Top

Απεντόμωση Μέθοδοι

Απεντόμωση Μέθοδοι

Απεντόμωση Μέθοδοι

Απεντόμωση Μέθοδοι

Οι μέθοδοι για την απεντόμωση ενός χώρου διαφοροποιήθηκαν σημαντικά τις 2 τελευταίες δεκαετίες. Σε σχέση με παλαιότερα τα διαθέσιμα εγκεκριμένα εντομοκτόνα, τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται, τα μηχανήματα και οι τεχνικές για την απεντόμωση έχουν κυριολεκτικά δεκαπλασιαστεί!

Για παράδειγμα αν έχετε ένα πρόβλημα με κάποιο έντομο στο σπίτι ή την επιχείρησή σας και καλέσετε 3 διαφορετικές εταιρείες για την απεντόμωση του χώρου σας, είναι πολύ πιθανό να λάβετε 3 διαφορετικές προτάσεις για την καταπολέμηση του εντόμου. Αυτό συμβαίνει γιατί ο υπεύθυνος επιστήμονας (Γεωπόνος, Υγιεινολόγος κλπ) της εκάστοτε εταιρείας έχει διαφορετικές γνώσεις, διαφορετικές εμπειρίες, χρησιμοποιεί διαφορετικές τεχνικές, διαφορετικά φάρμακα και μηχανήματα.

Στο παρόν άρθρο θα σας περιγράψουμε τις μεθόδους για την απεντόμωση που χρησιμοποιούμε στην Trap. Ανάλογα με το είδος του παρασίτου που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μπορεί να χρησιμοποιήσουμε μία από τις μεθόδους ή ένα συνδυασμό τους. Πάντα διαλέγουμε την συμφερότερη για τον πελάτη μας μέθοδο με γνώμονα την αποτελεσματικότητα και το χαμηλότερο κόστος.

Εφαρμογές Απεντόμωσης

Παρακάτω θα αναφερθούμε αναλυτικά στις σημαντικότερες μεθόδους απεντόμωσης σκευάσματα υγειονομικής σημασίας όπως:

 • απεντόμωση με ψεκαστήρα προπιέσεως
 • απεντόμωση με gel
 • απεντόμωση με fogger ψυχρού
 • απεντόμωση με fogger θερμού
 • απεντόμωση με ψεκαστικό μηχάνημα

Για κάθε μέθοδο απεντόμωσης θα εστιάσουμε στα εργαλεία-μηχανήματα και στον τρόπο εφαρμογής των σκευασμάτων δίνοντας τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους.

Σε προηγούμενο άρθρο αναφερθήκαμε στους τύπους των εντομοκτόνων υγειονομικής σημασίας και τα χαρακτηριστικά τους, αναφέροντας ενδεικτικά και μερικές μάρκες σκευασμάτων. Προτείνεται να διαβάσετε το άρθρο για τα εντομοκτόνα υγειονομικής σημασίας πριν προχωρήσετε στις μεθόδους για την απεντόμωση.

Ανεξάρτητα από το είδος του εντόμου που πρέπει να καταπολεμηθεί, ο υπεύθυνος επιστήμονας θα πρέπει να υποδείξει στο συνεργείο για την εφαρμογή της απεντόμωσης:

 • τα μέσα ατομικής προστασίας
 • το κατάλληλο σκεύασμα εντομοκτόνου ή το συνδυασμό των εντομοκτόνων
 • τις δόσεις των εντομοκτόνων
 • τη μέθοδο απεντόμωσης
 • τα σημεία και τους χώρους που θα γίνει η εφαρμογή των εντομοκτόνων
 • τον αριθμό των εφαρμογών που θα χρειαστούν για την καταπολέμηση του εντόμου
 • το χρονικό διάστημα μεταξύ των εφαρμογών

Προσοχή: Οι εφαρμογές και οι χρήσεις των εντομοκτόνων σκευασμάτων θα πρέπει να γίνονται πάντα με τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.

