Top

Τσιμπήματα Εντόμων

Τσιμπήματα Εντόμων

Τσιμπήματα Εντόμων

Τσιμπήματα Εντόμων

Στο παρόν άρθρο θα αναφερθούμε στα τσιμπήματα εντόμων, πώς να ξεχωρίζουμε τα είδη τους ανάλογα με τα συμπτώματα, παραθέτωντας πολλές πληροφορίες και φωτογραφίες από τσιμπήματα και τα έντομα που τα προκαλούν. Συχνά θα έχετε αναρωτηθεί βλέποντας σε κάποιο σημείο του σώματός σας ένα σπυράκι, έναν ερεθισμό ή ένα εξάνθημα, τι μπορεί να είναι και τι μπορεί να το προκάλεσε. 

Γιατί όμως μας τσιμπάνε τα έντομα;

Η απάντηση είναι απλή. Τα έντομα προφανώς μας τσιμπούν για δύο βασικούς λόγους:

  1. Για να τραφούν με το αίμα μας, που τους είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη ή για την αναπαραγωγή τους.
  2. Για να αμυνθούν με τα στοματικά μόρια ή το κεντρί τους επειδή αισθάνονται απειλή.

Τα τσιμπήματα από κεντρί μπορεί να μας πονέσουν ακαριαία και να γίνουν αμέσως αντιληπτά όταν γίνονται π.χ. από σφήκες ή μέλισσες. Τσιμπήματα όμως που γίνονται από έντομα με μυζητικά στοματικά μόρια όπως π.χ. ψύλλοι ή κοριοί  μπορεί να μη γίνουν αντιληπτά την στιγμή που γίνεται το τσίμπημα, αλλά μετά από λίγο όταν θα μας προκαλέσουν εξάνθημα ή όχληση λόγω του κνησμού (φαγούρας) που προκαλούν.

Στο σημερινό άρθρο θα αναφερθούμε σε όλα τα έντομα που τσιμπάνε. Θα εστιάσουμε κυρίως στα έντομα υγειονομικής σημασίας που μπορούν να αναπαραχθούν μέσα στο σπίτι μας και να μας τσιμπάνε καθημερινά όπως η σκνίπες, οι κοριοί κλπ.

Αν έχετε πρόβλημα με τσιμπήματα στο σπίτι σας μην ανησυχείτε! Παραμείνετε ψύχραιμοι, διαβάστε προσεκτικά το άρθρο και για οποιαδήποτε πληροφορία επικοινωνήστε μαζί μας. Να θυμάστε πως όλα τα προβλήματα με έντομα αντιμετωπίζονται με την βοήθεια ενός ειδικού επαγγελματία όπως είμαστε εμείς στην Trap.

 

Τσιμπήματα Από Έντομα

Στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι δύσκολο να αναγνωριστεί το έντομο από το τσίμπημά του. Οι αντιδράσεις, τα εξανθήματα, οι ερεθισμοί από τσιμπήματα μπορεί να διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένη διάγνωση. Παρακάτω όμως θα αναφέρουμε κάποιες γενικές πληροφορίες που μπορούν να μας δώσουν κατευθύνσεις για την φύση και το είδος του εντόμου που προκάλεσε το τσίμπημα. Επίσης πληροφορίες όπως ο χώρος που συνέβη το τσίμπημα και άλλες ενδείξεις για την αναγνώριση του εντόμου, μπορούν να βοηθήσουν στην ταχύτερη αναγνώριση και αντιμετώπιση του προβλήματος.

 

Τσιμπήματα Εντόμων : Κοριοί

Οι κοριοί είναι μικρά έντομα ημιμετάβολα που τρέφονται με το αίμα μας. Τα τελευταία χρόνια με τη ραγδαία ανάπτυξη των συγκοινωνιών τα έντομα αυτά εξαπλώθηκαν και αποτελούν το Νο1 παράσιτο-απειλή σε ξενοδοχεία (business hotels) σε μεγάλα αστικά κέντρα. Όταν τρέφονται οι κοριοί εισάγουν στο δέρμα μας μέσω των στοματικών μορίων τους μία μικρή δόση σάλιου. Σε κάποιους από εμάς, στο σημείο που έγινε το τσίμπημα εμφανίζεται μία κοκκινίλα η οποία προκαλείται από μία πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σάλιο των κοριών και υπάρχει για να μην πήζει το αίμα και να μπορεί το έντομο να το «ρουφήξει» γρήγορα και εύκολα. Η τομή που προκαλούν οι κοριοί σε συνδυασμό με το σάλιο τους προκαλεί μία αλλεργική αντίδραση από τον οργανισμό μας και πολλές φορές όσο πιο πολύ δεχόμαστε τσιμπήματα τόσο πιο ευαίσθητοι γινόμαστε σε αλλεργικές αντιδράσεις και φαγούρα από το τσιμπήματα κοριών.

