Top

Κουνούπια καταπολέμηση

Κουνούπια καταπολέμηση

Κουνούπια καταπολέμηση

Κουνούπια καταπολέμηση

Η καταπολέμηση των κουνουπιών είναι απαραίτητη για την προστασία της υγείας των ανθρώπων. Τα κουνούπια είναι έντομα Δίπτερα και για να γεννήσουν τα αυγά τους χρειάζεται να τραφούν με αίμα. Η μικρή ποσότητα αίματος που απορροφούν όταν τσιμπούν τον άνθρωπο ή τα ζώα δεν είναι κάτι ιδιαίτερο. Όμως το σάλιο που αφήνουν, η μόλυνση στην περιοχή του τσιμπήματος και οι ασθένειες που μπορεί να μεταδώσουν μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικά επιβλαβείς.

Σε ασθένειες που σχετίζονται με τσιμπήματα από κουνούπια αποδίδονται κάθε χρόνο πάνω από 750.000 θάνατοι σε ολόκληρο τον κόσμο!

Κουνούπια στο σπίτι

Εάν τα κουνούπια αποτελούν πρόβλημα στο σπίτι σας, δεν χρειάζεται να τα ψάξετε καθώς θα σας βρουν αυτά πρώτα πολύ εύκολα. Μπορείτε όμως να βρείτε τις περιοχές περιμετρικά του σπιτιού, όπου τα ανώριμα κουνούπια, γνωστά και ως προνύμφες, κατοικούν. Βρίσκοντας και αντιμετωπίζοντας ή μειώνοντας τα αυγά των κουνουπιών σε αυτές τις περιοχές μπορείτε σε μεγάλο βαθμό να καταπολεμήσετε τον πληθυσμό των ώριμων κουνουπιών στο σπίτι σας. Ποιες όμως είναι οι δράσεις που πρέπει να κάνετε για να αντιμετωπίσετε τα κουνούπια στο σπίτι;

Ελέγξτε τα λιμνάζοντα νερά στους εξωτερικούς χώρους

Τα θηλυκά κουνούπια έχουν ανάγκη το στάσιμο νερό για να αναπαραχθούν και να γεννήσουν τα αυγά τους. Τα κουνούπια  γεννάνε τα αυγά τους σε συμπλέγματα ή μεμονωμένα στην επιφάνεια του νερού. Αφού εκκολαφθούν τα αυγά, τα ανώριμα κουνούπια (προνύμφες) κολυμπούν προς τα κάτω μέσα στο νερό. Σε αυτό το στάδιο του κύκλου της ζωής τους είναι εντελώς υδρόβια. Το νερό που απαιτείται για να γεννήσουν τα αυγά μπορεί να είναι μία λίμνη. Ή ένας νερόλακκος. Ή ακόμα και ένα πιάτο που έχετε αφήσει στο μπαλκόνι και βάζετε το νερό για το κατοικίδιο σας. Μία προσεκτική επιθεώρηση του χώρου σας θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε τις περιοχές όπου το νερό ευνοεί τον κύκλο ζωής των κουνουπιών. Οποιοδήποτε αντικείμενο μπορεί να κρατήσει το νερό για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι εστία ανάπτυξης κουνουπιών.

Κουνούπια καταπολέμηση

 

Θα χρειαστεί να ψάξετε σε μέρη όπου μπορεί να λιμνάζει νερό όπως φαίνεται στην εικόνα:
1) Κάδοι σκουπιδιών
2) Βάρκες σε τρέιλερ
3) Διακοσμητικά σιντριβάνια
4) Υδρορροές με φύλλα
5) Νερόλακκους
6) Πιατάκια πόσιμου νερού των κατοικιδίων
7) Πιατάκια κάτω από τις γλάστρες
8) Δοχεία με μεγάλο άνοιγμα (κουβάδες, λεκάνες, βαρέλια)
9) Σωλήνες άρδευσης – ποτίσματος
10) Καρότσια κήπου
11) Πισίνες που δεν συντηρούνται
12) Βραχόκηπους – Ρηχές λίμνες
13) Κουφάλες στα δέντρα
14) Παλιά ελαστικά αυτοκινήτων

