Top

Απολύμανση για Κορωνοϊό

Απολύμανση για Κορωνοϊό

Απολύμανση για Κορωνοϊό

Η απολύμανση για Κορωνοϊό αφορά στη διαδικασία εξόντωσης όλων των ιών SARS-CoV-2 και λοιπών μικροβίων που πιθανά βρίσκονται στις εσωτερικές επιφάνειες ενός κτηρίου. Σκοπός της απολύμανσης για τον Κορωνοϊό σε ένα χώρο είναι η μείωση του μικροβιακού και ιικού  φορτίου κάνοντας χρήση χημικών απολυμαντικών. Η απολύμανση για Κορωνοϊό γίνεται ώστε να αποφευχθούν κρούσματα λοιμώξεων και μολύνσεων των ανθρώπων που κινούνται στους χώρους αυτούς.

Η παρουσία κρουσμάτων του κορωνοϊού SARS-CoV-2 σε ένα χώρο, είναι πιθανό να προκαλέσει μετάδοση του ιού. Οι φορείς του Κορωνοϊού ακουμπώντας σε πόμολα, κουπαστές, έπιπλα και λοιπά αντικείμενα ενός κτηρίου δημιουργούν διασπορά του ιού πάνω σε αυτά τα σημεία. Οι ασθενείς που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό μολύνουν σε μεγάλο βαθμό τα δωμάτια όπου βρίσκονται πολύ χρόνο και την τουαλέτα. Οι κορωνοϊοί μπορεί να επιζήσουν πάνω σε μία επιφάνεια αρκετές ημέρες ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες. Αν σε αυτές τις επιφάνειες ακουμπήσουν στη συνέχεια υγιείς άνθρωποι είναι πιθανό να κολλήσουν τον Κορωνοϊό προκαλώντας αύξηση στην επιδημία COVID-19. Εδώ να επισημάνουμε ότι ο Κορωνοιός αναφέρεται ακόμα και ως Κορωναϊός ή Κορονοϊός.

Για την απολύμανση – μικροβιοκτονία χώρων σε γραφεία, νοσοκομεία, αποθήκες, εργοστάσια, σχολεία, λεωφορεία, φορτηγά κλπ. όταν υπάρξει ανάγκη όπως π.χ. σε περίπτωση κρούσματος λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2 ή κρούσματος εποχικής γρίπης Η1Ν1 κλπ., προτείνεται εκτός των άλλων να γίνονται εφαρμογές απολύμανσης με κατάλληλο μικροβιοκτόνο σκεύασμα.

Περιγραφή της μεθόδου απολύμανσης για Κορονοϊό

Η απολύμανση για Κορωνοϊό γίνεται με ψεκασμούς κοινούς ή ψυχρής ομίχλης με εφαρμογή ειδικών απολυμαντικών μικροβιοκτόνων σκευασμάτων, που είναι εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ και τον ΕΟΔΥ.

Πίνακας 1: Αντιμικροβιακοί παράγοντες με αποτελεσματικότητα κατά διαφόρων κορωνοϊών

