Top

Προστασία Από Φίδια

Προστασία Από Φίδια

Προστασία Από Φίδια

Προστασία Από Φίδια

Η προστασία από φίδια για ένα χώρο καθορίζεται από πολλούς παράγοντες. Στο παρόν άρθρο θα αναλύσουμε τις τεχνικές που χρησιμοποιούμε στην Trap στις εργασίες φιδοαπώθησης. Παράλληλα θακάνουμε μια σύντομη αναφορά στις εργασίες που μπορούν να γίνουν και οι οποίες συμβάλουν στην προστασία ενός χώρου από την παρουσία φιδιών.

Η Θανάτωση Των Φιδιών Απαγορεύεται Από Τη Νομοθεσία

Όπως αναφέραμε στο άρθρο μας για τα Φίδια που ενδημούν στην Ελλάδα η καταπολέμηση και το κυνήγι των φιδιών απαγορεύεται από την Ελληνική και την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία. Τα φίδια είναι προστατευόμενα είδη συνεπώς η δηλητηρίαση τους με δολώματα και η θανάτωσή τους με παγίδες απαγορεύεται αυστηρά από τον Νόμο.

Επίσης τα φίδια βοηθούν στην ισορροπία του οικοσυστήματος αφού ελέγχουν τους πληθυσμούς των ποντικών και των αρουραίων που είναι τα πιο σοβαρά παράσιτα στα σύγχρονα κτήρια. Συνεπώς η οφιοκτονία εκτός του ότι απαγορεύεται, συμβάλει στην αύξηση των παρασίτωνκαι έχει αρνητικές συνέπειες για το περιβάλλον.

Υπάρχουν όμως τρόποι για προστασία από φίδια και αντιμετώπισης αυτών, με τη χρήση μεθόδων που τα απομακρύνουν. Τα τελευταία χρόνια παράγονται από εξειδικευμένες εταιρείες ειδικά απωθητικά σκευάσματα. Τα οποία χρησιμοποιούνται στις εργασίες  προστασίας των εξωτερικών χώρων από τα φίδια. Το σύνολο των εργασιών αυτών ονομάζεται φιδοαπώθηση. Επίσης με βοηθητικές εργασίες που θα αναλύσουμε παρακάτω μπορούμε συνδυαστικά με την φιδοαπώθηση να προστατέψουμε ακόμα περισσότερο την περιοχή ευθύνης μας από τα φίδια.

Φίδια Σε Εσωτερικούς Χώρους

Στην Trap φροντίζουμε για την απώθηση των φιδιών από τον περιβάλλοντα χώρο ενός κτηρίου πριν αυτά επιχειρήσουν να μπουν στους εσωτερικούς χώρους.

Εδώ να τονίσουμε πως αν ένα φίδι έχει εγκλωβιστεί μέσα σε ένα κτήριο απαγορεύεται η θανάτωσή του. Επίσης σε περίπτωση που προσπαθήσετε να το σκοτώσετε σίγουρα θα γίνει επιθετικό. Αφού θα νιώσει απειλή και πολύ πιθανό να σας δαγκώσει. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να καλέσουμε την Πυροσβεστική Υπηρεσία ή μία Οικολογική Οργάνωση που θα πιάσει το φίδι και χωρίς να το τραυματίσει θα το ελευθερώσει στην φύση.

Μέχρι να έρθουν οι ειδικοί δεν θα πρέπει να χάσετε το φίδι από τα μάτια σας και αν τρυπώσει κάπου θα πρέπει να υποδείξτε το σημείο αυτό στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. Αν μπορείτε ρίξτε με προσοχή πάνω στο φίδι μία κουβέρτα ή ένα χαρτόκουτο ώστε να το κάνετε να αισθανθεί ασφάλεια μέχρι την άφιξη των ειδικών.Την καλύτερη λύση φυσικά μπορεί να την δώσει ένας ειδικός στα ερπετά, ο οποίος θα συλλέξει και θα απελευθερώσει το φίδι μακριά από κατοικήσιμες περιοχές.

