Top

Ποντικοφάρμακα

Ποντικοφάρμακα

Ποντικοφάρμακα

Ποντικοφάρμακα

Τα ποντικοφάρμακα είναι ετοιμόχρηστα δολώματα για τον έλεγχο των τρωκτικών που χρησιμοποιούνται στις εφαρμογές μυοκτονίας. Η τεχνολογία τους βασίζεται σε ένα μείγμα τροφοελκυστικών (βοηθητικών) και δραστικής ουσίας (δηλητήριο). Τα ποντικοφάρμακα υπάρχουν σε μεγάλη ποικιλία σχημάτων και μεγεθών. Τα ποντικοφάρμακα περιέχουν ελκυστικές για τα τρωκτικά ουσίες π.χ. σπόρους δημητριακών, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη κλπ. Ώστε να προκαλέσουν τα ποντίκια να τα καταναλώσουν. Επίσης περιέχουν μία δραστική ουσία η οποία αποτελεί τον τοξικό παράγοντα, δηλαδή το δηλητήριο, η οποία θανατώνει το  ποντίκι ή τον αρουραίο – στόχο λίγες μέρες μετά την λήψη.

Πριν προβούμε σε οποιαδήποτε εφαρμογή μυοκτονίας και πριν από την τοποθέτηση των ποντικοφαρμάκων θα πρέπει να γίνεται πάντα επιθεώρηση του χώρου για την παρουσία τρωκτικών. Τα ποντικοφάρμακα θα πρέπει να τοποθετούνται αφού έχει προσδιοριστεί η προσβολή. Ανάλογα με τον πληθυσμό των ποντικών και των αρουραίων που θα προσδιοριστούν από την επιθεώρηση θα πρέπει να τοποθετηθεί ηανάλογη ποσότητα αριθμού δολωμάτων. Η συχνότητα της τοποθέτησης των ποντικοφαρμάκων καθορίζεται από το είδος του κτηρίου/χώρου. Tον βαθμό προστασίας του κτηρίου από τα ποντίκια και από το μέγεθος της προσβολής. Για περισσότερες πληροφορίες για την καταπολέμηση των τρωκτικών διαβάστε το σχετικό άρθρο μας για τις μεθόδους της μυοκτονίας.

Νομοθεσία για τα ποντικοφάρμακα

Η νομοθεσία για τα ποντικοφάρμακα στις ανεπτυγμένες χώρες έχει γίνει τα τελευταία χρόνια πολύ αυστηρή. Η χρήση ορισμένων εξ αυτών σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Η.Π.Α. έχουν απαγορευτεί σε εσωτερικούς χώρους. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύεται η χρήση των ποντικοφαρμάκων χύδην, παρά μόνο μέσα σε δολωματικούς σταθμούς ασφαλείας. Στην Ελλάδα για να μπορέσει ένα ποντικοφάρμακο βγει στην αγορά θα πρέπει να λάβει έγκριση από την αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Θα πρέπει να βρίσκεται σε σφραγισμένη συσκευασία. Θα πρέπει να φέρει ετικέτα που να αναφέρει όσα όλα ο νόμος ορίζει, όπως την δραστική ουσία, τις συνιστώμενες δόσεις, τις προφυλάξεις, το αντίδοτο κλπ.

Οι δραστικές ουσίες των ποντικοφαρμάκων

Στα σύγχρονα ποντικοφάρμακα η δραστική ουσία δρα ως αντιπηκτικό του αίματος προκαλώντας εσωτερική αιμορραγία στα ποντίκια και τους αρουραίους που θα καταναλώσουν το δόλωμα. Οι κύριες δραστικές ουσίες είναι αυτές που αποκαλούνται 2ης γενιάς και είναι το Brodifacoum, το Bromadioloneκαι το Flocumafen. Τα ποντικοφάρμακα της 2ης γενιάς θωρούνται ενός γεύματος, δηλαδή χρειάζεται μόνο μία λήψη για να οδηγήσει το ποντίκι στον θάνατο. Τα 1ης γενιάς αντιπηκτικά ποντικοφάρμακα που δεν χρησιμοποιούνται τόσο στην εποχή μας. Είναι πολλαπλών γευμάτων δηλαδή το ποντίκι θα πρέπει να επιστρέψει και να τραφεί ξανά και ξανά με το δόλωμα για να επέλθει τελικά ο θάνατος. Χαρακτηριστικό των ποντικοφαρμάκων είναι ότι αφυδατώνουν το προσβεβλημένο ζώο με αποτέλεσμα την μουμιοποίηση μετά τον θάνατο. Στην Trap, στα προγράμματα μυοκτονίας, χρησιμοποιούμε μόνο ποντικοφάρμακα 2ης γενιάς των οποίων οι δραστικές ουσίες είναι:

Brodifacoum:

Το Brodifacoum είναι ισχυρό αντιπηκτικό ποντικοφάρμακο δεύτερης γενιάς, δηλητήριο ανταγωνιστικό της βιταμίνης Κ1. Όπως τα αντιπηκτικά 1ης Γενιάς,π.χ. το Warfarin, δρα και μειώνει τα επίπεδα του ενζύμου βιταμινης Κ1 στο αίμα με αποτέλεσμα να οδηγεί τα προσβεβλημένα τρωκτικά στην ακατάσχετη εσωτερική αιμορραγία. Σε σοκ, στην σταδιακή απώλεια των αισθήσεων και τελικά στον θάνατο. Το ποντικοφάρμακο αναφοράς που περιέχει δραστική ουσία Brodifacoum είναι το Sygenta Klerat, αλλά στην αγορά μπορεί να βρεθεί και με άλλες εμπορικές ονομασίες.

