Top

Καταπολέμηση Τερμιτών

Καταπολέμηση Τερμιτών

Καταπολέμηση τερμιτών

Η καταπολέμηση τερμιτών είναι μία εξειδικευμένη εργασία που προϋποθέτει επιστημονική γνώση και μεγάλη εμπειρία στις απεντομώσεις. Οι τερμίτες είναι κοινωνικά έντομα που τρέφονται με το ξύλο και στην Ελλάδα είναι πολύ διαδεδομένοι. Οι Τερμίτες στην Ελλάδα απαντώνται σε όλη την επικράτεια (νησιωτική και ηπειρωτική) αφού οι κλιματολογικές συνθήκες στην χώρα μας ευνοούν την γρήγορη ανάπτυξή τους. Δυστυχώς όμως λόγω του τρόπου της ζωής τους, μία προσβολή από τερμίτες δεν γίνεται πάντα άμεσα αντιληπτή. Μπορεί να περάσουν πολλά χρόνια για να αποκαλυφθεί η ζημιά που κάνουν. Οι τερμίτες είναι έντομα που εισβάλουν στο σπίτι προσβάλλοντας τα ξύλινα μέρη του, τρεφόμενα πάντα με το ξύλο που βρίσκεται εσωτερικά αφήνοντας την εξωτερική του επιφάνεια ανέπαφη. Συνήθως ξαφνικά η ζημιά αποκαλύπτεται όταν είναι πλέον πολύ αργά και το ξύλο έχει σχεδόν καταστραφεί.

Πως αναγνωρίζουμε μία προσβολή από τερμίτες;

Αναγνώριση μίας προσβολής από τερμίτες δεν γίνεται μόνο εάν ανακαλύψουμε ζωντανούς τερμίτες να τρέφονται με το ξύλο. Υπάρχουν πολλές άλλες ενδείξεις αναγνώρισης της προσβολής ξύλων από τερμίτες μιας και οι ζωντανοί τερμίτες βρίσκονται πάντα καλά κρυμμένοι στο εσωτερικό τους. Οι τερμίτες έχουν κρυπτικό τρόπο ζωής και τρέφονται με το εσωτερικό του ξύλου αφήνοντας την εξωτερική του επιφάνεια ανέπαφη. Η σοβαρότερη ένδειξη προσβολής του από τερμίτες είναι όταν το ξύλο εξωτερικά φαίνεται άθικτο αλλά στο εσωτερικό του είναι κούφιο.

Πολλές φορές η ζημιά αποκαλύπτεται τυχαία. Επίσης ενδείξεις όπως οι χαρακτηριστικοί χωμάτινοι αγωγοί, τα χαρακτηριστικά εξαγωνικά περιττώματα, η αυξημένη υγρασία στο εσωτερικό προσβεβλημένων κτηρίων και οι σμηνουργίες τερμιτών με φτερά είναι μερικές από αυτές. Ειδικά οι σμηνουργίες όπου ξαφνικά μέσα από το προσβεβλημένο χώρο ξεπροβάλλουν ιπτάμενα έντομα που μοιάζουν σαν μυρμήγκια με φτερά αποτελούν την Νο 1 ένδειξη για έντονη προσβολή από τερμίτες σε κάποιο σημείο του σπιτιού.

Επίσης μεγάλος αριθμός από μακρόστενες πτέρυγες (φτερά) εντόμων μήκους 7-10mm μέσα στο σπίτι θεωρείται το πιο αξιόπιστο δείγμα δραστηριότητας τερμιτών. Πριν από οποιαδήποτε εφαρμογή καταπολέμησης θα πρέπει να γίνει επιθεώρηση για τερμίτες από εξειδικευμένο τεχνικό. Ο τεχνικός θα συλλέξει δείγματα και με ειδικά εργαλεία θα επιθεωρήσει το σπίτι για να αναγνωρίσει το είδος και τη σοβαρότητα της προσβολής. Η επιθεώρηση σε μία κατοικία ή ένα κτήριο είναι απαραίτητη πριν από οποιαδήποτε εφαρμογή για την καταπολέμηση τερμιτών.

