Top

Σκαθάρια Υφασμάτων Και Χαλιών

Σκαθάρια υφασμάτων και χαλιών

Σκαθάρια Υφασμάτων Και Χαλιών

Σκαθάρια Yφασμάτων Και Χαλιών

Τα σκαθάρια υφασμάτων και χαλιών είναι έντομα που τρέφονται με μαλλί, μετάξι, δέρμα και λοιπά προϊόντα κλωστοϋφαντουργίας. Σε αντίθεση με τους σκόρους των ρούχων που είναι πεταλούδες που ανήκουν στα Lepidoptera, τα σκαθάρια των υφασμάτων και χαλιών είναι έντομα που ανήκουν στα Coleoptera. Τα τέλεια έντομα είναι μικρά σκαθαράκια, οι προνύμφες των οποίων τρέφονται με υφάσματα, χαλιά, ρούχα κλπ. κυρίως σε συνθήκες αποθήκευσης.

Τα σκαθάρια των υφασμάτων και των χαλιών έχουν χαρακτηριστικές προνύμφες  που είναι πολύ τριχωτές. Οι προνύμφες αυτές τρέφονται με αποξηραμένες ζωικές ύλες όπως μαλλί, μετάξι, φτερά, ταριχευμένα ζώα, τσόχες, γούνες κλπ. Δεν προσβάλλουν συνθετικές ύλες αλλά μπορούν να καταστρέψουν συνδετικό υλικό που περιέχει μαλλί ή βαμβάκι. Συνεπώς, χαλιά ή μοκέτες από τέτοια υλικά, είναι εκτεθειμένα στα σκαθάρια υφασμάτων και χαλιών ιδιαίτερα όταν αυτά είναι αποθηκευμένα. Ο λόγος είναι ότι οι προνύμφες των σκαθαριών των υφασμάτων είναι φωτόφοβες συνεπώς βρίσκονται βαθιά ή στο κάτω μέρος του υλικού που τρέφονται ή σε αποθηκευμένα ρούχα και χαλιά που αποθηκεύονται για πολύ καιρό σε πατάρια, ντουλάπες κλπ.

Γενικά τα σκαθάρια των υφασμάτων και των χαλιών είναι πολύ διαδεδομένα στην Ελλάδα και τα συναντάμε σε σπίτια το ίδιο συχνά με τους σκόρους των ρούχων. Τα έντομα αυτά να διευκρινίσουμε πως δεν τσιμπάνε τον άνθρωπο, δεν μολύνουν τα τρόφιμα, ούτε μεταφέρουν επικίνδυνες ασθένειες. Το μόνο που μπορεί να προκαλέσουν πέρα από την οικονομική ζημιά είναι αλλεργία σε μερικούς ανθρώπους λόγω των ενδυμάτων και της σκόνης που δημιουργείται από την δραστηριότητά τους.

Σκαθάρια υφασμάτων και χαλιών

 

Κυριότερα είδη σκαθαριών υφασμάτων και χαλιών

Τα σκαθάρια υφασμάτων και χαλιών αντιπροσωπεύονται από τα είδη:

  • Anthrenus verbasci,
  • Anthrenus flavipes,
  • Attagenus unicolor
  • Anthrenus museorum

Και τα 4 αυτά είδη Κολεοπτέρων ανήκουν στην οικογένεια Dermestidae. Οι προνύμφες τους τρέφονται κυρίως με μαλλί σε χαλιά, με δέρματα, φτερά και πούπουλα, γούνες κλπ. Επίσης προσβάλουν έργα τέχνης κατασκευασμένα από υλικά ζωικής προέλευσης. Τα τέλεια έντομα των Dermestidae τρέφονται με το νέκταρ των ανθέων, γύρη κλπ. και μόνο οι προνύμφες τους κάνουν τις προσβολές σε ρούχα και χαλιά.

Τα σκαθάρια των υφασμάτων και των χαλιών είναι επίσης εχθροί των εντομολογικών συλλογών καθώς και άλλων λαογραφικών και μουσειακών εκθεμάτων. Πολλές φορές βρίσκουμε τις προνύμφες των Dermestidae να βρίσκονται πίσω από βιβλιοθήκες, μέσα σε πατάρια ή ντουλάπες να τρέφονται με ακαθαρσίες, νεκρά έντομα, τρίχες και λοιπά σκουπίδια.

