Top

Τρωκτικά – Επιθεώρηση Χώρου

Τρωκτικά - Επιθεώρηση Χώρου

Τρωκτικά – Επιθεώρηση Χώρου

Τρωκτικά – Επιθεώρηση Χώρου (ΜΕΡΟΣ 2ο)

 

Εισαγωγή

Σε προηγούμενο άρθρο αναφερθήκαμε στις συνήθειες, στα χαρακτηριστικά και στην βιολογία των τρωκτικών. Σε αυτό το άρθρο θα περιγράψουμε πως ελέγχουμε ένα χώρο για παρουσία ποντικών και αρουραίων. Θα δούμε πως επιθεωρούμε τα διάφορα σημεία, για ποια ευρήματα ψάχνουμε, πως αντιλαμβανόμαστε την παρουσία τρωκτικών. Τέλος θα μάθουμε πως αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος του πληθυσμού τους.

Τρωκτικά – Επιθεώρηση Χώρου και Ανίχνευση Προσβολής Για Τον Έλεγχο Των Τρωκτικών

Τα τρωκτικά είναι πολύ έξυπνα και αεικίνητα. Αν και έχουν σχεδόν μηδενική όραση, ζουν και κινούνται με μεγάλη άνεση έχοντας αναπτύξει σε μεγάλο βαθμό τις υπόλοιπες αισθήσεις τους όπως την όσφρηση, την αφή και την ακοή. Είναι «εξερευνητές» και «χαρτογραφούν» στο μυαλό τους, τους χώρους στους οποίους ζουν και αναπαράγονται. Έτσι είναι σε θέση να γνωρίζουν όλους τους διαδρόμους, ανοίγματα και οπές, την διαθεσιμότητα νερού, την διαθεσιμότητα φαγητού, σημεία διαφυγής κλπ. Σε όλους τους χώρους που ζουν, τους γνωρίζουν πολύ καλά με αποτέλεσμα να κινούνται μέσα σε αυτούς αρκετά γρήγορα. Επίσης είναι εξαιρετικοί αναρριχητές και μπορούν να ανέβουν κάθετα σε ανώμαλες σχετικά επιφάνειες όπως ξύλο (αλλά όχι σε τοίχους με λεία επιφάνεια). Μπορούν όμως να σκαρφαλώσουν χρησιμοποιώντας άλλα μέσα όπως σωλήνες, καλώδια κλπ. Με τα άλματα που κάνουν μπορούν να πηδήξουν σε σημεία που εκ πρώτης όψεως φαίνονται απροσπέλαστα.

Οι αρρουραίοι είναι ζώα νεοφοβικά δηλαδή αντιμετωπίζουν με καχυποψία οτιδήποτε καινούριο αντικείμενο τοποθετείται στον χώρο που ζουν ενώ τα ποντίκια είναι περίεργα και αμέσως σπεύδουν να περιεργαστούν οτιδήποτε νέο βρεθεί στον χώρο τους. Όλα τα τρωκτικά όμως είναι φωτόφοβα και θορυβόφοβα, δηλαδή ενοχλούνται από το φώτα και τους θορύβους της καθημερινότητας οπότε τους αρέσει να κυκλοφορούν σε σκοτεινά, ήσυχα μέρη, βγαίνοντας έξω από αυτά κυρίως τις βράδυνες ώρες που δεν υπάρχει φως, θόρυβοι και ανθρώπινη παρουσία.

Τρωκτικά – Ανίχνευση Τρωκτικών

Πριν προβούμε σε οποιαδήποτε τεχνική καταπολέμησης (μυοκτονία) θα πρέπει να καταλάβουμε που βρίσκονται τα τρωκτικά και σε τι αριθμούς απατώνται. Ένα χαρακτηριστικό της αποτυχίας μίας εφαρμογής μυοκτονίας είναι όταν δεν έχει υπολογιστεί σωστά ο πληθυσμός των ποντικών ή αρουραίων που βρίσκονται στον χώρο. Αν υποτιμήσετε την προσβολή τότε να είστε σίγουροι πως το πρόβλημα με τα τρωκτικά δεν πρόκειται να επιλυθεί και θα συνεχίσει να υφίσταται.

