
Μύγες καταπολέμηση
Μύγες καταπολέμηση
Οι μύγες στην Ελλάδα δημιουργούν όχληση με την παρουσία τους κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Η απεντόμωση για την καταπολέμησή τους θεωρείται επιβεβλημένη ιδιαίτερα σε χώρους υγειονομικής σημασίας (εστιατόρια, εργοστάσια παραγωγής τροφίμων κλπ.) για την ασφάλεια των τροφίμων. Οι μύγες είναι από τα πιο διαδεδομένα έντομα στο σπίτι και μεταφέρουν με το σώμα τους παθογόνα μικρόβια. Έχει βρεθεί από μελέτες πως οι μύγες είναι υπεύθυνες για την μόλυνση των τροφίμων με παθογόνους παράγοντες και τη μεταφορά σοβαρών ασθενειών για τον άνθρωπο όπως ο τύφος, η χολέρα, η σαλμονέλα, η σιγκέλωση κλπ.
Οικιακή Μύγα
Η οικιακή μύγα Muscadomestica ανήκει στο φύλλο των Αρθρόποδων, είναι έντομο της τάξης των Δίπτερων και κατατάσσεται στην οικογένεια Muscidae του γένους Musca. Στην Ελλάδα συναντούμε εκτός της οικιακής μύγας ,τα είδη Muscaautumnalis (μύγα προσώπου), Stomoxyscalcitrans (μύγα του στάβλου), Haemotobiairritans, Sarcophagacruentata και Sarcophagahaemorrhoidalis (κρεατόμυγες). Επίσης σε κλειστούς χώρους συναντάμε συχνά και αποτελούν πρόβλημα η Fanniacanicularis, η Drossophyllamelanogaster, και τα μυγάκια των αποχετεύσεων της οικογένειας Psychodidae. Σε επόμενα άρθρα θα αναφερθούμε αναλυτικότερα σε αυτά τα είδη. Μιας όμως που η οικιακή μύγα είναι ο πιο κοινός εισβολέας μέσα στα σπίτια και στις επιχειρήσεις θα εστιάσουμε σε αυτήν σε αυτό το άρθρο.
Μύγες – Χαρακτηριστικά
Οι ενήλικες οικιακές μύγες κυμαίνονται σε μέγεθος από 4mm-7,5mm, με τις θηλυκές να είναι συνήθως μεγαλύτερες από τις αρσενικές. Το χρώμα των ενήλικων οικιακών μυγών είναι από ανοιχτό γκρι έως γκρι-μαύρο ενώ μερικές έχουν σκούρες γραμμές στην πλάτη τους. Οι ανώριμες οικιακές μύγες, στο στάδιο της προνύμφης, δηλαδή όταν είναι στη μορφή σκουληκιού, κυμαίνονται από 3mm-9mm. Το χρώμα των ανώριμων οικιακών μυγών-σκουληκιών είναι ωχρό κίτρινο μέχρι ανοιχτό κρεμ.
Οι ενήλικες οικιακές μύγες:
• Έχουν 2 μεγάλα μάτια με κίτρινο περίγραμμα
• Έχουν 6 πόδια
• Έχουν 1 ζευγάρι διαφανή φτερά
• Έχουν μικρές κεραίες
• Έχουν κοντές τρίχες στην κοιλιά τους
Οι ανώριμες οικιακές μύγες στο στάδιο στης προνύμφης -σκουλήκια:
• Δεν έχουν πόδια
• Είναι λεπτότερες στο ένα άκρο τους
• Δεν έχουν κεφαλή
• Έχουν σχήμα όπως ένα μικρό σκουλήκι
Οι ενήλικες οικιακές μύγες προσελκύονται από την οργανική ύλη που έχει αποσυντεθεί και πετούν εκεί για να γεννήσουν τα αυγά τους. Τα αυγά θα εκκολαφθούν σε προνύμφες – σκουλήκια συνήθως μέσα σε 1-3 μέρες. Τα σκουλήκια θα εξελιχθούν σε νύμφη – πούπα μέσα σε 3 μέρες και η νύμφη στη συνέχεια θα εξελιχθεί σε ενήλικη μύγα.