Αν υποπτεύεστε κοριούς στον χώρο σας να ξέρετε ότι:

  • Οι κοριοί γενικά τρέφονται σε εκτεθειμένο δέρμα και δεν μπορούν να τσιμπήσουν σημεία που είναι καλυμμένα με ρούχα.
  • Οι κοριοί πάντα τσιμπάνε (τρέφονται) κατά την διάρκεια της νύχτας όταν κοιμόμαστε και όταν δεν υπάρχει φως.
  • Σπάνια μας τσιμπούν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τσιμπήματα από κοριούς την ημέρα γίνονται μόνο όταν «πεινάνε» πολύ και έχουν να τραφούν για μεγάλη χρονική περίοδο.
  • Η αλλεργική αντίδραση στο δέρμα μας από τα τσιμπήματα κοριών μπορεί να εμφανιστεί μέχρι και 14 ημέρες μετά το τσίμπημα.
  • Ένας κοριός συνήθως δεν θα μας τσιμπήσει μόνο μία φορά. Αντίθετα θα μας κάνει μία σειρά από τσιμπήματα που πολλές φορές βρίσκονται σε μία νοητή γραμμή με αποστάσεις 1-3 cm.

 

tsimpimata_entomon_tsimpima_koriou

 

Για να σιγουρευτούμε εάν υπάρχουν κοριοί στο χώρο μας θα πρέπει να κάνουμε μία προσεκτική επιθεώρηση για κοριούς. Η επιθεώρηση θα πρέπει να ξεκινήσει  στα κρεβάτια που κοιμόμαστε, καθώς και στο καθιστικό του σπιτιού μας. Θα δούμε στα στρώματα ή στα καλύμματα, σεντόνια κλπ. τις χαρακτηριστικές σκούρες κηλίδες αίματος που είναι ένδειξη της παρουσίας κοριών στο χώρο. Οι κοριοί κρύβονται σε σκοτεινά σημεία οπότε ψάξτε κάτω από το στρώμα, στις ραφές, στα ξύλα του κρεβατιού και σε άλλα κρυφά σημεία. Αν έπειτα από επιθεώρηση δεν μπορέσετε να εντοπίσετε την ύπαρξη κοριών, τότε θα πρέπει να υποπτευθείτε άλλα έντομα τα οποία θα αναλύσουμε παρακάτω. Για περισσότερες πληροφορίες και για το πώς θα κάνουμε έλεγχο για την ύπαρξη κοριών διαβάστε το άρθρο μας Κοριοί επιθεώρηση και αντιμετώπιση.

Τσιμπήματα Εντόμων : Κουνούπια

Τα κουνούπια απαντώνται σε εξωτερικούς χώρους τους θερμούς μήνες του χρόνου (από Απρίλιο έως Οκτώβριο) και ως γνωστόν, ανοιχτά παράθυρα και πόρτες, χαλασμένες σίτες κλπ. θα τους επιτρέψουν να εισέλθουν με ευκολία και σε μεγάλους αριθμούς στο εσωτερικό του σπιτιού μας προκαλώντας τσιμπήματα. Τα κουνούπια βρίσκονται συνήθως κοντά σε λιμνάζοντα ύδατα (ρέματα, σχάρες απορροής υδάτων, φρεάτια, βόθρους, έλη κλπ.), αυτοί είναι οι χώροι αναπαραγωγής τους. Όταν μπουν στο σπίτι μας τους «αρέσει» να κάθονται στο πάνω μέρος των τοίχων ή στο ταβάνι.

Μόνο το θηλυκό κουνούπ,ι πριν γεννήσει χρειάζεται το αίμα μας για να μεγαλώσει τα αυγά του. Τα κουνούπια τσιμπάνε μετά το σούρουπο και κατά την διάρκεια της νύχτας, αλλά υπάρχουν και είδη που τσιμπάνε και κατά τη διάρκεια της ημέρας.