Υπάρχουν πολλά στοιχεία ανίχνευσης, όταν ψάχνουμε για τρωκτικά. Όταν τα βρείτε θέστε στον εαυτό σας ορισμένες ερωτήσεις:

Περιττώματα:

Ποιο είναι το σχήμα και το μέγεθος τους; Αυτό βοηθάει στον προσδιορισμό του είδους. Είναι μαλακά και λαμπερά; Αυτό σας λέει ότι είναι παρόντα ζωντανά τρωκτικά. Η παρουσία μεγάλου αριθμού περιττωμάτων φανερώνει πληθυσμιακή αναπαραγωγή. Πως είναι τα περιττώματα (σκόρπια ή σε σωρούς); Αυτό θα υποδείξει το είδος και αν κινούνται εκτεταμένα. Πόσα φρέσκα περιττώματα υπάρχουν; Αυτό φανερώνει το μέγεθος της προσβολής. Ένας αρουραίος παράγει 40 περιττώματα ανά ημέρα και ο ποντικός περίπου 80.

Τρωκτικά - Επιθεώρηση Χώρου

Ίχνη:

Ποιο είναι το μέγεθος και η εμφάνιση των αποτυπωμάτων (ποδιών); Τα αποτυπώματα του ποντικιού είναι μικρά ενώ των αρουραίων είναι μεγαλύτερα. Οι καφέ αρουραίοι (R. norvegicus) συνηθίζουν να περπατούν στις πατούσες των ποδιών ενώ οι μαύροι (R. rattus) με τα δάχτυλα των ποδιών. Ωστόσο παρόλο που τα αποτυπώματα των ποδιών και της ουράς μπορούν να παραμείνουν ορατά για πολλούς μήνες σε ατάραχη σκόνη είναι δύσκολο να διακριθεί αν πρόκειται για φρέσκα ή παλαιά ίχνη.

Κηλίδες (Βλένες):

Υπάρχουν κηλίδες από τρωκτικά; Οι μαύροι αρουραίοι αφήνουν χωριστές κηλίδες σε κατακόρυφες επιφάνειες ενώ οι καφέ αφήνουν συνεχείς κηλίδες. Σε βαριές μολύνσεις από ποντίκια το λίπος του σώματος μαζί με τη βρωμιά και τα ούρα δημιουργούν στήλες τις λεγόμενες στήλες ούρων.

Τρωκτικά - Επιθεώρηση Χώρου

Τρύπες:

Οι τρύπες είναι ένδειξη φωλιάς! Έχουν χρησιμοποιηθεί πρόσφατα; Σκόνη και ιστοί αραχνών γύρω από την είσοδο των φωλιών δείχνει ότι δεν χρησιμοποιούνται πολύ. Αντίθετα φρεσκοροκανισμένο ξύλο που έχει φωτεινό χρώμα μαρτυρά πρόσφατη προσβολή από τρωκτικά.

Καταστροφές – Φθορές:

Είναι πρόσφατες; Φθορά σε πρόσφατα στοιβαγμένα προϊόντα δίνει πληροφορίες για τη διάρκεια και το μέγεθος της προσβολής αν και ένα ή δύο τρωκτικά μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή καταστροφή και με μεγάλη ταχύτητα. Το χαρτί συχνά σκίζεται από τα ποντίκια για τις ανάγκες της φωλιάς.

Ζωντανά τρωκτικά:

Αν δείτε ζωντανά τρωκτικά κατά τη διάρκεια της ημέρας τότε υπάρχουν τρία δυνατά σενάρια! Είτε βρίσκονται κοντά στη τροφή ή υπάρχει μεγάλη προσβολή ή το καταφύγιο τους έχει ενοχληθεί. Μεγάλος αριθμός τρωκτικών ειδικά ποντικιών δημιουργούν χαρακτηριστική μυρωδιά.

