Top

Απολύμανση Σπιτιού

Απολύμανση Σπιτιού

Απολύμανση Σπιτιού

Απολύμανση Σπιτιού

H απολύμανση σπιτιού γίνεται σε περίπτωση προσβολής από κάποιο παράσιτο ή για προληπτικούς λόγους. Όταν διενεργούμε προληπτική απολύμανση δημιουργούμε μία προστασία στο σπίτι από ανεπιθύμητα έντομα εισβολείς. Όταν όμως τα έντομα ή τα ποντίκια βρίσκονται ήδη στο εσωτερικό του σπιτιού τότε θα πρέπει να κάνουμε κατασταλτική εφαρμογή απολύμανσης για το παράσιτο στόχο.

Επισήμανση: Με τον όρο απολύμανση σπιτιού αναφερόμαστε λανθασμένα στην καταπολέμηση των εντόμων και των ποντικιών. Αυτή η λάθος ερμηνεία γίνεται γιατί τα παράσιτα είναι φορείς παθογόνων μικροοργανισμών. Πιο συγκεκριμένα τα ποντίκια και πολλά από τα έντομα υγειονομικής σημασίας μεταφέρουν με το σώμα βακτήρια και ιούς στους χώρους του σπιτιού. Με την καταπολέμησή τους ουσιαστικά πετυχαίνουμε έμμεσα την απολύμανση του σπιτιού. Όταν λέμε έμμεσα εννοούμε ότι με την εφαρμογή δεν σκοτώνουμε τα μικρόβια. Αντίθετα ελέγχουμε τον πληθυσμό των εντόμων και των ποντικιών που είναι οι άμεσοι φορείς τους.

Πολλά έντομα και τρωκτικά μπορούν να εγκατασταθούν μόνιμα μέσα σε έναν κατοικημένο χώρο. Τρέφονται με οργανικές ουσίες όπως τρόφιμαπου βρίσκονται σε αφθονία μέσα στο σπίτι, ή τσιμπάνε τον άνθρωπογια να τραφούν με το αίμα μας. Τα έντομα υγειονομικής σημασίας μπορούν να αναπαραχθούν μέσα στο σπίτι μας σε μεγάλους πληθυσμούς δημιουργώντας προβλήματα. Σε περίπτωση που το σπίτι βρίσκεται σε συγκρότημα κατοικιών τότε καλό είναι να γίνει ταυτόχρονα απολύμανση σε όλη την πολυκατοικία. Στο σημερινό άρθρο θα αναφερθούμε στις μεθόδους απολύμανσηςγια τα κυριότερα έντομα παράσιτα που μπορούν να αναπαραχθούν μέσα στο σπίτι.

Απολύμανση σπιτιού για κατσαρίδες

Η απολύμανση σπιτιού για κατσαρίδες γίνεται κυρίως στο αποχετευτικό δίκτυο του κτηρίου. Οι κατσαρίδες τρέφονται με την οργανική ουσία που βρίσκεται μέσα στα φρεάτια και τις σωληνώσεις των αποχετεύσεων και εκεί αναπαράγονται ταχύτατα. Για να είναι αποτελεσματική η απολύμανση για κατσαρίδες θα πρέπει να ανοιχτούν και να ψεκαστούν με ένα διάλυμα εντομοκτόνου υγειονομικής σημασίας όλα τα φρεάτια του σπιτιού. Επίσης θα πρέπει να ψεκαστούν όλα τα σιφώνια που είναι σημεία εξόδου των κατσαρίδων στο εσωτερικό του σπιτιού. Στα σύγχρονα θερμαινόμενα κτήρια οι κατσαρίδες πολλές φορές αφήνουν τα αυγά τους (ωοθήκες) πάνω σε σωλήνες θέρμανσης. Έτσι καλό είναι να ψεκάζονται με σπρέι εντομοκτόνου και οι σωλήνες του καλοριφέρ, πίσω από τα σώματα και τα φανκόιλ.

Απολύμανση σπιτιού για ψύλλους

Η απολύμανση σπιτιού για ψύλλους πρέπει απαραίτητα να συνδυάζεται με κτηνιατρική φροντίδα των κατοικίδιων. Οι ψύλλοι είναι έντομα εκτοπαράσιτα των οικόσιτων ζώων που ζουν και αναπαράγονται πάνω στο δέρμα τους. Τα κατοικίδιά μας και κυρίως οι σκύλοι και οι γάτες γίνονται φορείς αυτών των εντόμων τα οποία τρέφονται με το αίμα τους. Οι ψύλλοι αναπαράγονται πάνω στα κατοικίδια γεννώντας τα αυγά τους πάνω στο τρίχωμά τους. Η απολύμανση σπιτιού για ψύλλους δεν είναι εύκολη διαδικασία κυρίως γιατί τα ζώα κάνουν διασπορά των ψύλλων σε όλο το σπίτι κινούμενα μέσα σε αυτό. Η απολύμανση σπιτιού για ψύλλους θα πρέπει να γίνεται με ειδικά εντομοκτόνα και προνυμφοκτόνα σκευάσματα. Συνήθως απαιτούνται περισσότερες από μία εφαρμογές για την καταπολέμηση των ψύλλων. Η συμβολή του κτηνιάτρου και η θεραπεία των κατοικίδιων με ειδικά κτηνιατρικά σπρέι είναι καθοριστικής σημασίας στην καταπολέμησή τους.

