Top

Μυρμήγκια Αντιμετώπιση

Μυρμήγκια Αντιμετώπιση

Μυρμήγκια Αντιμετώπιση

Μυρμήγκια Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση των μυρμηγκιών είναι ένα συχνό πρόβλημα στα σύγχρονα κτήρια. Η επιτυχής αντιμετώπισή τους πολλές φορές δεν είναι εύκολη υπόθεση και προϋποθέτει εξειδικευμένα προγράμματα απολύμανσης. Τα μυρμήγκια μπορεί να παρουσιαστούν ανά πάσα στιγμή σε χώρους όπου υπάρχει ακόμα και η παραμικρή υποψία τροφίμων (ψίχουλα, ζάχαρη κλπ.). Αποτελούν δε, μαζί μετά τις κατσαρίδες τα πιο σημαντικά έντομα παράσιτα στο σπίτι. Στα σπίτια συνήθως δημιουργούν ζητήματα αν φωλιάσουν σε κάποιο χώρο της κουζίνας όπου και αναπαράγονται ταχύτατα. Επίσης, τα μυρμήγκια αποτελούν μεγάλο πρόβλημα σε δωμάτια ξενοδοχείων και νοσοκομείων. Συχνά εμφανίζονται σε χώρους γραφείων, εταιρειών και χώρους εστίασης (εστιατόρια, φούρνοι, καντίνες, καφετέριες κλπ.).

Τα μυρμήγκια δεν θεωρούνται φορείς παθογόνων μικροοργανισμών. Αλλά προκαλούν όχληση γιατί υποβαθμίζουν τα τρόφιμα με την παρουσία τους μέσα σε αυτά, μέσα σε τροφοθήκες, μέσα σε συρτάρια κλπ. Η παρουσία μυρμηγκιών εντός χώρων υγειονομικής σημασίας δεν είναι αποδεκτή από τους κανόνες του HAACPγια την ασφάλεια των τροφίμων και μπορεί να επιφέρει πρόστιμα σε ιδιοκτήτες χώρων εστίασης από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές.

Τα χαρακτηριστικά των μυρμηγκιών

Τα μυρμήγκια ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα έντομα κυρίως λόγω των κεραιών τους που έχουν τον χαρακτηριστικό αρθρωτό αγκώνα και την τσιμπίδα στα στοματικά μόρια με την οποία μπορούν να δαγκώνουν ώστε να μεταφέρουν αντικείμενα. Μεταξύ του θώρακα και της κοιλίας υπάρχει πολύ λεπτή μέση με έναν ή δύο μίσχους. Στα πτερωτά αναπαραγωγικά μυρμήγκια υπάρχουν δύο ζεύγη πτερύγων που έχουν διαφορετικό μέγεθος, με τις εμπρόσθιες πτέρυγες να είναι σαφώς μεγαλύτερες από τις οπίσθιες.

Τα μυρμήγκια έχουν κάστες και η κοινωνία τους είναι βασισμένη στον καταμερισμό των εργασιών. Οι κάστες είναι ομάδες ατόμων που αποτελούνται από στείρα θηλυκά μυρμήγκια που κάνουν διαφορετικές εργασίες. Εργασίες όπως ανίχνευση τροφής, συλλογή τροφής, προστασία αποικίας, περιποίηση προνυμφών και άλλες εξειδικευμένες εργασίες. Εκτός από τα στείρα θηλυκά (εργάτες), υπάρχουν τα αρσενικά και θα γόνιμα θηλυκά που ονομάζονται βασίλισσες. Η βασίλισσα είναι ουσιαστικά η μητέρα όλων των μυρμηγκιών που υπάρχουν στην αποικία. Ζει πολύ παραπάνω από τους εργάτες, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της γεννά χιλιάδες αυγά και παραμένει κυρίως στο εσωτερικό της αποικίας.