Βιολογικός κύκλος

Τα σκαθάρια των υφασμάτων και των χαλιών γεννούν τα αυγά τους σε απομονωμένα σημεία. Με άφθονη τροφή από μαλλί, δέρμα ή γούνα. Το θηλυκό γεννά 50-200 αβγά ανάλογα με το είδος. Οι προνύμφες αναδύονται με την εκκόλαψή τους μέσα σε λίγες εβδομάδες. Το στάδιο της προνύμφης μπορεί να έχει διάρκεια από 2 μήνες μέχρι 1 χρόνο. Ή και περισσότερο, ανάλογα με τις συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας και τη διαθεσιμότητα τροφής. Σε κάθε προνυμφικό στάδιο τα έντομα μεγαλώνοντας απαλλάσσονται από το παλιό δέρμα αφήνοντας τα χαρακτηριστικά εκδύματά τους στα σημεία της προσβολής. Μετά το στάδιο της προνύμφης το έντομο κλείνεται στο νυμφικό θάλαμο. Η νύμφωση και η μεταμόρφωση σε τέλειο σκαθάρι διαρκεί μερικές ημέρες και ο κύκλος ολοκληρώνεται.

Σκαθάρια υφασμάτων και χαλιών

Επιθεώρηση για σκαθάρια υφασμάτων και χαλιών

Πριν από οποιαδήποτε απεντόμωση από εξειδικευμένο συνεργείο για την καταπολέμηση των σκαθαριών των υφασμάτων και των χαλιών θα πρέπει να γίνεται επιθεώρηση προσβολής για τον έλεγχο της παρουσίας τους. Τα υπνοδωμάτια θα πρέπει να επιθεωρούνται με φακό. Κυρίως οι άκρες των δαπέδων ειδικά εάν υπάρχει μοκέτα κοντά στα καλοριφέρ ή άλλες πηγές θέρμανσης. Επίσης θα πρέπει να ελέγχονται τα κεφαλάρια, τα στρώματα και οι τάβλες των κρεβατιών. Πίσω από τα κομοδίνα και κάτω από τις καρέκλες εάν υπάρχουν. Γενικά τα σκοτεινά μέρη όπου συγκεντρώνεται μεγάλη ποσότητα από σκόνη και χνούδι είναι τα πιο επικίνδυνα για προσβολή.

Οι ντουλάπες των ρούχων θα πρέπει να επιθεωρούνται με μεγάλη προσοχή. Μέσα στις ντουλάπες σε περίπτωση προσβολής θα ανακαλυφθούν και τα χαρακτηριστικά εκδύματα των προνυμφών των σκαθαριών. Σε ότι αφορά στις γούνες, εάν έχουν προσβολή από προνύμφες, τότε το τρίχωμα ξεκολλάει εύκολα από το ρούχο εάν τραβηχτεί. Οι τσακίσεις στα ρούχα όπως στους γιακάδες των παλτών είναι ύποπτα σημεία για προσβολή από σκαθάρια των υφασμάτων και των χαλιών και πρέπει να επιθεωρούνται. Τέλος συρτάρια με υφάσματα όπως τραπεζομάντιλα, κουρτίνες, κεντήματα και έργα τέχνης από μαλλί ή μετάξι θα πρέπει να επιθεωρούνται εξονυχιστικά.

Τα χαλιά σε όλο το σπίτι θα πρέπει να ελέγχονται προσεκτικά. Οι προνύμφες των κοινών σκαθαριών των χαλιών είναι πολύ ιδιαίτερα μικρά ζωύφια. Μοιάζουν με σκουλήκια και είναι γεμάτα αγκάθια και τρίχες που τα κάνει να μην διακρίνονται μέσα στο πέλος του χαλιού. Το χρώμα τους είναι μαύρο καφέ ή κόκκινο πράγμα που κάνει την διάκρισή τους πάνω στα χαλιά ακόμα πιο δύσκολη. Ιδιαίτερα το κάτω μέρος του χαλιού που είναι το πιο επικίνδυνο για προσβολή θα πρέπει να επιθεωρείται με πολύ προσοχή. Επίσης θα πρέπει να ελέγχονται μοκέτες σε όλο το σπίτι και ιδιαίτερα  στις σκάλες. Τα χαλιά εάν αποθηκευτούν κατά την διάρκεια του καλοκαιριού θα πρέπει να έχουν καθαριστεί σωστά. Να έχουν τυλιχτεί σε κατάλληλες θήκες που δεν επιτρέπουν την είσοδο των εντόμων. Επίσης πρέπει να προστατεύονται με εντομοαπωθητικά σε όλη την διάρκεια της αποθήκευσής τους.

