Top

Σκόρος Των Ρούχων

Σκόρος Των Ρούχων

Σκόρος Των Ρούχων

Σκόρος Των Ρούχων

Με την εμπειρική ονομασία σκόρος των ρούχων αναφερόμαστε σε μία μεγάλη ομάδα διαφορετικών ειδών εντόμων, Λεπιδοπτέρων (Πεταλούδες) και Κολεοπτέρων (Σκαθάρια). Η προνύμφες των εντόμων που ονομάζουμε σκόρους μπορούν και τρέφονται με τε τα προϊόντα της κλωστοϋφαντουργίας.

Όλα τα είδη του σκόρου των ρούχων είναι ολομετάβολα έντομα δηλαδή έχουν 4 στάδια ανάπτυξης:

  1. αυγό
  2. προνύμφη
  3. νύμφη
  4. ακμαίο

και μόνο η προνύμφη είναι αυτή που τρέφεται με τα υφάσματα προκαλώντας ζημιές.

Οι σκόροι των ρούχων έχουν το ασυνήθιστο χαρακτηριστικό να μπορούν να μεταβολίζουν την κερατίνη που βρίσκεται στο μαλλί ζωικής προέλευσης και συνεπώς όλα τα μάλλινα προϊόντα, ρούχα, κουβέρτες, χαλιά κλπ.

Πρέπει να σημειώσουμε πως πολλοί από τους σκόρους θεωρούνται και έντομα αποθηκών μιας και μπορούν να ζημιώσουν αποθηκευμένα τρόφιμα. Τα έντομα αποθηκών θα τα αναλύσουμε σε επόμενα άρθρα. Οι σκόροι των ρούχων δεν τσιμπάνε τον άνθρωπο ούτε είναι φορείς παθογόνων μικροοργανισμών. Η οικονομική τους σημασία έγκειται στο γεγονός ότι καταστρέφουν τα υφάσματα προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές.

Προστασία από τον σκόρο

Όλοι μας στο σπίτι μας όταν αποθηκεύουμε τα ρούχα, τα χαλιά κ.ο.κ. στις αλλαγές των εποχών παίρνουμε κάποια μέτρα προληπτικά ώστε να τα προστατέψουμε από αυτούς τους ανεπιθύμητους εχθρούς. Αντίστοιχα στους επαγγελματικούς χώρους (εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας, χώρους αποθήκευσης ρούχων, βεστιάρια των θεάτρων, λαογραφικά μουσεία κλπ.) οι απαιτήσεις για προστασία των υφασμάτων από τον σκόρο των ρούχων είναι πολύ μεγαλύτερες. Οι υπεύθυνοι των εγκαταστάσεων λαμβάνουν αντίστοιχα πολύ αυστηρά μέτρα με εξειδικευμένα προϊόντα και προγράμματα απεντομώσεων για την καταπολέμηση του σκόρου.

Γενικά αν παρατηρήσετε τρύπες στα ρούχα ή σε υφάσματα όπως κουρτίνες τότε πρέπει να υποπτευθείτε την παρουσία σκόρων στον χώρο σας.

Γιατί όμως χρειάζεται να γνωρίζουμε για τον σκόρο; Τι ζημιές προκαλεί στα υφάσματα; Τι οφέλη έχουμε από την καταπολέμησή του;

Οφέλη από την καταπολέμηση του σκόρου

• Προστασία υφασμάτων: οι σκόροι προτιμούν κυρίως τα μάλλινα για να τραφούν αλλά μπορούν να προκαλέσουν ζημιές σε πολλά είδη υφασμάτων (βαμβακερά, συνθετικά, μεταξωτά κλπ.)
• Σιγουριά: η πιθανή ζημιά που μπορεί να προκαλέσουν οι σκόροι σε ρούχα, υφάσματα κ.ο.κ.προκαλούν άγχος σε εμπόρους και βιοτέχνες ρούχων αλλά και σε νοικοκυριά, οπότε τα προληπτικά μέτρα απώθησης και τα μέτρα καταπολέμησης μας απαλλάσσουναπό αυτή την αβεβαιότητα
• Ασφάλεια: όταν αποθηκεύουμε στο σπίτι μας χαλιά, έπιπλα, ρούχα, κλπ. θέλουμε να τα συντηρήσουμε σε άριστη κατάσταση. Ειδικά σε επιχειρήσεις όπως για παράδειγμα καθαριστήρια ρούχων και εταιρείες αποθήκευσης και καθαρισμού χαλιών, η ευθύνη είναι ακόμα μεγαλύτερη και μία προσβολή από σκόρο μπορεί να προκαλέσει ανυπολόγιστες ζημιές και δυσφήμηση στην εταιρεία σας
• Μακροζωία: Οι σκόροι τρέφονται με τα ρούχα, τα υφάσματα των επίπλων και τα χαλιά δημιουργώντας σωρευτικά ζημιές που μειώνουν τον χρόνο ζωής τους.

