Top

Κατσαρίδες

Κατσαρίδες

Κατσαρίδες

Κατσαρίδες Πως Να Ξεχωρίζω Τα Είδη

Πως Κάνω Έλεγχο Και Πως Διαπιστώνω Την Παρουσία Τους

Για να διαβάζετε αυτό το άρθρο σημαίνει πως έχετε παρατηρήσει κατσαρίδες ή κινητικότητα (παρουσία) κατσαρίδων σε κάποιον από τους χώρους που ζείτε ή εργάζεστε και είναι πολύ πιθανό ότι οι ενέργειες που έχετε κάνει για να απαλλαγείτε από αυτές δεν είχαν και τα καλύτερα αποτελέσματα… Σε αυτό το άρθρο όμως δεν θα ασχοληθούμε άμεσα με την καταπολέμηση των κατσαρίδων αλλά έμμεσα, γιατί θα σας δώσουμε όλα τα στοιχεία που χρειάζεστε για να αναγνωρίσετε το είδος, να προσδιορίσετε τα σημεία που γίνεται η αναπαραγωγή και το μέγεθος της προσβολής.

Κατσαρίδες, ας τις γνωρίσουμε για να κατανοήσουμε την καταπολέμηση κατσαρίδων.

Γενικά

Οι κατσαρίδες ανήκουν στην οικογένεια Blattidae και είναι είδη τα οποία δεν έχουν παρουσιάσει σημαντικές μεταβολές εδώ και 200 εκατομμύρια χρόνια από τότε που υπολογίζεται ότι έχουν κάνει την εμφάνιση τους! Είναι έντομα με σώμα μετρίου έως μεγάλου μεγέθους, πεπλατυσμένο, που τις βοηθά να κινούνται γρήγορα και να τρυπώνουν παντού, με μακριές κεραίες και βαδιστικό τύπο ποδιών. Ορισμένα είδη μπορούν να πετάξουν, ιδιαίτερα τα αρσενικά.

Που Συχνάζουν

Είναι κοσμοπολίτικα έντομα και τα συναντούμε παντού σε σπίτια, εστιατόρια, ξενοδοχεία, γραφεία, εργοστάσια, βιβλιοθήκες, σφαγεία κλπ. Οι ζημιές που προκαλούν δεν είναι συνήθως ποσοτικές, αλλά τόσο η παρουσία τους όσο και η πιθανότητα να μεταδώσουν ορισμένες ασθένειες τα κάνουν να θεωρούνται από τα σημαντικά ζωικά παράσιτα. Προτιμούν τα υγρά, σκοτεινά και προφυλαγμένα μέρη και ζουν οπουδήποτε υπάρχει νερό. Ωστόσο μπορούν να ζήσουν και σε ξηρά μέρη και να πάρουν το νερό που τους χρειάζεται από την πρώιμη υγρασία. Η δραστηριότητα τους εκδηλώνεται σε μεγάλο βαθμό κατά τη νύχτα. Οι κατσαρίδες είναι παμφάγα και κάθε είδους τρόφιμο είναι δυνατόν να μολυνθεί από την παρουσία τους.

Λόγω του πεπλατυσμένου και ελαστικού σώματος έχουν μια εξαιρετική ικανότητα να περνούν από σχισμές κατά πολύ λεπτότερες του 1mm. Έτσι τις βρίσκουμε σε σημεία όπως συρτάρια ή ντουλάπια τα οποία εκ πρώτης όψεως κλείνουν πολύ καλά. Τα αυγά τους βρίσκονται σε μια ωοθήκη σκούρου χρώματος. Η οποία μεταφέρεται από το θηλυκό για πολλές ημέρες ¨κολλημένη¨ στο άκρο της κοιλιάς του. Μερικά είδη αφήνουν τις ωοθήκες τους στα μέρη που συχνάζουν ενώ άλλα όπως π.χ. η γερμανική κατσαρίδα, τις μεταφέρουν μαζί τους μέχρι να εκκολαφθούν.

Η Βιολογία των Κατσαρίδων

Στις κατσαρίδες παρατηρείται το φαινόμενο της ατελούς μεταμόρφωσης. Από τα αυγά βγαίνουν πολύ μικρές κατσαρίδες οι οποίες μοιάζουν πολύ με τα τέλεια έντομα και συνήθως συχνάζουν στα ίδια μέρη όπου συχνάζουν και τα τέλεια. Τα φτερά υπάρχουν αλλά έχουν μεμβρανώδη υφή. Όλες οι κατσαρίδες αλλάζουν το δέρμα τους κατά τη διάρκεια του βιολογικού τους κύκλου. Σχηματικά οι κατσαρίδες ακολουθούν τον εξής κύκλο ζωής:

Ωοθήκη (εκκόλαψη των αυγών) – Νύμφη (αλλαγές δέρματος) – Τέλειο έντομο

Η ωοθήκη των κατσαρίδων είναι χωρισμένη σε τόσα διαμερίσματα όσος και ο αριθμός των αυγών που περιέχει. Τα κυριότερα είδη που απαντώνται στην Ελλάδα αλλά και στις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες είναι:

α) Γερμανική κατσαρίδα :                    Βlattella Germanica

β) Κοινή κατσαρίδα :                           Blatta Orientallis

γ) Αμερικανική κατσαρίδα :                 Periplaneta Americana

δ) Με σκούρο δακτύλιο κατσαρίδα :   Supella Longipalpa

 Κατσαρίδες

Χαρακτηριστικά αναγνώρισης των βασικών ειδών Κατσαρίδας

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ B. Germanica B. Orientallis Periplaneta Americana Supella Longipalpa
Μήκος 12 – 15 mm 25 – 30 mm 28 – 44 mm 10 – 15 mm
Χρώμα Καφέ με 2 χαρακτηριστικές μαύρες κηλίδες Σκούρο καφέ προς μαύρο Ανοικτό καστανό – κόκκινο Καστανοκίτρινο
Έλυτρα (Φτερά) Μήκος ίδιο με το σώμα ή λίγο μεγαλύτερο Μη αναπτυγμένα στο θηλυκό. Καλύπτουν περίπου τα ¾ της κοιλιάς στο αρσενικό Μακρύτερες από το σώμα στο αρσενικό. Μόλις που καλύπτουν το σώμα στο θηλυκό Στο αρσενικό είναι μακρύτερες από το θηλυκό
Ωοθήκη Το θηλυκό κουβαλάει την ωοθήκη μέχρι την εκκόλαψη των αυγών Αφήνονται από το θηλυκό μετά από λίγες ώρες σε καλά προφυλαγμένο μέρος Το θηλυκό κουβαλάει την ωοθήκη για αρκετές ημέρες πριν την αφήσει σε καλά προφυλαγμένο μέρος Αφήνονται από το θηλυκό έπειτα από μία ημέρα
Αριθμός Ωοθηκών που παράγονται από το θηλυκό έντομο 4 – 8 5 – 10 10 – 15 1 – 18
Αριθμός Αυγών/Ωοθήκη 35 – 40 16 6 – 28 16
Περίοδος Εκκόλαψης 1 μήνας 2 μήνες 1 – 2 μήνες 1 – 2 μήνες
Αριθμός Εκδύσεων 5 – 7 6 – 10 7 – 13 6 – 8
Χρονική διάρκεια του νυμφικού σταδίου 6 εβδομάδες μέχρι 6 μήνες 5 – 9 μήνες Συνήθως 5 μήνες αλλά μπορεί να φτάσει και τους 15 μήνες 2 – 4 μήνες
Περιβάλλον Διαβίωσης Σε θερμαινόμενα κτίρια και πλοία. Προτιμά υψηλή υγρασία Σε υγρά μέρη, εξωτερικά των κτιρίων, σε σκουπίδια Μέσα σε κτίρια, κυρίως σε υπόγεια φρεάτια, αποχετευτικούς σωλήνες Σε θερμαινόμενα κτίρια
Τροφική Προτίμηση Παμφάγο Παμφάγο Παμφάγο Παμφάγο
Μετακίνηση Τρέξιμο Τρέξιμο Τρέξιμο. Ωστόσο μπορεί να πετάξει σε υψηλές θερμοκρασίες Τρέξιμο. Ωστόσο μπορεί να πετάξει σε υψηλές θερμοκρασίες
Συνήθειες Νυκτόβιο Νυκτόβιο Νυκτόβιο Νυκτόβιο

 

 

Έλεγχος για παρουσία Κατσαρίδων – Συνήθειες

Το κάθε είδος κατσαρίδας έχει διαφορετικές συνήθειες, και βρίσκεται σε διαφορετικά σημεία:

  1. German Cockroach: Βρίσκεται συνήθως σε κουζίνες ιδιαίτερα κάτω από τις ηλεκτρικές εστίες, κάτω από τα ψυγεία, στα μοτέρ των ηλεκτρικών οικιακών συσκευών όπως σε καφετιέρες, πλυντήρια πιάτων, κλπ. Ακόμα μπορούν να βρεθούν σε ηλεκτρικούς πίνακες ή πρίζες. Σε σωλήνες νερού και καλοριφέρ ιδιαίτερα σε εκείνους που διέρχονται από τον τοίχο ή το δάπεδο, καθώς και στα φρεάτια. Ακόμα βρίσκονται σε φθορές τοίχου ή σπασμένα πλακάκια πίσω από κάδρα ή πίνακες ανακοινώσεων, καθώς και σε ψευδοροφές.
  2. Oriental Cockroach: Μπορεί να βρεθεί σε υγρά μέρη όπως κελάρια, αποθήκες, λεβητοστάσια, σε φθορές τοίχου ή μπετόν. Το καλοκαίρι μπορεί να βρεθεί εξωτερικά του κτιρίου σε φρεάτια και σε χώρους σκουπιδιών. Έχει όμως παρατηρηθεί ότι ανεβαίνει και σε τοίχους ξενοδοχείων ή σπιτιών.
  3. American Cockroach: Μπορεί να βρεθεί σε υπόγεια, κυρίως σε φρεάτια ή σε σωλήνες αποχετεύσεων. Ωστόσο μπορεί να βρεθεί και σε υψηλότερους ορόφους εφ’ όσον υπάρχει διαθέσιμη τροφή.
  4. Supella Longipalpa: Μπορεί να βρεθεί σε μέρη όπου συναντάμε και την γερμανική κατσαρίδα. Μπορεί ακόμα να βρεθεί πίσω από βιβλία σε βιβλιοθήκες ή ακόμα και πίσω από τις ταπετσαρίες τοίχου τρώγοντας την κόλλα.

Από όλα τα είδη των κατσαρίδων το είδος που απαντάται περισσότερο στην Ελλάδα και είναι πιο δύσκολα καταπολεμήσιμο είναι η γερμανική κατσαρίδα.

Άλλα ευρήματα παρουσίας κατσαρίδων

Η παρουσία κατσαρίδων μπορεί να εξακριβωθεί από τα παρακάτω ευρήματα. Εάν αντικρίσετε έστω και ένα από αυτά σημαίνει πως υπάρχει πληθυσμός κατσαριδών στον χώρο που βρίσκεστε. Γενικά, ο κανόνας λέει πως όσο περισσότερα είναι τα ευρήματα τόσο μεγαλύτερη είναι η προσβολή και τόσο περισσότερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην αντιμετώπισή της:

1. Ωοθήκες:

Μπορούν να βρεθούν σε καλά προστατευμένα μέρη όπως πίσω από ντουλάπες, στην βάση του ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, μέσα σε φρεάτια κλπ. Είναι δύσκολο και σπάνιο να δει κάποιος ωοθήκες που δεν έχουν εκκολαφθεί (μη σκασμένες με αυγά) γιατί μεταφέρονται από το θηλυκό το οποίο τις αποθέτει λίγες ώρες πριν την εκκόλαψη τους ή προστατεύονται με εναπόθεση σκουπιδιών πάνω σε αυτές.

2. Τμήματα του δέρματος:

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω η κατσαρίδα κατά τη διάρκεια του βιολογικού της κύκλου υφίσταται ορισμένες εκδύσεις του δέρματος τα οποία βρίσκονται συνήθως κοντά στις φωλιές.

3. Ζωντανές κατσαρίδες:

Οι κατσαρίδες είναι νυκτόβια έντομα και είναι σπάνιο να τις δει κάποιος κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ωστόσο μπορεί να τις δει κάποιος με τη χρήση φακού σε σκοτεινά σημεία κάτω από ράφια ή βάσεις οικιακού εξοπλισμού ή ακόμα και μέσα σε σχισμές όπου θα παρατηρήσει τις κινούμενες κεραίες τους.

4. Στίγματα:

Είναι μικρά καφέ στίγματα (σαν σκουριά) τα οποία είναι ορατά σε επιφάνειες που κινούνται οι κατσαρίδες. Στην πραγματικότητα είναι υγρά περιττώματα σε περιοχές όπου υπάρχει επάρκεια νερού. Συνήθως βρίσκονται δίπλα από σωλήνες νερού, στην ένωση οροφής τοίχου και είναι πιο πυκνά δίπλα από τις φωλιές τους.

5. Οσμή:

Είναι δύσκολη να ανιχνευτεί και εμφανίζεται σε περίπτωση μεγάλης προσβολής και δίπλα από φωλιές.

Σε επόμενο άρθρο θα αναλύσουμε τους τρόπους και τις μεθόδους αντιμετώπισης της προσβολής από κατσαρίδες καθώς και τους λόγους μίας ενδεχόμενης αποτυχημένης καταπολέμησης.

Εάν έχετε προβλήματα με κατσαρίδες και θέλετε να δώσετε οριστική λύση οι συνεργάτες μου και εγώ θα χαρούμε πολύ να σας εξυπηρετήσουμε. Συμπληρώστε την φόρμα αίτησης συνεργασίας με τη Trap και τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνουμε εμείς. Για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 2134450.

Share
No Comments

Post a Comment