Αντιμετώπιση κουνουπιών

Η διαδικασία για την αντιμετώπιση των κουνουπιών ιδιαίτερα τις ζεστές εποχές του χρόνου περιλαμβάνει τον καθαρισμό, την απομάκρυνση λιμναζόντων νερών και εφαρμογή απεντόμωσης κάθε 1 με 2 μήνες. Ακολουθώντας αυτό το σχέδιο αντιμετώπισης θα βοηθηθείτε στο να διατηρήσετε τον αριθμό των κουνουπιών στο ελάχιστο. Θα μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε τους εξωτερικούς σας χώρους χωρίς να ανησυχείτε για τα τσιμπήματα από τα κουνούπια. Ενώ είναι μη ρεαλιστικό να περιμένετε να έχετε 100% έλεγχο όλων των κουνουπιών, μπορείτε να περιμένετε τη μείωση του πληθυσμού τους σε ένα διαχειρίσιμο επίπεδο. Γεγονός που θα επιτρέψει σε εσάς και την οικογένεια σας να απολαμβάνετε την αυλή και τον κήπο σας. Παρακάτω θα βρείτε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που πρέπει να κάνετε για την αντιμετώπιση των κουνουπιών.

Κουνούπια καταπολέμηση

 

Βήμα 1ο: Μειώστε τα λιμνάζοντα νερά στους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού σας

Κατά την επιθεώρηση, για το πού βρίσκονται τα κουνούπια είναι πιθανόν να ανακαλύψετε πολλά σημεία με στάσιμο νερό. Τα λιμνάζοντα νερά είναι σημεία όπου μπορούν τα κουνούπια να γεννήσουν τα αυγά τους και να αναπτυχθούν, όπως για παράδειγμα τα λιμνάζοντα νερά στα πιατάκια κάτω από τις γλάστρες, στις ποτίστρες των ζώων, σε υδρορροές από τη βροχή. Σε αυτά τα σημεία το νερό πρέπει να αδειάζει συχνά ώστε να μην επιτρέπεται στα κουνούπια να αναπαραχθούν εκεί.

Τα δέντρα και οι θάμνοι θα πρέπει να διατηρούνται κλαδεμένοι και το γρασίδι κοντό για να περιοριστούνοι χώροι ανάπαυσης για τα ενήλικα κουνούπια. Τα απορρίμματα που είναι συγκεντρωμένα εξωτερικά του σπιτιού και μπορεί να συγκρατούν υγρασία πρέπει να απομακρύνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Βήμα 2ο: Χρησιμοποιείστε προνυμφοκτόνο

Σε περιοχές όπου δεν μπορείτε να ελέγξετε τα λιμνάζοντα νερά έχετε άλλη μία επιλογή. Τα προνυμφοκτόνα. Τα προνυμφοκτόνα είναι εγκεκριμένα εντομοκτόνα που λειτουργούν έτσι ώστε να σταματήσουν αυτά τα υδρόβια ανώριμα κουνούπια από το να ωριμάσουν και να εξελιχθούν σε ενήλικα. Τέτοιοι χώροι αναπαραγωγής κουνουπιών μπορεί να είναι δεξαμενές, γούρνες με νερά, νερόλακκοι, πισίνες που δεν συντηρούνται κλπ. Γενικά οπουδήποτε λιμνάζει μεγάλη ποσότητα νερού που δεν μπορεί να αποστραγγιστεί χρησιμοποιείται προνυμφοκτόνο.

Η συχνότητα εφαρμογής προνομφοκτόνου εξαρτάται από το σκεύασμα και το ύψος βροχής στην περιοχή σας. Τα προνυμφοκτόνα κυκλοφορούν στην αγορά σε διαφορετικές μορφές (υδατοδιαλυτά σκευάσματα, κόκκους, στερεά με τη μορφή κάψουλας). Η επιλογή της μορφής του προνυμφοκτόνου εξαρτάται από τις περιοχές στις οποίες καλούμαστε να επέμβουμε.