Επιθεώρηση Χώρου

Πριν από τις εργασίες απώθησης των φιδιών, με στόχο την προστασία από φίδια,  πρέπει να γίνεται επιθεώρηση του χώρου ευθύνης μας και καταγραφή όλων των κρίσιμων σημείων που μπορούν να γίνουν κρυψώνες για φίδια. Τέτοια σημεία θεωρούνται:

• Κουφάλες δένδρων.
• Πυκνή βλάστηση.
• Πηγάδια με νερό.
• Σημεία με υγρασία.
• Σημεία κάτω από μεγάλες πέτρες.
• Σοροί από σκουπίδια.
• Σοροί από άχρηστα υλικά.
• Σκοτεινά σημεία.
• Πέτρινοι τοίχοι.

Τα σημεία που αναφέρουμε είναι ενδεικτικά. Η επιθεώρηση θα πρέπει να γίνεται από τεχνικό με εμπειρία στην απώθηση των φιδιών, ώστε να αναγνωρίσει όλες τις πιθανές εστίες που μπορεί να κρυφτούν τα φίδια.

Εργασίες Για Προστασία Από Φίδια

Ο υπεύθυνος επιστήμονας που θα κάνει την επιθεώρηση πριν από τις εργασίες απώθησης των φιδιών μπορεί να προτείνει βοηθητικές εργασίες για προστασία από φίδια.

Όλα τα σημεία που καταγράφηκαν στην επιθεώρηση θα πρέπει να αναφερθούν σε ειδικό report. Στο report θα πρέπει να αναφέρονται επίσης αναλυτικά οι ενέργειες που θα συμβάλουν στην απομάκρυνση των φιδιών στους εξωτερικούς χώρους και στην προστασία των εγκαταστάσεων.

Ο υπεύθυνος του κτηρίου και του περιβάλλοντα χώρου θα πρέπει να αναλάβει και να υλοποιήσει αυτές τις βοηθητικές εργασίεςγια προστασία από φίδια που γίνονται πριν από τις εργασίες απώθησης.

• Καθαρισμός των σκουπιδιών

Τα σκουπίδια είναι πιθανά κρησφύγετα φιδιών γιατί σε τέτοιους σωρούς συχνάζουν ποντίκια και έντομα. Τα φίδια επισκέπτονται τα σκουπίδια γιατην εύρεση τροφής.

• Καταπολέμηση τρωκτικών

Τα φίδια τρέφονται με τα τρωκτικά. Συνεπώς αν στον χώρο ευθύνης σας γίνονται τακτικά εφαρμογές μυοκτονίας τότε τα φίδια έμμεσα δεν προσελκύονται στον χώρο, μιας και ο πληθυσμός των ποντικιών και των αρουραίων βρίσκεται υπό έλεγχο.

•Απομάκρυνση των άχρηστων υλικών

Τα φίδια θέλουν χώρους που να νιώθουν ασφάλεια. Άχρηστα υλικά σε εξωτερικούς χώρους ειδικά όταν βρίσκονται σε σωρούς όπως ξυλεία, λάστιχα αυτοκινήτων, ντουλάπες κλπ αποτελούν κρυψώνες φιδιών.

• Μείωση της υγρασίας

Αποφεύγουμε την δημιουργία δροσερών χώρων. Επίσης προσπαθούμε όλα τα λιμνάζοντα νερά να απομακρύνονται με την άμεση παροχέτευσή τους στο αποχετευτικό δίκτυο γιατί τα φίδια προσελκύονται για να πιουν νερό.

• Αποψίλωση και χορτοκοπή

Τα χόρτα είναι πιθανά κρησφύγετα φιδιών για ξεκούραση, προστασία από τον ήλιο, αναπαραγωγή και για εύρεση λείας. Χόρτα σε μεγάλο ύψος θα πρέπει να κουρεύονται τακτικά.