Επιθεώρηση για την παρουσία Μυγών
Οι οικιακές μύγες μπορούν να βρεθούν και εσωτερικά και εξωτερικά κατά τη διάρκεια των ζεστών εποχών του χρόνου. Θεωρούνται πως είναι ένα είδος βρώμικης μύγας, γιατί γενικά προσελκύονται σε περιοχές που αποσυντίθεται οργανική ύλη, νεκρά ζώα ή υπάρχουν περιττώματα από ζώα. Οι οικιακές μύγες μπορούν να πετάξουν σε οποιαδήποτε κοντινή περιοχή που υπάρχουν οι κατάλληλες ευνοϊκές συνθήκες για την αναπαραγωγή και την ανάπτυξή τους. Συνθήκες όπως, μία φάρμα, ένα σκοτωμένο ζώο στο δρόμο, κάδοι απορριμμάτων, σωροί κομποστοποίησης ή άλλες περιοχές που υπάρχει αποσυνθεμένη οργανική ύλη. Πριν προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε μέθοδο καταπολέμησης για την οικιακή μύγα θα πρέπει να κάνουμε επιθεώρηση του χώρου.
Όταν κάνουμε επιθεώρηση για παρουσία μυγών μέσα στο σπίτι αλλά και σε άλλους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, θα πρέπει να ψάχνουμε για ενήλικες οικιακές μύγες και ανώριμες προνύμφες, σκουλήκια δηλαδή.
Εσωτερικά θα πρέπει να ψάχνουμε στις ακόλουθες περιοχές:
• Γύρω από παράθυρα
• Γύρω από πόρτες
• Σε τοίχους
• Στα ταβάνια
• Μέσα ή γύρω από κάδους απορριμμάτων
• Στα πατώματα γύρω από τα σιφώνια
• Μέσα ή γύρω από την τροφή των κατοικίδιων ζώων μας
Εξωτερικά θα πρέπει να ψάχνουμε στις ακόλουθες περιοχές:
• Μέσα ή γύρω από κάδους απορριμμάτων
• Μέσα ή γύρω από το πιάτο που βάζουμε την τροφή των κατοικίδιων ζώων μας
• Σε θάμνους ή άλλα φυτά
• Σε περιττώματα
• Κοντά ή πάνω σε σωρούς κομποστοποίησης
• Πάνω ή κοντά σε περιοχές όπου υπάρχουν περιττώματα ζώων
• Στα πλάγια των σπιτιών
Απεντόμωση – καταπολέμηση μύγας
Για την καταπολέμηση της οικιακής μύγας συνήθως απαιτείται ένας συνδυασμός μεθόδων απεντόμωσης σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Καθώς το να εξαλείψουμε όλες τις οικιακές μύγες στο χώρο μας είναι σχεδόν απίθανο, μπορούμε τουλάχιστον να ελέγξουμε τον πληθυσμό τους σε ένα επίπεδο ώστε πλέον να μην αποτελούν όχληση. Ειδικά αν έχετε κατοικίδια που αφήνουν τα περιττώματά τους στην αυλή σας, σωρούς κομποστοποίησης, μικρές εστίες νερού κοντά, αν ζείτε κοντά σε αγροκτήματα ή αν έχετε βρώμικους κάδους απορριμμάτων στη γειτονιά σας, τότε είναι αναγκαίο.
Απεντόμωση για μύγες σε εξωτερικούς χώρους
Υπάρχουν 2 διαφορετικές μέθοδοι απεντόμωσης που μπορούμε να εφαρμόσουμε για να ελέγξουμε εξωτερικά τον πληθυσμό των μυγών. Ανάλογα με το μέγεθος της προσβολής μπορούμε να εφαρμόσουμε μια από τις δύο μεθόδους ή και τις δύο σε συνδυασμό για να καταπολεμήσουμε τον πληθυσμό τους. Για τις περισσότερες προσβολές από οικιακή μύγα σε κατοικίες η μέθοδος 1 ή 2 είναι επαρκής. Σε περίπτωση που αντιμετωπίζουμε πρόβλημα με μύγες σε ετήσια βάση θα πρέπει να σκεφτούμε να εφαρμόσουμε την καταπολέμηση με τις εφαρμογέςαπεντόμωσης πριν οι μύγες βρουν χρόνο να αναπτύξουν ένα μεγάλο πληθυσμό.