Βήμα 3ο: Ψεκασμός για κουνούπια με μεγάλο ψεκαστικό μηχάνημα

Εάν βρίσκεστε σε μία περιοχή όπου ο πληθυσμός των κουνουπιών είναι εξαιρετικά μεγάλος, προτείνεται η εφαρμογή απεντόμωσης με μεγάλο ψεκαστικό μηχάνημα. Μηνιαίες εφαρμογές με ψεκασμό εντομοκτόνου στην αυλή σας και στους υπόλοιπους εξωτερικούς χώρους θα μειώσει στο ελάχιστο τον αριθμό των ενήλικων κουνουπιών που τσιμπούν. Προτείνεται η εφαρμογή απεντόμωσης για την καταπολέμηση των κουνουπιών να γίνεται είτε τις πολύ πρωινές ώρες είτε αργά το απόγευμα. Αυτό διότι τα ενήλικα κουνούπια κρύβονται τις ζεστές ώρες της ημέρας κάτω από τα φύλλα των δέντρων και θάμνων, στο γρασίδι, σε πυκνούς θάμνους, κάτω από προεξοχές και σε άλλες υγρές και σκιερές περιοχές.

Με την απεντόμωση με μεγάλο ψεκαστικό μηχάνημα επιτυγχάνεται η κάλυψη με εντομοκτόνο στην κάτω πλευρά των φύλλων των δένδρων. Η εφαρμογή εντομοκτόνου στην πάνω πλευρά των φύλλων των δέντρων δεν είναι αποτελεσματική. Το ψεκαστικό μηχάνημα διαθέτει αντλία και δεξαμενή. Μπορεί να εκτοξεύει μεγάλες ποσότητες εντομοκτόνου διαλύματος ώστε με τον ψεκασμό να καλύπτονται γρήγορα μεγάλες επιφάνειες.

Κουνούπια στον κήπο

Τους θερινούς μήνες παρατηρείται ιδιαίτερη αύξηση του πληθυσμού των κουνουπιών στους κήπους για τους λόγους που αναφέραμε παραπάνω. Εάν σχεδιάζετε κάποια εκδήλωση στον κήπο σας ή οτιδήποτε άλλο, προτείνεται ο ψεκασμός με μεγάλο ψεκαστικό μηχάνημα με εντομοκτόνο με βάση την πυρεθρίνη. Η προσθήκη πυρεθρίνης προσφέρει τα παρακάτω οφέλη:

• Προσφέρει άμεση καταπολέμηση και γρήγορη κατάρριψη των κουνουπιών. Αυτό σημαίνει ότι θα δείτε αποτέλεσμα πολύ σύντομα.
• Προσφέρει βραχυπρόθεσμη απώθηση, για να κρατήσετε τα κουνούπια και άλλα ενοχλητικά έντομα μακριά από τις περιοχές που έχει γίνει απεντόμωση με ψεκασμό.
• Είναι εγκεκριμένη για χρήση σε χώρους που κυκλοφορούν άνθρωποι και κατοικίδια.

Προστασία από τα κουνούπια

Μπορείτε να αποτρέψετε τα κουνούπια από το να αναπτύξουν μεγάλους πληθυσμούς στο σπίτι σας μέσω του σωστού καθαρισμού και της εφαρμογής εντομοκτόνων. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σίτες στα παράθυρα του σπιτιού σας και ηλεκτρικές συσκευές με εντομοαπωθητικό (υγρό ή ταμπλέτα) για να προστατέψετε το εσωτερικό του σπιτιού σας. Η χρήση κλιματιστικών και ανεμιστήρων έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει γιατί εμποδίζει την πτήση των κουνουπιών. Επαγγελματική λύση για την καταπολέμηση των ιπτάμενων εντόμων σε εσωτερικούς χώρους είναι και η χρήση ηλεκτρικών εντομοπαγίδων. Γενικές συμβουλές καθαρισμού και εξυγίανσης για την προστασία από τα κουνούπια είναι:

• Να διατηρείτε το γρασίδι σας κοντοκουρεμένο
• Να κλαδεύετε τα δέντρα και τους θάμνους για να έχετε περισσότερο φως του ήλιου στον κήπο σας
• Να αδειάζετε δεξαμενές ή οποιοδήποτε άλλο σημείο έχει γεμίσει με νερά της βροχής
• Να απομακρύνετε μαζεμένα σκουπίδια που βρίσκονται στην αυλή σας. Πιο συγκεκριμένα θα πρέπει να γίνεται τακτικός καθαρισμός στα υπόγεια, στους ακάλυπτους χώρους αλλά και στους χώρους έξω από την περίφραξη του σπιτιού σας από διάσπαρτα απορρίμματα.

