Top

Παγίδες Για Ποντίκια

Παγίδες Για Ποντίκια

Παγίδες Για Ποντίκια

 Παγίδες Για Ποντίκια

Οι παγίδες για ποντίκια και αρουραίους ήταν και θα είναι μία πολύ αποτελεσματική μέθοδος μυοκτονίας. Με τις παγίδες μπορούμε πολύ γρήγορα να καταπολεμήσουμε τα τρωκτικά ειδικά όταν βρίσκονται στο εσωτερικό μίας εγκατάστασης. Όταν χρησιμοποιούμε παγίδες, μειώνουμε την χρήση τοξικών δολωμάτων και κάνουμε ένα βήμα για πιο οικολογικές απολυμάνσεις. Η μηχανική παγίδευση τρωκτικών είναι μέθοδος καταπολέμησης εγκεκριμένη για χώρους επεξεργασίας τροφίμων. Όπου απαγορεύεται η χρήση ποντικοφάρμακων όπως ορίζει το πρότυπο του haccp και iso 22000.

Τα τρωκτικά θεωρούνται από τα πιο επιβλαβή παράσιτα στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως. Μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στη Δημόσια Υγεία. Όπως μόλυνση τωνπροϊόντων διατροφής και μεταφορά ασθενειών σε ανθρώπους και οικόσιτα ζώα. Τα τελευταία χρόνια έχουν εξελιχθεί πολύ οι τρόποι καταπολέμησής τους με την ανακάλυψη νέων μεθόδων και προϊόντων. Σε προηγούμενα άρθρα έχουμε αναφερθεί στο πώς μπαίνουν τα ποντίκια σε ένα κτήριο. Και στις μεθόδους μυοκτονίας που μπορούμε να ακολουθήσουμε. Στο σημερινό άρθρο θα αναφέρουμε στις παγίδες για ποντίκια και αρουραίους για επαγγελματική χρήση. Προιόντα που υπάρχουν στην αγορά και επιτρέπεται να χρησιμοποιήσουμε με ασφάλεια στις απολυμάνσεις.

Επιθεώρηση χώρων για ποντίκια

Σε περίπτωση προσβολής, πριν να τοποθετήσουμε οποιαδήποτε παγίδα για ποντίκια θα πρέπει να έχουμε κάνει σωστή επιθεώρηση του χώρου όπου θέλουμε να προστατεύσουμε. Επίσης θα πρέπει να έχουμε μονώσει τις εγκαταστάσεις μας, ώστε να τις προστατέψουμε από νέα είσοδο τρωκτικών.

Τα ποντίκια και οι αρουραίοι είναι παράσιτα που είναι ενεργά όλους τους μήνες του χρόνου σε αντίθεση με άλλους ζωικούς εχθρούς. Όπως τα έντομα υγειονομικής σημασίας που δραστηριοποιούνται κυρίως την θερινή περίοδο. Γι’ αυτό το λόγο ο έλεγχος για την παρουσία των τρωκτικών πρέπει να γίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.  Ώστε να αντιληφθείτε έγκαιρα την προσβολή των εγκαταστάσεων σας. Τυπικά τα ποντίκια και οι αρουραίοι βρίσκονται εξωτερικά του χώρου σας και συναντώνται κυρίως κάτω από τη γη, σε στοές, λαγούμια ή υπονόμους. Όμως υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους τα ποντίκια κυρίως θα προσπαθήσουν να εισέλθουν στο σπίτι ή στην επιχείρηση σας. Ο κυριότερος  λόγος είναι η αναζήτηση τροφής και νερού. Καθώς και η προστασία από το κρύο όταν η θερμοκρασία του εξωτερικού περιβάλλοντος είναι πολύ χαμηλή.

Καταπολέμηση ποντικιών και αρουραίων με δολωματικούς σταθμούς

Η καταπολέμηση των ποντικιών και αρουραίων πρέπει να αρχίζει από τους εξωτερικούς χώρους των κτηρίων. Στη συνέχεια θα πρέπει να συνεχιστεί  στους εσωτερικούς. Αν είναι γνωστό ότι τα ποντίκια και οι αρουραίοι βρίσκονται ήδη στο εσωτερικό των εγκαταστάσεων, η επιθεώρηση στους εξωτερικούς χώρους πρέπει να εστιαστεί στα πιθανά σημεία από τα οποία τα τρωκτικά πραγματοποιούν την είσοδο τους.