Η επιθεώρηση για τερμίτες είναι πολύ σημαντική

Η επιθεώρηση για τερμίτες είναι πολύ σημαντική και για αυτό πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένη εταιρεία απεντομώσεων με εμπειρία στην καταπολέμηση των τερμιτών. Ο λόγος που γίνεται η επιθεώρηση είναι γιατί πριν από οποιαδήποτε εφαρμογή καταπολέμησης τερμιτών θα πρέπει να γνωρίζουμε τρία πολύ σημαντικά πράγματα:

  • Το είδος των τερμιτών που πρόκειται να αντιμετωπίσουμε.
  • Τα σημεία που βρίσκονται οι τερμίτες μέσα σε ένα κτήριο.
  • Την βέλτιστη μέθοδο για την καταπολέμηση τερμιτών με το μικρότερο κόστος.

Στο σημερινό άρθρο θα αναλύσουμε πως διακρίνουμε τους υπόγειους τερμίτες από τους τερμίτες ξηρού ξύλου με βάση τη βιολογία, τις συνήθειες και την ανατομία τους. Θα αναφέρουμε πως κάνουμε επιθεώρηση σε ένα κτήριο ώστε να βρούμε τα σημεία που υπάρχουν τερμίτες και πως κάνουμε αξιολόγηση της προσβολής πριν προχωρήσουμε στην καταπολέμηση τερμιτών. Τέλος θα παρουσιάσουμε τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε στην Trap στην επιθεώρηση για τερμίτες και τον τρόπο λειτουργείας τους.

Διάκριση μεταξύ υπόγειου τερμίτη και τερμίτη ξηρού ξύλου

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να διαγνώσουμε πριν προβούμε σε μία εφαρμογή για την καταπολέμηση τερμιτών είναι το είδος του τερμίτη που πρόκειται να αντιμετωπίζουμε. Στην Ελλάδα μέχρι και σήμερα υπάρχουν μόνο 3 είδη τερμιτών:

  • οι τερμίτες των ειδών Reticulitermes flavipes και Reticulitermes lucifugus που ανήκουν στη οικογένεια Rhinotermidae και χαρακτηρίζονται ως Υπόγειοι Τερμίτες.
  • Οι τερμίτες του είδους Kalotermes flavicolis που ανήκουν στην οικογένεια Kalotermidae και χαρακτηρίζονται εμπειρικά ως Τερμίτες Ξηρού Ξύλου.

Σε προηγούμενο άρθρο μας για τους τερμίτες είχαμε κάνει εκτενή αναφορά στις κάστες και στα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των Υπόγειων Τερμιτών και των Τερμιτών Ξηρού Ξύλου. Επίσης είχαμε αναλύσει τις διαφορές που έχουν οι τερμίτες με τα μυρμήγκια και τα υπόλοιπα ξυλοφάγα έντομα με την κοινή ονομασία σαράκι. Όπως έχουμε αναφέρει, οι τερμίτες μαζί με τα ξυλοφάγα σαράκια αποτελούν τους σοβαρότερους ζωικούς εχθρούς του ξύλου. Παρακάτω αναφέρουμε τα βασικά χαρακτηριστικά των τερμιτών που υπάρχουν την Ελλάδα:

Τερμίτες Reticulitermes flavipes

Οι τερμίτες του είδους Reticulitermes flavipes υπάγονται στους Υπόγειους Τερμίτες. Η σμηνουργία αυτού του είδους τερμιτών γίνεται συνήθως από τον Απρίλιο έως τον Μάιο. Το σώμα των πτερωτών αναπαραγωγικών ατόμων έχει μήκος 5mm και το μήκος των πτερύγων τους είναι 9mm. Να σημειώσουμε πως οι πτέρυγες των Υπόγειων Τερμιτών αν παρατηρηθούν στο στερεοσκόπιο έχουν 2 κύρια νεύρα στο πάνω μέρος τους.