Επίσης θα πρέπει να αποψιλώνονται τακτικά τα χορτάρια που φυτρώνουν στα παρτέρια, πάνω σε τοίχους, πάνω σε πλάκες πεζοδρομίων κλπ. Πολύ σημαντικό είναι να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή δημιουργίας στάσιμων υδάτων από τη λειτουργία κλιματιστικών. Αυτά πρέπει να αποχετεύονται άμεσα στο δίκτυο με την δημιουργία φρεατίων απορροής υδάτων. Επισημαίνουμε πως η αντιμετώπιση των κουνουπιών βασίζεται σε ένα συνδυασμό μέτρων και όχι στην εφαρμογή μίας μόνο μεθόδου καταπολέμησης.

Εφαρμογή απεντόμωσης για την καταπολέμηση των κουνουπιών

O πιο ορθός τρόπος είναι να διατηρήσετε τον πληθυσμό των κουνουπιών ελεγχόμενο από την αρχή της θερινής περιόδου οπότε ξεκινούν την εμφάνισή τους. Προτείνουμε να κάνετε εφαρμογές απεντόμωσης προληπτικά, πριν ο χώρος σας καταλειφθεί από κουνούπια, καθώς η Ελλάδα την θερινή περίοδο έχει άριστες συνθήκες για την ανάπτυξη των κουνουπιών. Σημεία όπου τα νερά της βροχής μαζεύονται και δεν μπορούν να  αποστραγγιστούν πρέπει να αντιμετωπίζονται με προνυμφοκτόνα, όπως αναλύθηκε και παραπάνω. Η προνυμφοκτονία συστήνεται να γίνεται στα μέσα της άνοιξης και να συνεχίζεται το καλοκαίρι σε σημεία που μπορεί να αποτελούν σημεία αναπαραγωγής κουνουπιών. Η καταπολέμηση των ακμαίων κουνουπιών σε εξωτερικούς χώρους προτείνεται να γίνετα ιμε μεγάλο ψεκαστικό μηχάνημα. Σε πολλούς δήμους κάθε χρόνο εγκρίνονται κονδύλια για τον ψεκασμό δημοσίων χώρων, όπως ρέματα, ώστε να μειωθεί η όχληση από τα κουνούπια. Οι μηνιαίες εφαρμογές καταπολέμησης τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο είναι καθοριστικές.

Καταπολέμηση κουνουπιών – συμπέρασμα

Η σωστή καταπολέμηση κουνουπιών ξεκινά με την δημιουργία δυσμενών συνθηκών για την αναπαραγωγή τους. Τα κουνούπια κατά πάσα πιθανότητα πάντα θα επισκέπτονται συγκεκριμένους χώρους επειδή οι συνθήκες για αυτά θα είναι ευνοϊκές για να επιζήσουν. Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές θα είστε ικανοί να αποτρέψετε τα περισσότερα είδη κουνουπιών από το να εισέλθουν στο σπίτι ή την επιχείρησή σας και να μειώσετε τον πληθυσμό σε διαχειρίσιμα επίπεδα.

Εσφαλμένες μέθοδοι απεντόμωσης μπορεί να αποδειχθούν αναποτελεσματικές και μπορεί να είναι επιβλαβείς για εσάς και την οικογένειά σας. Επικοινωνήστε με μία πιστοποιημένη εταιρεία απεντομώσεων με εμπειρία στην καταπολέμηση των παρασίτων, όπως εμάς στην Trap, για την αποτελεσματική και ασφαλή καταπολέμηση του προβλήματος.

Εάν έχετε προβλήματα με κουνούπια ή άλλα έντομα και θέλετε επαγγελματική γνώμη ή βοήθεια οι συνεργάτες μου και εγώ θα χαρούμε πολύ να σας εξυπηρετήσουμε. Συμπληρώστε την φόρμα αίτησης συνεργασίας με την Trap και τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνουμε εμείς. Μπορείτε ακόμα να  επικοινωνήσετε μαζί μου απευθείας στο email s.valvis@trap.gr ή να γράψετε τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας εδώ μετά το τέλος του άρθρου. Επίσης για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με το γραφείο μας, καθημερινές 9:00 π.μ. – 5:00 μ.μ. στο τηλέφωνο 210 2134450.

 

Share
No Comments

Post a Comment