχει κυλινδρικό σώμα, χρώμα ανοιχτό έως σκούρο καστανό και μήκος 3-6 χιλιοστά. Η προνύμφη του μοιάζει με λευκό σκουλήκι, έχει μήκος 6-7 χιλιοστά και 3 ζεύγη σχηματισμένων ποδιών. Η κεφαλή της προνύμφης είναι στρογγυλή, κίτρινη και φέρει πολύ ισχυρές καστανόμαυρες γνάθους με τις οποίες ορύσσει στοές μέσα στο ξύλο. Καθώς η προνύμφη τρέφεται με το ξύλο, μεγαλώνει σε μήκος αλλά και σε πάχος με αποτέλεσμα η διάμετρος των τούνελ που ανοίγει μέσα στο ξύλο σταδιακά να αυξάνεται.

Βιολογία

Το γονιμοποιημένο θηλυκό σαράκι των επίπλων Anobiumpunctatum γεννά 20-60 αυγά στις ανώμαλες επιφάνειες του ξύλου. Με την άκρη του ωοθετήρα του μπορεί να ανοίξει μικρές οπές στο ξύλο και με την έκκριση κολλώδους ουσίας να στερεώνει τα αυγά στην επιφάνειά του. Από τα αυγά εξέρχονται οι προνύμφες που μοιάζουν με λευκά μικρά σκουλήκια. Περνούν όλη την διάρκεια της ζωής τους εντός του ξύλου. Το χαρακτηριστικό του προσβεβλημένου ξύλου είναι ότι στην επιφάνειά του υπάρχουν πολλές μικρές τρύπες διαμέτρου 1-2 χιλιοστών σαν τρύπες από σκάγια. Από τις τρύπες πέφτει πριονίδι με αμμώδη υφή που είναι το αποτέλεσμα της δραστηριότητας των ξυλοφάγων εντόμων.

Οι προνύμφες του 1ου σταδίου ορίσουν τις στοές του επιφανειακά στο ξύλο ενώ οι προνύμφες των επόμενων σταδίων εισέρχονται στο εσωτερικό ακολουθώντας τα νερά του ξύλου. Το έντομο προτιμά ξύλα των οποίων η υγρασία είναι χαμηλή 13-20% και για αυτό βρίσκεται συχνά σε έπιπλα παλαιότερα των 10 ετών. Το παραγόμενο από την διατροφή των εντόμων πριονίδι αποτελείται από τεμαχίδια άπεπτου ξύλου και περιττώματα του εντόμου.

Βιολογικός κύκλος

Όταν η προνύμφη του Anobium-punctatum ολοκληρώσει την ανάπτυξή της κατευθύνεται προς την επιφάνεια του ξύλου για να νυμφωθεί. Μετά την μεταμόρφωση το τέλειο έντομο τρυπάει το λεπτό στρώμα ξύλου που υπάρχει πάνω από τον νυμφικό θάλαμο και εξέρχεται στο περιβάλλον. Τα ακμαία σαράκια Anobium-punctatum είναι πολύ μικρά έντομα. Έχουν την ικανότητα να πετάνε ώστε να προσβάλουν ξύλα που δεν είναι προσβάσιμα βαδίζοντας. Κατά κανόνα όμως έρπουν επάνω στους τοίχους, τα πατώματα και τις οροφές ψάχνοντας να ζευγαρώσουν. Μετά την σύζευξη θα θηλυκά σαράκια θα γεννήσουν τα αυγά τους σε νέες ξύλινες επιφάνειες,  επεκτείνοντας έτσι την προσβολή.

Το ζευγάρωμα πραγματοποιείται αμέσως μετά την έξοδο των ακμαίων εντόμων και η ωοτοκία διαρκεί 5-10 ημέρες. Τα θηλυκά σαράκια των επίπλων μπορούν να ζευγαρώσουν πολλές φορές κατά την διάρκεια της ζωής τους δημιουργώντας έτσι έντονη και γρήγορη ζημιά στο ξύλο που προσβάλουν. Ο βιολογικός κύκλος του Anobium-punctatum διαρκεί κατά μέσο όρο 4 χρόνια  στη φύση αλλά σε συνθήκες δωματίου ο χρόνος είναι σαφώς μικρότερος λόγω της υψηλής θερμοκρασίας και υγρασίας που επικρατεί μέσα στο σπίτι.