Τα μυρμήγκια θεωρούνται ένας ενιαίος οργανισμός και συμπεριφέρονται πάντα προς όφελος και με γνώμονα το συλλογικό καλό της αποικίας, ενώ δεν έχει εξακριβωθεί πώς ακριβώς παίρνουν αποφάσεις. Μπορούν να λύσουν προβλήματα δρώντας πάντα συλλογικά.Τα μυρμήγκια έχουν εκατοντάδες είδη και απαντώνται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Κάποια από τα είδη τους μπορεί να γίνουν έντομα – παράσιτα, δηλαδή να εισβάλουν σε χώρους που κατοικούν άνθρωποι, να κάνουν φωλιές, να αναπαράγονται και να τρέφονται αποκλειστικά στο εσωτερικό των κτηρίων. Τα κυριότερα είδη μυρμηγκιών παρασίτων στην Ελλάδα είναι τα μαύρα μυρμγήγκια των κήπων (Lasius Niger), τα αργεντίνικα μυρμήγκια (Linepithemahumile) και τα μυρμήγκια του Φαραώ (Monomoriumpharaonsis). Τα μυρμήγκια αυτά θεωρούνται έντομα υγειονομικής σημασίας και η αντιμετώπισή τους θεωρείται συχνά δύσκολη ειδικά σε μεγάλα θερμαινόμενα κτήρια.

Τα κυριότερα είδη μυρμηγκιών – παρασίτων

Μαύρα μυρμήγκια των κήπων (Lasiusniger)

Τα Μαύρα μυρμήγκια των κήπων έχουν μέγεθος 3-5mm. Το χρώμα του σώματός τους είναι σκούρο καφέ ή μαύρο. Τρέφονται στο εσωτερικό των σπιτιών αλλά μπορούν κάλλιστα να βρουν τροφή στο εξωτερικό περιβάλλον κάνοντας αποικίες μέσα στο χώμα. Η φωλιά τους μπορεί να βρίσκεται κάτω από πέτρες στον κήπο, στα θεμέλια ή στις μεσοτοιχίες. Τα μυρμήγκια αυτά αποτελούν παράσιτο σε πολλά είδη κτηρίων, όπως σε κατοικίες με κήπο, σε Νοσοκομεία και σε Εργοστάσια. Ο χρόνος ζωής των μαύρων μυρμηγκιών των κήπων είναι 8-12 εβδομάδες και ο χρόνος εκκόλαψης των αυγών τους είναι 3-4 εβδομάδες. Τα μαύρα μυρμήγκια των κήπων ακολουθούν συγκεκριμένα μονοπάτια, τα οποία ορίζονται από χημικές ουσίες (που ονομάζονται φερομόνες) και οδηγούν από την αποικία σε σημεία που υπάρχει τροφή.

 

μυρμήγκια αντιμετώπιση

 

Αργεντίνικα μυρμήγκια (Linepithemahumile)

Τα Αργεντίνικα μυρμήγκια έχουν μέγεθος από 1,5-2,5mm και μπορούν πολύ εύκολα να κινηθούν μέσα σε ρωγμέςτοίχων πλάτους 1mm.  Οι βασίλισσες είναι μικρές σε σχέση με άλλα είδη μυρμηγκιών και έχουν μήκος 4-6mm. Οι αποικίες των Αργεντίνικων μυρμηγκιών μπορεί να βρίσκονται παντού σε ένα κτήριο όπως σε ρωγμές τοίχων από μπετόν, σε χώρους κάτω από ξύλινα πατώματα, μέσα σε γυψοσανίδες κλπ. Στα Αργεντίνικα μυρμήγκια έχει παρατηρηθεί πως μία αποικία μπορεί να έχει πολλές βασίλισσες, ενώ εάν σε ένα κτήριο υπάρχουν πολλές αποικίες, αυτές δεν ανταγωνίζονται μεταξύ τους και συχνά συμπεριφέρονται σαν μία υπεραποικία. Τα Αργεντίνικα μυρμήγκια απαντώνται εκτός από τους εσωτερικούς χώρους των κτηρίων και σε εξωτερικά περιβάλλοντα. Μπορούν να εκτοπίσουν άλλα είδη μυρμηγκιών από το οικοσύστημα και να επικρατήσουν σε μία περιοχή.

 

Μυρμήγκια Αντιμετώπιση

 

Μυρμήγκια του Φαραώ (Monomoriumpharaonsis)

Τα μυρμήγκια του Φαραώ έχουν μέγεθος 2mm. Το χρώμα της κεφαλής και του θώρακα είναι καφεκίτρινο ενώ συχνά το χρώμα της κοιλίας τους είναι πιο σκούρο καφέ. Τρέφονται μόνο στο εσωτερικό των κτηρίων και ποτέ σε εξωτερικό χώρο. Η φωλιά τους συχνά βρίσκεται πίσω από τοίχους σε κενά των τούβλων ή σε αρμούς κοντά σε σωλήνες θέρμανσης. Προσβάλουν συνήθως καλά θερμαινόμενα κτήρια όπως Νοσοκομεία, εστιατόρια και γραφεία. Ο χρόνος ζωής των εργατών είναι 5-6 εβδομάδες ενώ ο χρόνος εκόλαψης των αυγών είναι 1-2 εβδομάδες. Τα μυρμήγκια του Φαραώ κινούνται πάνω σε γραμμές ακολουθώντας πάντα ένα συγκεκριμένο μονοπάτι.

