Top

Προστασία από περιστέρια

Προστασία από περιστέρια

Προστασία από περιστέρια

Προστασία από περιστέρια

Η προστασία από περιστέρια για τα κτήρια, είναι μία εργασία που απαιτεί εμπειρία και σωστή επιλογή προϊόντων. Τα περιστέρια έχουν προσαρμοστεί και ζουν στις σύγχρονες πόλεις. Κουρνιάζουν στα στηθαία των κτηρίων, πάνω σε κλιματιστικές μονάδες, σε ταμπέλες καταστημάτων κλπ. Δημιουργούν προβλήματα όταν βρεθούν σε μεγάλους αριθμούς με τα περιττώματα και τα ούρα τους. Τα περιστέρια πέρα από τις ακαθαρσίες που δημιουργούν προσβάλλονται από έντομα εκτοπαράσιτα που μπορεί να τσιμπήσουν και τον άνθρωπο. Τέτοια παράσιτα είναι τα τσιμπούρια, οι ψείρες των πτηνών (ορνιθόψειρες) και διάφορα άλλα είδη ακάρεων. Επίσης στα περιττώματα των περιστεριών έχουν βρεθεί παθογόνοι μικροοργανισμοί που μπορούν να μεταδώσουν στον άνθρωπο μία σειρά από ασθένειες. Τέτοιες ασθένειες είναι η Σαλμονέλα, η Τριχομονάδα, ο Τύφος, η Χλαμυδίωση, Εγκεφαλίτιδες, Πνευμονίτιδες κλπ.

Τα περιστέρια στην Αγγλία ονομάζονται και “ FlyingRats” δηλαδή «Αρουραίοι με φτερά». Τα περιστέρια στο Λονδίνο προκαλούν σημαντικές καταστροφές στα κτήρια και θεωρούνται αστικά παράσιτα εφάμιλλα των αρουραίων.

Καταπολέμηση και εξόντωση των περιστεριών

Τα περιστέρια όπως όλα τα πτηνά στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση προστατεύονται από την Νομοθεσία. Απαγορεύεται με νόμο η εξόντωσή τους και οποιαδήποτε απόπειρα θανάτωσης περιστεριών ή χρήση δηλητηρίου για την καταπολέμησή τους τιμωρείται με αυστηρά πρόστιμα και ποινή φυλάκισης. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις που κινδυνεύει άμεσα η υγεία των ανθρώπων ή υπάρχει κίνδυνος σοβαρού ατυχήματος επιτρέπεται η εξόντωση του πτηνού. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να εκδοθεί ειδική άδεια από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Τα περιστέρια στην πόλη

Με τη λέξη περιστέρια πολλές φορές αναφερόμαστε σε διαφορετικά είδη πτηνών. Στις πόλεις τα περιστερόμορφα είδη που δημιουργούν προβλήματα στα σύγχρονα κτήρια είναι:

• Το Αγριοπερίστερο (Columba livia)
• Η Δεκαοκτούρα(Steptopeliadecaocoto)
• Η Φάσα (Columba palumbus)

Προστασία από περιστέρια

Τα περιστέρια τρέφονται στην ύπαιθρο με σκουλήκια, σπόρους, καρπούς δένδρων, έντομα κλπ. Στην πόλη όμως τρέφονται κυρίως με τα σκουπίδια των ανθρώπων. Τα περιστέρια συχνάζουν σε πλατείες, έξω από καταστήματα έτοιμου φαγητού (φούρνους, καφέ κλπ.) και γενικά σε χώρους που βρίσκεται τροφή για αυτά. Περιμένουν σε ψηλά σημεία των κτηρίων και κάνουν βουτιά μόλις εντοπίσουν τροφή (κομμάτια από ψωμί, σπόρους από σουσάμι κλπ.). Γενικά είναι πολύ δύσκολη η απώθηση των περιστεριών όταν στους χώρους υπάρχει τροφή για αυτά. Επίσης τα περιστέρια είναι πολύ επίμονα και δεν εγκαταλείπουν το σημείο που ζουν και έχουν τη φωλιά τους. Αν τα απωθήσουμε ή τα διώξουμε με οποιονδήποτε προσωρινό τρόπο αυτά σύντομα θα επιστρέψουν διεκδικώντας πίσω την περιοχή τους.