 

Απεντόμωση Μέθοδοι

 

Απεντόμωση με ψεκαστήρα προπιέσεως

Ο ψεκασμός των εντομοκτόνων είναι η πιο διαδεδομένη μέθοδος απεντόμωσης. Το βασικό εργαλείο σε αυτή την μέθοδο είναι ο ψεκαστήρας προπιέσεως. Ο τεχνίτης κατά την προετοιμασία και εφαρμογή των εντομοκτόνων θα πρέπει να φοράει απαραίτητα τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.) όπως γάντια, μάσκα, γυαλιά, φόρμα και παπούτσια ασφαλείας. Ιδιαίτερα κατά την προετοιμασία του ψεκαστικού υγρού πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός γιατί διαχειρίζεται εντομοκτόνα σε υψηλή συγκέντρωση. Η διαδικασία που ακολουθούμε είναι:

 • Γεμίζουμε τον ψεκαστήρα μέχρι το 1/3 του όγκου του με νερό
 • Μετράμε με την δοσομετρική μεζούρα την ποσότητα του εντομοκτόνου που απαιτείται και την προσθέτουμε στο δοχείο του ψεκαστήρα
 • Συμπληρώνουμε με νερό μέχρι την στάθμη των 5 λίτρων
 • Βιδώνουμε το πώμα του ψεκαστήρα και ανακινούμε καλά το δοχείο ώστε να γίνει ανάδευση και ομογενοποίηση του διαλύματος
 • Ανεβάζουμε την πίεση του ψεκαστήρα πάνω από τις 3 ατμόσφαιρες

Με τη μέθοδο απεντόμωσης με ψεκασμό μπορούν να καταπολεμηθούν τα περισσότερα έντομα υγειονομικής σημασίας. Ανάλογα με τα έντομα στόχους ο τεχνίτης διενεργεί:

Υπολειμματικούς ψεκασμούς στις επιφάνειες (τοίχοι, φρεάτια κλπ) που βαδίζουν και κάθονται τα βαδιστικού ή έρποντος τύπου έντομα (κατσαρίδες, μυρμήγκια, κοριοί, ψύλλοι κλπ.). Μέσα σε λίγες ώρες από την απεντόμωση, ελέγχεται αποτελεσματικά ο πληθυσμός όλων των υπαρχόντων εντόμων. Το εντομοκτόνο θα παραμένει δραστικό στις επιφάνειες που έγινε ο ψεκασμός για εβδομάδες, ώστε τα νεοεκολλαπτόμενα έντομα καθώς και έντομα που τυχόν εισέλθουν στο κτίριο να ελέγχονται σε μερικές ώρες. Ο τεχνίτης μπορεί ακόμα να ψεκάσει απευθείας με κατάλληλο εντομοκτόνο στις εστίες αναπαραγωγής των ιπτάμενων εντόμων (σκουπίδια ή λύματα για τις μύγες, στάσιμα νερά ή πολύ υγρά σημεία για κουνούπια κλπ.). Η μέθοδος της απεντόμωσης με ψεκασμό έχει τα παρακάτω πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα:

Πλεονεκτήματα απεντόμωσης με ψεκαστήρα προπιέσεως:

 • Οικονομική μέθοδος
 • Ευκολία στην εφαρμογή του εντομοκτόνου
 • Χρήση σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους

Μειονεκτήματα απεντόμωσης με ψεκαστήρα προπιέσεως:

 • Πρέπει να υπάρχει πρόσβαση του τεχνίτη στα σημεία που θα ψεκαστούν
 • Απαγορεύεται η εφαρμογή της μεθόδου πάνω σε επιφάνειες που διαχειριζόμαστε τρόφιμα

Απεντόμωση με gel

Για τη μέθοδο της απεντόμωσης με gel χρησιμοποιούμε ένα ειδικό «πιστόλι» στο οποίο προσαρμόζεται το φιαλίδιο με το εντομοκτόνο.  Το εντομοκτόνο σκεύασμα σε μορφή gel τοποθετείται σε μορφή σταγόνας περίπου 1 γραμμαρίου σε συγκεκριμένα σημεία. Οι αποστάσεις των δολώσεων αυτών ορίζονται από τον κατασκευαστή του εντομοκτόνου και συνήθως η συνιστώμενη δόση είναι μία σταγόνα ανά τετραγωνικό μέτρο στα σημεία της προσβολής.Τα σημεία εφαρμογής της απεντόμωσης εξαρτώνται από την φύση του χώρου και το είδος του εντόμου που πρέπει να καταπολεμηθεί. Η σταγόνα προσελκύει τα έντομα στόχους να την καταναλώσουν λόγω των τροφελκυστικών βοηθητικών ουσιών που περιέχει. Το έντομο λαμβάνει το σκεύασμα μέσω των στοματικών μορίων του, και στη συνέχεια το εντομοκτόνο δρα και το θανατώνει.