1η μέθοδος καταπολέμησης για μύγες: Εφαρμογή εντομοκτόνου με ψεκασμό
Όταν έχουμε να καταπολεμήσουμε ένα μικρό πληθυσμό μύγας εξωτερικά μπορούμε να επιλέξουμε να ψεκάσουμε με ένα συμπυκνωμένο εντομοκτόνο σκεύασμα. Προσθέτουμε το εντομοκτόνο μέσα σ’ ένα ψεκαστήρα και το αραιώνουμε με νερό, όπως αναγράφεται και στην ετικέτα του προϊόντος που χρησιμοποιήσαμε. Εφαρμόζουμε με ψεκασμό το διάλυμα που ετοιμάσαμε στα κουφώματα των παραθύρων και των πορτών, στα φώτα της εξώπορτας και του μπαλκονιού, σε μαρκίζες, σε προβολείς και σε όποιες επιφάνειες παρατηρούμε τις μύγες να ξεκουράζονται. Αυτή την εφαρμογή απεντόμωσης πρέπει να την επαναλαμβάνουμε τουλάχιστον 1 φορά το μήνα κατά τη διάρκεια των ζεστών εποχών για να καταπολεμήσουμε τις μύγες και να τις εμποδίσουμε να εισέλθουν στους χώρους μας. Όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα μεγάλο πληθυσμό από μύγες καλό θα ήταν αυτή τη μέθοδο απεντόμωσης να την εφαρμόζουμε σε συνδυασμό με μια από τις παρακάτω μεθόδους που θα αναλύσουμε.
2η μέθοδος καταπολέμησης για μύγες: Παγίδες Μύγας
Το να παγιδεύσουμε τις μύγες εξωτερικά είναι ένας καλός τρόπος να ελέγξουμε τα θηλυκά που αναπαράγονται. Πρέπει να χρησιμοποιούμε αυτή τη μέθοδο απεντόμωσης όταν αντιμετωπίζουμε μεσαίου με υψηλού μεγέθους προσβολή. Η καταπολέμηση της μύγας με παγίδες είναι επίσης μια καλή επιλογή όταν η χρήση εντομοκτόνου δεν είναι εφικτή ή επιθυμητή. Οι παγίδες αυτές λειτουργούν δημιουργώντας μία περιοχή που είναι ελκυστική για τις θηλυκές μύγες να γεννήσουν τα αυγά τους. Από τη στιγμή που θα εισέλθουν μέσα στη παγίδα δεν υπάρχει τρόπος να βγουν έξω. Τοποθετούμε τις παγίδες για μύγες το λιγότερο 9 μέτρα από τη περιοχή ή το σημείο που θέλουμε να προστατέψουμε από τις μύγες. Είναι πιο αποτελεσματικό να τις κρεμάσουμε περίπου στο ύψος των ματιών και σημείο που θα τις βλέπει ο ήλιος. Όταν αγοράσουμε την παγίδα για τις μύγες και πριν τη τοποθετήσουμε καλό είναι να διαβάσουμε και να ακολουθήσουμε τις αναγραφόμενες οδηγίες χρήσης διότι υπάρχουν διάφοροι τύποι παγίδων και οι οδηγίες μπορεί να διαφέρουν μεταξύ τους. Μην ξεχνάμε να ελέγχουμε τη παγίδα μια φορά την εβδομάδα και να την αλλάζουμε όποτε χρειάζεται.
Απεντόμωση – καταπολέμηση για μύγες σε εσωτερικούς χώρους
Για να καταπολεμήσουμε τις μύγες σε εσωτερικούς χώρους μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι παρακάτω μέθοδοι απεντόμωσης. Πέρα από την απεντόμωση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μεθόδους μόνωσης των εγκαταστάσεων όπως σίτες, αεροκουρτίνες, αυτόματες πόρτες κλπ. σύμφωνα με τους κανόνες του HACCP.