Ο Βιολογικός κύκλος των περιστεριών

Τα περιστέρια στην Ελλάδα ζευγαρώνουν έως και 5 φορές το χρόνο και μετά το ζευγάρωμα το θηλυκό γεννά 1 ή 2 αυγά. Την φωλιά τους  τα περιστέρια την φτιάχνουν με ξυλαράκια που μαζεύουν από την γύρω περιοχή. Η φωλιά έχει πάντα έντονη μυρωδιά από ούρα και περιττώματα. Το αρσενικό και το θηλυκό μετά την αναπαραγωγή, κλωσάνε τα αυγά εναλλάξ. Μετά την εκκόλαψη των αυγών το αρσενικό και το θηλυκό περιστέρι συνεισφέρουν για την προστασία και εύρεση τροφής για τα νεογνά. Τα νεογέννητα έχουν ταχύτατη ανάπτυξη. Μέσα σε 2 μήνες τα νεαρά περιστέρια είναι πλέον ικανά να εγκαταλείψουν την φωλιά και να είναι πλέον αυτόνομα. Ζούνε κατά μέσο όρο 14 χρόνια.

Απομάκρυνση περιστεριών με περιορισμό της τροφής

Εξαιτίας της επιμονής τους στην συνεχή διεκδίκηση του χώρου που γεννήθηκαν, η απομάκρυνση των περιστεριών δεν είναι εύκολη υπόθεση. Τα περιστέρια θεωρούν την περιοχή που μεγάλωσαν, περιοχή που έχουν την κυριαρχία και οι μέθοδοι απώθησης που δεν είναι μόνιμες συχνά δεν έχουν αποτέλεσμα. Για την απομάκρυνση των περιστεριών και πριν προβούμε σε οποιαδήποτε μέθοδο απώθησης θα πρέπει να πάρουμε μέτρα προστασίας του χώρου. Το πιο σημαντικό μέτρο προστασίας για την απομάκρυνση των περιστεριών είναι να περιορίσουμε την τροφή τους. Ο περιορισμός της τροφής με συχνό καθαρισμό του περιβάλλοντος χώρου του κτηρίου από σκουπίδια που τρέφονται τα περιστέρια αποτελεί μία έμμεση μέθοδο απώθησης αλλά πολύ καθοριστική. Αν για παράδειγμα θέλουμε να απομακρύνουμε τα περιστέρια από την αυλή ενός κτηρίου θα πρέπει:

• Να σταματήσουμε να τα ταΐζουμε.
• Να φροντίσουμε να μην υπάρχουν διαθέσιμες εναλλακτικές μορφές τροφής (τροφή κατοικίδιων).
• Να καταρτίσουμε ένα πρόγραμμα καθαρισμού σε καθημερινή βάση.

Καθαρισμός της αυλής από πιθανή τροφή των περιστεριών (ψίχουλα, τρίματα σφολιάτας, υπολείμματα φαγητών κλπ.). θα ωθήσει τα περιστέρια να βρουν τροφή σε διπλανές περιοχές και θα συνεισφέρει σημαντικά στην απομάκρυνση των περιστεριών σε συνδυασμό με σωστές μεθόδους απώθησης για την προστασία των κτηρίων.

Απώθηση περιστεριών

Οι κυριότερες μέθοδοι για την απώθηση των περιστεριών είναι η τοποθέτηση ακίδων στα σημεία που κουρνιάζουν και η χρήση διχτυού για την κάλυψη μεγαλύτερων επιφανειών σε κτήρια. Τα δύο αυτά συστήματα για  προστασία από περιστέρια μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτόνομα ή σε συνδυασμό ανάλογα με το είδος του κτηρίου που χρειάζεται να προστατέψουμε. Η επιλογή των προϊόντων θα πρέπει να γίνεται μετά από μελέτη, γιατί εσφαλμένη χρήση υλικών μπορεί να οδηγήσει σε αποτυχία της απώθησης.