 

Τσιμπήματα Εντόμων

 

Στις περισσότερες των περιπτώσεων το τσίμπημα από κουνούπι δημιουργεί σπυράκι με μία κοκκινίλα στην περιφέρειά του το οποίο συνοδεύεται από έντονη όχληση (φαγούρα). Τα κουνούπια μπορεί να μας τσιμπήσουν οπουδήποτε το σώμα μας είναι εκτεθειμένο ενώ είναι ικανά να τσιμπήσουν και δέρμα που καλύπτεται από ελαφρύ ύφασμα. Το κουνούπι συνήθως μπορεί να πάρει όλη την ποσότητα αίματος που χρειάζεται μόνο με ένα τσίμπημα. Οπότε θα λέγαμε πως τσιμπάει μόνο μία φορά. Εάν έχουμε πολλά τσιμπήματα σημαίνει πως υπήρχαν αντίστοιχα πολλά κουνούπια στο χώρο μας.

Σε επόμενο άρθρο θα αναφερθούμε στα κουνούπια, τα είδη, την βιολογία και την αντιμετώπισή τους.

Τσιμπήματα Εντόμων : Ψείρες

Οι ψείρες σε αντίθεση με τα υπόλοιπα έντομα που τρέφονται με το ανθρώπινο αίμα, μας παρασιτούν δηλαδή ζουν, τρέφονται και αναπαράγονται πάνω στο σώμα μας. Υπάρχουν πολλά είδη ψείρας αλλά το κυριότερο είναι η ψείρα της κεφαλής. Η ψείρα της κεφαλής, ζει στο τριχωτό μέρος του κεφαλιού μας, μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο σε χώρους όπως μέσα μαζικής μεταφοράς, σχολεία κλπ. Γενικά μεταδίδεται εύκολα όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός ανθρώπων σε περιορισμένο χώρο. Γεννά τα αυγά της, τις κόνιδες, πάνω στις τρίχες πολύ κοντά στην ρίζα τους με το δέρμα. Κρούσματα από τα υπόλοιπα είδη δεν απαντώνται συχνά. Κρούσμα από π.χ. την ψείρα το εφηβαίου που μεταδίδεται με την σεξουαλική επαφή έχει να καταγραφεί στην Ελλάδα από το 2008. Οι ψείρες του σώματος επίσης είναι πολύ σπάνιες και απλώς αναφέρουμε ότι μπορεί να γεννήσουν τα αυγά τους στις ραφές των ρούχων και έτσι να γίνει η μετάδοσή τους.

 

Τσιμπήματα Εντόμων

 

Το κοινό σύμπτωμα για τσιμπήματα από ψείρες είναι η φαγούρα στην περιοχή του τριχωτού της κεφαλής. Η φαγούρα προκαλείται από τον ερεθισμό του δέρματος λόγω του σάλιου που αφήνει το έντομο στην τομή του τσιμπήματος. Πολλές φορές σε εκτεταμένη προσβολή από ψείρες, το ξύσιμο από την έντονη φαγούρα προκαλεί ερεθισμό στο δέρμα και δευτερεύουσες προσβολές από βακτήρια για τα οποία μπορεί να χρειαστεί να πάρουμε αντιβίωση. Οι ψείρες δε μεταδίδουν ασθένειες, αλλά δημιουργούν σοβαρή όχληση και χρειάζεται πολύ προσοχή στην αντιμετώπισή τους. Αν υποψιάζεστε προσβολή από ψείρες σε εσάς ή τα παιδιά σας συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον παιδίατρο αντίστοιχα και ακολουθείστε την ενδεδειγμένη φαρμακευτική αγωγή.

 

Τσιμπήματα Εντόμων

Τσιμπήματα Εντόμων : Τσιμπούρια

Τα τσιμπούρια απαντώνται στην εξοχή δηλαδή σε μέρη με χόρτα, κήπους με γκαζόν, δένδρα ή λιβάδια και αν έχουμε κατοικίδια (κυρίως γάτα και σκύλο) τότε αυτά μπορεί να τα μεταφέρουν μέσα στο σπίτι μας. Τα τσιμπούρια δεν είναι έντομα αλλά αραχνοειδή, συνεπώς έχουν τέσσερα ζεύγη ποδιών και όχι τρία ζεύγη όπως έχουν τα έντομα. Τα ακμαία-ενήλικα τσιμπούρια μπορεί να έχουν μήκος από 4mm έως 1,5cm και έχουν μεγάλη ποικιλομορφία σε χρώματα ανάλογα με το είδος. Οι νύμφες των τσιμπουριών είναι σαφώς μικρότερες σε μέγεθος από τα ενήλικα, συνήθως μικρότερες από 2mm.