 

Μυρμήγκια Αντιμετώπιση

 

Ο βιολογικός κύκλος των Μυρμηγκιών

Τα μυρμήγκια είναι κοινωνικά έντομα και ζούνε σε αποικίες. Η αποικία ιδρύεται πάντα από ένα γονιμοποιημένο θηλυκό το οποίο ονομάζεται βασίλισσα. Αργότερα σε μία αποικία μπορούν να βρεθούν περισσότερες από μία βασίλισσες οι οποίες σε όλη τους τη ζωή γεννάνε αυγά μεγαλώνοντας όλο και περισσότερο τον πληθυσμό των μυρμηγκιών στην αποικία. Τα μυρμήγκια είναι έντομα ολομετάβολα και ανήκουν στην τάξη των Hymenoptera, οικογένεια Formicidae. Τα στάδια στον βιολογικό κύκλο των μυρμηγκιών είναι αυγό – προνύμφη – νύμφη – ακμαίο.  Στην τάξη των Hymenoptera ανήκουν και άλλα είδη εξελιγμένων εντόμων που ζουν σε πλήρως οργανωμένες κοινωνίες όπως οι σφήκες και οι μέλισσες. Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα έντομα την ανατροφή των προνυμφών των μυρμηγκιών την αναλαμβάνουν τα ενήλικα άτομα της φωλιάς. Οι προνύμφες των μυρμηγκιών δεν βγαίνουν από την φωλιά παρά μόνο μετά την μεταμόρφωσή τους σε ενήλικα άτομα.

Μυρμήγκια Αντιμετώπιση

 

Η σμηνουργία των μυρμηγκιών

Σε κάποια είδη μυρμηγκιών όπως στα Μαύρα μυρμήγκια των κήπων (Lasiumniger) συμβαίνει μία αναπαραγωγική διαδικασία που ονομάζεται σμηνουργία. Κατά την σμηνουργία ενήλικα αρσενικά και θηλυκά μυρμήγκια με φτερά πετάνε εκτός της φωλιάς και ζευγαρώνουν. Μετά την σμηνουργία τα γονιμοποιημένα θηλυκά θα εγκατασταθούν σε νέες περιοχές για να ιδρύσουν νέες αποικίες. Η σμηνουργία για παράδειγμα στα Μαύρα μυρμήγκια των κήπων λαμβάνει χώρα στα τέλη του καλοκαιριού και για πολύ μικρό χρονικό διάστημα συνήθως μίας εβδομάδας. Σε άλλα είδη μυρμηγκιών όπως στα μυρμήγκια του Φαραώ οι Βασίλισσες ενώ έχουν φτερά δεν σμηνουργούν. Αντίθετα ιδρύουν νέες αποικίες παίρνοντας από την μητρική φωλιά ένα μικρό αριθμό εργατών που θα τις βοηθήσει στο νέο ξεκίνημα.

Σε περίπτωση αφθονίας τροφής ή όταν επικρατούν πολύ ευνοϊκές συνθήκες (π.χ. σε συνεχώς θερμαινόμενα κτήρια, όπως νοσοκομεία, ξενοδοχεία κλπ.) νέες αποικίες μπορούν να ιδρυθούν ανά πάσα στιγμή. Κατά κανόνα όμως τα μυρμήγκια όπως και όλα τα έντομα απαντώνται σε μεγαλύτερους αριθμούς κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Διατροφικές συνήθειες των μυρμηγκιών