1η μέθοδος καταπολέμησης για μύγες: Χρήση Σπρέι ή Νεφελοποιητή
Το σπρέι χώρου αναφέρεται στον ψεκασμό του εντομοκτόνου προϊόντος απευθείας στον αέρα αντί του ψεκασμού σε μια επιφάνεια. Συνήθως μόνο τα πυρεθρινοειδή σκευάσματα προορίζονται γι’ αυτή τη χρήση. Το σπρέι χώρου είναι επιθυμητό εάν έχουμε ένα χώρο πολύ μικρό για να χρησιμοποιήσουμε νεφελοποιητή ή αν θέλουμε να έχουμε ένα γρήγορο αποτέλεσμα στην καταπολέμηση της μύγας. Σε περίπτωση που έχουμε μια μεγαλύτερη περιοχή να καταπολεμήσουμε τότε θα ήταν προτιμότερο να χρησιμοποιήσουμε έναν νεφελοποιητή.
Όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε έντονη κινητικότητα μυγών στους εσωτερικούς μας χώρους ή θέλουμε να τις καταπολεμήσουμε γρήγορα, η χρήση ενός σπρέι χώρου ή νεφελοποιητή είναι μια καλή επιλογή. Μ’ αυτή τη μέθοδο θα εξαλείψουμε όλες τις μύγες που κυκλοφορούν κατά την εφαρμογή αλλά δεν θα αφήσουμε και ενεργό πληθυσμό. Εφαρμόζουμε το σπρέι ή την ομίχλη στο προσβεβλημένο χώρο ακολουθώντας τις οδηγίες της ετικέτας του προϊόντος. Τα περισσότερα σπρέι ή νεφελοποιητές απαιτούν να εκκενώσουμε το δωμάτιο μετά την εφαρμογή τους και να το αερίσουμε πολύ καλά πριν εισέλθουμε ξανά σ’ αυτό. Καλό είναι να συμβουλευτούμε τις οδηγίες στην ετικέτα του σκευάσματος για τις προϋποθέσεις που απαιτούνται πριν την επανείσοδό μας στο δωμάτιο.
2η μέθοδος καταπολέμησης για μύγες: Ηλεκτρικές Εντομοπαγίδες
Οι ηλεκτρικές εντομοπαγίδες χρησιμοποιούν ισχυρές υπεριώδεις ακτίνες για να προσελκύσουν τις μύγες και άλλα ιπτάμενα έντομα. Τα οποία μετά παγιδεύονται σε μία κόλλα που βρίσκεται μέσα στην εντομοπαγίδα, χωρίς τη χρήση εντομοκτόνων.
Η χρήση μίας τέτοιας παγίδας είναι αρκετά βοηθητική για την καταπολέμηση της οικιακής μύγας σε σπίτια και σε επιχειρήσεις όπου η χρήση εντομοκτόνων δεν είναι επιτρεπτή ή επιθυμητή. Οι ηλεκτρικές εντομοπαγίδες βγαίνουν σε διάφορα μεγέθη, χρώματα, σχήματα και τιμές. Η επιλογή της σωστής τοποθεσίας της ηλεκτρικήςεντομοπαγίδαςμέσα στον χώρο είναι κρίσιμη. Η ηλεκτρική εντομοπαγίδα θα πρέπει να τοποθετείται πίσω από πόρτες και παράθυρα που ανοίγουν προς τον εξωτερικό χώρο για να μειωθεί το ενδεχόμενο οι μύγες να προσελκύονται από ανταγωνιστικές πηγές φωτός. Αυτό θα βοηθήσει να τραβήξετε τις μύγες από περιοχές όπου μπορεί να ενοχλούν τον κόσμο ή να μολύνουν τα τρόφιμα.
