Top

Μύγες στο σπίτι

Μύγες στο σπίτι

Μύγες στο σπίτι

Μύγες στο σπίτι

Οι μύγες στο σπίτι είναι συχνό φαινόμενο, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι μύγες είναι έντομα υγειονομικής σημασίας και επειδή πετάνε μπορούν πολύ εύκολα να εισβάλουν μέσα στο σπίτι από ανοιχτές πόρτες και παράθυρα. Αυτό που αντιλαμβάνονται οι άνθρωποι είναι πως οι μύγες τους προκαλούν όχληση με την παρουσία τους στο σπίτι. Το κυριότερο όμως είναι ότι οι μύγες μεταφέρουν ιούς, παθογόνα πρωτόζωα και βακτήρια στις επιφάνειες που κάθονται. Τα παθογόνα αυτά μικρόβια είναι ικανά να μολύνουν τα τρόφιμα και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες στους ανθρώπους και τα κατοικίδια όπως διάρροια, τροφική δηλητηρίαση και διάφορες άλλες λοιμώξεις. Με ένα πρόγραμμα απεντόμωσης από επαγγελματίες μπορούμε να ελέγξουμε τις μύγες και τα προβλήματα που προκαλούν. Στο σημερινό άρθρο θα μάθετε για τις μύγες που μπορεί να εισβάλουν στο σπίτι, τα χαρακτηριστικά και τις προτιμήσεις τους και τους τρόπους για να τις απωθήσετε από τους χώρους σας.

Βασικά χαρακτηριστικά που έχουν οι μύγες

  • Όλες οι μύγες έχουν μόνο από ένα ζευγάρι πτερύγων, για αυτό το λόγο στην συστηματική εντομολογία οι μύγες ονομάζονται Δίπτερα έντομα. Στα Δίπτερα έντομα ανήκουν ακόμα τα κουνούπια και οι σκνίπες.
  • Οι περισσότερες μύγες διέρχονται από τέσσερα στάδια ανάπτυξης: αυγό, προνύμφη, νύμφη (ή πούπα) και ακμαίο ιπτάμενο έντομο.
  • Ανάλογα με το είδος, το προσδόκιμο ζωής μιας μύγας είναι οκτώ ημέρες έως δύο μήνες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, έως ένα έτος.
  • Οι μύγες προσγειώνονται συχνά και ως εκ τούτου μπορούν να καταθέσουν χιλιάδες βακτήρια στις επιφάνειες ενός χώρου.

Μύγες στο σπίτι

Μεταφορά ασθενειών από μύγες

Κάθε φορά που προσγειώνεται μια μύγα επάνω σε μία επιφάνεια, εναποθέτει χιλιάδες μικρόβια. Εάν μια μύγα προσγειώνεται επάνω σε τρόφιμα ή σκεύη, οι άνθρωποι μπορούν να έρθουν σε άμεση επαφή με αυτά. Το αυξημένο μικροβιακό φορτίο μπορεί να προκαλέσει στους ανθρώπους σοβαρά προβλήματα υγείας. Περισσότεροι από 100 παθογόνοι οργανισμοί συνδέονται με τις μύγες στο σπίτι, συμπεριλαμβανομένων των Salmonella, Staphylococcus, Escherichia coli και Shigella. Αυτοί οι παθογόνοι μικροοργανισμοί μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες σε ανθρώπους και ζώα. Για αυτό τον λόγο οι μύγες έχουν υγειονομική σημασία και έτσι ο πληθυσμός τους ιδιαίτερα σε χώρους μαζικής εστίασης θα πρέπει να ελέγχεται από εταιρεία απολυμάνσεων με την αντίστοιχη πιστοποίηση. Εάν έχετε προβλήματα με μύγες σε επαγγελματικό χώρο θα πρέπει να ενεργήσετε άμεσα σύμφωνα με τους κανόνες του HACCP και του ISO 22000.