Σαράκι Μακρόκερος του ξύλου (Hylotrupesbajulus)

Το σαράκι μακρόκερος του ξύλου (longhorned beetle) ή σκουλήκι του ξύλου των παλιών σπιτιών (old house borer) λέγεται επιστημονικά Hylotrupesbajulus.  Και ανήκει στην οικογένεια Cerambycidae των Κολεοπτέρων εντόμων. Το συγκεκριμένο σαράκι προτιμά την μαλακή ξυλεία που προέρχεται από αειθαλή δένδρα όπως το πεύκο και το έλατο. Το σκουλήκι ξύλου των παλιών σπιτιών Hylotrupesbajulus προσβάλει ξύλα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υγρασία και τρέφεται αποκλειστικά με το σομφό ξύλο.

Ξυλοφάγα Έντομα

Μορφολογία

Το μήκος του σώματος των ακμαίων ξυλοφάγων εντόμων Hylotrupesbajulus  είναι περίπου 6 χιλιοστά για τα αρσενικά και 10 χιλιοστά για τα θηλυκά έντομα. Το σώμα τους έχει χρώμα γκρίζο μαύρο έως καστανόμαυρο με 2 μεγάλες κηλίδες επάνω στα θώρακά του. Έχει μικρή κεφαλή και πολύ μακριές κεραίες, εξ’ ου και το όνομά του, Σαράκι Μακρόκερος. Σε κάθε έλυτρο συνήθως υπάρχουν 2 ή τρεις ανοιχτόχρωμες κηλίδες. Στο τέλος της κοιλίας του ακμαίου υπάρχει μακρύς οωθετήρας. Η προνύμφη του σαρακιού μοιάζει με λευκό σκουλήκι και έχει επίμηκες σαρκώδες γκριζόλευκο σώμα με πολύ ευκρινείς δακτυλίους. Το τελικό της μήκος μπορεί να φτάσει τα 3 εκατοστά και φέρει 3 ζεύγη μικρών ποδιών. Τα αυγά είναι γκριζόλευκα μήκους 0,5 χιλιοστού.

Βιολογικός κύκλος

Η διάρκεια του βιολογικού κύκλου του ξυλοφάγου εντόμου Hylotrupesbajulus  εξαρτάται από την θερμοκρασία, την υγρασία και την θρεπτική αξία του προσβεβλημένου ξύλου. Διαρκεί 3-10 χρόνια ανάλογα με τις συνθήκες. Τα τέλεια σαράκια εμφανίζονται σε όλη την διάρκεια του καλοκαιριού. Τα αρσενικά πετούν ενώ τα θηλυκά μένουν κρυμμένα εντός των στοών. Μετά την σύζευξη τα θηλυκά γενούν  200-400 αυγά σε σχισμές ή ανωμαλίες του ξύλου. Μετά την εκκόλαψη των αυγών οι προνύμφες ορύσσουν τρύπες. Οι στοές έχουν ελλειψοειδή διατομή και παράγονται μεγάλες ποσότητες από λευκή σκόνη και πριονίδι.

Η νύμφωση συμβαίνει εντός του ξύλου και διαρκεί  περίπου 1 μήνα. Η τρύπα εξόδου του ακμαίου στο ξύλο είναι σχετικά μεγάλη, περίπου 1 εκατοστό, και ελλειψοειδής. Οι μεγάλες τρύπες στο ξύλο είναι πολύ χαρακτηριστικές της προσβολής από Hylotrupesbajulus.

Χαρακτηριστικά προσβολής

Με ειδικά ακουστικά (στηθοσκόπιο) είναι δυνατόν να αφουγκραστούμε την δραστηριότητα των προνυμφών καθώς ροκανίζουν το ξύλο. Ιδιαίτερα εάν στο ξύλο υπάρχουν  προνύμφες ηλικίας 3 ετών και άνω που έχουν ξεπεράσει σε μήκος τα 25 χιλιοστά και έχουν αναπτύξει πολύ μεγάλα στοματικά μόρια. Το σκουλήκι του ξύλου των παλιών σπιτιών Hylotrupesbajulus προτιμά να τρέφεται με ξύλο που έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε υγρασία και είναι ηλικίας μικρότερης των 10 ετών. Σε περίπτωση που προσβληθεί ξύλο μεγαλύτερης ηλικίας, η ανάπτυξη των προνυμφών επιβραδύνεται και ο χρόνος ολοκλήρωσης του  βιολογικού του κύκλου μεγαλώνει.