Το χρώμα του σώματος των σμηνουργών είναι σκούρο καστανό εώς μαύρο και τα πόδια τους κίτρινα από το άκρο του μηρού μέχρι τους ταρσούς. Το είδος αυτό ζει στους κήπους των σπιτιών προσβάλοντας δένδρα και σε ξύλινα μέρη κατοικιών όπως πατώματα, κασώματα και σκεπές. Κατασκευάζει τους χαρακτηριστικούς χωμάτινους αγωγούς που συνδέουν την μητρική φωλιά με τα προσβεβλημένα ξύλα και κατατρώει το εσωτερικό τους αφήνοντας την εξωτερική τους επιφάνεια ανέπαφη. Για αυτό και η παρουσία του είδους Reticulitermes flavipes γίνεται αντιληπτή όταν πλέον είναι πολύ αργά για επανόρθωση και το ξύλο έχει ολοκληρωτικά καταστραφεί.

Αυτός ο Τερμίτης προσβάλει πέρα από οτιδήποτε ξύλινο, βιβλία, χαρτόνια, υφάσματα αλλά και βιομηχανικό ξύλο όπως το mdf, το κόντρα πλακέ θαλάσσης και τη μελαμίνη. Με την δραστηριότητά τους οι υπόγειοι τερμίτες Reticulitermes flavipes μπορούν ακόμα να καταστρέψουν αρκετά μη κυτταρινούχα υλικά όπως γύψο, μονωτικά υλικά, πλαστικά, σωλήνες pvc, χαλιά, υπόγεια καλώδια. Τα περισσότερα από αυτά τα υλικά οι τερμίτες αναγκάζονται να τα τρυπήσουν ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στην κύρια πηγή τροφής που είναι το ξύλο.

Τερμίτες Reticulitermes lucifugus

Οι τερμίτες του είδους Reticulitermes lucifugus ανήκουν στους Υπόγειους Τερμίτες. Οι σμηνουργοί έχουν μήκος σώματος ελαφρώς μεγαλύτερο από τους σμηνουργούς του είδους Reticulitermes flavipes και χρώμα μαύρο ή σκούρο καστανό και πτέρυγες χρώματος υποκάστανου. Οι αποικίες του αναπτύσσονται συνήθως στις ρίζες και στον κατώτερο κορμό πεύκων, αμπελιών, ροδιάς, μουζμουλιάς και άλλων δένδρων. Αγαπούν την υγρασία και το έδαφος που είναι πλούσιο σε νερό. Οι υπόγειες στοές μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 100μ από την μητρική φωλιά καταλήγοντας σε σπίτια που έχουν ξύλο και το οποίο προσβάλλουν. Για να προσβάλει ξύλο εντός των σπιτιών που βρίσκονται πάνω από την επιφάνεια του εδάφους μετακινείται ανοδικά συχνότερα μέσα στους τοίχους και σπανιότερα έξω από αυτούς κατασκευάζοντας τους χαρακτηριστικούς χωμάτινους αγωγούς (tubes) διατομής 5-15mm.

Σε σπίτια όπου έχουν έντονη προσβολή από τερμίτες Reticulitermes lucifugus έχουν αυξημένη υγρασία λόγω του ότι ο τερμίτης εφοδιάζεται συνεχώς (μέσα από τους αγωγούς) από το έδαφος με την απαραίτητη για αυτόν υγρασία. Εισέρχεται στα σπίτια από τις ρωγμές των θεμελίων ή από ανοίγματα που γίνονται υπόγεια στα θεμέλια για να περάσουν οι σωλήνες ύδρευσης, ηλεκτρισμού και αποχέτευσης.

Αυτοί οι τερμίτες προσβάλλουν αρχικά τα δοκάρια όπου καρφώνονται τα ξύλινα παρκέτα και στην συνέχεια τα πατώματα αυτά καθαυτά. Η προσβολή περνάει μέσα από τους τοίχους στα κουφώματα και μπορεί να φτάσει στα ξύλινα δοκάρια υπογείων, οροφών μέχρι και τις σκεπές. Θεωρείται το πιο ύπουλο και καταστρεπτικό από τα 3 είδη τερμιτών στην Ελλάδα

Τερμίτες Kalotermes flavicolis

Οι τερμίτες του είδους Kalotermes flavicolis ανήκουν στους Τερμίτες Ξηρού Ξύλου. Τα πτερωτά έχουν μήκος 6mm και κάθε πτέρυγά τους έχει μήκος 10mm. Σαν γενική εικόνα ο σμηνουργός Kalotermes flavicolis διακρίνεται σαφώς μεγαλύτερος από τους σμηνουργούς των ειδών Reticulitermes sp. Το γενικό χρώμα των σμηνουργών εί­ναι σκούρο καστανό ενώ ο προθώρακας είναι κίτρινος.