Είδη μύγας εσωτερικά στο σπίτι

Τα κυριότερα είδη μύγας που συναντάμε να πετάνε μέσα στο σπίτι είναι με τις επιστημονικές τους ονομασίες:

  • Η μύγα Musca domestica,
  • Η μύγα Drossophila melanogaster,
  • Η μύγα Fannia cannicularis και
  • Τα μυγάκια των φρεατίων της οικογένειας Psychodidae.

Τα είδη αυτά έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά και προτιμήσεις. Εισβάλουν στους εσωτερικούς χώρους του σπιτιού πετώντας. Αναπαράγονται εντός και εκτός σπιτιού και ο βιολογικός τους κύκλος στην Ελλάδα διαρκεί από τα μέσα της άνοιξης έως τα τέλη του φθινοπώρου. Αναλυτικότερα:

Μύγες στο σπίτι

Το συνηθέστερο είδος από τις μύγες στο σπίτι είναι η οικιακή μύγα. Σε προηγούμενο άρθρο έχουμε αναφερθεί εκτενώς στην οικιακή μύγα και τους τρόπους καταπολέμησης της. Η οικιακή μύγα εμφανίζεται τους περισσότερους μήνες το χρόνο από Απρίλιο μέχρι και Νοέμβριο. Θεωρείται “βρώμικο έντομο” γιατί προσελκύεται από αποσυντιθέμενη οργανική ύλη, περιττώματα και νεκρά ζώα.

Προστασία από τις οικιακές μύγες

Είναι δύσκολο να εξαλείψουμε 100% την παρουσία των μυγών σε έναν χώρο. Αυτό συμβαίνει γιατί μία μύγα μπορεί να μπει με μεγάλη ευκολία από μία ανοιχτή πόρτα ή ένα ανοιχτό παράθυρο. Υπάρχουν όμως αποτελεσματικές μέθοδοι ώστε να ελέγξουμε τον πληθυσμό τους σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο. Ο σύγχρονος οικολογικός τρόπος καταπολέμησης τους είναι οι εντομοπαγίδες. Υπάρχουν εντομοπαγίδες με τροφοελκυστικό δόλωμα για μύγες και ηλεκτρικές εντομοπαγίδες με λάμπες. Οι μύγες προσελκύονται από το δόλωμα ή τις λάμπες που εκπέμπουν UV ακτινοβολία και παγιδεύονται στην κολλητική επιφάνεια της εντομοπαγίδας. Επίσης με τον καθαρισμό και την απομάκρυνση των σκουπιδιών μακριά από το σπίτι βοηθούμε στην απομάκρυνση της οικιακής μύγας από τους εσωτερικούς χώρους.

Για την καταπολέμηση της οικιακής μύγας συνήθως απαιτείται ένας συνδυασμός μεθόδων απεντόμωσης σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Εάν υπάρχουν κατοικίδια που αφήνουν περιττώματα στην αυλή, σωροί κομποστοποίησης, μικρές εστίες νερού κοντά θα πρέπει να απομακρύνονται ή να ψεκάζονται με εντομοκτόνο. Επίσης εάν υπάρχουν κοντά στο σπίτι αγροκτήματα και βρώμικοι κάδοι απορριμμάτων, και προσελκύεται μεγάλος πληθυσμός οικιακής μύγας τότε είναι αναγκαίο να γίνει απολύμανση στο σπίτι από επαγγελματίες.

Μύγα των φρούτων – Drosophila melanogaster

Μύγες στο σπίτι

Η κοινή μύγα των φρούτων (Drosophila melanogaster) έχει μήκος 3 έως 4 mm. Λέγεται και μύγα του μούστου, μύγα της μπύρας, μύγα του ξυδιού ή απλά Δροσόφιλα. Είναι γνωστή για την ικανότητά της να αναπαράγεται ταχύτατα όταν βρει ιδανικές συνθήκες. Την συναντάμε σε σπίτια αλλά πολύ συχνά σε καταστήματα υγειονομικής σημασίας (καφέ, μπαρ, μανάβικα, μπυραρίες κλπ.). Οι μύγες των φρούτων είναι πολύ μικρές, έχουν καστανό χρώμα και προεξέχοντα μάτια που είναι συνήθως κόκκινα. Η Δροσόφιλα έχει μεγάλη γενετική ποικιλομορφία και για αυτό το λόγο πειραματόζωα της Δροσόφιλα χρησιμοποιούνται στη γενετική.