Τα τσιμπούρια μας τσιμπάνε και προσκολλώνται πάνω στον άνθρωπο ή το ζώο που παρασιτούν με τη βοήθεια των στοματικών μορίων τους που «αγκιστρώνουν» πάνω στο δέρμα μας. Μπορούν να γατζωθούν οπουδήποτε. Κυρίως προτιμούν περιοχές με μαλακό δέρμα όπως τις μασχάλες, τους προσαγωγούς ανάμεσα στα γεννητικά όργανα, ανάμεσα στα δάκτυλα των ποδιών, στα αυτιά, στο τριχωτό της κεφαλής και στη μέση μας. Σε αντίθεση με τους κοριούς, τα τσιμπούρια θα πρέπει να μείνουν προσκολλημένα για αρκετές ημέρες πάνω στον ξενιστή τους για να πάρουν την ποσότητα του αίματος που χρειάζονται. Επίσης υπάρχουν και είδη τσιμπουριών που είναι νυχτόβια, κάνουν φωλιές στα σπίτια μας, κινούνται γρήγορα και τσιμπούν γρήγορα (φεύγοντας αμέσως μετά το τσίμπημα από το σώμα μας), μοιάζουν δηλαδή σε συμπεριφορά με τους κοριούς.

 

Τσιμπήματα Εντόμων

 

Αν υποπτεύεστε την παρουσία τσιμπουριών στο σπίτι σας και έχετε κατοικίδια και κυρίως σκύλο φροντίστε να του παρέχετε κτηνιατρική φροντίδα. Θα σας συστήσει φαρμακευτική αγωγή για την καταπολέμηση των τσιμπουριών. Ταυτόχρονα προχωρήσετε σε εφαρμογή – καταπολέμηση των τσιμπουριών με ψεκασμό εντομοκτόνου σκευάσματος, υγειονομικής σημασίας με ακαρεοκτόνο δράση – από εξειδικευμένη εταιρεία σε όλα τα σημεία του σπιτιού εσωτερικά και εξωτερικά.

Τα κατοικίδιά σας θα πρέπει πάντα να ψεκάζονται με ειδικό κτηνιατρικό φάρμακο (συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για τα σκευάσματα και τη συχνότητα εφαρμογής τους) ειδικά την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού. Πάντα να προστατεύετε τα κατοικίδιά σας και να τους παρέχετε κτηνιατρική φροντίδα για αντιμετώπιση ψύλλων προληπτικά, ειδικά όταν υποψιάζεστε ότι μπορεί να έρχονται σε επαφή ή να κυκλοφορούν σε μέρη που μπορεί να υπάρχουν άλλα ζώα (οικόσιτα, αδέσποτα ή άγρια) που μπορεί να είναι ξενιστές αυτών των παρασίτων.

 

Τσιμπήματα Εντόμων

Τσιμπήματα Εντόμων : Ψύλλοι

Για την ύπαρξη των ψύλλων στο εσωτερικό του σπιτιού μας, για άλλη μια φορά μπορεί να ευθύνονται τα κατοικίδιά μας ή κάποια αδέσποτα ζώα. Kυρίως γάτες, που μπορεί να βρέθηκαν σε κάποιο σημείο της κατοικίας μας (εξώπορτα, αυλή, μπαλκόνι κλπ). Οι ψύλλοι ευτυχώς δεν μπορούν να παρασιτήσουν τον άνθρωπο. Δεν μπορούν δηλαδή να ζήσουν απάνω στο σώμα μας και να αναπαραχθούν όπως π.χ. οι ψείρες. Στην προσπάθειά τους όμως να βρουν ξενιστή συχνά επιτίθενται σε ανθρώπους αποφέροντας πλήθος τσιμπημάτων τα οποία προκαλούν όχληση – φαγούρα, δημιουργώντας κόκκινα εξανθήματα.

 

Τσιμπήματα Εντόμων

 

Τα κατοικίδιά σας θα πρέπει πάντα να ψεκάζονται με ειδικό κτηνιατρικό φάρμακο (συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για τα σκευάσματα και τη συχνότητα εφαρμογής τους) ειδικά την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού. Πάντα να προστατεύετε τα κατοικίδιά σας και να τους παρέχετε κτηνιατρική φροντίδα για αντιμετώπιση ψύλλων προληπτικά, ειδικά όταν υποψιάζεστε ότι μπορεί να έρχονται σε επαφή ή να κυκλοφορούν σε μέρη που μπορεί να υπάρχουν άλλα ζώα (οικόσιτα, αδέσποτα ή άγρια) που μπορεί να είναι ξενιστές αυτών των παρασίτων.