Τα εντομοκτόνα gel χρησιμοποιούνται στην καταπολέμηση κυρίως της ψιλής κατσαρίδας Blatellagermanica. Με gel γίνεται ακόμα με μεγάλη επιτυχία τα τελευταία χρόνια ο έλεγχος των μαύρων μυρμηγκιών των κήπων Lasiusniger και των Αργεντίνικων μυρμηγκιών Linepithema humile που βρίσκονται σε εσωτερικούς χώρους και κυρίως χώρους όπου υπάρχουν τρόφιμα (ντουλάπια, λάτζα, πάγκοι, ηλεκτρικές συσκευές κλπ.). Η μέθοδος απεντόμωσης με gel έχει τα παρακάτω πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα:

Πλεονεκτήματα απεντόμωσης με gel:

 • Ευκολία στην εφαρμογή
 • Μεγάλη ασφάλεια για τον χρήστη
 • Πολύ χαμηλή τοξικότητα
 • Υψηλή αποτελεσματικότητα
 • Μεταφορά του εντομοκτόνου από έντομο σε έντομο
 • Δεν απαιτούνται Μ.Α.Π. για την εφαρμογή παρά μόνο γάντια
 • Επιτρέπεται η εφαρμογή σε χώρους με ηλεκτρικό ρεύμα (πρίζες, ηλεκτρικοί πίνακες)
 • Μεγάλη υπολειμματικότητα (έως 3 μήνες)

Μειονεκτήματα απεντόμωσης με gel:

 • Πρέπει να υπάρχει πρόσβαση του τεχνίτη στα σημεία που θα γίνει η δόλωση με gel
 • Το gel εφαρμόζεται κυρίως σε εσωτερικούς χώρους
 • Έχει μικρό φάσμα δράσης (κατσαρίδες και μυρμήγκια μόνο)

 

Απεντόμωση Μέθοδοι

 

Απεντόμωση με fogger ψυχρού

Τα fogger ψυχρού είναι μηχανήματα που λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα. Διαθέτουν ένα ηλεκτρικό μοτέρ που μπορεί να εκτοξεύει το εντομοκτόνο σε μορφή ομίχλης (fog). Το fogger ψυχρού δεν δημιουργεί υδρατμούς αλλά δημιουργεί πολύ μικρές σταγόνες από το εντομοκτόνο σκεύασμα που τις διαχέει στον χώρο. Οι μικρές αυτές σταγόνες είναι πολύ ελαφριές και αιωρούνται στον χώρο φτάνοντας σε «κρυφά» σημεία. Η μέθοδος απεντόμωσης με fogger ψυχρού λέγεται αλλιώς και νεφελοψεκασμός. Με αυτόν τον τρόπο απεντόμωσης μπορούμε να πληρώσουμε έναν χώρο με εντομοκτόνο ή να κατευθύνουμε το εντομοκτόνο σε σημεία που δεν μπορούμε να φτάσουμε με τον ψεκαστήρα προπιέσεως όπως π.χ. πολύ ψηλά σημεία και ρωγμές στους τοίχους.

Επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον νεφελοψεκασμό σε σημεία που δεν έχουμε πρόσβαση όπως πίσω από γυψοσανίδες, πάνω από ψευδοροφές ή κάτω από ψευδοπατώματα. Γενικά το fogger ψυχρού «σπάει» το υγρό σε πολύ μικρά σταγονίδια 0,2mm και έτσι δίνει τη λύση εκεί που ο απλός ψεκασμός αποτυγχάνει. Για την απεντόμωση με fogger ψυχρού εκτός των άλλων απαιτείται ολόσωμη αδιάβροχη φόρμα η οποία θα πρέπει να πλένεται μετά από κάθε εφαρμογή. Το διάλυμα του εντομοκτόνου που χρησιμοποιείται στους νεφελοψεκασμούς είναι κατά κανόνα σε μεγαλύτερη συγκέντρωση σε σχέση με τους απλούς ψεκασμούς. Η μέθοδος απεντόμωσης με fogger ψυχρού έχει τα παρακάτω πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα:

Πλεονεκτήματα απεντόμωσης με fogger ψυχρού:

 • Δίνει λύση εκεί που ο απλός ψεκασμός αποτυγχάνει
 • Το εντομοκτόνο φτάνει σε σημεία που δεν έχουμε πρόσβαση
 • Έχει υψηλή αποτελεσματικότητα

Μειονεκτήματα απεντόμωσης με fogger ψυχρού:

 • Απαγορεύεται η παρουσία ανθρώπων στο χώρο της εφαρμογής
 • Απαιτεί αυστηρή χρήση Μ.Α.Π. για την κάλυψη όλου του σώματος του τεχνίτη
 • Προορίζεται για χρήση μόνο σε εσωτερικούς χώρους
 • Δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε χώρους όγκου μεγαλύτερου των 500m3