Είδη σκόρων

Οι σκόροι νυχτοπεταλούδες (Lepidoptera) αντιπροσωπεύονται κυρίως από τα παρακάτω είδη:

• Κοινός σκόρος των ρούχων (Tineola-bisselliella)
• Σκόρος των μάλλινων ειδών (Tinea-pellionella)
• Καφέ σκόρος στου σπιτιού (Hofmannophila-pseudospretella)
• Λευκός σκόρος στου σπιτιού (Endrosis-sarcitrella)

Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε πως υπάρχουν και οι σκόροι σκαθάρια (Coleoptera) που αντιπροσωπεύονται από τα παρακάτω είδη:

• Σκαθάρι των χαλιών (Anthrenusverbasci)
• Σκαθάρι της γούνας (Attagenuspellio)

Σκόρος Των Ρούχων

 

Βιολογία του σκόρου (Lepidoptera)

Αυγά σκόρου: Τα αυγά του σκόρου των ρούχων είναι οβάλ, μήκους 0,5mm. Ο θηλυκός σκόρος εναποθέτει 50-200 αυγά σε μικρές ομάδες σε κατάλληλο μέρος όπου υπάρχει τροφή (ύφασμα). Η εκκόλαψη των αυγών ολοκληρώνεται σε 7 με 10 ημέρες, αλλά ενδεχομένως και περισσότερο, ανάλογα με το είδος και τις συνθήκες που επικρατούν.

Προνύμφη σκόρου: Η προνύμφη του σκόρου των ρούχων είναι χρώματος μπέζ με χρυσοκαφέ κεφαλή. Ζει και τρέφεται μέσα σε ένα «μεταξωτό» σωλήνα. Ο οποίος είναι 10 με 15 φορές μεγαλύτερος από το σώμα της προνύμφης. Ο μεταξωτός σωλήνας είναι η πιο κοινή εικόνα της προσβολής και είναι συνήθως το πρώτο στοιχείο που γίνεται αντιληπτό και μαρτυρά την παρουσία του εντόμου. Σε αντίθεση με το σκαθάρι της γούνας (FurBeetle) η προνύμφη του Κοινού Σκόρου κάνει ακανόνιστες τρύπες στα υφάσματα που προσβάλλει.

Νύμφη σκόρου: Η νύμφη του σκόρου των ρούχων έχει μήκος περίπου 6mm και βρίσκεται μέσα σε κουκούλι μήκους 8mm. Μετά από 2-6 βδομάδες εξέρχεται το ακμαίο.

Ακμαίο σκόρου: Το ακμαίο του κοινού σκόρου των ρούχων έχει μήκος μικρό 6-8mm, πρόσθιες πτέρυγες γυαλιστερές χρυσές χωρίς στίγματα. Δεν τρέφεται και ζει μόνο 2-4 εβδομαδες. Πιο πολύ έρπει παρά πετάει και είναι νυκτόβιο αποφεύγοντας το φως.

Βιολογικός κύκλος του σκόρου (Lepidoptera)

Από το αυγό μέχρι το ακμαίο η συντομότερη διάρκεια είναι 6 εβδομάδες, αλλά ο χρόνος αυτός μπορεί να επιμηκυνθεί σε 10-18 μήνες εάν οι συνθήκες θερμοκρασίας δεν είναι ιδανικές και δεν υπάρχει τροφή. Τα πιο αγαπημένα υλικά με τα οποία τρέφονται οι σκόροι είναι το μαλλί, οι γούνες και το δέρμα. Η προνύμφη του σκόρου προτιμά να τρέφεται με υφάσματα λεκιασμένα από φαγητό, λερωμένα ή ιδρωμένα γιατί έτσι προσλαμβάνει περισσότερα θρεπτικά συστατικά.