Απώθηση περιστεριών με ακίδες

Μια ακόμα μέθοδος για προστασία από περιστέρια, είναι η τοποθέτηση των ακίδων στα σημεία που κάθονται (κουρνιάζουν) τα περιστέρια. Είναι μία απλή μέθοδος απώθησης για προστασία από περιστέρια, των κτηρίων. Πολλές φορές απαιτείται η χρήση γερανοφόρου οχήματος ώστε να μπορέσουμε να προσεγγίσουμε αυτά τα σημεία του κτηρίου που φωλιάζουν τα περιστέρια και να εγκαταστήσουμε τις ακίδες. Οι ακίδες θα πρέπει να επικολλώνται σε επιφάνειες που προηγουμένως θα έχουν καθαριστεί. Η κόλληση γίνεται με την χρήση ειδικής πολύ ισχυρής κόλλας που θα διασφαλίσει ότι οι ακίδες δεν θα ξεκολλήσουν από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες (ήλιος, βροχή, δυνατοί άνεμοι κλπ.). Οι ακίδες τοποθετούνται για την προστασία σε πρεβάζια, πινακίδες, δοκούς, προεξοχές, κάμερες ασφαλείας, φωτιστικά, στηθαία κλπ.

Προστασία από περιστέρια

 

Οι ακίδες κυκλοφορούν στην αγορά σε διάφορες διαστάσεις ώστε να μπορούν να συναρμολογούνται και να τοποθετούνται σε επιφάνεια οποιοσδήποτε διάστασης. Ανάλογα με τον κατασκευαστή υπάρχουν ακίδες αμιγώς πλαστικές και ακίδες με πλαστική βάση με μεταλλικές προεξοχές. Το σύστημα ακίδων μπορεί να καλύψει κάθε αρχιτεκτονική λεπτομέρεια, επειδή η πλαστική βάση των ακίδων είναι εύκαμπτη, μπορεί να ακολουθήσει οποιαδήποτε καμπύλη (π.χ. σε πινακίδες καταστημάτων) ενώ μπορεί να χωριστεί και σε μικρότερα τεμάχια. Οι ακίδες είναι πολύ διακριτικές, δεν εμποδίζουν την διέλευση του φωτός και δεν γίνονται αντιληπτές αν ο παρατηρητής βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά.

Οι ακίδες απωθούν τα περιστέρια από το να εγκατασταθούν στο σημείο που έχουν τοποθετηθεί. Σε καμία περίπτωση δεν τραυματίζουν τα περιστέρια λόγω της ειδικής κατασκευής τους, ούτε κάποιο κατοικίδιο ή άνθρωπο που θα τις ακουμπήσει.

Απώθηση περιστεριών με δίχτυ

Τα συστήματα απώθησης περιστεριών με δίχτυ είναι πολύ αποτελεσματικά για την προστασία των κτηρίων. Το δίχτυ τοποθετείται για την προστασία φωταγωγών, παραθύρων, ταρατσών ή ακόμη και για την κάλυψη προσόψεων ολόκληρων κτηρίων.  Το δίχτυ δίνει λύση ακόμα και σε πολύ υψηλής έντασης προβλήματα μιας και αποκλείει πλήρως τα προστατευόμενα σημεία από τα περιστέρια.