Αντιμικροβιακός παράγοντας

Αιθανόλη

Συγκέντρωση

10%

Ελεγμένος κορωνοϊός

HCoV-229E, MHV-2, MHV-N, TGEV

Υποχλωριώδες νάτριο

0,1-0,5% – 0,05-0,1%

HCoV-229E – SARS-CoV

Ιωδιούχος ποβιδόνη

70%

HCoV-229E

Γλουτεραλδεϋδη

2%

HCoV-229E

Ισοπροπανόλη

50%

MHV-2, MHV-N, CCV

Χλωριούχο βενζαλκόλιο

0,05%

MHV-2, MHV-N, CCV

Χλωριώδες νάτριο

0,23%

MHV-2, MHV-N, CCV

Φορμαλδεϋδη

0,7%

MHV-2, MHV-N, CCV

Η λίστα αυτή είναι ενδεικτική και υπάρχουν πολλά απολυμαντικά σκευάσματα που αποδεδειγμένα έχουν αποτελεσματικότητα ενάντια στον Κορωνοϊό. Η απολύμανση εκτελείται με χρήση ψεκασμού ή μέσω φορητού ηλεκτροκίνητου ή βενζινοκίνητου εκνεφωτή (fogger), που παράγει αεροδιάλυμμα υψηλής ταχύτητας και βαθιάς διείσδυσης. Μέσω της συσκευής γίνεται διασπορά του χημικού διαλύματος, με βάση το νερό, και διοχετεύεται στο χώρο υπό μορφή ψυχρής ομίχλης (μέγεθος σταγονιδίου 0.5-30 Micro). Με την χρήση της αναφερόμενης μεθόδου, γίνεται ομοιόμορφη κάλυψη όλου του όγκου του χώρου και των αντικειμένων που περιέχονται σε αυτόν με το απολυμαντικό – μικροβιοκτόνο σκεύασμα.

Κύρια απαίτηση της εφαρμογής είναι η απουσία ανθρώπων από όλους τους χώρους εφαρμογής. Μετά το πέρας της εφαρμογής και για διάστημα τριών (3) ωρών είναι απαραίτητο ο χώρος να παραμείνει κλειστός. Ο χρόνος αυτός θεωρείται χρόνος ασφαλείας κατά τον οποίο δρα το απολυμαντικό.

H απολύμανση των wc και μικρότερων χώρων, μπορεί να πραγματοποιηθεί με τη μέθοδο του ψεκασμού με επινώτια ηλεκτροκίνητη αντλία χαμηλής πίεσης. Το απολυμαντικό διοχετεύεται στις επιφάνειες ως υδατικό διάλυμα. Ο τεχνικός διαβρέχει όλες τις επιφάνειες του χώρου (οροφή, δάπεδα, τοίχους), καθώς και τις επιφάνειες των ειδών υγιεινής ή πάγκων που περιέχονται σε αυτόν.

Απολύμανση για Κορωνοϊό

Μηχανήματα και εξοπλισμός

Αναλυτικά το πλήθος των μηχανημάτων που χρησιμοποιούμε για τις εφαρμογές απολύμανσης και μικροβιοκτονίας είναι:

  1. Ηλεκτρικούς Ψεκαστήρες μπαταρίας.
  2. Εκνεφωτήρας ψυχρής ομίχλης βενζινοκίνητος.  Εφαρμογή εκνέφωσης γίνεται με ειδική βενζινοκίνητη συσκευή η οποία προκαλεί λεπτότερο διαμερισμό του ψεκαστικού διαλύματος ώστε μέσα στον χώρο αναπτύσσεται μία ψυχρή ομίχλη η οποία καλύπτει όλες τις επιφάνειες χωρίς να υγραίνονται. Τα αποτελέσματα είναι πολύ καλύτερα του απλού ψεκασμού.
  3. Εκνεφωτήρας ψυχρής ομίχλης ρεύματος. Η εφαρμογή εκνέφωσης γίνεται με ειδική ηλεκτρική συσκευή με παροχή ρεύματος. Οι συσκευές αυτές λέγονται cold fogger και έχουν την δυνατότητα ρύθμισης του μεγέθους της σταγόνας.
  4. Νεφελοψεκαστήρας βενζινοκίνητος. Η εφαρμογή του νεφελοψεκασμού γίνεται μόνο σε ιδιωτικούς εξωτερικούς χώρους όπως χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων, σχολεία, πυλωτές, κήπους κλπ. Ο νεφελοψεκαστήρας πλάτης μπορεί να κάνει διασπορά του απολυμαντικού διαλύματος σε ανοιχτούς χώρους με πολύ καλά αποτελέσματα.

Απαραίτητες προϋποθέσεις για να χρησιμοποιηθούν οι συσκευές ψεκασμού, εκνέφωσης (cold fogger) και νεφελοψεκασμού είναι:

  • Το απολυμαντικό να έχει την άδεια να εφαρμοστεί με την αντίστοιχη μέθοδο.
  • Ο χώρος να είναι κλειστός και να μην υπάρχουν ρεύματα αέρα.
  • Να υπάρχουν αυξημένα μέτρα ασφαλείας γιατί το ψεκαστικό υγρό διαχέεται στον χώρο και δεν ελέγχεται.