Με τι τρέφονται οι μύγες των φρούτων;

Όπως υποδηλώνεται από το όνομά τους, οι μύγες των φρούτων τρέφονται συνήθως με φρούτα ή προϊόντα φρούτων ειδικά όταν βρίσκονται σε ζύμωση ή αποσύνθεση. Οι μύγες των φρούτων προσελκύονται επίσης από τα ζυμωτικά σάκχαρα που υπάρχουν στα χυμένα αλκοολούχα ποτά (μπύρες) και τα προϊόντα ζύμωσης όπως το ξύδι. Αγαπούν ιδιαίτερα τις υπερώριμες μπανάνες. Εμφανίζονται κυρίως στα σπίτια, στα οποία βρίσκονται εκτεθειμένα ώριμα φρούτα σε πάγκους και άλλες επιφάνειες. Στα καταστήματα υγειονομικής σημασίας όπως καφέ, μπαρ κλπ., οι μύγες των φρούτων γεννάνε τα αυγά τους στις αποχετεύσεις όπου πέφτει μεγάλη ποσότητα από χυμό και μπύρα που δεν καταναλώθηκε από τους πελάτες. Επίσης μπορεί να υπάρξει μεγάλη προσβολή σε βαρέλια μπύρας, κάνουλες κλπ. αν υπάρχει διαρροή μπύρας και δεν γίνεται τακτικός καθαρισμός.

Πού αναπαράγονται οι μύγες των φρούτων;

Οι προνύμφες των μυγών των φρούτων αναπτύσσονται σε υγρές περιοχές όπου υπάρχει οργανικό υλικό, προϊόντα ζύμωσης και υγρασία. Όπως λέει και το όνομά τους «Δροσόφιλα» αγαπούν πολύ την αυξημένη υγρασία. Ολόκληρος ο κύκλος ζωής της μύγας των φρούτων διαρκεί 2 έως 9 εβδομάδες ανάλογα με τις περιβαλλοντικές συνθήκες (υγρασία, θερμοκρασία) και τη διαθεσιμότητα τροφίμων. Αν οι συνθήκες είναι ιδανικές ο κύκλος αναπαραγωγής της μύγας των φρούτων είναι ταχύτατος δημιουργώντας πολλά προβλήματα. Να σημειώσουμε πως η Drosophila melanogaster δεν έχει καμία σχέση με άλλες μύγες που προσβάλουν τα φρούτα σε καλλιέργειες όπως η μύγα των φρούτων Ceratitis capitata κ.α.

Σημάδια προσβολής από την μύγα των φρούτων

Το πιο ορατό σημάδι δραστηριότητας της μύγας των φρούτων είναι η εμφάνιση  των ενηλίκων ιπταμένων εντόμων. Σε μεγάλες προσβολές οι μύγες των ενηλίκων Δροσόφιλα συχνά πετούν σε μεγάλους πληθυσμούς (σαν νέφος) γύρω από τις κουζίνες ή τα δοχεία απορριμμάτων κοντά στα αποσυντεθημένα φρούτα ή λαχανικά. Επίσης προσελκύονται από μπουκάλια υγρών και αλκοολούχων ποτών, αφού τις συναντούμε πολύ συχνά στα μπαρ, στις καφετέριες, στα σημεία παραγωγής χυμών, αλκοολούχων ποτών κλπ.