Καταπολέμηση εντόμων υφασμάτων και χαλιών

Η καταπολέμηση των εντόμων της οικογένειας Dermestidae που προσβάλουν τα χαλιά και τα υφάσματα γίνεται με την χρήση ενδεδειγμένων εντομοκτόνων. Γενικά μία προσβολή που έχει εγκατασταθεί σε ένα σπίτι ή έναν επαγγελματικό χώρο για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι πολύ δύσκολη στην αντιμετώπιση. Αν βρεθούν υφάσματα, δέρματα, χαλιά κλπ. με τόσο έντονη προσβολή που διαλύονται θα πρέπει να απομακρύνονται και να καταστρέφονται. Υφάσματα με μικρή προσβολή εάν πλυθούν στο πλυντήριο ή γίνει στεγνό καθάρισμα σε θερμοκρασίες τουλάχιστον 60oC τότε τα έντομα θανατώνονται σε όλες τις μορφές τους (αβγό, προνύμφη, νύμφη, ακμαίο). Γενικά ο ψεκασμός των ρούχων και των χαλιών με διαλύματα εντομοκτόνων για την καταπολέμηση των σκαθαριών και άλλων σκόρων δεν επιτρέπεται και θα πρέπει να αποφεύγεται.

Ο ψεκασμός θα πρέπει να γίνεται με κατάλληλο εντομοκτόνο. Σε επιφάνειες που κάθονται τα ακμαία έντομα καθώς και σε ύποπτα σημεία για προσβολή. Τέτοια σημεία μπορεί να είναι ζεστοί σωλήνες καλοριφέρ, πίσω από ντουλάπες και κομοδίνα, κάτω από κρεβάτια, ρωγμές τοίχων κλπ. Επίσης μπορούν να ψεκαστούν προληπτικά με διάλυμα κατάλληλου εντομοκτόνου τα δάπεδα πριν από την τοποθέτηση των χαλιών και των μοκετών.

Καταπολέμηση εντόμων υφασμάτων και χαλιών με κατάλληλη μέθοδο

Ανάλογα με τα ευρήματα της επιθεώρησης ο υπεύθυνος επιστήμονας Γεωπόνος ή Υγιεινολόγος μπορεί να προτείνει την κατάλληλη μέθοδο απεντόμωσης. Αν η προσβολή είναι πολύ έντονη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα καπνογόνο σκεύασμα. Επίσης μπορεί να προταθεί και να γίνει νεφελοψεκασμός στον χώρο με εκνεφωτήρα ψυχρού ή θερμού. Η λύση του υποκαπνισμού με την χρήση φωσφίνης γίνεται μόνο σε βιομηχανικούς χώρους, σε μεγάλες αποθήκες ή σε μουσειακούς χώρους για την απεντόμωση μεγάλου όγκου υλικών.

Σε εργοστάσια και αποθήκες η προληπτική καταπολέμηση των ακμαίων σκαθαριών μπορεί να γίνει με ηλεκτρικές εντομοπαγίδες και με σωστή μόνωση εγκαταστάσεων. Η καταπολέμηση των σκαθαριών υφασμάτων και χαλιών εάν η προσβολή είναι μεγάλη θα πρέπει να γίνεται με ολοκληρωμένα προγράμματα καταπολέμησης παρασίτων. (Integrated pest management).

Πριν από οποιαδήποτε εφαρμογή με εντομοκτόνο για την καταπολέμηση των εντόμων των υφασμάτων και των χαλιών θα πρέπει να γίνεται πολύ καλός καθαρισμός με ηλεκτρική σκούπα για την αναρρόφηση οργανικής ουσίας (χνούδι, τρίχες). Η οργανική ουσία από κλωστές και μαλλί μπορεί να κρύβει προνύμφες σκαθαριών ή άλλων σκόρων. Η χρήση ειδικής συσκευής για τον καθαρισμό του στρώματος μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση οργανικών υπολειμμάτων που αποτελούν πηγή τροφής για τις προνύμφες των σκαθαριών.