 

Η απολύμανση σε όλους τους προαναφερθέντες χώρους καλό θα είναι να γίνεται μετά τον καθαρισμό αυτών. Η δραστικότητα της μικροβιοκτονίας επιταχύνεται αν έχει γίνει καθαρισμός στον χώρο και απομάκρυνση κάθε ρύπου που μειώνει την δράση του απολυμαντικού σκευάσματος. Η διάρκεια της εφαρμογής είναι ανάλογη του μεγέθους του χώρου. Μετά το πέρας της εφαρμογής ο χώρος σφραγίζεται για τρεις ώρες ώστε να στεγνώσει το σκεύασμα από όλες τις επιφάνειες.

Απολύμανση για Κορωνοϊό

Μέσα Ατομικής Προστασίας εφαρμογών Απολύμανσης για Κορονοϊό

Οι εφαρμογές εκτελούνται από συνεργείο δύο ή τεσσάρων τεχνικών, παρουσία υπεύθυνου επιστήμονα, με τα αντίστοιχα μέσα ατομικής προστασίας (ποδονάρια, στολές μιας χρήσης, μάσκες, γάντια, γυαλιά), τηρώντας τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας στις απολυμάνσεις.

Αναλυτικά o εξοπλισμός:

Μάσκα 3M Full Facepiece

Απολύμανση για Κορωνοϊό

Η μάσκα ολόκληρου προσώπου χρησιμοποιείται σε εξειδικευμένες εφαρμογές απολύμανσης σε κλειστούς χώρους. Προστατεύει τα μάτια, την μύτη και το στόμα του τεχνικού από την είσοδο διαλύματος εντομοκτόνου. Χρησιμοποιείται σαν ΜΑΠ σε εφαρμογές απολύμανσης με χρήση εκνεφωτήρα.

Μάσκα 3M Half Facepiece

Απολύμανση για Κορωνοϊό

Η μάσκα μισού προσώπου χρησιμοποιείται ως ΜΑΠ στις εφαρμογές απολύμανσης μικροβιοκτονίας και προστατεύει την μύτη και το στόμα του τεχνικού από τα εντομοκτόνα που εφαρμόζονται σε μία εφαρμογή.

Στολές εργασίας

Απολύμανση για Κορωνοϊό

Οι εφαρμοστές των απολυμαντικών σκευασμάτων θα πρέπει να φέρουν στολές εργασίας μίας χρήσεως σε λευκό χρώμα ή μπλε χρώμα. Οι στολές θα πρέπει να απορρίπτονται μετά από κάθε εφαρμογή

Παπούτσια ασφαλείας

Απολύμανση για Κορωνοϊό

Τα παπούτσια ασφαλείας που παρέχουμε στους τεχνικούς μας διαθέτουν αδιαβροχοποίηση, αντιολισθητική προστασία και σίδερο για την προστασία των ποδιών σε βιομηχανικά κτήρια.

Γυαλιά προστασίας ματιών

Απολύμανση για Κορωνοϊό

Τα γυαλιά προστασίας χρησιμοποιούνται από τους τεχνικούς μας ως ΜΑΠ προστασίας ματιών από τα χημικά απολυμαντικά σκευάσματα.

Γάντια Νιτριλίου μίας χρήσης

Απολύμανση για Κορωνοϊό

Γάντια μίας χρήσης για προστασία των χεριών από τα χημικά απολυμαντικά σκευάσματα.