• Κλάδεμα δένδρων και θάμνων

Τα φίδια εισβάλουν σε πυκνά δένδρα και θάμνους για την εύρεση τροφής (μικρά πτηνά, σαύρες, ποντίκια κλπ). Με το κλάδεμα και την αραίωση της βλάστησης συνεισφέρουμε στον σωστό αερισμό των φυτών. Στην απώθηση των φιδιών αφού δεν προτιμούν μη πυκνή βλάστηση που δεν τα προστατεύει και δεν νιώθουν ασφάλεια.

• Απεντόμωση:

Τα φίδια τρέφονται με μεγάλα έντομα όπως γρύλλους, ακρίδες κλπ. Με ένα πρόγραμμα απεντόμωσης μειώνουμε τον πληθυσμό των εντόμων και έμμεσα απομακρύνουμε τα φίδια από την περιοχή ευθύνης μας.

• Μόνωση εγκαταστάσεων:

Τρύπες στην περίφραξη του οικόπεδου ή στις εισόδους των κτηρίων θα πρέπει να μονώνονται με ειδικά υλικά (μεταλλικό πλέγμα, τσιμέντο κλπ.).

Γενικά οι εργασίες που αναφέραμε όχι μόνο βοηθούν στην απομάκρυνση των ερπετών αλλά συμβάλουν και στην απώθηση πολλών ειδών παρασίτων όπως ποντίκια, αρουραίους, μύγες, κουνούπια, σφήκες, σκνίπες κλπ.

Η σωστή πρακτική είναι πως όλες αυτές οι εργασίες θα πρέπει να γίνονται στις αρχές του Μαρτίου. Πριν ακόμα τα φίδια ξυπνήσουν από την χειμερία νάρκη, γίνουν δραστήρια και εισβάλουν στους χώρους ευθύνης μας.

Εργασίες Φιδοαπώθησης

Η Φιδοαπώθηση γίνεται με την ορθή χρήση ειδικών σκευασμάτων. Εδώ θα ήθελα να αναφέρω πως η ναφθαλίνη, το πετρέλαιο και η βενζίνη δεν αποτελούν φιδοαπωθητικά.  Η χρήση τους δεν έχει κανένα αποτέλεσμα. Αντιθέτως όλα αυτά τα παράγωγα του πετρελαίου είναι εξαιρετικά τοξικά. Έχουν δυσάρεστη οσμή και σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να έχουν αρνητικές συνέπειες για εσάς και το περιβάλλον. Επίσης το θειάφι που πολύ προτείνουν ως φιδοαπωθητικό δεν έχει αποδειχθεί ότι συμβάλει στην απώθηση των φιδιών.

Η επιτυχία των εργασιών της φιδοαπώθησης βασίζεται στην σωστή δοσολογία και στην ομοιόμορφη κατανομή επαγγελματικώνφιδοαπωθητικών σκευασμάτων στον χώρο.

Η εργασίες απώθησης των φιδιών και λοιπών ερπετών γίνονται πάντα σε δύο εφαρμογές δηλαδή σε δύο φάσεις.

Προσοχή αν δεν ακολουθήσετε αυτήν την τακτική υπάρχει πιθανότητα να εγκλωβιστούν φίδια μέσα στον χώρο ευθύνης σας.

Για αυτό το λόγο η φιδοαπώθηση γίνεται πάντα σε δύο φάσεις οι οποίες είναι αλληλένδετες και η επιτυχία της μεθόδου αυτής βασίζεται στην σωστή εφαρμογή του συνόλου των δύο εφαρμογών.

1η Εφαρμογή Φιδοαπώθησης

Η πρώτη εφαρμογή της φιδοαπώθησης έχει σαν σκοπό να καλυφθούν με ειδικό φιδοαπωθητικό σκεύασμα όλα τα σημεία που θεωρούνται καταφύγια των ερπετών. Έτσι λοιπόν στην 1η φάση τοποθετείται το σκεύασμα απώθησης στα σημεία που καταγράφηκαν κατά την επιθεώρηση:

• Σε κουφάλες δένδρων.
• Γύρω από μεγάλες πέτρες.
• Στους χώρους των σκουπιδιών.
• Στα σημεία με αυξημένη υγρασία.
• Μέσα σε πυκνή βλάστηση.
• Μέσα σε σωρούς από άχρηστα υλικά.
• Περιμετρικά των κτηρίων.