Αποτυχία απεντόμωσης

Πολλές φορές ενώ έχει διενεργηθεί εφαρμογή απεντόμωσης, η προσβολή από τα σκαθάρια των υφασμάτων και των χαλιών ενδέχεται να επανέλθει. Η αποτυχία αυτή συνήθως οφείλεται στην αδυναμία να προσδιοριστεί η έκταση και η ένταση του προβλήματος. Εάν πριν από την απεντόμωση δεν πραγματοποιηθεί πλήρης και εμπεριστατωμένη επιθεώρηση  υπάρχει κίνδυνος η εφαρμογή να αποτύχει. Πάντα πρέπει να ψάχνουμε σε όλα τα πιθανά σημεία για παρουσία προνυμφών, σε κομμάτια υφασμάτων, δερμάτων κλπ.

Εάν στον χώρο υπάρχουν φωλιές πουλιών έχει βρεθεί ότι αυτές μπορεί να είναι εστίες ανάπτυξης σκαθαριών Dermestidae. Γενικά τα σκαθάρια των υφασμάτων και των χαλιών αναπτύσσονται σε χώρους όπου κουρνιάζουν πουλιά, τρεφόμενα με φτερά, τσόφλια αβγών κλπ. Για αυτό θα πρέπει πάντα να ελέγχονται οι σκεπές και τα πρεβάζια των σπιτιών για ύπαρξη φωλιάς πτηνών. Οι προνύμφες των σκαθαριών της οικογένειας Dermestidae μπορεί να μεταπηδήσουν πολύ εύκολα στο εσωτερικό του σπιτιού και να κάνουν έντονες προσβολές σε ρούχα και χαλιά.

Σε περίπτωση έντονης προσβολής όλα τα ρούχα θα πρέπει να πλένονται σε υψηλές θερμοκρασίες πριν από την απεντόμωση στον χώρο. Στις ντουλάπες θα πρέπει να χρησιμοποιούνται τα ειδικά εντομοαπωθητικά. Πωλούνται στο εμπόριο και τα οποία θα πρέπει να ανανεώνονται τακτικά σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Γενικά η καταπολέμηση των σκαθαριών των υφασμάτων και των χαλιών μπορεί να κρύβει παγίδες. Ο υπεύθυνος επιστήμονας μετά την επιθεώρηση μπορεί να υποδείξει συνδυασμό μεθόδων όπως σπρέι, νεφελοψεκασμό, χρήση φωσφίνης, χρήση φερομονικών παγίδων, ειδικό καθαρισμό κλπ. Το πιο δύσκολο στην καταπολέμηση των σκαθαριών είναι η εξόντωση των προνυμφών που βρίσκονται μέσα στο υλικό και σε μεγάλο βάθος και όχι των ακμαίων εντόμων.

Επίλογος

Οι εργασίες απεντόμωσης για τα σκαθάρια υφασμάτων και χαλιών πρέπει να γίνονται τις μέρες και ώρες που έχουν συμφωνηθεί, από έμπειρο προσωπικό, παρουσία υπεύθυνου επιστήμονα της Trap ο οποίος θα υπογράφει και τα εκδιδόμενα πιστοποιητικά. Για τις εργασίες απολύμανσης στο σπίτι συνιστάται να επιλέγεται η μέρα και η ώρα της εβδομάδας όπου στον κάθε χώρο θα υπάρχει η μικρότερη δυνατή δραστηριότητα. Έτσι οι πραγματοποιούμενες εφαρμογές θα είναι διακριτικές και δεν θα παρακωλύουν τις εν γένει λειτουργίες και υποχρεώσεις του χώρου.

Εάν έχετε προβλήματα με σκαθάρια υφασμάτων και χαλιών και θέλετε επαγγελματική γνώμη ή βοήθεια οι συνεργάτες μου και εγώ θα χαρούμε πολύ να σας εξυπηρετήσουμε. Συμπληρώστε την φόρμα αίτησης συνεργασίας με τη Trap και θα έρθουμε στον χώρο σας, θα καταγράψουμε και θα σας δώσουμε την τεχνική και οικονομική μας προσφορά προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας σε χωρίς καμία υποχρέωση από μέρους σας. Δείτε εδώ τον ενδεικτικό τιμοκατάλογό μας για απολυμάνσεις απεντομώσεις σε οικιακούς πελάτες. Για οποιαδήποτε διευκρίνιση επικοινωνήστε μαζί μου στο email n.antonopoulou@trap.gr. Για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με το γραφείο μας καθημερινά 9:00 π.μ. – 5:00 μ.μ. στο τηλέφωνο 210 2134450.

 

Share
No Comments

Post a Comment