Προσδιορίστε την προσβολή:

Που βρίσκετε το καταφύγιο των τρωκτικών; Ψάξτε κάτω από ψυγεία, κάτω από παλέτες, κάτω από άχυρα κάτω από ξυλεία. Ελέγξτε τρύπες αποτυπώματα και περιττώματα στο έδαφος. Ποτέ μην υποτιμάτε το μέγεθος της προσβολής. Οι θέσεις των τρωκτικών που περιγράφηκαν αποτελούν απλώς παραδείγματα. Οι αρουραίοι και οι ποντικοί βρίσκονται παντού και όλοι οι χώροι θα πρέπει να επιθεωρούνται και στις τρεις διαστάσεις (σε μήκος, σε πλάτος και σε ύψος).

Η σωστή επιθεώρηση τρωκτικών σημαίνει πως θα πρέπει να έχουμε γνώση του τι ψάχνουμε, να χρησιμοποιούμε όλες μας τις αισθήσεις, να ρωτάμε πληροφορίες από το προσωπικό που βρίσκεται σε κάθε χώρο για την διακίνηση και την τοποθέτηση των εμπορευμάτων. Επίσης καθοριστικής σημασίας είναι ο σωστός έλεγχος του περιβάλλοντος χώρου εξωτερικά από το κτήριο που επιθεωρούμε. Τέλος απαραίτητα εργαλεία επιθεώρησης είναι τα γάντια προστασίας των χεριών μας, ένας καλός δυνατός φακός για να επιθεωρούμε σκοτεινά σημεία και ένας φακός «blacklight” που ακτινοβολεί στο υπεριώδες μήκος κύματος του φωτός για να ανιχνεύουμε γρήγορα και από απόσταση βλέννες και κηλίδες ούρων. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί μικροκάμερα με μακρύ καλώδιο ώστε να μπορέσουν να επιθεωρηθούν χώροι πίσω από βαριά αντικείμενα που είναι αδύνατον να μετακινηθούν, χώροι πίσω από τοίχους γυψοσανίδων, χώροι πάνω από ψευδοροφές κλπ.

 Ανίχνευση Περιττωμάτων Τρωκτικών

Τα περιττώματα αποτελούν τον πιο ασφαλή τρόπο ανίχνευσης προσβολής του χώρου από τα τρωκτικά. Ωστόσο η παρουσία και η συσσώρευση παλαιών περιττωμάτων δημιουργεί προβλήματα όπως:

 • Αδυναμία διαπίστωσης νέας προσβολής του χώρου από τρωκτικά αφού είναι δύσκολο να γίνει διάκριση παλαιών από νέα περιττώματα.
 • Αποτελούν κίνδυνο μόλυνσης των προϊόντων που βρίσκονται στον χώρο.
 • Αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.
 • Προξενούν κακή εντύπωση.
 • Προκαλούν δυσάρεστες μυρωδιές.
 • Υπάρχει κίνδυνος επιβολής προστίμου αν ο χώρος είναι υγειονομικής σημασίας (εστιατόριο, ξενοδοχείο, βιομηχανία τροφίμων κλπ) από πιθανό έλεγχο των Κρατικών Υγειονομικών Υπηρεσιών.

Για αυτόπάντα ενημερώνουμε τον υπεύθυνο καθαριότητας του κάθε χώρου άμεσα εξηγώντας του τους κινδύνους που δημιουργούνται έτσι ώστε να φροντίσει άμεσα για την απομάκρυνση όλων των περιττωμάτων από τρωκτικά.