Τα περισσότερα είδη των μυρμηγκιών αφήνουν χημικά ίχνη στα σημεία που βαδίζουν. Οι χημικές αυτές ουσίες ονομάζονται φερομόνες και βρίσκονται σε μονοπάτια που οδηγούν σε κάποια πηγή τροφής. Για αυτό τον λόγο παρατηρούμε πως τα μυρμήγκια περπατάνε πάντα σε μία νοητή γραμμή είτε βρίσκονται σε μικρούς είτε σε μεγάλους αριθμούς. Τα μονοπάτια των μυρμηγκιών μέσα στα σύγχρονα κτήρια βρίσκονται πολλές φορές σε σημεία που δεν μπορούν να εντοπιστούν εύκολα. Κάτι που δυσχεραίνει την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Οι γραμμές κίνησης μπορεί να βρίσκονται πάνω σε ζεστούς σωλήνες θέρμανσης,σε αρμούς συστολής διαστολής, πίσω από γυψοσανίδες, σε μεσοτοιχίες, κάτω από ψευδοπατώματα ή πάνω από ψευδοροφές. Οι διατροφικές συνήθεις των μυρμηγκιών μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το είδος. Για παράδειγμα τα μυρμήγκια του Φαραώ είναι πρωτεϊνόφιλα και τρέφονται με κρέας, ξηρούς καρπούς, τυρί, αίμα κλπ. Τα μαύρα μυρμήγκια των κήπων επίσης τρέφονται με πρωτεΐνες αλλά δείχνουν ενδιαφέρον και σε υδατάνθρακες όπως ζάχαρη, μέλι, μαρμελάδες. Επίσης μπορεί να τα δούμε σε φυτά να τρέφονται με τα μελιτώδη εκκρίματα άλλων εντόμων (ψώρα, αφίδες) ή με νέκταρ από άνθη.

Μυρμήγκια – επιθεώρηση προσβολής

Για να γίνει μία σωστή αντιμετώπιση ενός προβλήματος παρουσίας μυρμηγκιών σε ένα κτήριο θα πρέπει να εντοπιστεί η πλήρης έκταση της προσβολής. Αν το πρόβλημα με τα μυρμήγκια εντοπίζεται σε ένα μόνο χώρο ενός κτηρίου π.χ. ένα διαμέρισμα τα πράγματα είναι μάλλον απλά! Αν όμως υπάρχει έντονη προσβολή από μυρμήγκια σε πολλά σημεία ενός κτηρίου (π.χ. ένα νοσοκομείο) τότε πρέπει να γίνει επισταμένη επιθεώρηση.

Αρχικά ξεκινάμε τον έλεγχο από τις κατόψεις του κτηρίου όπου εντοπίζουμε τους σωλήνες ύδρευσης, αποχέτευσης και θέρμανσης. Στα σύγχρονα κτήρια το δίκτυο των σωληνώσεων μπορεί να βρίσκεται πάνω από ψευδοροφές, πίσω από γυψοασανίδες και κάτω από ψευδοπατώματα. Στη συνέχεια θα πρέπει να γίνει πολύ σωστή επικοινωνία με το προσωπικό του κτηρίου για να εντοπιστούν ακριβώς τα σημεία παρουσίας των μυρμηγκιών. Γενικά η προσβολή από τα μυρμήγκια επεκτείνεται μέσα από το δίκτυο των σωληνώσεων σε νέους χώρους. Θα πρέπει να γίνεται επιθεώρηση με φακό σε κουζινάκια, νιπτήρες σε wc, ντουλάπες-τροφοθήκες, συρταριέρες γραφείων, σαφτ, καλοριφέρ, φανκόιλ κλπ. Επίσης θα πρέπει να επιθεωρούνται τα σοβατεπί, οι ενώσεις των αρμών συστολής διαστολής και να γίνεται δειγματοληπτικός έλεγχος στις ψευδοροφές και τα ψευδοπατώματα.

Στόχος της επιθεώρησης είναι να εντοπίσουμε τις γραμμές των μυρμηγκιών. Αν ακολουθήσουμε τις γραμμές θα οδηγηθούμε στις φωλιές των μυρμηγκιών οι οποίες θα πρέπει να σημειωθούν στην κάτοψη του κτηρίου. Αν οι γραμμές οδηγούν σε σημεία εκτός του κτηρίου, σε περιπτώσεις προσβολής των Μαύρων μυρμηγκιών των κήπων, τότε θα πρέπει να συνεχίσουμε την επιθεώρηση εκτός του κτηρίου μέχρι να βρούμε την τρύπα της φωλιάς στο έδαφος.

Καταπολέμηση των μυρμηγκιών

Μετά την επιθεώρηση του χώρου και των εντοπισμό των φωλεών των μυρμηγκιών σειρά έχει το πρόγραμμα καταπολέμησης. Ο βασικός στόχος στην απεντόμωση των μυρμηγκιών είναι η εξόντωση των βασιλισσών που αποτελούν τα μοναδικά αναπαραγωγικά άτομα σε κάθε αποικία. Η αποτελεσματική αντιμετώπιση των μυρμηγκιών γίνεται μόνο με την θανάτωση των βασιλισσών. Άπαξ και καταφέρουμε να εξοντώσουμε τις βασίλισσες η υπόλοιπη αποικία των μυρμηγκιών αυτόματα καταρρέει.