Τσιμπήματα Εντόμων : Ψύλλοι – Χαρακτηριστικά

Οι ψύλλοι έχουν πάρα πολλά είδη και κάθε είδος έχει τον δικό του ξενιστή. Υπάρχει δηλαδή ο ψύλλος του σκύλου, της γάτας, του γουρουνιού κλπ. Οι ψύλλοι μπορούν να παραμείνουν σε κατάσταση λήθαργου χωρίς να τραφούν για περίπου 6 μήνες ή και 1 χρόνο. Μόλις αντιληφθούν την θερμότητα ενός θηλαστικού (υπέρυθρη ακτινοβολία) πηδάνε προσπαθώντας να προσγειωθούν πάνω στον ξενιστή και αμέσως τσιμπάνε χωρίς διακρίσεις για να πάρουν την απαραίτητη ποσότητα αίματος για να τραφούν. Οι ψύλλοι ακόμα εκτός από τα άγρια ζώα, παρασιτούν τα ποντίκια και τις νυχτερίδες οπότε μεγάλοι πληθυσμοί ψύλλων σε υπόγεια μπορεί να οφείλονται σε ποντίκια ή αρουραίους και σε σοφίτες – σκεπές σε νυχτερίδες αντίστοιχα.

Οι ψύλλοι δεν έρπουν όπως οι κοριοί αλλά κάνουν άλματα με τη βοήθεια των μεγάλων πίσω ποδιών τους. Τους αρέσει να τσιμπάνε τα ακάλυπτα μέρη του σώματος όπως πόδια, χέρια ειδικά γύρω από τους αγκώνες, λαιμό, το κάτω μέρος της γάμπας και τους αστραγάλους. Τα τσιμπήματα από τους ψύλλους μπορεί να μπερδευτούν με τσιμπήματα κοριών γιατί κάνουν και αυτοί πολλαπλά τσιμπήματα σε γραμμές κάνοντας κόκκινα εξανθήματα στα σημεία που τσιμπάνε, ενώ δεν γίνονται αντιληπτοί κατά την στιγμή του τσιμπήματος.

Τσιμπήματα Εντόμων : Ακάρεα

Τα ακάρεα είναι πολύ μικρά αρθρόποδα που έχουν συγγενή σχέση με τα αραχνοειδή και τα τσιμπούρια. Έχουν 4 ζεύγη ποδιών, συνεπώς δεν ανήκουν στην τάξη των εντόμων. Τα ακάρεα συνδέονται με τους ανθρώπους, τα κατοικίδια, τα οικόσιτα ζώα και τα τρωκτικά, μιας και υπάρχουν είδη που τρέφονται με τα νεκρά υπολείμματα του δέρματος (νεκρά κύτταρα). Τα ακάρεα σε μεγάλο πληθυσμό, μπορεί να προκαλέσουν αλλεργία και εξανθήματα.

Το κυριότερο ακάρεο από πλευράς επικινδυνότητας, το οποίο είναι και ξενιστής του ανθρώπου, είναι το άκαρι της ψώρας το οποίο εισέρχεται  κάτω από το ανθρώπινο δέρμα για να τραφεί. Παράλληλα αναπαράγεται δημιουργώντας τις γνωστές κόκκινες κηλίδες της ψώρας πάνω στο ανθρώπινο δέρμα. Το άκαρι τις ψώρας μεταφέρεται με την επαφή, τα ρούχα, τις πετσέτες και τα κλινοσκεπάσματα. Άλλα ακάρεα, όπως αυτά των πτηνών που συνήθως βρίσκονται σε μεγάλους αριθμούς στις φωλιές τους μπορεί να τσιμπήσουν τους ανθρώπους εάν βρεθούν κοντά στις φωλιές αυτές και το πτηνό ξενιστής τις έχει εγκαταλείψει. Σε αντίθεση με τους κοριούς και τους ψύλλους τα τσιμπήματα από τα ακάρεα γίνονται αμέσως αντιληπτά την στιγμή του τσιμπήματος.

Η αντιμετώπιση της ψώρας είναι πλέον στις μέρες μας αντιμετωπίσιμη και γίνεται με ιατρική φαρμακευτική αγωγή, ταυτόχρονα καλό καθαρισμό των χώρων και πλύσιμο σε υψηλές θερμοκρασίες (60ο) για τα ρούχα, τις πετσέτες και τα σεντόνια – κλινοσκεπάσματα.