Καταπολέμηση τρωκτικών με δολώματα στους εξωτερικούς χώρους

Στους εξωτερικούς χώρους μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε παγίδες για τρωκτικά ώστε να πετύχουμε τη γρήγορη μείωση του πληθυσμού τους. Στην συνέχεια όμως είθισται να τοποθετούμε δολωματικούς σταθμούς για να μπορέσουμε να έχουμε έναν μόνιμο έλεγχο με τη χρήση ποντικοφαρμάκων.

Μεγάλοι Δολωματικοί Σταθμοί

Για τον έλεγχο του πληθυσμού των αρουραίων στους εξωτερικούς χώρους η μοναδική ασφαλής λύση είναι οι Δολωματικοί Σταθμοί με κλειδί ασφαλείας. Η λειτουργία των δολωματικών σταθμών, οι οποίοι μπορούν να ανοιχτούν μόνο με το ειδικό κλειδί ασφαλείας βασίζεται στην τοποθέτηση τοξικού δολώματος (ποντικοφαρμάκου). Τα φάρμακα αυτά είναι εγκεκριμένα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, χρησιμοποιούνται στις ανεπτυγμένες χώρες και είναι χαμηλής τοξικότητας. Υπάρχουν τύποι δολωματικών σταθμών με τη μορφή βράχων για χρήση σε κήπους.

Οι δολωματικοί σταθμοί είναι κατασκευασμένοι από σκληρό πλαστικό και είναι σχεδιασμένοι για την προστασία του δολώματος από τις καιρικές συνθήκες, τη σκόνη, την υγρασία και τον ήλιο. Δημιουργούν συνθήκες φωλιάς των τρωκτικών δίνοντας την αίσθηση ενός οικείου περιβάλλοντος σε αυτά. Επιπλέον, η διάμετρος του σημείου εισόδου των δολωματικών σταθμών είναι τόση, ώστε μόνο τα τρωκτικά να μπορούν να φτάσουν στο δόλωμα, καθιστώντας τους ασφαλείς για τα παιδιά και τα ζώα που δεν αποτελούν στόχο (σκυλιά, γάτες, κ.α.).

Τοποθετούνται δεξιά και αριστερά στις εισόδους – εξόδους των εγκαταστάσεων (πόρτες, πύλες, παράθυρα) και κατά μήκος των εγκαταστάσεων σε απόσταση 10-15 μέτρα.

Πακτώνονται στο έδαφος με βίδες ή καρφιά, όπου αυτό είναι δυνατό. Ή στερεώνονται στον τοίχο όταν το έδαφος είναι χωμάτινο. Τέλος με τη χρήση δολωματικών σταθμών γίνεται εκτίμηση της κατανάλωσης των δολωμάτων ώστε να προσδιοριστεί αν το πρόγραμμα καταπολέμησης τρωκτικών είναι επιτυχημένο.

Καταπολέμηση τρωκτικών με δολωματικούς σταθμούςστους εσωτερικούς χώρους

Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι που διατίθενται για τον εσωτερικό έλεγχο των τρωκτικών και θα πρέπει να επιλέξετε την κατάλληλη μέθοδο ή τον συνδυασμό τους για τις εκάστοτε ανάγκες και προτιμήσεις σας.

Μικροί δολωματικοί σταθμοί

Όπως στους εξωτερικούς χώρους έτσι και στους εσωτερικούς, χρησιμοποιούνται δολωματικοί σταθμοί από σκληρό πλαστικό με κλειδί ασφαλείας όπου μέσα τοποθετείται ποντικοφάρμακο. Τοποθετούνται δεξιά και αριστερά από πόρτες, πύλες και παράθυρα και σε απόσταση 4 – 7 μέτρων περιμετρικά του χώρου όταν πρόκειται κυρίως για αποθήκες. Επίσης, κρίσιμα σημεία για την εσωτερική καταπολέμηση των τρωκτικών θεωρούνται τα υπόγεια. Τα υπόγεια αποτελούν το πλέον σύνηθες μέρος στο οποίο θα παρατηρηθούν ποντίκια. Αφενός διότι εκεί επικρατεί ησυχία, αφετέρου δε γιατί οι περισσότερες σωληνώσεις οδηγούν εκεί.