Σαράκι Λύκτος του ξύλου (Lyctusbrunneus)

Το καφέ σαράκι Λύκτος του ξύλου (αγγλικά: Brown Lyctus Beetle) ανήκει στην υποοικογένεια Lyctinae στην οποία ανήκουν τα έντομα που εμπειρικά ονομάζονται σαράκι της σκόνης (Powderpost beetle). Είναι μαζί με το σαράκι των επίπλων το πιο συχνά απαντώμενο είδος ξυλοφάγων εντόμων στον Ελληνικό χώρο. Προσβάλει πεσμένα άρρωστα ή νεκρά δένδρα και το σομφό ξύλο από δένδρα με σκληρό ξύλο (φυλλοβόλα) όπως Βελανιδιά, Φράξο, Φτελιά, Καρυδιά, Ευκάλυπτο. Επίσης προσβάλει ξυλεία προερχόμενη από χώρες του εξωτερικού όπως Μπαμπού, Limbo, Iroco, Saba, Framine, Ocume, Hickory κ.λ.π. κυρίως όταν είναι φρεσκοκομμένη με υψηλή περιεκτικότητα σε υγρασία.

Ξυλοφάγα Έντομα

Μορφολογία

Το τέλειο σαράκι Λύκτος του ξύλου έχει σώμα με καστανοκόκκινα γυαλιστερά έλυτρα. Το μήκος το σώματός του κυμαίνεται από 3-7 χιλιοστά. Η προνύμφη όταν εκκολαφθεί βρίσκεται ήδη μέσα στο ξύλο και αρχίζει να καταναλώνει σιγά σιγά κομμάτια ξύλου. Το σώμα της προνύμφης είναι γκριζόλευκο, είναι κυρτό και έχει μήκος που φτάνει τα 6,5 χιλιοστά. Τα ωά είναι κυλινδρικά επιμήκη. Εναποτίθενται από τα θηλυκά σαράκια στα αγγεία και τους πόρους του ξύλου.

Βιολογικός κύκλος

Το θηλυκό γεννά σε διάστημα 2 εβδομάδων 70 αυγά. Ο βιολογικός κύκλος του Λύκτου συνήθως διαρκεί 1 χρόνο. Αλλά αν οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές και υπάρχει κρύο μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 4 έτη. Τα ακμαία έντομα σαράκια ζευγαρώνουν αμέσως μετά την έξοδό τους από το νυμφικό θάλαμο. Ξεκινούν να γενούν 2-3 ημέρες μετά την σύζευξη. Οι ξυλοφάγες προνύμφες βγαίνουν από τα αυγά  και ξεκινούν να ορύσσουν στοές στο εσωτερικό του ξύλου καταπίνοντας κομμάτια ξύλου και γεμίζοντας τις στοές με πριονίδι. Μετά την ολοκλήρωση της ανάπτυξης της προνύμφης η νύμφωση διαρκεί 2-4 εβδομάδες.

Το ακμαίο σαράκι εξέρχεται δημιουργώντας οπή στο ξύλο ακόμα και αν υπάρχει επικάλυψη από άλλο υλικό. Υλικό όπως βαφή, λούστρο, φύλλο χρυσού (σε αγγειογραφίες) κ.λ.π. παρασέρνοντας μία μικρή ποσότητα από πριονίδι προς τα έξω. Χαρακτηριστικό της προσβολής από το σαράκι Λύκτος είναι η λεπτή κίτρινη σκόνη (πριονίδι) έξω από οπές στο ξύλου μεγέθους κεφαλής καρφίτσας και η εμφάνιση των τέλειων εντόμων τους καλοκαιρινούς μήνες.

Σαράκι Βόστρυχος της σκόνης (Bostrychuscapuccinus)

Το σαράκι Βόστρυχος της σκόνης Bostrychuscapuccinus (False Powderpost Beetle) υπάρχει στην Ελλάδα και δημιουργεί μεγάλες ζημιές στο κατασκευαστικό ξύλο των κατοικιών. Βρίσκεται συχνά στα πατώματα των σπιτιών των πόλεων και αποτελεί ξυλοφάγο έντομο με μεγάλη οικονομική σημασία. Το τέλειο σαράκι Βόστρυχος της σκόνης έχει μήκος 8-14 χιλιοστά και το σώμα του είναι επίμηκες και κυλινδρικό. Έχει χρώμα μαύρο αλλά τα έλυτρά του είναι κόκκινα πράγμα που το κάνει να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα σαράκια.