Πώς μπορείτε να απαλλαγείτε από τις μύγες των φρούτων;

Το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση της μύγας των φρούτων είναι ο καθαρισμός – απομάκρυνση των χώρων που τρέφονται και αναπαράγονται. Οι μύγες των φρούτων συχνά γεννούν τα αυγά τους επάνω σε σάπια φρούτα. Άλλα μαλακά, γλυκά, οργανικά υλικά και σε προϊόντα ζύμωσης. Εάν εντοπίσετε προσβολή μύγας φρούτων στην κουζίνα σας, απορρίψτε όλα τα υπερβολικά ώριμα ή φθαρμένα φρούτα. Και κάντε καλό καθαρισμό ιδιαίτερα σε σημεία όπου μπορεί να βρίσκονται χυμοί φρούτων σε αποσύνθεση.

Η μύγα των φρούτων είναι ένα έντομο δύσκολο στην καταπολέμηση. Οποιοδήποτε φρούτο μεταφέρεται μέσα στο σπίτι θα πρέπει να ελέγχεται σε περίπτωση που είναι αλλοιωμένο. Τα φρούτα που χρειάζονται ψύξη θα πρέπει να φυλάσσονται μέσα στο ψυγείο για την αποφυγή αλλοίωσης τους. Επίσης καλό θα είναι να τακτοποιούνται οι χώροι όπου επεξεργάζονται τρόφιμα, αδειάζοντας τα δοχεία απορριμμάτων σε καθημερινή βάση για να αποτραπεί η είσοδος και η αναπαραγωγή των μυγών των φρούτων στο σπίτι. Τέλος, υπαίθριες αποχετεύσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως τόποι αναπαραγωγής. Όπως επίσης και τα φρούτα που έχουν πέσει κάτω από τα δέντρα.

Μικρή οικιακή μύγα – Fania cannicularis

Η μικρή οικιακή μύγα ή Φάνια λέγεται επιστημονικά Fania cannicularis. Η Φάνια είναι αισθητά μικρότερη σε μέγεθος από την τυπική οικιακή μύγα Musca domestica. Το μήκος της είναι περίπου 5 έως 6 χιλιοστά και το χρώμα της είναι σκούρο. Στο θώρακα φέρει τρεις μαύρες λωρίδες.

Μύγες στο σπίτι

Οι μικρές οικιακές μύγες Fania cannicularis κινούνται ελαφρώς ταχύτερα από τα άλλα είδη μύγας. Πετούν σε ακανόνιστα τριγωνικά ή τετράγωνα σχήματα, κάνοντας απότομες αλλαγές στην πτήση τους. Τις βλέπουμε να πετάνε πολλές φορές πολλές μαζί στο κέντρο των δωματίων του σπιτιού. Τα θηλυκά προσελκύονται από τα περιττώματα ζώων ή την αυξημένη οργανική ουσία που βρίσκεται σε κάδους απορριμμάτων για να αφήσουν τα αυγά τους. Εμφανίζονται πολύ συχνά κοντά στα χώρους οικόσιτων ζωών που βρίσκονται στην ύπαιθρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Φάνια έχει στην εμφάνισή της ένα χρονικό προβάδισμα σε σχέση με την οικιακή μύγα. Γενικά έντονα προβλήματα με Φάνια παρατηρούμε τον Απρίλιο – Μάιο. Ενώ οι μεγάλοι πληθυσμοί από οικιακή μύγα στα σπίτια εμφανίζονται στα τέλη του καλοκαιριού.

Μυγάκια των αποχετεύσεων

Τα μυγάκια των αποχετεύσεων είναι είδη μύγας με τριγωνικό σχήμα και στρογγυλεμένα φτερά. Εμφανίζονται σε μεγάλους πληθυσμούς κυρίως στα μπάνια και στα WC ή οπουδήποτε αλλού υπάρχει φρεάτιο αποχέτευσης, σιφόνια, σχάρες νερού κλπ. Στο σπίτι πολλοί πελάτες μας αναφέρουν την προσβολή ως μαύρα μυγάκια που κάθονται στους τοίχους στο μπάνιο. Ανήκουν στην οικογένεια Psychodidae. To χρώμα τους διαφοροποιείται από κίτρινο μέχρι καφέ ανάλογα με το είδος. Επίσης κοινό χαρακτηριστικό σε αυτό το είδος μύγας είναι το τριχωτό μέρος κατά μήκος του σώματος και των φτερών τους.