Παγίδες Για Ποντίκια

Δολώματα ανίχνευσης παρουσίας τρωκτικών (no-tox)

Σε χώρους όπου παρασκευάζονται ή καταναλώνονται τρόφιμα και ποτά, σε νοσοκομεία, κλπ. απαγορεύεται η χρήση τοξικών δολωμάτων. Επιτρέπονται μόνο τα μη τοξικά δολώματα. Τα δολώματα αυτά πρέπει να ελέγχονται πολύ συχνά αφού δεν έχουν κατασταλτική δράση αλλά μόνο μαρτυρούν την παρουσία των ποντικών σε περίπτωση που έχουν φαγωθεί.

Παγίδες για ποντίκια και αρουραίους σε εσωτερικούς χώρους

Υπάρχουν πολλές παγίδες για ποντίκια και αρουραίους που κυκλοφορούν στην ελληνική και παγκόσμια αγορά και συνεχώς θα βγαίνουν νέες και πιο σύγχρονες. Στο σημερινό άρθρο θα αναφερθούμε στις δημοφιλέστερες παγίδες για ποντίκια για επαγγελματική χρήση. Πάντα όταν χειρίζεστε μηχανικές παγίδες για ποντίκια και αρουραίους να φοράτε τα κατάλληλα ΜΑΠ. Όπως γάντια, ώστε να μην αφήνετε την μυρωδιά του ανθρώπινου δέρματος στην παγίδα.

Μηχανικές παγίδες σύλληψης για ποντίκια

Η θήκη σύλληψης Multicatch είναι μια ιδιαίτερα γνωστή μηχανική παγίδα πολλαπλών συλλήψεων ποντικιών για χρήση σε χώρους υγειονομικής σημασίας. Είναι μία μεταλλική μηχανική παγίδα πολλαπλών συλλήψεων, εσωτερικά της οποίας μπορεί να τοποθετηθεί κολλητική επιφάνεια. Κατά την είσοδο του τρωκτικού, κλείνει πίσω του ο μεταλλικός ζυγός και το ποντίκι εγκλωβίζεται στο εσωτερικό της παγίδας. Η κόλλα που βρίσκεται μέσα επιταχύνει τον θάνατο του τρωκτικού και βοηθά στην ευκολότερη και πιο άμεση απομάκρυνση των συλληφθέντων ποντικιών.  Η θήκη αυτή έχει τζάμι από πάνω για εύκολο έλεγχο ακόμα και από μη ειδικούς.

Η παγίδα αυτή τοποθετείται στους διαδρόμους των τρωκτικών εφαπτομενικά στον τοίχο και θα πρέπει να επιθεωρείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Τέλος, η θήκη σύλληψης Multicatch είναι πιστοποιημένη με βάση τα πρότυπα του HACCP και ISO 22000. Έχει πολύ μικρό ύψος για να είναι διακριτική και να χωράει ακόμα και στα πιο δύσκολα σημεία χωρίς να εμποδίζει την λειτουργία του χώρου ή της επιχείρησης.

Μηχανικές παγίδες για τρωκτικά τύπου trapper

Το Trapper είναι μία πλαστική παγίδα με έναν πολύ ισχυρό μηχανισμό που έχει σκοπό την άμεση εξόντωση των τρωκτικών. Στα trapper χρησιμοποιείται συνήθως κάποια μορφή αλοιφής η οποία είναι ιδιαίτερα  ελκυστική στα τρωκτικά και τα παρασύρει προς την παγίδα. Τα trapper είναι η νεότερη εξέλιξη της γνωστής σε όλους μας φάκας για ποντίκια. Διατίθενται σε διάφορα μεγέθη ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη σύλληψη αρουραίων ή και οικιακών ποντικών. Τα trapper τοποθετούνται σε περιοχές όπου έχετε παρατηρήσει δραστηριότητα τρωκτικών κατά τη διάρκεια της επιθεώρησης σας. Για να μεγιστοποιήσετε τις πιθανότητες να συλλάβετε τα τρωκτικά, οι παγίδες θα πρέπει να τοποθετούνται κάθετα και εφαπτομενικά στον τοίχο.