Απολύμανση σπιτιού για κοριούς

Η απολύμανση σπιτιού για κοριούς προϋποθέτει να γίνει επιθεώρηση στα σημεία της προσβολής. Οι κοριοί τσιμπάνε τον άνθρωπο κυρίως κατά την διάρκεια του ύπνου. Μεταφέρονται πάνω στα ρούχα μας ή μέσα στις αποσκευές μας (βαλίτσες, τσάντες κλπ.). Οι κοριοί είναι συχνά το Νο1 έντομο παράσιτο σε ξενοδοχεία μεγάλων αστικών κέντρων. Οι κοριοί στο σπίτι εγκαθίστανται σε έπιπλα κυρίως στο υπνοδωμάτιο ώστε να μπορούν να τραφούν εύκολα τις νυχτερινές ώρες. Η απολύμανση σπιτιού για κοριούς θεωρείται δύσκολη για δυο βασικούς λόγους. Ο πρώτος είναι ότι τα έντομα αυτά έχουν ήδη αναπτύξει ανθεκτικότητα σε κάποια εντομοκτόνα. Ο δεύτερος είναι ότι κρύβονται πολύ καλά και δεν είναι εύκολο να βρεθούν όλες οι κρυψώνες τους. Η σωστή επιθεώρηση των υπνοδωματίων είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία της απολύμανσης στο σπίτι για κοριούς.

Απολύμανση σπιτιού για μυρμήγκια

Τα μυρμήγκια είναι κοινωνικά έντομα. Τα μυρμήγκια εργάτες συλλέγουν τροφή υπηρετώντας την φωλιά και την βασίλισσά τους ενώ είναι στείρα, δεν μπορούν δηλαδή να αναπαραχθούν. Το μοναδικό άτομο που μπορεί να γεννήσει αυγά μέσα στην αποικία είναι η βασίλισσα της κοινωνίας των μυρμηγκιών.  Η απολύμανση στο σπίτι για μυρμήγκια έχει αλλάξει ριζικά τα τελευταία χρόνια με την χρήση νέων μεθόδων καταπολέμησης. Μετά από σωστή επιθεώρηση η καταπολέμηση των μυρμηγκιών δεν γίνεται πλέον με ψεκασμό εντομοκτόνου αλλά με εφαρμογή ειδικών τροφοελκυστικών δολωμάτων σε μορφή gel. Τα  δολώματα συλλέγονται από τα μυρμήγκια εργάτες και μεταφέρονται στην φωλιά. Η βασίλισσα τρέφεται με το δόλωμα και επέρχεται ο θάνατος. Με τον θάνατο της βασίλισσας των μυρμηγκιών επέρχεται η κατάρρευση της αποικίας και η εξολόθρευση του προβλήματος.

Απολύμανση σπιτιού για σαράκι

Το σαράκι προσβάλει κυρίως ξύλινα μέρη ή έπιπλα στο σπίτι. Με την ονομασία σαράκι περιγράφουμε όλα τα έντομα που μπορούν να τραφούν με το ξύλο σε πατώματα, σκεπές, ντουλάπες κλπ. Η προσβολή από σαράκι γίνεται εύκολα αντιληπτή γιατί τα ενήλικα σαράκια κάνουν έναν χαρακτηριστικό θόρυβο. Επίσης οι προνύμφες του σαρακιού δημιουργούν τρύπες από το οποίο βγάζουν την χαρακτηριστική υπόλευκη σκόνη (περιττώματα). Η απολύμανση στο σπίτι για το σαράκι γίνεται κυρίως με ειδικές μεθόδους υποκαπνισμού με χρήση αερίων. Ο υποκαπνισμός επιλέγεται ως η πιο ενδεδειγμένη μέθοδος γιατί οι προνύμφες των εντόμων που βρίσκονται στο εσωτερικό του ξύλου δεν μπορούν εύκολα να θανατωθούν με πιο συμβατικές μεθόδους όπως ο ψεκασμός εντομοκτόνων. Ο υποκαπνισμός με φωσφίνη δίνει 100% αποτελεσματικότητα στην καταπολέμηση του σαρακιού.

Απολύμανση σπιτιού για τερμίτες

Οι τερμίτες είναι κοινωνικά έντομα που τρέφονται με το ξύλο που υπάρχει στο σπίτι. Ανάλογα με το είδος μπορούν να κάνουν τις φωλιές τους μέσα στο ξύλο ή στο έδαφος κάτω από το σπίτι. Οι εργασίες για την καταπολέμηση τερμιτών προϋποθέτουν την σωστή αναγνώριση του είδους ώστε η εφαρμογή να έχει οριστικό και μόνιμο αποτέλεσμα. Η επιλογή της συμφερότερης και οικονομικότερης μεθόδου καταπολέμησης των τερμιτών γίνεται μετά από επιθεώρηση του σπιτιού από εξειδικευμένη εταιρεία καταπολέμησης ξυλοφάγων εντόμων όπως εμείς στην Trap.