Μύγες στο σπίτι

Πού εμφανίζονται τα μυγάκια των αποχετεύσεων;

Τα μαύρα μυγάκια των αποχετεύσεων όπως αποδεικνύει το όνομα τους εμφανίζονται όπου υπάρχουν σωλήνες αποχέτευσης. Οι προνύμφες τους αναπτύσσονται στα τοιχώματα των σωληνώσεων των αποχετεύσεων του σπιτιού όπου υπάρχει άφθονη οργανική ουσία. Τα ακμαία γενούν τα αυγά τους στις σχάρες αποχέτευσης ή σε άλλα σημεία όπου υπάρχει αυξημένη υγρασία και οργανική ουσία. Στο σπίτι μπορεί να συναντήσουμε ξαφνικά μεγάλους πληθυσμούς αφού το έντομο αναπαράγεται γρήγορους ρυθμούς κάτω από ιδανικές συνθήκες.

Πώς αντιμετωπίζονται τα μυγάκια των αποχετεύσεων;

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες κατοικιών και επαγγελματίες ρίχνουν απορρυπαντικά με βάση το χλώριο στις αποχετεύσεις και τα σιφώνια. Η παρουσία της χλωρίνης στις αποχετεύσεις μπορεί να ελέγξει κάποιες προνύμφες. Σίγουρα όμως δεν διαθέτει την διεισδυτικότητα να φτάσει και στα πιο βαθιά σημεία που υπάρχει υγρασία και οργανική ουσία για την ανάπτυξη τους. Ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση του προβλήματος με μυγάκια των αποχετεύσεων είναι ο τακτικός ψεκασμός όλων των σιφωνίων με το κατάλληλο εντομοκτόνο σε συνδυασμό με ρυθμιστή ανάπτυξης των προνυμφών.

Είδη μύγας σε εξωτερικούς χώρους

Τα παρακάτω είδη μύγας δεν τα συναντάμε συχνά μέσα στο σπίτι ιστό αλλά σε εξωτερικούς χώρους. Δεν παρατηρούνται σε μεγάλους πληθυσμούς μέσα στον αστικό ιστό. Αλλά υπάρχουν σε μεγάλους πληθυσμούς στην επαρχία ή σε προάστια μακριά από το κέντρο των πόλεων και κοντά στην εξοχή. Οι μύγες αυτές σπάνια εισβάλουν στο σπίτι αλλά εμφανίζονται σε αυλές και κήπους. Επίσης μπορεί να εμφανιστούν σε χώρους υγειονομικής σημασίας όπως σε φάρμες, σφαγεία, στάβλους και εργοστάσια παραγωγής αλλαντικών και μεταποίησης κρεάτων. Γεννάνε τα αυγά τους σε νεκρά ζώα, σε περιττώματα, σε πληγές ζωντανών οικόσιτων ζώων, στο στόμα και στα ρουθούνια τους ανάλογα με το είδος.

Αλογόμυγες

Η αλογόμυγες ανήκουν στην οικογένεια Tabanidae. Περιλαμβάνουν πολλά είδη που ποικίλουν σε μήκος και μπορούν να φτάσουν έως τα 25 χιλιοστά.  Οι αλογόμυγες έχουν μαύρο ή γκρι χρώμα και συχνά μεγάλα λαμπερά πράσινα μάτια. Η θηλυκή αλογόμυγα τρέφεται με το αίμα από άλογα και λοιπά οικόσιτα ζώα αλλά μπορεί να τσιμπήσει το δέρμα των ανθρώπων για να απομυζήσει αίμα. Το τσίμπημα από πολλά είδη αλογόμυγας είναι ιδιαίτερα οδυνηρό.