Οι οπλίτες έχουν κυλινδρικό προθώρακα και γνάθους με ισχυρά δόντια (με εγκοπές) σε αντίθεση με τους οπλίτες των Υπόγειων Τερμιτών. Αυτός ο τερμίτης σχη­ματίζει μικρές αποικίες των 500-800 ατόμων και τον συναντάμε ακόμα και σε διαμερίσματα ορόφων. Αναπτύσσεται προσβάλλοντας εξασθενημένα δέν­δρα και θάμνους και μπορεί να προσβάλει ξύλινες κατασκευές σε κα­τοικίες, χωρίς τη μεσολάβηση του εδάφους.

Οι πτέρυγές τους έχουν 3 κύρια νεύρα που αποτελεί το κύριο χαρακτηριστικό για την ταυτοποίηση του είδους  εάν ανακαλυφθούν σμηνουργοί σε μία επιθεώρηση. Οι τερμίτες αυτοί ζουν αποκλειστικά σε ξηρό και υγειές ξύλο χωρίς να έχουν την ανάγκη επαφής με το έδαφος. Η εγκατάσταση των σμηνουργών αυτών στα σπίτια γίνεται όταν τα πτερωτά αναπαραγωγικά άτομα εισέλθουν από κάποιο ανοιχτό παράθυρο στο εσωτερικό του σπιτιού και εγκατασταθούν σε αυτό. Ο τερμίτης αυτός κάνει φωλιές μέσα στα ξύλα των σπιτιών όπως σε ξύλινα πατώματα, ξύλινα κουφώματα, ξύλινα ραμποτέ (επενδύσεις) οροφής και τοίχων. Επίσης μπορεί να προσβάλει ξύλινα έπιπλα, πέρκολες, ξύλινες κορνίζες κλπ. Ο τερμίτης Kalotermes flavicolis έχει  δεν κάνει τρύπες στο ξύλο παρά μόνο για την έξοδο των σμηνουργών και την απόρριψη των χαρακτηριστικών περιττωμάτων τους που μοιάζουν με μικρούς μαύρους, καστανούς ή κίτρινους σπόρους όπως περιγράψαμε σε προηγούμενο άρθρο μας.

 

Καταπολέμηση τερμιτών

Διαφορές μεταξύ Υπόγειων Τερμιτών και Τερμιτών Ξηρού Ξύλου

Πριν από οποιαδήποτε τεχνική για την καταπολέμηση των τερμιτών θα πρέπει να κάνουμε ταυτοποίηση του είδους του τερμίτη που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Συνοψίζοντας οι υπόγειοι τερμίτες σε σχέση με τους τερμίτες ξηρού ξύλου έχουν τις παρακάτω βασικές διαφορές:

  1. Οι τερμίτες ξηρού ξύλου ζουν αποκλειστικά μέσα στο ξύλο κάνοντας θαλάμους και γαλαρίες ενώ οι υπόγειοι τερμίτες ζουν στο έδαφος και εισβάλουν στα σπίτια για να βρουν τροφή (ξύλο) από αρμούς διαστολής, μικρά κενά γύρω από τις υδραυλικές ή ηλεκτρολογικές σωληνώσεις, μέσα από λεπτότατες ρωγμές μπετόν, μετάλλου ή σοβά.
  2. Το ξύλο που έχει προσβληθεί από υπόγειους τερμίτες έχει εσωτερικά χώμα ενώ σε ξύλο που υπάρχει προσβολή από τερμίτες ξηρού ξύλο οι γαλαρίες εσωτερικά είναι πεντακάθαρες.
  3. Οι τερμίτες ξηρού ξύλου έχουν μειωμένες ανάγκες σε νερό ενώ σε ένα σπίτι με προσβολή από υπόγειους τερμίτες συνήθως υπάρχει αίσθηση έντονης υγρασίας.
  4. Οι υπόγειοι τερμίτες κατασκευάζουν τους χαρακτηριστικούς χωμάτινους αγωγούς (tubes) ενώ οι τερμίτες ξηρού ξύλου παράγουν τα χαρακτηριστικά περιττώματα που απορρίπτουν εκτός του προσβεβλημένου ξύλου
  5. Οι πτέρυγες των σμηνουργών των υπόγειων τερμιτών έχουν 2 κύρια νεύρα ενώ των τερμιτών ξηρού ξύλου 3 κύρια νεύρα. Η διάκριση μπορεί να γίνει από τεχνικό εξειδικευμένης εταιρίας όπως η Trap.