 

Απεντόμωση Μέθοδοι

Απεντόμωση με fogger θερμού

Τα fogger θερμού είναι εξειδικευμένα μηχανήματα που διαθέτουν μηχανή εσωτερικής καύσης και λειτουργούν με βενζίνη. Το fogger θερμού αναμιγνύει το εντομοκτόνο σκεύασμα με τα καυσαέρια της μηχανής εσωτερικής καύσης με αποτέλεσμα να δημιουργείται καπνός που περιέχει τα μικροσταγονίδια του εντομοκτόνου. Ο τεχνίτης κατευθύνοντας το fogger θερμού εφαρμόζει το καυσαέριο με το εντομοκτόνο στους χώρους που χρειάζονται απεντόμωση. Η χρήση της μεθόδου αυτής είναι παρόμοια με το fogger ψυχρού αλλά δίνει λύσεις σε μεγάλους χώρους όπως σε μεγάλες αποθήκες, βιομηχανικούς χώρους, σιλό κλπ. Στόχος μας στις εφαρμογές απεντόμωσης με το fogger θερμού είναι να πληρωθεί με καπνό όλος ο όγκος του χώρου που θέλουμε να διενεργήσουμε την απεντόμωση. Ο αερισμός του χώρου θα πρέπει να γίνει αφού το εντομοκτόνο επικαθίσει επάνω στις επιφάνειες.

Η απεντόμωση με fogger θερμού απαιτεί αυστηρά μέτρα ασφαλείας και μέτρα ατομικής προστασίας και απαγορεύεται η παρουσία στον χώρο ανθρώπων που δεν είναι σχετικοί με την εφαρμογή. Τα fogger θερμού έχουν ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών και χρησιμοποιούνται ιδιαίτερα σε προγράμματα ολοκληρωμένης καταπολέμησης των εντόμων αποθηκών. Η μέθοδος απεντόμωσης με το fogger θερμού έχει τα παρακάτω πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα:

Πλεονεκτήματα απεντόμωσης με fogger θερμού:

 • Δίνει λύση σε μεγάλους χώρους όπου το foggerψυχρού αποτυγχάνει
 • Το εντομοκτόνο φτάνει σε σημεία που δεν έχουμε πρόσβαση
 • Λόγω της παρουσίας του καπνού βλέπουμε πού έχει φτάσει το σκεύασμα που εφαρμόζεται

Μειονεκτήματα απεντόμωσης με fogger θερμού:

 • Απαγορεύεται η παρουσία ανθρώπων στον χώρο της εφαρμογής
 • Απαιτεί αυστηρή χρήση Μ.Α.Π. για την κάλυψη όλου του σώματος του τεχνίτη
 • Το κόστος της εφαρμογής και του εργαλείου/μηχανήματος που χρησιμοποιείται για την εφαρμογή είναι υψηλό

Απεντόμωση με ψεκαστικό μηχάνημα

Το βενζινοκίνητο ψεκαστικό μηχάνημα χρησιμοποιείται κυρίως για την απεντόμωση σε κήπους ή χώρους με πυκνή βλάστηση με σκοπό τον έλεγχο των ιπτάμενων εντόμων, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες. Το μηχάνημα αποτελείται από μία μηχανή εσωτερικής καύσης που κινεί μία αντλία που ρουφάει το εντομοκτόνο διάλυμα από την δεξαμενή και το εκτοξεύει με μεγάλη πίεση. Αυτή η μέθοδος απεντόμωσης δίνει λύσεις σε εξωτερικούς χώρους όταν θέλουμε να εφαρμόσουμε ένα εντομοκτόνο υγειονομικής σημασίας σε μεγάλες επιφάνειες όπως π.χ. στους τοίχους ενός σπιτιού, στο γκαζόν, σε δένδρα που έχουν μεγάλο ύψος κλπ. Απαιτεί ειδικό αυτοκίνητο για τη μεταφορά του ψεκαστικού και της δεξαμενής με το εντομοκτόνο σκεύασμα. Για τη σωστή εφαρμογή του εντομοκτόνου ακολουθούμε τις παρακάτω οδηγίες:

 • Γεμίζουμε το δοχείο στο 1/4 με νερό
 • Ξεκινάμε την αντλία και την ανάδευση
 • Προσθέτουμε τη σωστή ποσότητα εντομοκτόνου στο μερικώς γεμισμένο δοχείο
 • Συνεχίζουμε να γεμίζουμε το δοχείο με νερό
 • Χρησιμοποιούμε κάποιο εργαλείο για να διασκορπίσουμε το προϊόν
 • Αφήνουμε το μίγμα να διανεμηθεί στο δοχείο εκ νέου για 2-4 λεπτά για να διασκορπιστεί πλήρως το σκεύασμα

Η καλή ανάδευση επιταχύνει τη διάλυση. Η σωστή ανάδευση εμποδίζει το αδιάλυτο σκεύασμα να παραμείνει στον πυθμένα του δοχείου.