Bromadiolone:

To Bromadiolone είναι ισχυρό αντιπηκτικό ποντικοφάρμακο δεύτερης γενιάς, δηλητήριο ανταγωνιστικό της βιταμίνης Κ1. Η ουσία αυτή έχει την τάση να συσσωρεύεται στο συκώτι του ζώου – στόχου που θα την καταναλώσει. Προκαλεί την σταδιακή ρευστοποίηση του αίματος οδηγώντας σε εσωτερική αιμορραγία. Το ποντίκι ή ο αρουραίος που θα καταναλώσει δολώματα που περιέχουν Bromadiolone χάνει σιγά σιγά την αίσθηση του χώρου και οδηγείται μέσα σε 5-7 ημέρες στον θάνατο. Το ποντικοφάρμακο αναφοράς που περιέχει την δραστική ουσία Bromadiolone είναι το Notracτ ης Bell, αλλά στην αγορά μπορούν να βρεθούν και άλλα ποντικοφάρμακα με την δραστική ουσία Bromadiolone.

Flocoumafen:

Το Flocoumafen είναι ένα μόριο το οποίο θεωρείται ποντικοφάρμακο 2ης γενιάς και δρα ανταγωνιστικά της βιταμίνης Κ1 στο αίμα του ποντικιού ή αρουραίου στόχου. Έχει πολύ υψηλή τοξικότητα και δρα όπως και οι υπόλοιπες δραστικές που ανταγωνίζονται την βιταμίνη Κ1. Το ποντίκι ή ο αρουραίος που θα καταναλώσει δόλωμα με δραστική ουσία Flocoumafen αρχίζει να εμφανίζει τα συμπτώματα όπως απώλεια αισθήσεων και εσωτερική αιμορραγία 3-5 ημέρες μετά την κατανάλωση. Eνώ ο θάνατος έρχεται λίγες μέρες αργότερα. Το ποντικοφάρμακο αναφοράς που περιέχει δραστική ουσία Flocoumafen είναι το Storm της Basf.

Είδη ποντικοφάρμακου

Τα ποντικοφάρμακα κυκλοφορούν στην αγορά σε διάφορες μορφές. Ανάλογα με την μορφή εξυπηρετούν διαφορετικούς σκοπούς και χρήσεις.

Ποντικοφάρμακα σε μορφή Κέρινων κύβων

Οι κέρινοι κύβοι είναι συμπαγή δολώματα με υψηλή συγκέντρωση παραφίνης ώστε να μην απορροφούν υγρασία και να μπορούν να έχουν συγκεκριμένο σχήμα χωρίς να διαλύονται. Τα ποντικοφάρμακα σε μορφή κέρινων κύβων μπορούν να βρίσκονται σε διάφορα μεγέθη και σχήματα. Στο εμπόριο κυκλοφορούν ποντικοφάρμακα σε μορφή κέρινων κύβων βάρους 5, 10, 15, 20, 23, 27 και 30 γραμμαρίων.

Με την χρήση των κέρινων κύβων μπορούμε να καταλάβουμε εάν το δόλωμα έχει ακόμα και την παραμικρή κατανάλωση. Και αυτό γιατί αμέσως γίνεται αντιληπτό το δάγκωμα των ποντικιών στο δόλωμα. Η εκτίμηση της κατανάλωσης μας δίνει συγκεκριμένες πληροφορίες για το εαν θα πρέπει να αυξηθούν οι δόσεις των δολωμάτων των ποντικοφαρμάκων. Aνάλογα πάντα και με τα ευρήματα από τις επιθεωρήσεις των χώρων για παρουσία τρωκτικών. Οι κέρινοι κύβοι έχουν επικρατήσει και χρησιμοποιούνται ευρέως στις εφαρμογές μυοκτονίας. Όλοι οι κατασκευαστές ανοίγουν στο κέντρο του κέρινου κύβου μία τρύπα ώστε να μπορούν με ασφάλεια να τοποθετηθούν μέσα σε δολωματικούς σταθμούς ασφαλείας. Έχουν αρκετά μεγάλη διάρκεια ζωής και μπορούν να παραμείνουν ελκυστικά μέσα σε δολωματικούς σταθμούς έως και 3 μήνες σε εσωτερικό ή 2 μήνες σε εξωτερικό χώρο.