Εργαλεία επιθεώρησης τερμιτών

Για την αναγνώριση μίας προσβολής από τερμίτες εκτός από την εμπειρία πολύ σημαντικό ρόλο παίζουν τα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσει ο τεχνικός που διενεργεί την επιθεώρηση. Κατά την διάρκεια της επιθεώρησης για τερμίτες χρησιμοποιούμε τις αισθήσεις μας και μία βέργα με την οποία διενεργούμε ελέγχους στα ξύλα ψάχνοντας για γαλαρίες και θαλάμους τερμιτών. Ακόμα χρησιμοποιούμε σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία που μας βοηθούν στην ανίχνευση των τερμιτών. Χωρίς εξειδικευμένα όργανα η επιθεώρηση δεν μπορεί να γίνει σωστά και εμπεριστατωμένα. Τα παρακάτω όργανα χρησιμοποιούνται με επιτυχία σε όλο τον κόσμο για την επιτυχή αναγνώριση της παρουσίας τερμιτών μέσα σε κατοικίες.

Θερμική κάμερα

Οι τερμίτες είναι κοινωνικά έντομα και στα σημεία που βρίσκονται σε μεγάλους αριθμούς δημιουργούν θερμές κηλίδες (hot spots). Ιδιαίτερα οι τερμίτες ξηρού ξύλου Kalotermes flavicolis στα σημεία που υπάρχει έντονη δραστηριότητα παρατηρείται μία αύξηση της θερμοκρασίας κατά 0,06οC – 0,15οC. Η αύξηση αυτή της θερμοκρασίας μπορεί να ανιχνευθεί με μία επαγγελματική θερμική κάμερα όπως η Flir E8 που χρησιμοποιούμε στην Trap. Η θερμική κάμερα Flir Ε8 έχει θερμική ευαισθησία ώστε να διακρίνει απειροελάχιστες αλλαγές στην θερμοκρασία στην επιφάνεια του ξύλου που έχει προσβολή από τερμίτες. Με αυτό το εργαλείο ο τεχνικός κατά την επιθεώρηση μπορεί να εντοπίσει hot spots στην επιφάνεια ξύλων σε ένα σπίτι στα οποία πιθανόν να υπάρχουν γαλαρίες και θάλαμοι με έντονη δραστηριότητα τερμιτών. Η θερμική κάμερα μπορεί ακόμα να διακρίνει την υγρασία που μεταφέρουν οι υπόγειοι τερμίτες μέσα στους τοίχους φτιάχνοντας tubes.

Υγρασιόμετρο

Ως γνωστόν οι υπόγειοι τερμίτες όταν εισβάλουν μέσα σε ένα κτήριο συχνά φτιάχνουν χωμάτινους αγωγούς (tubes) στην επιφάνεια των τοίχων αλλά και μέσα σε αυτούς. Μέσα από τους τοίχους οι τερμίτες προσπαθούν να φτάσουν σε ξύλινες σκεπές, κασώματα, κουφώματα και πατώματα για να καταναλώσουν το ξύλο που αποτελεί ιδανική τροφή για αυτούς. Το υγρασιόμετρο χρησιμοποιείται παγκοσμίως για την επιθεώρηση τερμιτών σε ένα κτήριο. Το εργαλείο αυτό μπορεί και ανιχνεύει με μεγάλη ακρίβεια τις αυξομειώσεις της υγρασίας μέσα στους τοίχους. Έτσι σε συνδυασμό με την θερμική κάμερα ο τεχνικός που διενεργεί την επιθεώρηση για τερμίτες μπορεί να εντοπίσει σημεία με αυξημένη υγρασία που σηματοδοτούν την έντονη δραστηριότητα υπογείων τερμιτών μέσα στους τοίχους.