Οι βασίλισσες βέβαια προστατεύονται. Κάθε μυρμήγκι που πάει να εισέλθει στην φωλιά ελέγχεται από τους «φρουρούς» της φωλιάς και αν εντοπιστεί κάποιος τοξικός παράγοντας (όπως μόρια εντομοκτόνου) που θεωρηθεί επικίνδυνος ή μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην αποικία τότε του απαγορεύεται η είσοδος. Μία τοξική ουσία αν μπει μέσα στην φωλιά αποτελεί κίνδυνο για όλη την κοινωνία οπότε τα μυρμήγκια ελέγχουν οτιδήποτε μπαίνει μέσα στην αποικία και αν εντοπιστεί η παραμικρή τοξικότητα δεν εισέρχεται στο εσωτερικό.

Επίσης έχει παρατηρηθεί πως σε περίπτωση που η τοξικότητα από παρουσία εντομοκτόνων σε χώρους έξω αλλά κοντά στην φωλιά είναι αυξημένη, οι βασίλισσες γεννάνε πιο πολλά αυγά. Για αυτό τον λόγο σε περίπτωση που δεν γίνει σωστά η εφαρμογή καταπολέμησης των μυρμηγκιών, τα μυρμήγκια θα εξαφανιστούν για ένα μικρό χρονικό διάστημα (10 ημερών) αλλά μετά θα επανέλθουν σε μεγαλύτερους αριθμούς. Συνεπώς μία λανθασμένη επιλογή εντομοκτόνου ή η χρήση μικρότερης ή μεγαλύτερης δοσολογίας εντομοκτόνου κατά τον ψεκασμό μπορεί να οδηγήσει σε αποτυχία, επαναπροσβολή και αύξηση του πληθυσμού των μυρμηγκιών.

Τα τελευταία χρόνια έχουν κατασκευαστεί εξειδικευμένα εντομοκτόνα υγειονομικής σημασίας για την αντιμετώπιση των μυρμηγκιών.  Τα εντομοκτόνα αυτά στις σωστές δόσεις και με την χρήση σωστών μεθόδων απεντόμωσης, δεν γίνονται αντιληπτά. Έτσι μπορούμε να φτάσουμε τον τοξικό παράγοντα μέσα στην κοινωνία των μυρμηγκιών με στόχο την θανάτωση της βασίλισσας.

Καταπολέμηση των μυρμηγκιών με σκόνη επίπασης

Οι σκόνες επίπασης (Dusting Pouders) έχουν καλή συμπεριφορά στην καταπολέμηση των μυρμηγκιών. Χρησιμοποιούνται επιτυχώς μόνο όταν έχει εντοπιστεί η είσοδος της αποικίας. Όλες οι τρύπες – είσοδοι των φωλεών των μυρμηγκιών αν σκονιστούν σωστά τότε μπορεί να δημιουργήσουν μη αναστρέψημη βλάβη στην φωλιά των μυρμηγκιών. Mε αποτέλεσμα την οριστική αντιμετώπιση τους. Πολλές φορές όμως τα μυρμήγκια έχουν και άλλη είσοδο έξοδο της αποικίας σε άλλο σημείο. Tο οποίο αν δεν έχει βρεθεί στην επιθεώρηση και δεν σκονιστεί με ενομοκτόνο μπορεί η μέθοδος να μην λειτουργήσει σωστά. Τα μυρμήγκια θα απομονώσουν την σκονισμένη είσοδο – έξοδο, μπλοκάροντάς την και θα χρησιμοποιούν την εφεδρική, διαφεύγοντας τον κίνδυνο. Συνεπώς η εφαρμογή δεν θα έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

 

Καταπολέμηση των μυρμηγκιών με σκόνη επίπασης Οι σκόνες επίπασης (DustingPouders) έχουν καλή συμπεριφορά στην καταπολέμηση των μυρμηγκιών. Χρησιμοποιούνται επιτυχώς μόνο όταν έχει εντοπιστεί η είσοδος της αποικίας. Όλες οι τρύπες – είσοδοι των φωλεών των μυρμηγκιών αν σκονιστούν σωστά τότε μπορεί να δημιουργήσουν μη αναστρέψημη βλάβη στην φωλιά των μυρμηγκιών με αποτέλεσμα την οριστική αντιμετώπιση τους. Πολλές φορές όμως τα μυρμήγκια έχουν και άλλη είσοδο έξοδο της αποικίας σε άλλο σημείο το οποίο αν δεν έχει βρεθεί στην επιθεώρηση και δεν σκονιστεί με ενομοκτόνο μπορεί η μέθοδος να μην λειτουργήσει σωστά. Τα μυρμήγκια θα απομονώσουν την σκονισμένη είσοδο – έξοδο, μπλοκάροντάς την και θα χρησιμοποιούν την εφεδρική, διαφεύγοντας τον κίνδυνο.Συνεπώς η εφαρμογή δεν θα έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