Σκόρος Των Ρούχων

 

Η προσβολή στο σπίτι συνήθως λαμβάνει χώρα σε σκοτεινά σημεία με χαμηλή κινητικότητα, όπως συρτάρια, ντουλάπες, κάτω από βαριά έπιπλα κλπ. Είναι πολύ σύνηθες να βρίσκει κανείς αδηφάγες προνύμφες κάτω από κολλάρα, μανσέτες και άλλες κρυψώνες των ρούχων. Σε μαγαζιά, αποθήκες και εργοστάσια επίσης απαντώνται σε δέματα ρούχων, και σε υπολείμματα υφασμάτων στα πατώματα. Σε δέματα με διάφορα υφάσματα η προνύμφη προτιμά κυρίως τα μάλλινα, αλλά μπορεί να την συναντήσουμε να τρέφεται με όλους τους τύπους των υφασμάτων.

Σκόρος επιθεώρηση προσβολής

Πριν από οποιαδήποτε μέθοδο απεντόμωσης θα πρέπει να γίνεται επιθεώρηση προσβολής για την παρουσία σκόρου των ρούχων. Στα υπνοδωμάτια να επιθεωρούνται με φακό οι άκρες των δαπέδων ειδικά εάν υπάρχει μοκέτα κοντά στα καλοριφέρ ή άλλες πηγές θέρμανσης. Επίσης θα πρέπει να ελέγχονται τα κεφαλάρια των κρεβατιών, πίσω από τα κομοδίνα και κάτω από τις καρέκλες εάν υπάρχουν. Γενικά τα σκοτεινά σημεία είναι τα πιο επικίνδυνα για προσβολή. Οι ντουλάπες των ρούχων θα πρέπει να επιθεωρούνται με μεγάλη προσοχή. Μέσα στις ντουλάπες και μόνο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε παγίδες φερομόνης για να συλλάβουμε ακμαία. Σε ότι αφορά στις γούνες, εάν έχουν προσβολή από σκόρο,τότε το τρίχωμα ξεκολλάει εύκολα από το ρούχο εάν τραβηχτεί. Οι τσακίσεις στα ρούχα όπως στους γιακάδες και τις μανσέτες των πουκαμίσων είναι ύποπτα σημεία για προσβολή από σκόρο και πρέπει να επιθεωρούνται.

Τα χαλιά σε όλο το σπίτι θα πρέπει να ελέγχονται προσεκτικά.

Τα χαλιά σε όλο το σπίτι θα πρέπει να ελέγχονται προσεκτικά. Επίσης θα πρέπει να ελέγχονται μοκέτες στις σκάλες, συρτάρια με υφάσματα όπως τραπεζομάντιλα, κουρτίνες, κεντήματα και έργα τέχνης.

Καταπολέμηση σκόρου

Η καταπολέμηση του σκόρου γίνεται με την χρήση εντομοκτόνων. Γενικά αν βρεθούν υφάσματα με τόσο έντονη προσβολή που διαλύονται θα πρέπει να απομακρύνονται και να καταστρέφονται. Υφάσματα με μικρή προσβολή εάν πλυθούν στο πλυντήριο ή γίνει στεγνό καθάρισμα σε θερμοκρασίες τουλάχιστον 60oC τότε όλα τα έντομα θανατώνονται. Γενικά ο ψεκασμός των ρούχων και των χαλιών με διαλύματα εντομοκτόνων για την καταπολέμηση του σκόρου δεν επιτρέπεται.

Ο ψεκασμός θα πρέπει να γίνεται με κατάλληλο εντομοκτόνο σε επιφάνειες που κάθονται τα ακμαία έντομα καθώς και σε ύποπτα σημεία για προσβολή. Όπως ζεστοί σωλήνες καλοριφέρ, πίσω από ντουλάπες και κομοδίνα, κάτω από κρεβάτια, ρωγμές τοίχων κλπ.