Τρωκτικά - Επιθεώρηση Χώρου

 

Αιτίες Αποτυχίας Του Ελέγχου Των Τρωκτικών

Στις περισσότερες των περιπτώσεων αποτυχίας μίας εφαρμογής μυοκτονίας, οι λόγοι οφείλονται στον πλημμελή έλεγχο του χώρου και συνεπώς στην αδυναμία προσδιορισμού της προσβολής πριν από την εφαρμογή. Η σωστή επιθεώρηση (inspection) πριν από την εφαρμογή της μυοκτονίας είναι καθοριστικής σημασίας γιατί μέσω της επιθεώρησης υποδεικνύονται οι χώροι όπως φωλιές τρωκτικών και τα σημεία εισόδου εξόδου που θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην καταπολέμηση.

Παρακάτω αναγράφονται αναλυτικά μία προς μία οι αιτίες αποτυχίας μίας εφαρμογής μυοκτονίας:

Αποτυχία στην αναγνώριση του προβλήματος:

Η πιο κοινή αιτία φτωχού έλεγχου είναι η αποτυχία να ανιχνεύσουμε ένα μικρό αριθμό τρωκτικών τα οποία πολύ γρήγορα προξενούν μια πολύ μεγάλη προσβολή. Ο φτωχός έλεγχος και η αδυναμία άμεσης δράσης είναι οι κυριότεροι παράγοντες για την αποτυχία στην καταπολέμηση των τρωκτικών. Είναι σημαντικό να επιθεωρούνται όλοιοι χώροι του κτηρίου ή των κτηρίων που έχουμε την ευθύνη όπως αποθήκες, κελάρια, ιματιοθήκες, κανάλια καλωδιώσεων, φρεάτια ασανσέρ, σαφτ, κάτω από μηχανήματα ή παλέτες κλπ. Τις πιο πολλές φορές η αποτυχία να ενεργήσουμε με αυτό τον τρόπο έχει σαν συνέπεια να περιγράφουμε το συνεχιζόμενο πρόβλημα ως νέα προσβολή.

Αποτυχία στην χρησιμοποίηση όλων των διαθέσιμων φαρμάκων ή μέσων:

Σε επόμενο άρθρο θα αναφερθούμε εκτενώς σε όλες τις μεθόδους μυοκτονίας.Η μη σωστή επιλογή μυοκτόνου δολώματος καθώς και η μη χρησιμοποίηση παγίδων με κόλλα αποτελούν παράγοντες για την αποτυχία στην καταπολέμηση των τρωκτικών.

Αποτυχία στον εντοπισμό εξωτερικών χώρων αναπαραγωγής:

Τρωκτικά που τρέφονται σε κάποιο κτίριο μπορεί να φωλιάζουν σε εξωτερικούς χώρους ή γειτονικές εγκαταστάσεις. Εντοπίστε όλους τους πιθανούς χώρους αναπαραγωγής και τοποθετήστε εκεί μυοκτόνα δολώματα μέσα σε δολωματικούς σταθμούς. Αν οι εξωτερικοί χώροι δεν συμπεριλαμβάνονται στους χώρους ευθύνης σας, ενημερώστε τους υπεύθυνους (γειτονική κατοικία, ιδιοκτήτης οικόπεδου, δήμος,  κλπ) έτσι ώστε να γνωρίζουν το πρόβλημα και ζητήστε τους την άδεια να εισέλθετε στον χώρο τους και να κάνετε όλες τις απαραίτητες ενέργειες.