Τα στοματικά μόρια αυτών των μυγών είναι πολύ δυνατά ώστε να μπορούν να «ψαλιδίζουν» το δέρμα. Το τσίμπημα της αλογόμυγας επιφέρει πολύ μεγάλο πόνο στο θύμα της. Οι αρσενικές αλογόμυγες αντίθετα με τις θηλυκές δεν τσιμπάνε. Αντιθέτως τρέφονται μόνο με γύρη και νέκταρ και έχουν παρόμοια, αλλά πολύ πιο αδύναμα στόμια.

Οι αλογόμυγες λέγονται και νταβάνια (ταβάνια) ή βοϊδόμυγες και τσιμπούν τα θηλαστικά σχεδόν όλων των μεγεθών. : ζώα, ανθρώπους, κατοικίδια ακόμα και πουλιά. Σε περίπτωση διακοπής μιας θηλυκής αλογόμυγας κατά την προσπάθειά της να τραφεί, θα πετάξει μακριά, αλλά χαρακτηριστικό είναι ότι είναι επίμονη και γρήγορα θα επιστρέψει ξανά στο θύμα της. Σε διαφορετική περίπτωση θα αναζητήσει άλλο ξενιστή για να καταναλώσει ένα πλήρες γεύμα αίματος και να ωριμάσει τα αυγά της.

Μύγες στο σπίτι

Παρόμοια με άλλα έντομα που μυζούν το αίμα των θηλαστικών όπως οι ψύλλοι, τα κουνούπια, οι κοριοί, οι σκνίπες κλπ. οι θηλυκές αλογόμυγες χρησιμοποιούν τόσο χημικές όσο και οπτικές ενδείξεις για να εντοπίσουν τους ξενιστές τους. Το διοξείδιο του άνθρακα που εκλύεται από τα θερμόαιμα ζώα παρέχει μία ένδειξη μεγάλης εμβέλειας για να προσελκύει μύγες από απόσταση. Ενώ οπτικές ενδείξεις όπως η κίνηση, το μέγεθος, το σχήμα και το σκοτεινό χρώμα λειτουργούν για να προσελκύσουν αλογόμυγες από μικρότερες αποστάσεις.

Πού εμφανίζονται οι αλογόμυγες;

Οι περιοχές ανάπτυξης της αλογόμυγας είναι βάλτοι, ρυάκια γλυκού και αλμυρού νερού, υγρά δασικά εδάφη. Ακόμη και υγρό ξύλο που αποσυντίθεται. Τα θηλυκά συνήθως αφήνουν τα αυγά τους σε υγρό έδαφος ή βλάστηση που προεξέχει από το νερό.

Στις αλογόμυγες ανήκουν πολλά είδη. Τα περισσότερα από αυτά έχουν μόνο μια γενιά ετησίως. Σε πολλά από αυτά η ανάπτυξη σε ακμαίο μπορεί να διαρκέσει από 2 έως και 3 χρόνια για να ολοκληρωθεί.

Σαρκοφάγες μύγες

Στις σαρκοφάγες μύγες περιλαμβάνονται πολλά διαφορετικά είδη μυγών που ανήκουν στις οικογένειες Sarcophagidae, Oestridae και Calliphoridae. Γενικά όλες οι σαρκοφάγες μύγες έχουν πολύ ανεπτυγμένη την αίσθηση της όσφρησης ώστε να μπορούν να ανακαλύπτουν κρέας σε αποσύνθεση. Πολλές φορές οι σαρκοφάγες μύγες προσβάλουν πληγές άρρωστων και αδύναμων ζώων και σπανιότερα ανθρώπων. Πολλά είδη σαρκοφάγων ειδών είναι ζωοτόκα δηλαδή δεν γεννούν αυγά. Τα αυγά εκκολάπτονται μέσα στην κοιλιά τους και γεννούν απευθείας τις προνύμφες τους πάνω σε ζωντανούς ή σε αποσύνθεση ιστούς. Οι σαρκοφάγες μύγες προκαλούν τις ασθένειες που λέγονται μυιάσεις. Μυίαση λέγεται η  ασθένεια που προκαλείται από την ανάπτυξη των προνυμφών συγκεκριμένων ειδών μύγας στο εσωτερικό του σώματος των θηλαστικών ζώων.