 

Ποντικοφάρμακα

 

Ποντικοφάρμακα σε μορφή Pellets

Τα pellets είναι δολώματα ποντικοφάρμακου βάρους από 1 έως 4 γραμμάρια. Χρησιμοποιούνται κυρίως από ερασιτέχνες χρήστες ή σε περιπτώσεις προληπτικών δολώσεων. Τα pellets συνήθως χρησιμοποιούνται στην καταπολέμηση των οικιακών ποντικιών Musmusculusκαι. Όχι για τον έλεγχο των αρουραίων Rattusrattus και Rattus norvegicus. Μιας και ως πλήρες γεύμα για έναν αρουραίο θεωρείται ένας κύβος ποντικοφάρμακου βάρους 20 γραμμαρίων. Με την χρήση των pellets δεν μπορούμε να έχουμε σαφή εκτίμηση της κατανάλωσης των δολωμάτων του ποντικοφαρμάκου. Ούτε να κάνουμε αναφορά ελέγχου με ποσοστά των καταναλώσεων. Συνεπώς δεν θεωρούνται επαγγελματικά δολώματα. Συνήθως χρησιμοποιούνται μόνο σε εσωτερικούς χώρους κυρίως από ερασιτέχνες χρήστες ή για καθαρά προληπτική μυοκτονία.

 

Ποντικοφάρμακα

 

Ποντικοφάρμακα σε μορφή Pasta

Τα ποντικοφάρμακα σε μορφή pasta έχουν κατασκευαστεί για τον έλεγχο κυρίως του οικιακού ποντικού. Έχουν αυξημένη ποσότητα σε λίπη (λάδι). Δεν έχουν παραφίνη και το δόλωμα συγκρατείται σε συμπαγή μορφή από το χάρτινο περίβλημά του. Τα ποντικοφάρμακα αυτά έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής αλλά αν σκιστεί το χαρτί που συγκρατεί την πάστα γρήγορα ξεραίνονται και δεν είναι πλέον ελκυστικά. Συνίσταται η χρήση τους μόνο σε εσωτερικούς χώρους στα αστικά κέντρα.

Ποντικοφάρμακα

Ποντικοφάρμακα και Δολωματικοί σταθμοί

Τα ποντικοφάρμακα θα πρέπει αυστηρά να τοποθετούνται μέσα σε δολωματικούς σταθμούς ασφαλείας. Πάνω στους δολωματικούς σταθμούς θα πρέπει να επικολλάται ετικέτα με όλα όσα ο νόμος ορίζει. Η φράση «Προσοχή ποντικοφάρμακο» και «παρακαλώ μην αγγίζετε» θα πρέπει να αναγράφεται σε ευκρινές σημείο. Οι δολωματικοί σταθμοί με κλειδί ασφαλείας προσδίδουν ασφάλεια στα ποντικοφάρμακα και προστατεύουν τα ζώα μη στόχους (γάτες και σκύλους). Επίσης προστατεύουν τα μικρά παιδιά από την επαφή με το δηλητήριο. Επίσης μέσα στον δολωματικό σταθμό, το ποντικοφάρμακο προστατεύεται από την σκόνη, την υγρασία, το φώς του ήλιου και το νερό της βροχής. Με αποτέλεσμα να διατηρείται ελκυστικό για τα ποντίκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Πολύ σημαντικό είναι, πως ο δολωματικός σταθμός μας επιτρέπει να εκτιμούμε την κατανάλωση στο ποντικοφάρμακο. Επίσης, είναι απόλυτα ξεκάθαρο σε ποιο σημείο έχουν τοποθετηθεί οι δολώσεις του σκευάσματος.

Επίλογος

Τα ποντικοφάρμακα είναι ισχυρά δηλητήρια και θα πρέπει να χρησιμοποιούνται από εξειδικευμένο προσωπικό. Ώστε να διασφαλίζεται η υγιεινή, η ασφάλεια στον χώρο και η προστασία του περιβάλλοντος. Αν έχετε έντονα προβλήματα με ποντίκια στον χώρο σας προτείνεται να επικοινωνήσετε με μία πιστοποιημένη εταιρεία απολυμάνσεων όπως εμάς στην Trap. Θα σας συμβουλέψουμε για την ποσότητα και το είδος των ποντικοφαρμάκων που πρέπει να χρησιμοποιηθούν. Ώστε να αντιμετωπιστεί με επιτυχία ο πληθυσμός των τρωκτικών. Συμπληρώστε την φόρμα αίτησης συνεργασίας με την Trap και θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας για να ορίσουμε ένα ραντεβού στον χώρο σας και να σας δώσουμε μία οικονομική προσφορά υπηρεσιών μυοκτονίας. Εναλλακτικά,γράψτε το μήνυμά σας απευθείας στο εταιρικό μου email n.antonopoulou@trap.gr. Για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία ή διευκρίνιση μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με το γραφείο μας τις καθημερινές 9:00 π.μ. – 5:00 μ.μ. στο τηλέφωνο 210 2134450.

Share
No Comments

Post a Comment