Top

Σαρανταποδαρούσες

Σαρανταποδαρούσες

Σαρανταποδαρούσες

Σαρανταποδαρούσες

Οι σαρανταποδαρούσες είναι μεγάλα αρθρόποδα που ζουν στην φύση. Οι σαρανταποδαρούσες έχουν υγειονομική σημασία αφού μπορεί να τσιμπήσουν τους ανθρώπους ή εισβάλουν σε σπίτια & να τους προκαλέσουν πολύ μεγάλο φόβο με την παρουσία τους. Στην Ελλάδα Οι σαρανταποδαρούσες έχουν μήκος περίπου 10 εκατοστά ενώ στα τροπικά κλίματα μπορεί να φτάσουν τα 20 εκατοστά ή περισσότερο. Οι σαρανταποδαρούσες είναι σαρκοβόρα ζώα και θηρευτές τρεφόμενα με σαύρες, μικρά ποντίκια, βατράχια, πουλιά και έντομα. Θανατώνουν το θήραμά τους με δηλητήριο που εκκρίνεται από τις μεγάλες γνάθους που βρίσκονται στην κεφαλή τους.

Το τσίμπημα – δάγκωμα της σαρανταποδαρούσας στους ανθρώπους είναι πολύ επώδυνο, αλλά σπάνια μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας. Η σαρανταποδαρούσα όμως είναι επικίνδυνη εάν τσιμπήσει βρέφη και μικρά παιδιά. Σε αυτές τις περιπτώσεις το θύμα θα πρέπει να διακομιστεί σε νοσοκομείο για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Παρά το όνομά τους, οι σαρανταποδαρούσες μπορούν να έχουν διαφορετικό αριθμό ποδιών, που κυμαίνονται από 30 έως περισσότερα από 300 ανάλογα με το είδος. Το βασικό χαρακτηριστικό της σαρανταποδαρούσας είναι ένα ζευγάρι νυχιών με δηλητήριο που σχηματίζονται στην κεφαλή τους. Το χρώμα τους ποικίλει συνδυάζοντας αποχρώσεις του καφέ και του κόκκινου χρώματος. Οι σαρανταποδαρούσες μπορεί να βρεθούν παντού αλλά θα λέγαμε ότι προτιμούν τα υγρά – σκοτεινά μέρη. Δεν έχουν κηρώδη επιδερμίδα, με αποτέλεσμα να αφυδατώνονται πολύ γρήγορα. Κατά συνέπεια τις συναντάμε στο έδαφος, κάτω από πεσμένα φύλλα, κάτω από πέτρες και νεκρό ξύλο, μέσα σε κορμούς και σε μέρη με άφθονη οργανική ουσία.

Μέσα στα σπίτια που βρίσκονται εκτός του αστικού ιστού οι σαρανταποδαρούσες πολύ συχνά εισβάλουν κυρίως στα υγρά και σκοτεινά υπόγεια προς αναζήτηση τροφής.

Σαρανταποδαρούσες

Χαρακτηριστικά σαρανταποδαρούσας

Οι σαρανταποδαρούσες έχουν μια στρογγυλεμένη ή πεπλατυσμένη κεφαλή, που φέρει ένα ζεύγος μακριών κεραιών στο εμπρόσθιο μέρος. Έχουν ένα ζευγάρι επιμήκεις γνάθους που καταλήγουν σε αιχμηρά νύχια που διαθέτουν αδένες που εκκρίνουν δηλητήριο. Το δηλητήριο βοηθά την σαρανταποδαρούσα να σκοτώσει ή να παραλύσει το θήραμά της. Πίσω από την κεφαλή, το σώμα της σαρανταποδαρούσας αποτελείται από 15 ή περισσότερα τμήματα. Τα περισσότερα τμήματα φέρουν ένα μόνο ζεύγος ποδιών και τα δύο τελευταία τμήματα είναι μικρά, χωρίς πόδια. Στα τελευταία τμήματα βρίσκονται και τα ανοίγματα των αναπαραγωγικών οργάνων. Κάθε ζευγάρι ποδιών είναι ελαφρώς μακρύτερο από το εμπρόσθιο, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα να συγκρουστούν μεταξύ τους ενώ κινούνται γρήγορα. Σε ακραίες περιπτώσεις, το τελευταίο ζεύγος των ποδιών μπορεί να είναι ακόμα και διπλάσιο από το μήκος του πρώτου ζεύγους.

Κύκλος ζωής της σαρανταποδαρούσας

Οι σαρανταποδαρούσες έχουν αρσενικά και θηλυκά άτομα. Μετά το ζευγάρωμα που γίνεται την άνοιξη τα θηλυκά εναποθέτουν τα αβγά τους μεμονωμένα σε τρύπες στο έδαφος, καλύπτοντάς τες με χώμα. Ο αριθμός των αυγών κυμαίνεται από περίπου 10 έως 50 για κάθε θηλυκό. Ο χρόνος ανάπτυξης του εμβρύου για εκκόλαψη εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και μπορεί να διαρκέσει από έναν έως μερικούς μήνες. Ο χρόνος ανάπτυξης των νεογνών για να φτάσουν στην ενηλικίωση κυμαίνεται από 1-3 χρόνια. Επιπλέον, οι σαρανταποδαρούσες είναι σχετικά μακρόβιες σε σύγκριση με τα έντομα. Για παράδειγμα, μερικά είδη Scolopendra sp. μπορούν να ζήσουν για πάνω από 10 χρόνια.