Ιριδίζουσες μύγες

Ιριδίζουσες μύγες ή αλλιώς χρυσόμυγες λέγονται όλα τα είδη των σαρκοφάγων μυγών που έχουν το χαρακτηριστικό μπλε ή πράσινο μεταλλικό χρώμα. Το ιριδίζον χρώμα τους βρίσκεται στον θώρακα ή και την κοιλία των μυγών αυτών που τις κάνει να λαμπιρίζουν στο φως. Οι ιριδίζουσες μύγες λέγονται στα αγγλικά blow flies ή bottle flies.

Μύγες στο σπίτι

Κρεατόμυγες

Οι κρεατόμυγες ανήκουν στην οικογένεια Sarchophagidae και ονομάζονται έτσι επειδή αφήνουν τα αυγά ή τις προνύμφες τους σε ανοιχτές πληγές. Οι κρεατόμυγες μοιάζουν με τις οικιακές μύγες στο σχήμα και χρώμα (γκρι) αλλά είναι μεγαλύτερες σε μέγεθος.

Μύγες στο σπίτι

Πού εμφανίζονται οι κρεατόμυγες;

Οι κρεατόμυγες εμφανίζονται σε εξωτερικούς χώρους όπως οι κάδοι απορριμμάτων, οι σωροί κομποστοποίησης και σε σωρούς από ζωικά περιττώματα. Δεν τις συναντούμε συχνά μέσα στο σπίτι αλλά κοντά σε βιομηχανικά κτίρια που επεξεργάζονται κρέατα. Οι κρεατόμυγες μπορούν και προσβάλουν κρέας από χοιρινό, μοσχάρι και κοτόπουλο.

Μύγες Οιστρίδες

Οι οιστρίδες είναι μεγάλες τριχωτές μύγες της οικογένειας Oestridae. Οι προνύμφες των μυγών αυτών παρασιτούν στο δέρμα ή στις σωματικές κοιλότητες διαφόρων ζώων, προκαλώντας τους έντονο πόνο και συχνά σοβαρές βλάβες, ακόμα και τον θάνατο. Τα ενήλικα έντομα δεν τρέφονται, αλλά καταναλώνουν το λίπος που έχουν αποθηκεύσει στο στάδιο της προνύμφης. Για τον λόγο αυτό τα στοματικά τους εξαρτήματα είναι εκφυλισμένα ή απουσιάζουν εντελώς. Οι μύγες οιστρίδες περιλαμβάνουν πολλά κοσμοπολίτικα είδη που συναντώνται σε όλο τον κόσμο. Τα ακμαία ζευγαρώνουν και στην συνέχεια εναποθέτουν τα αυγά τους πάνω σε ζώα, κυρίως στα ρουθούνια και στις στοματικές τους κοιλότητες.

Μύγες στο σπίτι

Αντιμετώπιση σαρκοφάγων μυγών

Tο πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει για να αντιμετωπιστεί ένας μεγάλος πληθυσμός από σαρκοφάγες μύγες είναι να καθαριστούν οι σωροί των αποσυντιθέμενων οργανικών υλικών και οι κοπριές από τους εξωτερικούς χώρους. Χρειάζεται προσοχή ώστε να γίνεται τακτική επιθεώρηση των ζώων σε στάβλους. Πρέπει να γίνεται τακτική περιποίηση στα τραύματα και στις εκδορές στο σώμα των ζώων και να μην αφήνονται εκτεθειμένες οι πληγές τους. Με αυτόν τον τρόπο μειώνονται οι πιθανότητες της αναπαραγωγής σαρκοφάγων μυγών στον χώρο.

