Top

Καθαρισμός στρωμάτων

Καθαρισμός στρωμάτων

Καθαρισμός στρωμάτων

 Καθαρισμός στρωμάτων

Ο καθαρισμός στρωμάτων είναι μία απαραίτητη διαδικασία που πρέπει να επαναλαμβάνεται τακτικά. Γιατί όμως χρειάζεται να γίνεται; Ποια τα οφέλη από τον καθαρισμό των στρωμάτων; Ποιος είναι ο ιδανικός καθαρισμός στρώματος και γιατί είναι απαραίτητος για την υγιεινή κατά την διάρκεια του ύπνου; Στο σημερινό άρθρο θα αναφερθούμε στον καθαρισμό στρωμάτων. Στη μέθοδο καθαρισμού τους και σε γενικές συμβουλές για την σωστή συντήρησή τους. Πρώτα όμως θα αναφερθούμε στα ακάρεα της σκόνης που βρίσκονται και πολλαπλασιάζονται πάνω στα στρώματα. Τα προβλήματα που προκαλούν στον άνθρωπο και στην αντιμετώπισή τους.

Ακάρεα της σκόνης

Τα ακάρεα της σκόνης είναι πολύ μικρά αρθρόποδα αραχνίδια τα οποία δεν φαίνονται με γυμνό μάτι. Τα ακάρεα αυτά τρέφονται με την οργανική ουσία που βρίσκεται υπό τη μορφή σκόνης πάνω στα έπιπλα του σπιτιού. Αλλά κυρίως πάνω και μέσα στα στρώματα. Γιατί όμως τα ακάρεα της σκόνης βρίσκονται σε μεγάλους πληθυσμούς στα στρώματα; Η απάντηση είναι απλή.

Το ανθρώπινο σώμα καθημερινά απορρίπτει νεκρά κύτταρα τα οποία πέφτουν από την επιδερμίδα υπό τη μορφή σκόνης. Η διαδικασία αυτή λέγεται και απολέπιση και είναι μία φυσιολογική διαδικασία. Αυτή η απόρριψη των νεκρών κυττάρων από το σώμα συμβαίνει καθόλη την διάρκεια της ημέρας. Όμως το 1/3 της ζωής του ο άνθρωπος την περνάει επάνω στο στρώμα όταν αναπαύεται κατά την διάρκεια της νύχτας. Η απόρριψη των νεκρών κυττάρων  που γίνεται κατά τη διάρκεια του ύπνου έχει σαν αποτέλεσμα τη συσσώρευση μεγάλων ποσοτήτων σκόνης με οργανική ουσία (νεκρά κύτταρα) επάνω στο στρώμα που σιγά σιγά εισέρχονται στο εσωτερικό του.

 

Καθαρισμός στρωμάτων

 

Τα ακάρεα της σκόνης είναι αποδομητές οργανικής ύλης. Ουσιαστικά τρέφονται με τα νεκρά κύτταρα του ανθρώπινου σώματος. Όταν βρουν ιδανικές συνθήκες με απεριόριστη τροφή όπως αυτές μέσα σε ένα στρώμα πολλαπλασιάζονται ταχύτατα. Έτσι οι αριθμοί τους μπορεί να φτάσουν μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα χωρίς υπερβολή τα πολλά εκατομμύρια. Δυστυχώς τα ακάρεα δεν μπορούμε να τα δούμε ούτε να τα αποτρέψουμε από το να έρθουν πάνω στο στρώμα μας. Τα ακάρεα βρίσκονται παντού, είναι τόσο πολύ μικρά και ελαφριά που εισέρχονται στο σπίτι μας με την σκόνη του αέρα. Συνεπώς είναι αδύνατον να τους απαγορεύσουμε την είσοδο.