Στερεοσκόπιο

Το στερεοσκόπιο χρησιμοποιείται για την παρατήρηση δειγμάτων που συλλέγονται σε μία επιθεώρηση για τερμίτες. Η συλλογή των δειγμάτων γίνεται σε ειδικά σακουλάκια όπου αναγράφονται τα στοιχεία του πελάτη και η ημερομηνία συλλογής των δειγμάτων. Αν κατά την επιθεώρηση βρεθούν σμηνουργοί τερμιτών ή έστω πτέρυγές τους, με την προσεκτική παρατήρησή τους σε στερεοσκόπιο μπορεί να προσδιοριστεί το είδος του τερμίτη που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Αν οι πτέρυγες έχουν 3 μαύρα νεύρα πρόκειται για φτερό από τερμίτη ξηρού ξύλου ενώ αν έχει 2 μαύρα νεύρα πρόκειται για πτέρυγα σμηνουργού υπόγειου τερμίτη. Επίσης στο στερεοσκόπιο μπορούν να παρατηρηθούν δείγματα προσβεβλημένου ξύλου. Αν οι γαλαρίες των τερμιτών περιέχουν έστω και λίγο χώμα τότε η προσβολή ανήκει σε υπόγειους τερμίτες. Αντίθετα οι τερμίτες ξηρού ξύλου δημιουργούν γαλαρίες και θαλάμους στο εσωτερικό του ξύλου που είναι λείοι και πεντακάθαροι από ξένα σώματα και κυρίως ίχνη χώματος. Με το στερεοσκόπιο γίνεται και η εξακρίβωση των εξαγωνικών χαρακτηριστικών περιττωμάτων των τερμιτών ξηρού ξύλου.

Επίλογος

Πριν από οποιαδήποτε τεχνική απεντόμωσης για την καταπολέμηση  τερμιτών θα πρέπει να κάνουμε σωστή και εμπεριστατωμένη ταυτοποίηση του είδους του τερμίτη που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Συνοψίζοντας οι υπόγειοι τερμίτες σε σχέση με τους τερμίτες ξηρού ξύλου έχουν πολύ μεγάλες διαφορές στον τρόπο αντιμετώπισης και σε περίπτωση λανθασμένης διάγνωσης μπορεί να μην έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα στην αντιμετώπισή τους.

Σε περίπτωση που στο σπίτι σας υπάρχει προσβολή από τερμίτες σας προτείνουμε να επικοινωνήσετε με μία πιστοποιημένη εταιρεία καταπολέμησης τερμιτών, όπως εμάς στην Trap. Θα επισκεφτούμε τον χώρο σας, θα διενεργήσουμε επιθεώρηση με σύγχρονες μεθόδους και θα σας προτείνουμε την ιδανικότερη λύση με γραπτή εγγύηση για το αποτέλεσμα. Η επιλογή της συμφερότερης και οικονομικότερης μεθόδου για την καταπολέμηση των τερμιτών γίνεται μετά από επιθεώρηση από τους εξειδικευμένους τεχνικούς μας. Συμπληρώστε την φόρμα αίτησης συνεργασίας με την Trap ή επικοινωνήστε μαζί μου απευθείας στο email d.bakalis@trap.gr  για να ορίσουμε ένα ραντεβού στον χώρο σας και να σας δώσουμε μία οικονομική προσφορά απεντόμωσης για τις εργασίες καταπολέμησης των τερμιτών. Για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση σχετικά με τα παράσιτα και την καταπολέμηση τερμιτών μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με το γραφείο μας, καθημερινές 9:00 π.μ. – 5:00 μ.μ. στο τηλέφωνο 210 2134450.

 

Share
No Comments

Post a Comment