Προστασία από περιστέρια

Το δίχτυ στερεώνεται στην επιφάνεια, με την τοποθέτηση, περιμετρικά από αυτό, πλαισίου από ανοξείδωτο συρματόσκοινο. Το συρματόσκοινο στερεώνεται στο κτήριο με την βοήθεια ειδικών ούπα (βίδες με δακτύλιο). Το συρματόσκοινο τεντώνεται και στην συνέχεια το δίχτυ τοποθετείται πάνω σε αυτό με την βοήθεια ειδικού εργαλείου. Το δίχτυ διατίθεται σε μεγάλη ποικιλία μεγεθών, για την κάλυψη μικρών και μεγάλων επιφανειών. Μπορεί να κοπεί ακριβώς στο εμβαδόν που θέλουμε, για να προσαρμοστεί ακριβώς στην επιφάνεια που θέλουμε να καλύψουμε.

Το σύστημα διχτυού μπορεί να καλύψει κάθε αρχιτεκτονική λεπτομέρεια, επειδή είναι εύκαμπτο.Είναι πολύ διακριτικό, αφού είναι διάφανο, η διαπερατότητα στο φως είναι 90%, γεγονός που το κάνει αντιληπτό μόνο από απόσταση λίγων μέτρων. Είναι πολύ διακριτικό και εγκαθίσταται εύκολα. Είναι ανθεκτικό τόσο στις υψηλές όσο και στις χαμηλές θερμοκρασίες. Το δίκτυ που χρησιμοποιείται για την απώθηση των περιστεριών έχει αντιηλιακή προστασία. Έτσι το υλικό του δεν αποπολυμερίζεται από τις ακτίνες του ηλίου και έχει μεγάλη διάρκεια ζωής (τουλάχιστον 10 χρόνια). Το δίχτυ απώθησης σε καμιά περίπτωση δεν τραυματίζει τα περιστέρια αφού μόλις το αντιληφθούν απομακρύνονται χωρίς να πέφτουν επάνω του.

Επίλογος

Η απώθηση των περιστεριών προϋποθέτει εξειδίκευση και εμπειρία στο αντικείμενο. Σε επόμενα άρθρα θα αναφερθούμε εκτενέστερα σε κάποιες εναλλακτικές μεθόδους απώθησης με ήχους και φως (οπτικοακουστικά και βιοακουστικά συστήματα απώθησης).
Αν ενδιαφέρεστε για προστασία από περιστέρια για να μην είναι εκτεθειμένες οι εγκαταστάσεις σας στα περιστέρια τότε θα πρέπει να σχεδιάσετε ένα σύστημα απώθησης πτηνών μετά από επικοινωνία με μία πιστοποιημένη εταιρεία απολυμάνσεων όπως εμάς στην Trap. Θα επιθεωρήσουμε τον χώρο σας και θα εκπονήσουμε μία μελέτη για την ολοκληρωμένη προστασία από περιστέρια για τις εγκαταστάσεις σας. Επίσης θα σας συμβουλέψουμε για τις ενέργειες και τα προληπτικά μέτρα που θα πρέπει να κάνετε ώστε οι πληθυσμοί των περιστεριών να μην επανέλθουν και να ελέγχονται (να μένουν σε μικρούς αριθμούς).
Συμπληρώστε την φόρμα αίτησης συνεργασίας με την Trap και θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας για να ορίσουμε ένα ραντεβού στον χώρο σας και να εκτελέσουμε μία επιθεώρηση (inspection) εντελώς δωρεάν. Μπορείτε ακόμα να επικοινωνήστε μαζί μου απευθείας στο email: d.bakalis@trap.gr ή να γράψετε τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας εδώ μετά το τέλος του άρθρου. Επίσης για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση μην διστάσετε να επικοινωνήσετε απευθείας με το γραφείο μας τις καθημερινές 9:00 π.μ. – 5:00 μ.μ. στο τηλέφωνο 210 2134450.

Share
1 Comment
  • Μαρια Καραγκουνια
    21/04/2018 at 5:43 ΜΜ

    Καλησπερα σας,
    Μενω στην Νεαπολη Ν. Ιωνιας και εχω προβλημα με τα περιστερια, σας παρακαλω επικοινωνγστε μαζι μου στο 6944848540
    Σας ευχαριστω

Post a Comment