Τα σημεία αυτά είναι ενδεικτικά και ανάλογα με τον χώρο μπορεί να διαφοροποιηθούν. Επίσης στην πρώτη εφαρμογή απώθησης των φιδιών τοποθετείται φιδοαπωθητικό και σε πέτρινους τοίχους που μπορεί να υπάρχουν εσωτερικά του οικοπέδου αλλά ποτέ στους τοίχους της περίφραξης.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Απαγορεύεται στην πρώτη φάση της εφαρμογής φιδοαπώθησης να τοποθετηθεί φιδοαπωθητικόσκεύασμα στην περίφραξη του οικοπέδου.

2η Εφαρμογή Φιδοαπώθησης

Η 2η εφαρμογή φιδοαπώθησης γίνεται 7 με 10 ημέρες μετά την 1η εφαρμογή. Τα φίδια μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα μην έχοντας πού να κρυφτούν θα έχουν εγκαταλείψει τον χώρο γιατί όλα τα σημεία που ήταν κρησφύγετά τους είναι πλέον αφιλόξενα λόγω της παρουσίας του φιδοαπωθητικού σκευάσματος.

Στην 2η εφαρμογή εφαρμόζουμε μία δεύτερη ζώνη απώθησης των φιδιών στην περίφραξη του οικοπέδου με την διασπορά φιδοαπωθητικών σκευασμάτων σε κοκκώδη μορφή. Με αυτή την τεχνική διασφαλίζουμε ότι οποιοδήποτε φίδι πλησιάσει στην περίφραξη θα απωθείται από την παρουσία των φιδοαπωθητικών σκευασμάτων.

Συχνότητα Εφαρμογών Φιδοαπώθησης

Τα φιδοαπωθητικά σκευάσματα υπόσχονται μεγάλη διάρκεια προστασίας. Θα πρέπει λοιπόν ετησίως να γίνονται εφαρμογές στην αρχή της Άνοιξης που είναι η πιο κρίσιμη περίοδος. Στη συνέχεια στα μέσα του Καλοκαιριού κατά προτίμηση στα μέσα Ιουλίου.

Συμπέρασμα

Οι εργασίες απώθησης των φιδιών για την προστασία του χώρου μας, για να έχουν επιτυχία θα πρέπει να γίνονται από μία εξειδικευμένη εταιρεία με εμπειρία στο αντικείμενο όπως η Trap. Έτσι διασφαλίζεται ορθή χρήση των μεθόδων και οικονομία λόγω της σωστής χρήσης των φιδοαπωθητικών σκευασμάτων. Τα επαγγελματικά φιδοαπωθητικά είναι ακριβά και αν δε χρησιμοποιηθούν σωστά μπορεί να οδηγήσουν σε άσκοπη σπατάλη χρημάτων.

Αν θέλετε να προστατέψετε τις εγκαταστάσεις σας από τα φίδια τότε δεν έχετε παρά να επικοινωνήσετε μαζί μας. Θα επιθεωρήσουμε τον χώρο σας, θα σας δώσουμε μία οικονομική προσφορά απώθησης φιδιών. Επίσης θα σας συμβουλέψουμε για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν ώστε να απωθήσουμε μακριά αυτούς τους ανεπιθύμητους επισκέπτες.

Συμπληρώστε την φόρμα αίτησης συνεργασίας με την Trap και θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας για να ορίσουμε άμεσα ένα ραντεβού στον χώρο σας. Μπορείτε ακόμα να  επικοινωνήστε μαζί μου απευθείας στο emaild.bakalis@trap.gr ή να γράψετε τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας εδώ μετά το τέλος του άρθρου. Επίσης για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με το γραφείο μας τις καθημερινές 9:00 π.μ. – 5:00 μ.μ. στο τηλέφωνο 210 2134450.

 

Share
No Comments

Post a Comment