Ακάρεα στο στρώμα

Ειδικοί επιστήμονες μετά από την εξέταση δειγμάτων σκόνης που περισυνέλεξαν από το εσωτερικό των στρωμάτων  βρήκαν πως μόνο 2 είδη ακάρεων είναι αυτά που υπάρχουν στο στρώμα. Τα είδη ονομάζονται Dermatophagoidespteronyssinus και Dermatophagoidesfarinae. Τα ακάρεα αυτά  ζουν σε όλο τον κόσμο μέσα στα σπίτια. Βρίσκονται πάνω στα στρώματα αλλά και σε άλλα σημεία όπως χαλιά, έπιπλα, κουρτίνες κλπ. Τα ακάρεα των στρωμάτων λέγονται στα Αγγλικά House Dust Mites. To μήκος αυτών των ακαρέων δεν ξεπερνά τα 0,3 χιλιοστά οπότε είναι πολύ μικρά για να διακρίνουμε χωρίς μικροσκόπιο. Τα ακάρεα στα στρώματα λόγω των ευνοϊκών συνθηκών αναπτύσσονται σε πληθυσμούς της τάξεως των 10.000 ατόμων ανά τετραγωνικό εκατοστό. Στην Ελλάδα οι εποχές του έτους που ευνοείται η αναπαραγωγή τους είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο όπου η μέση θερμοκρασία βρίσκεται στους 25οC και η σχετική υγρασία στο 70%.

Τα ακάρεα όσο τρέφονται με τα οργανικά υπολείμματα που βρίσκονται πάνω στα στρώματα δημιουργούν ρύπους. Η δραστηριότητα αυτή των ακάρεων σε συνδυασμό με τα περιττώματα  που παράγουν, δημιουργούν πολλές φορές προβλήματα στους ανθρώπους που κοιμούνται πάνω στο στρώμα.

Βιολογικός κύκλος των Ακαρέων σκόνης

Τα ακάρεα της σκόνης έχουν φύλο αρσενικό ή θηλυκό. Ο βιολογικός κύκλος του αρσενικού είναι 10-20 ημέρες ενώ το θηλυκό μπορεί να ζήσει μέχρι και 70 ημέρες. Τα θηλυκά μπορούν να εναποθέσουν πάνω στο στρώμα μέχρι και 100 αυγά κατά την διάρκεια της ζωής τους. Τα ακάρεα της σκόνης αναπαράγονται ταχύτατα όταν υπάρχει άφθονη τροφή και ευνοϊκές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας. Ένα ενήλικο άκαρι παράγει κάθε ημέρα 20 σωματίδια- σφαιρίδια περιττωμάτων τα οποία προέρχονται από την πέψη ανθρωπίνων κυττάρων. Επίσης μπορούν να παράξουν ακόμα περισσότερα περιττώματα που προέρχονται από σωματίδια σκόνης στα οποία καθώς περνάνε από το πεπτικό τους σύστημα επικολλώνται σε αυτά ένζυμα και μύκητες. Όλα αυτά τα περιττώματα που παράγουν τα ακάρεα αποτελούν ρύπους. Οι οποίοι, σιγά σιγά με την συσσώρευσή τους επιβαρύνουν τις συνθήκες υγιεινής επάνω στο στρώμα.

Ασθένειες από τα Ακάρεα της σκόνης

Τα ακάρεα της σκόνης δεν τσιμπάνε τον άνθρωπο ούτε είναι άμεσα επικίνδυνα για την υγεία του. Τα προβλήματα και οι ασθένειες από τα ακάρεα της σκόνης δημιουργούνται έμμεσα από την παρουσία τους και οφείλονται στα παράγωγα του μεταβολισμού τους. Τα συχνότερα συμπτώματα αλλεργιών στον άνθρωπο είναι το συνάχι, τα φτερνίσματα, το μπούκωμα, η καταρροή και ο κνησμός στη μύτη. Η ευαισθησία αυτή, δημιουργείται από τη σκόνη που δημιουργείται από την δραστηριότητα των ακάρεων στο στρώμα. Μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια προβλήματα όπως οι ασθένιες της αλλεργικής ρινίτιδας και της επιπεφυκίτιδας. Η αλλεργία αυξάνεται όσο μεγαλύτερη είναι η δραστηριότητα των ακάρεων στον χώρο. Η συνεχής απέκκριση περιττωμάτων από τα ακάρεα της σκόνης οδηγεί τα περιττώματα αυτά στην ατμόσφαιρα του σπιτιού δημιουργώντας συνθήκες επιβάρυνσης του αέρα που αναπνέουν οι ένοικοι. Οι συνθήκες αυτές μπορεί να οδηγήσουν άτομα με ευαισθησία στην σκόνη σε δύσπνοια και στην ασθένεια του άσθματος.