Με το ψεκαστικό μηχάνημα διενεργούμε υπολειμματικούς ψεκασμούς όπως και με τους ψεκαστήρες προπιέσεως. Μέσα σε λίγες ώρες από την εφαρμογή απεντόμωσης με ψεκαστικό μηχάνημα, ελέγχεται αποτελεσματικά ο πληθυσμός των ιπτάμενων και των ερπόντων εντόμων που υπάρχουν στον εξωτερικό χώρο. Το εντομοκτόνο θα παραμένει δραστικό στις επιφάνειες που έγινε ο ψεκασμός για εβδομάδες και τα νεοεκολλαπτόμενα έντομα καθώς και έντομα που τυχόν εισέλθουν στον εξωτερικό χώρο θα καταρρίπτονται εφόσον ακουμπήσουν στις ψεκασμένες επιφάνειες. Ο τεχνίτης μπορεί ακόμα να ψεκάσει απευθείας με κατάλληλο εντομοκτόνο ή προνυμφοκτόνο στις εστίες αναπαραγωγής των ιπτάμενων εντόμων (σκουπίδια ή λύματα για τις μύγες, στάσιμα νερά ή πολύ υγρά σημεία για κουνούπια κλπ.).Η μέθοδος απεντόμωσης με το ψεκαστικό μηχάνημα έχει τα παρακάτω πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα:

Πλεονεκτήματα απεντόμωσης με ψεκαστικό μηχάνημα:

 • Δίνει λύση σε εξωτερικούς χώρους όπου ο απλός ψεκασμός αποτυγχάνει
 • Το εντομοκτόνο φτάνει σε σημεία που δεν έχουμε πρόσβαση
 • Επιτρέπει την εφαρμογή μεγάλης ποσότητας εντομοκτόνου διαλύματος σε πολύ μικρό χρόνο

Μειονεκτήματα απεντόμωσης με ψεκαστικό μηχάνημα:

 • Προορίζεται για χρήση μόνο σε εξωτερικούς χώρους
 • Το κόστος της εφαρμογής και του εργαλείου/μηχανήματος που χρησιμοποιείται για την εφαρμογή είναι υψηλό
 • Απαιτεί ειδικό αυτοκίνητο με δεξαμενή

Συμπέρασμα

Το άρθρο αυτό είναι ενημερωτικό για τις μεθόδους που χρησιμοποιούμε στην απεντόμωση με χρήση σκευασμάτων υγειονομικής σημασίας. Όσα γράφονται δεν αντικαθιστούν τις οδηγίες χρήσης που βρίσκονται στις συσκευασίες των φαρμάκων ούτε την παρουσία του υπεύθυνου επιστήμονα που χειρίζεται τα εντομοκτόνα. Πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε εντομοκτόνο διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης που βρίσκονται στην ετικέτα της συσκευασίας. Καθώς και τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να πάρετε. Επίσης σιγουρευτείτε πως το σκεύασμα ήταν σφραγισμένο και πως δεν έχει περάσει η ημερομηνία λήξης του.

Τώρα πλέον γνωρίζετε τις μεθόδους που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για την απεντόμωση ενός χώρου με τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματά τους.

Εάν έχετε προβλήματα με έντομα υγειονομικής σημασίας (κατσαρίδες, ψύλλους, κοριούς κλπ) και θέλετε επαγγελματική βοήθεια τότε μπορείτε να επικοινωνήσετε με μία πιστοποιημένη εταιρεία απεντομώσεων όπως εμάς στην Trap. Συμπληρώστε την φόρμα αίτησης συνεργασίας και θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας. Μπορείτε ακόμα να επικοινωνήστε μαζί μου απευθείας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο d.bakalis@trap.gr ή να γράψετε τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας εδώ μετά το τέλος του άρθρου και θα σας απαντήσω άμεσα. Επίσης για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με το γραφείο μας τις καθημερινές 9:00 π.μ. – 5:00 μ.μ. στο τηλέφωνο 210 2134450.

Share
No Comments

Post a Comment