Προετοιμασία χώρου πριν την απολύμανση

Οι χώροι, στους οποίους θα πραγματοποιηθεί η απολύμανση για Κορωνοϊό – μικροβιοκτονία, πριν από την εφαρμογή θα πρέπει να προετοιμαστούν κατάλληλα. Θα πρέπει να είναι καθαροί και απαλλαγμένοι ρύπων, υπολείμματα τροφίμων και άλλων υλών πάνω στις επιφάνειες για την επίτευξη του μέγιστου αποτελέσματος. Διάφορα τρόφιμα, φρούτα, σκεύη ή συσκευασίες τροφίμων ή ρουχισμός (πχ φόρμες εργασίας) θα πρέπει να είναι προφυλαγμένες εντός ερμαρίων. Τα γραφεία θα πρέπει να είναι απαλλαγμένα από χαρτιά, ντοσιέ, στυλό και γενικότερα γραφική ύλη. Καλό θα ήταν όλα τα αντικείμενα μπορούν να μετακινηθούν να βρίσκονται μέσα σε φοριαμούς και συρταριέρες, ώστε να επιτυγχάνεται η καλύτερη δυνατή έκθεση όλων των επιφανειών στο απολυμαντικό υγρό και ταυτόχρονα να αποφευχθεί ο εμποτισμός των απορροφητικών επιφανειών (όπως χαρτιά) με απολυμαντικό υγρό.

Η διαχείριση των χώρων μετά την εφαρμογή της απολύμανσης για Κορονοϊό – Μικροβιοκτονίας θα πρέπει να είναι η εξής:

  • Να παραμείνουν κλειστοί για τουλάχιστον 3 ώρες.
  • Να αεριστούν καλά για τουλάχιστον 30 λεπτά πριν από την χρήση τους.

Ανάλογα με τον τύπο του απολυμαντικού και με βάση τα δεδομένα που αναγράφονται στο δελτίο δεδομένων ασφαλείας (MSDS) του απολυμαντικού, ενδέχεται οι επιφάνειες, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν άμεσα να πρέπει να ξεπλυθούν με νερό (υγρό πανί) πριν από την χρήση τους.

Απολυμαντικά σκευάσματα

Τα απολυμαντικά σκευάσματα που θα χρησιμοποιηθούν στις εφαρμογές απολύμανσης για Κορονοϊό θα πρέπει να είναι εγκεκριμένα από τον ΕΟΔΥ και τον ΕΟΦ και η χρήση τους θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσεως του σκευάσματος όπως αυτή ορίζεται από την παρασκευάστρια εταιρεία. Τα απολυμαντικά σκευάσματα που χρησιμοποιούμε στην Trap δρουν ενάντια σε όλους τους ιούς συμπεριλαμβανομένου και του Κορονοϊού SARS-CoV-2 καθώς και των άλλων ιών SARS, H1N1, Η2Ν2 κλπ.

Βεβαίωση απολύμανσης για Κορωνοϊό

Μετά από κάθε εφαρμογή απολύμανσης και μικροβιοκτονίας εκδίδεται μία Βεβαίωση απολύμανσης για Κορωνοϊό. Στην βεβαίωση η οποία θα φέρει την υπογραφή υπεύθυνου επιστήμονα Υγιεινολόγου βεβαιώνεται σε ποιους χώρους έγινε η μικροβιοκοτονία, το σκεύασμα που χρησιμοποιήθηκε και λοιπές πληροφορίες ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάθε νόμιμη χρήση. Η βεβαίωση απολύμανσης παραδίδεται σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή και θα πρέπει να αναρτάται σε εμφανές σημείο όπως π.χ. σε πίνακες ανακοινώσεων.

Επίλογος

Εάν θέλετε να κάνετε απολύμανση για Κορονοϊό τότε μπορείτε να επικοινωνήσετε με μία πιστοποιημένη εταιρεία απολυμάνσεων όπως εμάς στην Trap. Οι εργασίες για τις απολυμάνσεις γίνονται πάντα από εξειδικευμένα συνεργεία, παρουσία υπεύθυνου επιστήμονα της εταιρίας μας, Γεωπόνου ή Υγιεινολόγου. Οι εφαρμογές διενεργούνται με επαγγελματικό εξοπλισμό και με τη χρήση ειδικών μικροβιοκτόνων σκευασμάτων που είναι εγκεκριμένα απολυμαντικά ευρέως φάσματος. Συμπληρώστε την φόρμα αίτησης συνεργασίας και θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας. Μπορείτε ακόμα να επικοινωνήστε μαζί μου απευθείας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο email s.valvis@trap.gr και θα έχετε σύντομα την απάντησή μου. Επίσης για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με το γραφείο μας τις καθημερινές 9:00 π.μ. – 5:00 μ.μ. στο τηλέφωνο 210 2134450.

Share
No Comments

Post a Comment