 

Καταπολέμηση των μυρμηγκιών με gel

Η καταπολέμηση με gel είναι η πιο σύγχρονη μέθοδος αντιμετώπισης των μυρμηγκιών. Η δράση του gel βασίζεται στην δραστηριότητα των κοινωνικών εντόμων που ονομάζεται τροφάλαξη. Στα κοινωνικά έντομα και στην προκειμένη περίπτωση, στα μυρμήγκια, τα ακμαία εξέρχονται της φωλιάς για να συλλέξουν την τροφή. Στην συνέχεια επιστρέφουν στην φωλιά και «ταΐζουν» με την τροφή που μάζεψαν τα υπόλοιπα ενήλικα έντομα που βρίσκονται εντός της φωλιάς, τις προνύμφες και φυσικά την βασίλισσα.

Το εντομοκτόνο σε μορφή gel περιέχει τροφή για τα μυρμήγκια όπως υδατάνθρακες και πρωτεΐνες μαζί με μία πολύ μικρή ποσότητα εντομοκτόνου. Τα μυρμήγκια τρέφονται από την σταγόνα του gel και παίρνουν έτσι το εντομοκτόνο στο στομάχι τους. Επιστρέφουν στην φωλιά, το εντομοκτόνο δεν γίνεται αντιληπτό και ξεκινάνε να ταΐζουν τα υπόλοιπα μυρμήγκια της αποικίας.  Έτσι ο τοξικός παράγοντας περνάει από έντομο σε έντομο και μετά από μερικές ημέρες παρατηρείται αποδιοργάνωση της φωλιάς. Aκολουθεί ο θάνατος της βασίλισσας και η ολοκληρωτική κατάρρευση της αποικίας. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε δύο ετικέτες εντομοκτόνων gel με έγκριση στους εσωτερικούς χώρους, BASF Fourmidor και Bayer Maxforce Quantum. Το gel τοποθετείται πάνω στα μονοπάτια των μυρμηγκιών ώστε να το καταναλώσουν μαζικά. Συνήθως τοποθετούμε μία σταγόνα ανά μέτρο αλλά σε περιπτώσεις πολύ βαριάς προσβολής η δόση θα πρέπει να ανέβει μέχρι και τις 5 σταγόνες ανά μέτρο.

Αντιμετώπιση μυρμηγκιών – συμπέρασμα

Γενικά, τα μυρμήγκια εάν φωλιάσουν στο εσωτερικό των κτηρίων, είναι έντομα παράσιτα με δυσκολία στην αντιμετώπιση. Η αποτυχία στον έλεγχο των μυρμηγκιών συμβαίνει λόγω της πλημμελούς επιθεώρησης. Της μη εύρεσης των φωλεών και της λανθασμένης χρήσης εντομοκτόνων. Η πιο ενδεδειγμένη λύση σε περίπτωση που δεν μπορέσετε να ελέγξετε αποτελεσματικά τον πληθυσμό τους, είναι να επικοινωνήσετε με μία πιστοποιημένη εταιρεία απολυμάνσεων, όπως εμάς στην Trap. Θα σας συμβουλέψουμε και θα σας βοηθήσουμε στο πρόγραμμα καταπολέμησης. Εάν έχετε προβλήματα με μυρμήγκια και θέλετε να δώσετε οριστική λύση οι συνεργάτες μου και εγώ θα χαρούμε πολύ να σας εξυπηρετήσουμε. Συμπληρώστε τηνφόρμα αίτησης συνεργασίας με τηνTrap ή επικοινωνήστε μαζί μου απευθείας στο email d.bakalis@trap.gr και τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνουμε εμείς. Για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση μην διστάσετε να επικοινωνήσετετηλεφωνικά μαζί μας τις καθημερινές 9:00 π.μ. – 5:00 μ.μ. στο 210 2134450.

Share
No Comments

Post a Comment