Ξυλοφάγα Έντομα

Μορφολογία

Η προνύμφη του συγκεκριμένου σαρακιού μοιάζει με λευκό σκουλήκι. Δεν έχει πόδια που συνήθως υπάρχουν στις προνύμφες των κολεοπτέρων και το σώμα της είναι μαλακό μήκους 12-15 χιλιοστά. Η στοά στο ξύλο που δημιουργεί το συγκεκριμένο σαράκι είναι στρογγυλή διαμέτρου 5 χιλιοστών. Η ξυλοφάγος προνύμφη νυμφώνεται αφού περάσει τα στάδια ανάπτυξης σε 1 έτος. Αλλά αν οι συνθήκες είναι δυσμενείς μπορεί η περίοδος των προνυμφικών σταδίων να ξεπεράσει τα 5 χρόνια. Η οπή εξόδου στο ξύλο του τελείου εντόμου είναι στρογγυλή. Το τέλειο έντομο κατά την έξοδό του από τον νυμφικό θάλαμο ανοίγει στοά προς την επιφάνεια του ξύλου. Παρασύροντας ένα μέρος από το πριονίδι της στοάς κατά την έξοδό του.

Βιολογία

Οι στοές που κατασκευάζουν οι προνύμφες από το σαράκι Βόστρυχος μοιάζουν με αυτές του Λύκτου. Με την διαφορά ότι είναι ελαφρώς μεγαλύτερες και στρογγυλές. Η προνύμφες που μοιάζουν με λευκά σκουλήκια ακολουθούν τα νερά του ξύλου κατά τα πρώτα στάδια της ανάπτυξής τους. Σε τομή του ξύλου οι στοές του συγκεκριμένου σαρακιού είναι διαφόρων μεγεθών. Οι στοές είναι γεμάτες με πεπιεσμένο αλευρώδες πριονίδι το οποίο είναι το αποτέλεσμα της καταστροφής του ξύλου από το σκουλήκι-προνύμφη.

Το σαράκι Βόστρυχος προσβάλει στο δάσος νεκρά φυλλοβόλα δένδρα σκληρού ξύλου κυρίως Δρυς (Βελανιδιά) και Καστανιά. Όταν αυτά τα δένδρα κόβονται για να γίνουν πατώματα, σκεπές ή άλλα αντικείμενα, τα συγκεκριμένα σαράκια μεταφέρονται στα σπίτια. Έτσι μπορούν σε μερικά χρόνια να δημιουργήσουν ανεπανόρθωτες ζημιές. Οι Βόστρυχοι προτιμούν το σομφό μέρος του ξύλου. Μπορούν να προσβάλουν ξυλεία ή βιομηχανικά υποπροϊόντα από ξύλο με υψηλή περιεκτικότητα σε υγρασία (κάτω των 10 ετών από την κοπή). Τα θηλυκά τέλεια είναι δυνατόν να ορύξουν στοά ώστε να εναποθέσουν τα αυγά τους και ταυτόχρονα να τραφούν με το ξύλο.

Σαράκι Ρολόι του Θανάτου (Xestobioumrufovillosum)

Η κοινή ονομασία του συγκεκριμένου σαρακιού είναι «Ρολόι του Θανάτου». Αυτή η ονομασία προέρχεται από τον χαρακτηριστικό ήχο που δημιουργούν τα αρσενικά και τα θηλυκά ξυλοφάγα έντομα σαράκια Xestobioumrufovillosum κατά την περίοδο της σύζευξης. Οι χαρακτηριστικοί ήχοι τικ-τικ που δημιουργούνται από αυτά τα ξυλοφάγα έντομα έχουν συχνότητα 5 χτυπήματα ανά δευτερόλεπτο. Mε αυξανόμενη ένταση από το πρώτο έως το τελευταίο χτύπημα. Ο χαρακτηριστικός ήχος που κάνει το σαράκι Ρολόι του Θανάτου δεν παράγεται από το ροκάνισμα του ξύλου όπως πολλοί νομίζουν. Ο ήχος προέρχεται από το κτύπημα της κεφαλής των ακμαίων σαρακιών στο τοίχωμα της στοάς που έχουν ορύξει.

Αυτή η διαδικασία γίνεται από τα σαράκια ώστε να κάνουν αντιληπτή η παρουσία τους από το άλλο φύλο και να συνευρεθούν ώστε να ζευγαρώσουν. Όταν ακούμε χτύπους μέσα από τα ξύλα σε ένα σπίτι σημαίνει πως το σαράκι έχει ήδη ολοκληρώσει τον βιολογικό του κύκλο. Zευγαρώνει και γεννάει νέα αβγά. Οι χαρακτηριστικοί αυτοί ήχοι αντηχούν λόγω της φύσεως του ξύλου και ακούγονται ακόμα και αν μεσολαβούν τοίχοι. Να τονίσουμε πως πολλά είδη σαρακιών της οικογένειας Anobiidae δημιουργούν τέτοιους ήχους χτυπώντας την κεφαλή ή τα έλυτρά τους πάνω στο ξύλο. Oι ήχοι αυτοί δεν αποτελούν ένδειξη ταυτοποίησης του Xestobioumrufovillosum.