Αν έχετε όχληση από ακάρεα στον ύπνο σας, ένας βαθύς καθαρισμός των στρωμάτων βοηθάει στην μείωση του πληθυσμού τους. Τα ακάρεα ζουν στα στρώματα γιατί τρέφονται με τα νεκρά κύτταρα του δέρματός μας και μπορεί να μας προκαλούν αλλεργίες.

Προσβολές από ακαρεα των πτηνών ή των τρωκτικών αντιμετωπίζονται με ψεκασμούς ή νεφελοψεκασμούς εντομοκτόνου διαλύματος με ακαρεοκτόνο δράση σε όλους τους χώρους του σπιτιού μας από εξειδικευμένη εταιρεία όπως η Trap.

Τσιμπήματα Εντόμων : Σκνίπες (ΦΛΕΒΟΤΟΜΟΙ)

Η σκνίπα είναι δίπτερο έντομο. Είναι δηλαδή συγγενές με το κουνούπι και την οικιακή μύγα. Από τις ενήλικες σκνίπες μόνο τα θηλυκά τσιμπάνε για να μεγαλώσουν τα αυγά τους και κυρίως κατά την διάρκεια την νύχτας μετά την δύση του ηλίου. Πριν από την απομύζηση του αίματος, εκκρίνουν σάλιο πάνω στο δέρμα του ξενιστή που περιέχει αντιπηκτικές ουσίες του αίματος που είναι υπεύθυνες για την αλλεργική αντίδραση και τα εξανθήματα που μας προκαλεί το τσίμπημά τους. Οι σκνίπτες εκτός από την όχληση που προκαλούν θεωρούνται υπεύθυνες για την μετάδοση της Λεϊσμανίασης και του Καλ-Αζαρ. Δύο πολύ σοβαρές ασθένιες των σκύλων αφού με το τσίμπημα μεταφέρουν τα στελέχη του ιού από ξενιστή σε ξενιστή.

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί έξαρση του πληθυσμού των σκνιπών (φλεβοτόμων) στο εσωτερικό των σπιτιών. Οι σκνίπες γενούν τα αυγά τους σε υγρά μέρη. Η προνύμφη τους ζει σε σημεία με υψηλή υγρασία ή λιμνάζοντα ύδατα. Τέτοια σημεία μπορεί να είναι πιατάκια από γλάστρες, ποτίστρες κατοικίδιων, φρεάτια, σιφώνια, σχάρες νερού κλπ. Τα σημεία που κρατούν υγρασία μπορεί να είναι ακόμα οι αρμοί μεταξύ πλακιδίων, σκοτεινά σημεία σε τοίχους του σπιτιού με υγρασία, πίσω από ηλεκτρικές συσκευές κλπ.

Αν υποφέρετε από επαναλαμβανόμενα τσιμπήματα σκνιπων στο σπίτι σας μπορείτε να προστατευτείτε αλείφοντας συχνά στα εκτεθειμένα σημεία του σώματός σας λοσιόν (λάδι) με αιθέρια έλαια που πωλούνται στα φαρμακεία. Επίσης μπορείτε να προγραμματίσετε μία καθολική απεντόμωση στο σπίτι σας κάνοντας προνυμφοκτονία με ειδικό σκεύασμα στα κρίσιμα σημεία αναπαραγωγής που αναφέραμε. Επίσης μπορείτε να ψεκάζετε με διάλυμα εντομοκτόνου σε επιφάνειες όπως τοίχους στο εσωτερικό και εξωτερικό του σπιτιού, σας για την γρήγορη κατάρριψη των ενήλικων ιπτάμενων.

Τσιμπήματα Εντόμων : Αράχνες

Οι αράχνες στην Ελλάδα τσιμπάνε πολύ σπάνια τους ανθρώπους και μόνο όταν ενοχληθούν από την παρουσία τους. Τσιμπήματα από αράχνες μπορεί να αναφερθούν σε κελάρια, σκοτεινά υπόγεια ή σε σημεία που αποθηκεύουμε αντικείμενα. Επίσης σε σημεία που έχουμε να επισκεφτούμε καιρό και τα τσιμπήματα γίνονται μόνο όταν εμείς βάλουμε το χέρι μας κατά λάθος σε σημείο που υπάρχει αράχνη. Οι αράχνες στην Ελλάδα είναι μικρές συνεπώς έχουν μικρά στοματικά μόρια που δεν μπορούν εύκολα να «δαγκώσουν» και να τρυπήσουν το ανθρώπινο δέρμα. Όλες οι αράχνες έχουν πολύ μικρή ποσότητα από δηλητήριο στα στοματικά τους μόρια για να θανατώνουν τα θύματά τους αλλά σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει αράχνη στην Ελλάδα που να μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον ανθρώπινο οργανισμό με το τσίμπημά της.