Επίσης, μία αποτελεσματική τεχνική καταπολέμησης τρωκτικών είναι η τοποθέτηση δύο trapper από άκρη σε άκρη παράλληλα με τον τοίχο ώστε να παγιδεύσουν τα τρωκτικά που κινούνται προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Τέλος τα trapper είναι προτιμότερο να τοποθετούνται στο εσωτερικό των δολωματικών σταθμών για μεγαλύτερη ασφάλεια σε περίπτωση που στους χώρους όπου τα έχουμε τοποθετήσει υπάρχουν μικρά παιδιά και κατοικίδια. Όλα τα trapper συνδυάζονται άριστα με τις υπόλοιπες μεθόδους μυοκτονίας. Μετά το τέλος της σύλληψης απομακρύνεται το νεκρό τρωκτικό, το trapper πλένεται με άφθονο νερό και απολυμαντικό και είναι έτοιμο για να το ξαναχρησιμοποιήσετε.

Παγίδες Για Ποντίκια

Παγίδες για ποντίκια με κόλλα

Οι παγίδες για ποντίκια με κόλλα τοποθετούνται και αυτές εφαπτομενικά στους τοίχους σε χώρους όπου έχει παρατηρηθεί δραστηριότητα τρωκτικών. Οι παγίδες αυτές αποτελούνται συνήθως από ένα μεγάλο πλακάκι όπου στο εσωτερικό του υπάρχει κολλητική επιφάνεια. Οι κόλλες αυτές δεν έχουν μεγάλη διάρκεια δράσης διότι η σκόνη και η υγρασία που υπάρχει στον αέρα επηρεάζει την κολλητική επιφάνεια. Μερικές παγίδες χρησιμοποιούν διάφορα προσελκυστικά αρωματικά, αλλά η επιτυχία αυτής της παγίδας βασίζεται κυρίως στους σύνηθεις διαδρόμους που χρησιμοποιούν τα τρωκτικά. Οι παγίδες με κόλλα προτείνονται για την καταπολέμηση των οικιακών ποντικών. Οι αρουραίοι επειδή είναι μεγαλύτερα ζώα από τα ποντίκια, έχουν δύναμη και μπορεί να απεγκλωβιστούν.

Παγίδες Για Ποντίκια

Παγίδες ποντικιών – Συμπέρασμα

Για να κάνουμε μια επιτυχημένη επιλογή του σωστού τρόπου καταπολέμησης των ποντικιών με παγίδες θα πρέπει πρώτα να έχουμε διενεργήσει αυτοψία στο χώρο ο οποίος είναι πιθανό να έχει προσβληθεί από τρωκτικά (αρουραίο ή ποντίκι).

Στο συγκεκριμένο άρθρο αναλύσαμε τις παγίδες ποντικών και τους δολωματικούς σταθμούςπου μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για μυοκτονία εξωτερικά και εσωτερικά. Οι θέσεις των παγίδων για τα τρωκτικά καθώς και οι δολωματικοί σταθμοί θα πρέπει πάντα να αποτυπώνονται σε κάτοψη του χώρου και να διατηρούνται  σε ειδικό φάκελο απεντόμωσης μυοκτονίας.

Σε περίπτωση που στον χώρο σας υπάρχει προσβολή από τρωκτικά και χρειάζεστε επαγγελματική γνώμη ή βοήθεια στις εργασίες μυοκτονίας που πρέπει να γίνουν, οι συνεργάτες μου και εγώ θα χαρούμε πολύ να σας εξυπηρετήσουμε. Δείτε εδώ ενδεικτικά τις τιμές της Trap για απεντομώσεις μυοκτονίες. Κλείστε ένα ραντεβού με ένα τεχνικό μας στον χώρο σας ώστε να σας δώσουμε μία τεχνική-οικονομική προσφορά μυοκτονίας βασισμένη στις δικές σας ανάγκες. Μπορείτε ακόμα να  επικοινωνήστε μαζί μου απευθείας στο email s.valvis@trap.gr ή να γράψετε τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας εδώ μετά το τέλος του άρθρου. Επίσης για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με το γραφείο μας τις καθημερινές 9:00 π.μ. – 5:00 μ.μ. στο τηλέφωνο 210 2134450.

 

Share
No Comments

Post a Comment