Ξυλοφάγα Έντομα

Μορφολογία

Το ακμαίο σαράκι έχει χρώμα γκριζοκόκκινο, μήκος 5-7 χιλιοστά και φέρει γκριζοκίτρινες τρίχες στο σώμα. Οι προνύμφες έχουν μήκος 8-12 χιλιοστά, είναι ωχροκίτρινες με μαύρες γνάθους. Τα αυγά είναι λευκά μήκους 0,5 χιλιοστού και έχουν σχήμα λεμονιού.

Βιολογικός κύκλος

Τα τέλεια διαχειμάζουν μέσα στον νυμφικό θάλαμο και εξέρχονται την άνοιξη και το καλοκαίρι. Κάνουν τον χαρακτηριστικό κτύπο με την κεφαλή τους στο ξύλο της στοάς παράγοντας συνεχόμενους ήχους. Με τους ήχους το σαράκι προσελκύει το αντίθετο φύλο για να ζευγαρώσει. Μετά την σύζευξη το θηλυκό γεννά 60-200 αυγά αφού βρει τις κατάλληλες θέσεις επάνω στο ξύλο για να τα τοποθετήσει. Ένα μήνα μετά τα αυγά εκκολάπτονται. Oι προνύμφες αφού περιπλανηθούν επάνω στο ξύλο επιλέγουν πού θα ορύξουν την στοά και εισέρχονται ροκανίζοντας το ξύλο. Η προνύμφη μπορεί να ολοκληρώσει την ανάπτυξή της μέσα σε 1 έτος. Aλλά αν οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές μπορεί να κάνει μέχρι και 10 χρόνια. Η νύμφωση γίνεται κοντά στην επιφάνεια του ξύλου στα  τέλη του καλοκαιριού. Στη νύμφη ολοκληρώνεται η μεταμόρφωση μέσα σε 3-4 εβδομάδες. Aλλά το ακμαίο παραμένει στον νυμφικό θάλαμο για όλο τον χειμώνα και εξέρχεται την άνοιξη.

Χαρακτηριστικά προσβολής

Η δραστηριότητα του συγκεκριμένου σαρακιού επηρεάζεται από την θερμοκρασία. Το ακμαίο έντομο διαθέτει λειτουργικά φτερά αλλά σπάνια πετά.  Παρόλα αυτά οι προσβολές που κάνει στα δοκάρια ξύλινης στέγης μαρτυρούν πως το έντομο πετά μέσα στο σπίτι για να βρει και να προσβάλει το ξύλο. Από τα κατεργασμένα ξύλα το Xestobioumrufovillosum προτιμά το σκληρό ξύλο των φυλλοβόλων δένδρων όπως βελανιδιά και ιτιά.  Προσβάλει την ακατέργαστη ξυλεία, τα έπιπλα και τη δομική ξυλεία των σπιτιών όπως στέγες, πατώματα κλπ.

Επίλογος

Αν δείτε τρύπες στο ξύλο με παρουσία πριονιδιού ή λευκής σκόνης τότε έχετε γίνει μάρτυρας προσβολής από σαράκι.  Στις κατοικίες, ο έλεγχος των προσβολών από ξυλοφάγα έντομα δεν είναι εύκολη υπόθεση και απαιτεί την βοήθεια από επαγγελματίες όπως εμάς στην Trap. Σε περίπτωση που θέλετε να απαλλαγείτε οριστικά από τα έντομα που τρώνε το ξύλο, οι συνεργάτες μου και εγώ μπορούμε να σας εξυπηρετήσουμε. Επικοινωνήστε μαζί μου απευθείας στο email d.bakalis@trap.gr, περιγράψτε το πρόβλημά σας και επισυνάψτε μερικές φωτογραφίες του προσβεβλημένου ξύλου. Θα σας απαντήσω σύντομα με προτάσεις και την πιο συμφέρουσα για εσάς λύση. Εναλλακτικά συμπληρώστε την φόρμα και ζητήστε μας προσφορά χωρίς καμία επιπλέον υποχρέωση από μέρους σας. Για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με το γραφείο μας τις καθημερινές 9:00 π.μ. – 5:00 μ.μ. στο τηλέφωνο 210 2134450.

Share
No Comments

Post a Comment