Αν η προσβολή είναι πολύ έντονη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα καπνογόνο σκεύασμα. Ή να γίνει νεφελοψεκασμός στον χώρο με εκνεφωτήρα ψυχρού ή θερμού. Η λύση του υποκαπνισμού γίνεται μόνο στη βιομηχανία της κλωστοϋφαντουργίας ή σε μεγάλες αποθήκες για την απεντόμωση μεγάλου όγκου υφασμάτων. Σε εργοστάσια και αποθήκες η προληπτική καταπολέμηση μπορεί να γίνει με ηλεκτρικές εντομοπαγίδες και με σωστή μόνωση των εγκαταστάσεων.

Πριν από οποιαδήποτε εφαρμογή με εντομοκτόνο για την καταπολέμηση του σκόρου θα πρέπει να γίνεται καθαρισμός με ηλεκτρική σκούπα για την αναρρόφηση οργανικής ουσίας. Η οργανική ουσία από κλωστές και μαλλί μπορεί να κρύβει προνύμφες σκόρου.

Αποτυχία ελέγχου προσβολής από σκόρο

Πολλές φορές ενώ έχει διενεργηθεί εφαρμογή απεντόμωσης, η προσβολή από σκόρους ενδέχεται να επανέλθει. Η αποτυχία αυτή συνήθως οφείλεται στην αδυναμία να προσδιοριστεί η έκταση του προβλήματος. Εάν πριν από την απεντόμωση δεν πραγματοποιηθεί πλήρης και εμπεριστατωμένη επιθεώρηση  υπάρχει κίνδυνος η εφαρμογή να αποτύχει. Πάντα πρέπει να ψάχνουμε σε σημεία πέρα από αυτά που μας υποδεικνύει ο πελάτης για παρουσία προνυμφών σε κομμάτια υφασμάτων, δερμάτων κλπ.

Εάν οι προνύμφες των σκόρων τρέφονται στις εσωτερικές πτυχές ενός ρούχου τότε μπορεί να μην εντοπιστούν κατά την επιθεώρηση. Όλα τα ρούχα θα πρέπει να πλένονται σε υψηλές θερμοκρασίες πριν από την απεντόμωση στον χώρο. Στις ντουλάπες θα πρέπει να χρησιμοποιούνται τα ειδικά εντομοαπωθητικά που πωλούνται στο εμπόριο.

Γενικά η καταπολέμηση του σκόρου αν προσβολή είναι εκτεταμένη μπορεί να κρύβει παγίδες. Ο υπεύθυνος επιστήμονας μετά την επιθεώρηση μπορεί να υποδείξει συνδυασμό μεθόδων όπως σπρέι, νεφελοψεκασμό, καπνισμό, χρήση φερομονικών παγίδων, καθαρισμό κλπ. Το πιο δύσκολο στην καταπολέμηση του σκόρου των ρούχων είναι η εξόντωση των προνυμφών και όχι των ακμαίων ιπτάμενων εντόμων.

Επίλογος

Οι εργασίες απεντόμωσης πρέπει να γίνονται τις μέρες και ώρες που έχουν συμφωνηθεί, από έμπειρο προσωπικό, παρουσία υπεύθυνου επιστήμονα της Trap ο οποίος θα υπογράφει και τα εκδιδόμενα πιστοποιητικά. Συνιστάται να επιλέγεται η μέρα και η ώρα της εβδομάδας όπου στον κάθε χώρο θα υπάρχει η μικρότερη δυνατή δραστηριότητα, ώστε οι πραγματοποιούμενες εφαρμογές να είναι διακριτικές και να μην παρακωλύουν τις εν γένει λειτουργίες και υποχρεώσεις του χώρου.

Εάν έχετε προβλήματα με έντομα ή τρωκτικά και θέλετε επαγγελματική γνώμη ή βοήθεια οι συνεργάτες μου και εγώ θα χαρούμε πολύ να σας εξυπηρετήσουμε. Συμπληρώστε την φόρμα αίτησης συνεργασίας με τη Trap και θα έρθουμε στον χώρο σας, θα καταγράψουμε και θα σας δώσουμε εντελώς δωρεάν την τεχνική και οικονομική μας προσφορά προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας σε χωρίς καμία υποχρέωση από μέρους σας. Εναλλακτικά επικοινωνήστε μαζί μου στο email n.antonopoulou@trap.gr. Για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με το γραφείο μας καθημερινά 9:00 πμ. – 5:00 μμ. στο τηλέφωνο 210 2134450.

Share
No Comments

Post a Comment