Μύγες στο σπίτι

 

Σαρκοφάγες μύγες σε εσωτερικούς χώρους

Πολλές φορές συμβαίνει να παρατηρήσουμε ξαφνικά έναν μεγάλο αριθμό σαρκοφάγων μυγών μέσα σε ένα σπίτι, κυρίως σε αποθηκευτικούς χώρους. Αυτό μπορεί να συμβεί γιατί οι σαρκοφάγες μύγες τρέφονται με νεκρά τρωκτικά (κυρίως αρουραίους), νεκρές νυχτερίδες και νεκρά πουλιά. Τέτοια νεκρά ζώα μπορεί να βρίσκονται σε διάφορα σημεία στο σπίτι όπως π.χ. σοφίτες, ρωγμές, φωταγωγούς και κενά των τοίχων, ψευδοπατώματα, ψευδοροφές και ανάμεσα σε γυψοσανίδες. Όπου και να βρίσκεται ένα νεκρό ζώο, οι σαρκοφάγες μύγες θα ανιχνεύσουν με την όσφρησή τους τα πτωματικά υγρά και θα το εντοπίσουν, ώστε να γεννήσουν τα αυγά τους επάνω στο νεκρό κουφάρι του.

Τα αυγά εκκολάπτονται, οι προνύμφες τρέφονται με την νεκρή σάρκα και στην συνέχεια νυμφώνονται στην επιφάνεια του δέρματος. Από την νύμφη – pupa που μοιάζει με βαρελάκι εξέρχονται οι ακμαίες μύγες και ο κύκλος ολοκληρώνεται. Σε περίπτωση που παρατηρηθεί ξαφνικά έντονη παρουσία και προσβολή από σαρκοφάγες μύγες, το συνεργείο για την απολύμανση των χώρων που θα αναλάβει θα πρέπει να επιθεωρήσει πολύ προσεκτικά όλα τα σημεία του κτηρίου για την εύρεση και απομάκρυνση τυχόν νεκρών ζώων σε αποσύνθεση.

Μύγες στο σπίτι

Μύγες στο σπίτι – Επίλογος

Οι μύγες στην Ελλάδα προτιμούν τις υψηλές θερμοκρασίες και είναι πιο ενεργές από τα τέλη της άνοιξης έως τις αρχές του φθινοπώρου. Ο καλύτερος τρόπος για να περιορίσετε τις μύγες στο σπίτι είναι μέσω απλών, προληπτικών μέτρων σε συνδυασμό με ένα πρόγραμμα ελέγχου παρασίτων. Εάν υπάρχουν μύγες σε διαμερίσματα πολυκατοικίας τότε θα πρέπει να γίνεται καλύτερος καθαρισμός και τακτική απολύμανση στους κοινόχρηστους χώρους του κτηρίου. Είναι σημαντικό να υπάρχει σωστή μόνωση των εγκαταστάσεων με σίτες στα παράθυρα και συχνή απομάκρυνση των απορριμμάτων σε ειδικούς κάδους εκτός σπιτιού.

Εάν θέλετε να διώξετε τις μύγες, επικοινωνήστε με μία πιστοποιημένη εταιρεία απολυμάνσεων με εμπειρία στην καταπολέμηση των παρασίτων, όπως εμάς στην Trap. Οι συνεργάτες μου και εγώ θα χαρούμε πολύ να σας εξυπηρετήσουμε. Δείτε τις ενδεικτικές τιμές μας για απολυμάνσεις – απεντόμωσεις και συγκρίνετέ μας με τον ανταγωνισμό. Ζητήστε μας προσφορά συμπληρώνοντας την φόρμα και τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνουμε εμείς. Μπορείτε ακόμα να  επικοινωνήστε μαζί μου απευθείας στο email s.valvis@trap.gr ή να τηλεφωνήσετε στο γραφείο μας (210 2134450) τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

Share
No Comments

Post a Comment