Μερικά είδη σαρανταποδαρούσας όπως  θηλυκά του γένους Geophilomorpha και του γένους Scolopendromorpha φροντίζουν τα μικρά τους. Τα αυγά, 15 έως 60 σε αριθμό, τοποθετούνται σε μια φωλιά στο έδαφος ή σε σάπιο ξύλο. Το θηλυκό παραμένει με τα αυγά, τα προστατεύει και τα καθαρίζει από τους μύκητες. Το θηλυκό σε ορισμένα είδη παραμένει με τα νεογνά αφού έχουν εκκολαφθεί, φυλάσσοντάς τα μέχρι να είναι έτοιμα να ανεξαρτητοποιηθούν.

Σαρανταποδαρούσες

Σαρανταποδαρούσα του σπιτιού

Η σαρανταποδαρούσα του σπιτιού ή αλλιώς οικιακή σαρανταποδαρούσα έχει την επιστημονική ονομασία Scutigera coleopterata. Αυτό το είδος σαρανταποδαρούσας το συναντάμε τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους. Πολύ συχνά όμως απαντάται στο μπάνιο ή στο υπνοδωμάτιο. Στο μπάνιο μπορεί να βρεθεί στο σιφόνι του νεροχύτη ή της μπανιέρας και να τρέφεται εκεί για καιρό με διάφορα είδη εντόμων. Οι οικιακές σαρανταποδαρούσες προτιμούν να ζουν σε υγρά μέρη του σπιτιού από υπόγεια, ντουλάπες, μπάνια, κάτω από το πάτωμα και κάτω από το φλοιό καυσόξυλων που είναι αποθηκευμένα σε κλειστούς χώρους. Οι οικιακές σαρανταποδαρούσες τρέφονται με μικρά έντομα, προνύμφες εντόμων και με αράχνες. Αν και είναι ωφέλιμο έντομο, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σπιτιού θεωρούν ότι είναι ενοχλητική και ζητούν απεντόμωση για την καταπολέμησή της.

Καταπολέμηση σαρανταποδαρούσας

Σε γενικές γραμμές οι σαρανταποδαρούσες σπάνια αναπτύσσουν μεγάλους πληθυσμούς μέσα στο σπίτι. Η καταπολέμησή τους συνήθως γίνεται με την ανεύρεση και θανάτωση της σαρανταποδαρούσας που κρύβεται μέσα στο σπίτι. Αν όμως στον χώρο υπάρχει μεγάλος πληθυσμός από σαρανταποδαρούσες που προκαλούν συνεχώς προβλήματα με τσιμπήματα στους ενοίκους τότε θα πρέπει να γίνει μία εφαρμογή απεντόμωσης για σαρανταποδαρούσες στο εσωτερικό και στο εξωτερικό τους σπιτιού. Ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν, θα πρέπει να γίνει προσεκτικός ψεκασμός με την χρήση εντομοκτόνου σε μορφή βρέξιμης σκόνης περιμετρικά τις κατοικίας.

Επίσης εάν υπάρχουν πέτρες περιμετρικά στην αυλή αυτές καλό είναι να σκονιστούν επίσης με ένα εγκεκριμένο εντομοκτόνο. Στους εσωτερικούς χώρους θα πρέπει να γίνει απεντόμωση με καθολικό ψεκασμό σε όλο το σπίτι εστιάζοντας κυρίως σε κρυφά σκοτεινά σημεία με αυξημένη υγρασία όπως στα υπόγεια, κάτω από βαριά έπιπλα κλπ. Οι σαρανταποδαρούσες στης οικίες εμφανίζονται την άνοιξη ή στις αρχές του καλοκαιριού, ψάχνοντας για δροσερό μέρος ώστε να προστατευτούν από τη ζέστη.

Επίλογος

Εσφαλμένες μέθοδοι απεντόμωσης μπορεί να αποδειχθούν αναποτελεσματικές και μπορεί να είναι επιβλαβείς για εσάς και την οικογένειά σας. Επικοινωνήστε με μία πιστοποιημένη εταιρεία απεντομώσεων με εμπειρία στην καταπολέμηση των εντόμων υγειονομικής σημασίας, όπως εμάς στην Trap Απολυμάνσεις. Θα αναλάβουμε υπεύθυνα την απολύμανση της οικίας σας, παρουσία υπεύθυνου επιστήμονα και θα σας δώσουμε πιστοποιητικό απεντόμωσης.

Εάν έχετε προβλήματα με σαρανταποδαρούσες ή άλλα έντομα και θέλετε επαγγελματική γνώμη ή βοήθεια οι συνεργάτες μου και εγώ θα χαρούμε πολύ να σας εξυπηρετήσουμε. Συμπληρώστε την φόρμα αίτησης συνεργασίας ή δείτε εδώ τις τιμές της Trap στις απολυμάνσεις-απεντομώσεις για οικιακούς πελάτες. Μπορείτε ακόμα να  επικοινωνήσετε μαζί μου απευθείας στο email a.antonopoulou@trap.gr ή να γράψετε τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας εδώ μετά το τέλος του άρθρου. Επίσης για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας καθημερινές 9:00 π.μ. – 5:00 μ.μ. στο τηλέφωνο 210 2134450.

Share
No Comments

Post a Comment