Ανεπαρκές δόλωμα:

Για τις δολώσεις και τους τύπους των σκευασμάτων μυοκτονίας θα αναφερθούμε αναλυτικά σε επόμενο άρθρο. Αυτό που πρέπει να γνωρίζεται και αποτελεί βασικό κανόνα της καταπολέμησης των ποντικών και των αρουραίων είναι πως η ανεπαρκής δόλωση οδηγεί στη αποτυχία της καταπολέμησης των τρωκτικών. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιηθεί περισσότερο μυοκτόνο σκέυσμα στην αρχική επέμβαση και να ελαττωθεί αργότερα παρά να κάνουμε οικονομία στη χρήση δολωμάτων και να χρησιμοποιούμε υπερβολικές ποσότητες αργότερα για μεγάλη χρονική περίοδο. Η αρχική επέμβαση θα μας υποδείξει τους χώρους όπου τα τρωκτικά καταναλώνουν περισσότερο δόλωμα. Δολώστε αυτούς τους χώρους με τοποθέτηση των δολωμάτων σε μικρότερες αποστάσεις πάντα μέσα σε δολωματικούς σταθμούς ασφαλείας.

Φτωχή συνεργασία:

Ο επιτυχής έλεγχος των τρωκτικών προϋποθέτει την συνεργασία σας σε θέματα καθαριότητας και μόνωσης των χώρων καθώς και σωστής τοποθέτησης των εμπορευμάτων εάν πρόκειται για εταιρικό χώρο ή για χώρο που ζουν ή εργάζονταιάλλοιάνθρωποι. Εξηγείστε τους με υπομονή και αναλυτικά για ποιους λόγους επιβάλλεται η συνεργασία σας και παροτρύνετε τους να σας βοηθήσουν για το συλλογικό καλό όλων. Όλοι έχουν να κερδίσουν από έναν χώρο που είναι απαλλαγμένος από τρωκτικά.

Συνοψίζοντας οι πέντε χρυσοί κανόνες της επιτυχούς καταπολέμησης των τρωκτικών είναι:

 • Η πραγματοποίηση σωστού ελέγχου του χώρου.
 • Η αναγνώριση του προβλήματος όταν υπάρχει.
 • Η εκλογή των σωστών φαρμάκων ανάλογα με τις συνθήκες.
 • Η τοποθέτηση των δολωμάτων σε επαρκείς ποσότητες, στις σωστές θέσεις και τη χρησιμοποίηση βοηθητικών μέσων όπως κόλες και παγίδες.
 • Η παρότρυνση των ανθρώπων που ζουν ή εργάζονται στον χώρο να συνεργαστούν μαζί μας.

Παρατηρείτε λοιπόν πως 3 από τους 5 κανόνες της επιτυχούς καταπολέμησης των τρωκτικώνέχουν άμεση σχέση με την επιθεώρηση του χώρου, τον έλεγχο και την επικοινωνία και όχι με την εφαρμογή μυοκτονίας αυτή καθεαυτή!

 

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Τώρα πλέον μάθατε όλα τα μυστικά της σωστής επιθεώρησης ενός χώρου για παρουσία τρωκτικών, που είναι η αρχή και το τέλος ενός επιτυχούς προγράμματος μυοκτονίας. Σε επόμενο άρθρο θα αναλύσουμε όλες τις μεθόδους ελέγχου των τρωκτικών, τα επαγγελματικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται  για την καταπολέμηση ανάλογα με το είδος (ποντικών ή αρουραίων) τον τρόπο χρήσης τους και την συχνότητα των επεμβάσεων ενός επιτυχούς προγράμματος προληπτικής ή κατασταλτικής μυοκτονίας ανάλογα με την περίπτωση.

Εάν έχετε προβλήματα με τρωκτικά και θέλετε επαγγελματική γνώμη ή βοήθεια οι συνεργάτες μου και εγώ θα χαρούμε πολύ να σας εξυπηρετήσουμε. Συμπληρώστε την φόρμα αίτησης συνεργασίας με τη Trap και τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνουμε εμείς. Μπορείτε ακόμα να  επικοινωνήστε μαζί μου απευθείας στο email d.bakalis@trap.gr ή να γράψετε τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας εδώ μετά το τέλος του άρθρου.Επίσης για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας καθημερινές 9:00 π.μ. – 5:00 μ.μ. στο τηλέφωνο 210 2134450.

 

Share
No Comments

Post a Comment