Τσιμπήματα Εντόμων : Λοιπά Έντομα Υπαίθρου

Συχνά είναι δύσκολο να εντοπίσετε όταν βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους πότε και πού σας τσίμπησε ένα έντομο, πόσο μάλλον ποιο έντομο σας τσίμπησε. Οι παρακάτω προφυλάξεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές από το σούρουπο μέχρι τη νύχτα όταν δραστηριοποιούνται πολλά έντομα που προκαλούν τσιμπήματα. Αν αντιληφθείτε την παρουσία εντόμων σε εξωτερικούς χώρους φροντίστε για την προστασία σας ακολουθώντας τους παρακάτω βασικούς κανόνες:

  • Φοράτε μακριά μανίκια και παντελόνια, κλειστά παπούτσια και καπέλα για να μειώνεται η επιφάνεια της ακάλυπτης επιδερμίδας.
  • Βάλτε τα παντελόνια μέσα στις κάλτσες.
  • Χρησιμοποιείτε εντομοαπωθητικά σπρέι στην ακάλυπτη επιδερμίδα που μπορείτε να βρείτε στα φαρμακεία.
  • Αποφύγετε να φοράτε έντονα αρώματα (κολόνιες), γιατί μπορεί να προσελκύσουν έντομα.
  • Χρησιμοποιείτε εντομοαπωθητικά προϊόντα (φιδάκι, ειδικά κεριά) στους χώρους που κάθεστε.

Τσιμπήματα Εντόμων Σε Ταξίδια

Σε πολλά μέρη του κόσμου, τα έντομα μεταδίδουν σοβαρές ασθένειες, όπως Μαλάρια, Τύφο, Κίτρινο Πυρετό, Ιό Δυτικού Νείλου, Εγκεφαλίτιδα κλπ. Για να επισκεφθείτε τροπικές χώρες σε περιοχές όπως η Ασία και η Αφρική θα πρέπει να εμβολιαστείτε έγκαιρα. Ωστόσο, στη χώρα μας, η μετάδοση ασθενειών από έντομα είναι σπάνια.

Ο κύριος κίνδυνος από τα τσιμπήματα των εντόμων, είναι ο ερεθισμός που προκαλούν στο δέρμα. Όπως αναφέραμε το τσίμπημα των εντόμων συνοδεύεται από έκκριση σάλιου που περιέχει μία πρωτεΐνη για να μην πήζει το αίμα. Ουσιαστικά το εξάνθημα, το σπυράκι ή ο ερεθισμός και η φαγούρα που προκαλείται είναι η αλλεργική αντίδραση του οργανισμού μας σε αυτή την πρωτεΐνη.

Τσιμπήματα Εντόμων : Ευαισθησία

Μελέτες έχουν δείξει πως τα  έντομα αρέσκονται να τσιμπούν κάποια άτομα περισσότερο από άλλα. Υπάρχουν ανθρώπινοι οργανισμοί που αντιδρούν στα τσιμπήματα εντόμων περισσότερο σε σχέση με άλλους. Αυτό μας επιτρέπει να πούμε πως υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα ευαισθησίας σε τσιμπήματα ανάλογα με τον άνθρωπο. Γενικά όμως, τα παιδιά και τα βρέφη είναι εκείνα που είναι πιο ευαίσθητα και εκείνα που δέχονται συχνότερα τσιμπήματα εντόμων.

Τα τσιμπήματα εντόμων σπάνια χρειάζονται ιατρική περίθαλψη. Αυτό που συνιστάται είναι ο καθαρισμός της πληγής με χρήση αντισηπτικού και η χρήση κομπρέσας με πάγο αν υπάρχει πρήξιμο. Σε περίπτωση όμως αλλεργικού σοκ θα πρέπει να συμβουλευτείτε πολύ γρήγορα έναν γιατρό για την έγκαιρη αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.

Ένα κέντρισμα από σφήκα ή μέλισσα μπορεί να προκαλέσει έντονο πρήξιμο και ο κίνδυνος για αλλεργική αντίδραση είναι μεγαλύτερος σε αυτές τις περιπτώσεις και μπορεί να χρειαστεί ιατρική βοήθεια.

Τσιμπήματα Εντόμων – Θεραπεία

Η σημαντικότερη αγωγή για τσιμπήματα εντόμων είναι να καθαριστεί η πληγή.