Αντιμετώπιση της αλλεργίας σκόνης από τα ακάρεα

Αν κάποιος είναι αλλεργικός στη σκόνη θα πρέπει να επισκεφθεί άμεσα έναν γιατρό αλλεργιολόγο ώστε να κάνει τα σχετικά τεστ που υποδεικνύουν τα στοιχεία που προκαλούν την αλλεργία. Αν βρεθεί ότι είναι αλλεργικός στη σκόνη που δημιουργούν τα ακάρεα θα πρέπει να πάρει την φαρμακευτική αγωγή εφόσον του την συστήσει ο γιατρός. Όσον αφορά την υγιεινή και την καθαριότητα μέσα στο σπίτι θα πρέπει να ακολουθήσει τις παρακάτω οδηγίες:

• Να διενεργεί τακτικό καθαρισμό του στρώματος από εξειδικευμένο συνεργείο.
• Να αερίζει καλά καθημερινά το υπνοδωμάτιο.
• Να κάνει χρήση αφυγραντήρων ή κλιματιστικών που χαμηλώνουν τη σχετική υγρασία μέσα στο σπίτι.
• Να βγάζει το στρώμα στον ήλιο όσο πιο τακτικά μπορεί. Ο ήλιος λόγω της ακτινοβολίας UVαπομακρύνει τα ακάρεα από το στρώμα.
• Να φροντίζει για το τίναγμα και τον αερισμό του στρώματος μία φορά μηνιαίως.
• Να πραγματοποιεί καθαρισμό των κλινοσκεπασμάτων με πλύσιμο σε θερμοκρασίες άνω των 60οC, γιατί γίνεται απολύμανση και θανάτωση των ακάρεων.
• Να πραγματοποιεί τακτικό καθαρισμό ηλεκτρικής σκούπας με καλά φίλτρα στα χαλιά.
• Να απομακρύνει τις μοκέτες που βρίσκονται μόνιμα σε δάπεδα.

Όλες οι παραπάνω συμβουλές μειώνουν δραστικά τον αριθμό των ακάρεων στο στρώμα. Καθώς επίσης και τη σκόνη που αιωρείται στην ατμόσφαιρα του σπιτιού. Την σκόνη που προέρχεται από τα περιττώματα και την λοιπή δραστηριότητά τους.

Καθαρισμός στρωμάτων με Kirby

Ο καθαρισμός στρωμάτων πρέπει να γίνεται με ειδική συσκευή που να μπορεί να τραβήξει τη σκόνη, τα ακάρεα και τα περιττώματα που δημιουργούν τις αλλεργίες όπως το σύστημα της Kirby. Η Kirby διαθέτει ένα μηχάνημα αναρρόφησης της σκόνης που με μία ηλεκτρική συσκευή δημιουργεί παλμική δόνηση στο στρώμα ρουφώντας και καθαρίζοντας ταυτόχρονα σε πολύ μεγάλο βάθος. Οι παλμικές δονήσεις δημιουργούν την ενέργεια ώστε να ξεκολλήσει η σκόνη από τις ίνες του στρώματος. Η αναρρόφηση στροβιλισμού της συσκευής μπορεί και τραβάει τα περιττώματα των ακάρεων και τους λοιπούς αλλεργιογόνους παράγοντες καθαρίζοντας το στρώμα σε βάθος. Ο καθαρισμός στρωμάτων πρέπει να γίνεται και από τις δύο επιφάνειες του στρώματος και πλευρικά με την χρήση της ειδικής τουρμποβούρτσας.