Απολύμανση σπιτιού για μύγες

Η οικιακή μύγα είναι πολύ κοινός επισκέπτης στους εσωτερικούς χώρους του σπιτιού ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Τρέφεται με οργανική ουσία, κυρίως υπολείμματα φαγητών και δημιουργεί έντονη όχληση με την παρουσία της. Η μόνωση με σίτες είναι ένας πολύ καλός τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων με μύγες στο σπίτι. Η απολύμανση για μύγες πρέπει να γίνεται με ψεκασμό υπολειμματικών εντομοκτόνων στα σημεία εισόδου των μυγών στο σπίτι. Ο ψεκασμός εκτός από τις πόρτες και τα παράθυρα μπορεί να γίνει σε ηλιόλουστα σημεία που κάθονται οι μύγες ή σε σημεία που υπάρχουν σκουπίδια με οργανική ουσία όπως κάδοι απορριμμάτων. Οι μύγες μπορούν ακόμα να καταπολεμηθούν με μυγοπαγίδες. Σε στάβλους και φάρμες η απεντόμωση για μύγες γίνεται με ειδικά εντομοκτόνα που εφαρμόζονται με πινέλο σαν επίχρισμα.

Απολύμανση σπιτιού για κουνούπια

Τα κουνούπια αποτελούν το πιο ενοχλητικό έντομο στην Ελλάδα λόγω των τσιμπημάτων τους. Η καταπολέμηση των κουνουπιών γίνεται με δύο τρόπους. Ο πρώτος τρόπος είναι με χρήση εντομοκτόνων για ιπτάμενα κουνούπια και ο δεύτερος με χρήση προνυμφοκτόνου στις εφαρμογές καταπολέμησης των προνυμφών των κουνουπιών. Η αντιμετώπιση των ακμαίων κουνουπιών γίνεται ψεκάζοντας με εντομοκτόνο σκεύασμα στα σημεία εισόδου των κουνουπιών στο σπίτι όπως πόρτες και παράθυρα. Έτσι γίνεται η καταπολέμηση των κουνουπιών πριν αυτά εισέλθουν στο εσωτερικό του σπιτιού. Οι σίτες αποτελούν μία πολύ καλή έμμεση μέθοδο προστασίας. Η καταπολέμηση των προνυμφών γίνεται στα σημεία αναπαραγωγής των κουνουπιών. Ο ψεκασμός του προνυμφοκτόνου πρέπει να γίνεται σε σημεία με στάσιμα νερά γύρω από το σπίτι όπως υδρορροές, φρεάτια, πιατάκια από γλάστρες κλπ.

Απολύμανση σπιτιού – Πιστοποιητικό

Μετά από κάθε εργασία καταπολέμησης εντόμων και τρωκτικών σε κατοικημένο χώρο εκδίδεται πιστοποιητικό εφαρμογής. Το πιστοποιητικό μπορεί να είναι αυτοκόλλητο ή απλό έντυπο, που θα πρέπει παραδίδεται στον ιδιοκτήτη του σπιτιού. Ο ιδιοκτήτης μπορεί ακόμα να ζητήσει από την εταιρεία απολυμάνσεων να του παραδώσει τον φάκελο ελέγχου παρασίτων. Το πιστοποιητικό της εφαρμογής το υπογράφει ο υπεύθυνος επιστήμονας της εταιρείας που εκτελεί τις εργασίες στο σπίτι. Οι εφαρμογές απολύμανσης και καταπολέμησης παρασίτων σε κατοικημένους χώρους, γίνονται μόνο από εταιρείες που έχουν τη σχετική άδεια από το Υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης και Τροφίμων όπως εμείς στην Trap. Ο αριθμός της άδειας, το όνομα της εταιρίας και τα φάρμακα που χρησιμοποιήθηκαν θα πρέπει να αναγράφονται στο πιστοποιητικό, σε εμφανές σημείο. Οι εργασίες θα πρέπει να γίνονται πάντα με βάση τα διεθνή πρότυπα για την υγιεινή και την ασφάλεια στις απολυμάνσεις.

Επίλογος

Εάν θέλετε να κάνετε απολύμανση στο σπίτι σας  τότε μπορείτε να επικοινωνήσετε με μία πιστοποιημένη εταιρεία απολυμάνσεων όπως εμάς στην Trap. Συμπληρώστε την φόρμα συνεργασίας και θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας. Μπορείτε ακόμα να επικοινωνήστε μαζί μου απευθείας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο n.antonopoulou@trap.gr  και θα έχετε σύντομα την απάντησή μου. Επίσης για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με το γραφείο μας τις καθημερινές 9:00 π.μ. – 5:00 μ.μ. στο τηλέφωνο 210 2134450.

Share
No Comments

Post a Comment