Αν έχουν μείνει υπολείμματα του τσιμπουριού ή του εντόμου στην πληγή, αφαιρέστε τα προσεκτικά, με τσιμπιδάκι των φρυδιών. Στη συνέχεια καθαρίστε το τσίμπημα με σαπούνι και νερό ή αντισηπτικά μαντηλάκια.

Το πρήξιμο μπορεί να ανακουφιστεί αμέσως μετά το τσίμπημα αν καλυφθεί με μια κρύα κομπρέσα, όπως πάγο τυλιγμένο σε ύφασμα. Το πρήξιμο από το τσίμπημα μπορεί να πάρει πάνω από μια εβδομάδα για να υποχωρήσει και μπορεί να προκαλεί κνησμό για αρκετές μέρες.

Ο κνησμός και το πρήξιμο από τσιμπήματα εντόμων και κεντρίσματα μπορούν να ανακουφιστούν με αντιισταμινικές κρέμες ή χάπια. ΠΑΝΤΑ συμβουλευτείτε γιατρό πριν χρησιμοποιήσετε προϊόντα που χορηγούνται μόνο με ιατρική συνταγή.

Προσπαθήστε να μην ξύνετε τα τσιμπήματα, καθώς αυτό θα αυξήσει τον κνησμό και μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση από βακτήρια.

Λάβετε ιατρική γνώμη εάν τα τσιμπήματα εντόμων συνοδεύονται από :

  • Από μεγάλο πρήξιμο.
  • Από αφόρητο πόνο.
  • Από μόλυνση.

Επίσης,

  • Μην αφήνετε γλυκά ποτά και φαγητά ακάλυπτα.
  • Αποφεύγετε μέρη με λιμνάζοντα νερά.
  • Αποφεύγετε να περνάτε μέσα από ψηλά χόρτα ή θάμνους.

Τσιμπήματα Εντόμων : Συμπέρασμα 

Η έντονη όχληση από τσιμπήματα εντόμων συμβαίνει κυρίως τους θερινούς μήνες από τα μέσα της άνοιξης έως τις αρχές του φθινοπώρου. Γενικά η προστασία από τα έντομα και ειδικά τα ιπτάμενα βασίζεται σε ένα συνδυασμό μέτρων και όχι μόνο στην εφαρμογή μίας μόνο μεθόδου καταπολέμησης.

Πιο συγκεκριμένα θα πρέπει να γίνεται τακτικός καθαρισμός στα υπόγεια, στους ακάλυπτους χώρους αλλά και στους χώρους έξω από την περίφραξη του χώρου ευθύνης σας από διάσπαρτα απορρίμματα. Επίσης, θα πρέπει να κλαδεύεται η έντονη βλάστηση δένδρων και θάμνων εντός και εκτός του κτηρίου και να αποψιλώνονται τακτικά τα χορτάρια που φυτρώνουν στα παρτέρια, πάνω σε τοίχους, πάνω σε πλάκες πεζοδρομίων κλπ. Πολύ σημαντικό είναι να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή δημιουργίας στάσιμων υδάτων (π.χ. από την λειτουργία κλιματιστικών, υπεράρδευση κήπου κλπ.), ώστε αυτά να αποχετεύονται άμεσα στο δίκτυο με την δημιουργία φρεατίων απορροής υδάτων.

Θα πρέπει να τοποθετούνται προστατευτικά πλέγματα (σίτες) στα παράθυρα και να χρησιμοποιούνται ηλεκτρικές συσκευές απώθησης με υγρό ή ταμπλέτα. Τέλος όλα τα κατοικίδια θα πρέπει να λαμβάνουν κτηνιατρική φροντίδα. Όλα τα παραπάνω μέτρα σε συνδυασμό με ένα τακτικό πρόγραμμα απεντόμωσης από μία εταιρεία όπως η Trap είναι ικανά να μειώσουν στο ελάχιστο τους πληθυσμούς των εντόμων-παρασίτων στους χώρους μας.

Εάν έχετε προβλήματα με τσιμπήματα στους χώρους σας οι συνεργάτες μου και εγώ είμαστε πρόθυμοι να σας βοηθήσουμε και να σας απαλλάξουμε οριστικά από τους ανεπιθύμητους επισκέπτες και την όχληση που σας προκαλούν. Για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με το γραφείο μας καθημερινές και ώρες 9:00 π.μ. – 5:00 μ.μ. στο τηλέφωνο 210 2134450.

Share
No Comments

Post a Comment