Ο καθαρισμός στρωμάτων δεν πρέπει να γίνεται με την χρήση νερού, καθαριστικών ή ατμού. Τέτοιες τεχνικές καθαρισμού αυξάνουν την υγρασία στο εσωτερικό του στρώματος και μακροπρόθεσμα ίσως να δημιουργήσουν μεγαλύτερα προβλήματα. Επίσης η καταπολέμηση των ακαρέων στο στρώμα δεν γίνεται με απολύμανση ή με χρήση χημικών εντομοκτόνων. Αφού η αιτία των προβλημάτων που δημιουργούν τα ακάρεα είναι τα περιττώματα σκόνης και όχι τα ακάρεα αυτά καθεαυτά. Η Kirby διαθέτει ειδικό φίλτρο Hepa που δεν αφήνει τα σωματίδια της σκόνης να επανέλθουν στον χώρο μετά τον καθαρισμό στρωμάτων.

Ο καθαρισμός ενδείκνυται να γίνεται μία φορά ετησίως και αποδεδειγμένα απομακρύνει πλήρως την σκόνη των ακάρεων που δημιουργεί τις αλλεργίες. Ο καθαρισμός με το σύστημα της Kirby έχει το πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες μεθόδους ότι καθαρίζει το στρώμα σε βάθος από όλους τους αλλεργιογόνους παράγοντες που βρίσκονται στο εσωτερικό του χωρίς χημικά. Εμείς στην Trap για τον καθαρισμό στρωμάτων σε οικιακούς ή σε εταιρικούς μας πελάτες συστήνουμε και χρησιμοποιούμε μόνο το σύστημα της Kirby.

Επίλογος

Γενικά, τα ακάρεα της σκόνης που φωλιάζουν στο εσωτερικό των στρωμάτων, είναι πολύ μικρά αραχνίδια που δεν φαίνονται παρά μόνο με την βοήθεια στερεοσκοπίου ή μικροσκοπίου. Η μεγάλη αύξηση του πληθυσμού τους  συμβαίνει λόγω του πλημμελούς καθαρισμού, αερισμού και λόγω έλλειψης των λοιπών εργασιών σωστής συντήρησης των στρωμάτων που αναφέραμε. Η πιο ενδεδειγμένη λύση σε περίπτωση που έχετε πρόβλημα με τα ακάρεα της σκόνης και δεν μπορείτε να ελέγξετε αποτελεσματικά τον πληθυσμό τους, είναι να επικοινωνήσετε με εμάς στην Trap για να αναλάβουμε τον καθαρισμό τους με το σύστημα της Kirby. Ο καθαρισμός στρωμάτων, γίνεται χωρίς να τα πάρουμε από τον χώρο σας. Επίσης ανάλογα με τον τύπο των στρωμάτων θα σας συμβουλέψουμε για το σωστό πρόγραμμα της συντήρησή τους.

Αν δεν είστε σίγουροι για την παρουσία ακερέων σκόνης, έχουμε την δυνατότητα με το ειδικό τεστ της Kirby να μετρήσουμε το επίπεδο της προσβολής στα στρώματά σας και να κρίνουμε εάν χρειάζεται να γίνει καθαρισμός ή όχι. Εάν έχετε προβλήματα με τα ακάρεα της σκόνης και θέλετε να δώσετε οριστική λύση, οι συνεργάτες μου και εγώ θα χαρούμε πολύ να σας εξυπηρετήσουμε. Συμπληρώστε την φόρμα αίτησης συνεργασίας με τηνTrap ή επικοινωνήστε μαζί μου απευθείας στο email n.antonopoulou@trap.gr και τα υπόλοιπα θα τα αναλάβουμε εμείς. Για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση σχετικά με την καταπολέμηση των παρασίτων και τις απολυμάνσεις μην διστάσετε να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά μαζί μας τις καθημερινές 9:00 π.μ. – 5:00 μ.μ. στο 210 2134450.

Share
No Comments

Post a Comment