Οι κόλλες στις ηλεκτρικές εντομοπαγίδες θα πρέπει να ελέγχονται σε εβδομαδιαία βάση. Κόλλες που είναι σκονισμένες ή γεμάτες έντομα δεν είναι αποτελεσματικές και θα πρέπει να αλλάζονται. Οι υπεριώδεις λαμπτήρες στις ηλεκτρικές εντομοπαγίδες χρειάζεται να αντικαθίστανται κάθε 6 μήνες ακόμα και αν δεν έχουν καεί. Με την πάροδο του χρόνου οι υπεριώδεις ακτίνες γίνονται αδύναμες και δεν είναι ελκυστικές για τις μύγες.
3η μέθοδος καταπολέμησης για μύγες: Χρήση δολώματος
Υπάρχουν αρκετά δολώματα για μύγες στην αγορά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την καταπολέμηση της οικιακής μύγας. Γενικά δεν είναι πολύ ευδιάκριτα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εφαρμογές καταπολέμησης σε στάβλους, κατοικίες και εμπορικά κέντρα. Σε μέρη όπου δεν είναι δυνατή η τοποθέτηση ηλεκτρικής εντομοπαγίδας.
Τα δολώματα για μύγες υπάρχουν σε διαφορετικές συνθέσεις:
• Βρέξιμη σκόνη που διαλύεται με νερό και βάφεται με πινέλο ή ψεκάζεται σε μικρές κατακόρυφες επιφάνειες.
• Ετοιμόχρηστα εντομοκτόνα με τα οποία βάφουμε τον τοίχο με πινέλο δημιουργώντας λωρίδες κατακόρυφες στα σημεία όπου παρατηρείται πληθυσμός μύγας.
• Ετοιμόχρηστα αυτοκόλλητα που μπορούν να τοποθετηθούν σε τοίχους ή παράθυρα.
Στους χώρους μαζικής εστίασης και παραγωγής τροφίμων απαγορεύεται η χρήση εντομοκτόνων με πινέλο και ψεκασμό για την καταπολέμηση της οικιακής μύγας διότι υπάρχει ο κίνδυνος τα νεκρά έντομα κατά την πτώση τους να μολύνουν τα προϊόντα που παρασκευάζονται ή προορίζονται για κατανάλωση. Γι αυτό το λόγο για την καταπολέμηση της μύγας σε εσωτερικούς χώρους προτείνεται η χρήση ηλεκτρικής εντομοπαγίδας με κολλητική επιφάνεια.
Καταπολέμηση μύγας – συμπέρασμα
Η σωστή καταπολέμηση της οικιακής μύγας ξεκινά με την δημιουργία δυσμενών συνθηκών για την αναπαραγωγή τους. Οι οικιακές μύγες κατά πάσα πιθανότητα πάντα θα επισκέπτονται συγκεκριμένους χώρους επειδή οι συνθήκες για αυτές θα είναι ευνοϊκές για να επιζήσουν. Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές θα είστε ικανοί να αποτρέψετε τα περισσότερα είδη μυγών από το να εισέλθουν στο σπίτι ή την επιχείρηση σας και να μειώσετε τον πληθυσμό σε διαχειρίσιμα επίπεδα.
Εσφαλμένες μέθοδοι απεντόμωσης μπορεί να αποδειχθούν αναποτελεσματικές και μπορεί να είναι επιβλαβείς για εσάς και την οικογένειά σας. Επικοινωνήστε με μία πιστοποιημένη εταιρεία απεντομώσεων με εμπειρία στην καταπολέμηση των παρασίτων, όπως εμάς στην Trap, για την αποτελεσματική και ασφαλή καταπολέμηση του προβλήματος.
Εάν έχετε προβλήματα με οικιακές μύγες ή άλλα έντομα και θέλετε επαγγελματική γνώμη ή βοήθεια οι συνεργάτες μου και εγώ θα χαρούμε πολύ να σας εξυπηρετήσουμε. Συμπληρώστε την φόρμα αίτησης συνεργασίας με την Trap και τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνουμε εμείς. Μπορείτε ακόμα να επικοινωνήστε μαζί μου απευθείας στο email s.valvis@trap.gr ή να γράψετε τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας εδώ μετά το τέλος του άρθρου. Επίσης για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας καθημερινές 9:00 π.μ. – 5:00 μ.μ. στο τηλέφωνο 210 2134450.