Top

Καταπολέμηση Κατσαρίδων Σε Επαγγελματικούς Χώρους Υγειονομικής Σημασίας.

Καταπολέμηση Κατσαρίδων

Καταπολέμηση Κατσαρίδων Σε Επαγγελματικούς Χώρους Υγειονομικής Σημασίας.

Καταπολέμηση Κατσαρίδων

Όλοι ξέρουμε πως η καταπολέμηση κατσαρίδων είναι μια δύσκολη διαδικασία. Οι κατσαρίδες δεν πρόκειται ποτέ να εξαλειφθούν ολοκληρωτικά και γι’ αυτό το λόγο σε τακτά χρονικά διαστήματα θα πρέπει να κάνουμε κάποιες ενέργειες που να διασφαλίζουν την καταπολέμησή τους ή καλύτερα το «έλεγχο» του πληθυσμού τους. Γιατί όμως χρειάζεται η καταπολέμηση των κατσαριδών;

Η καταπολέμηση της Γερμανικής (ψιλής) κατσαρίδας σε επαγγελματικούς χώρους υγειονομικής σημασίας.

Τι κερδίζουμε από την απουσία τους και τι ζημιές προκαλεί η παρουσία τους στην επιχείρησή μας;

Τα οφέλη από τον έλεγχο των κατσαρίδων

1. Οικονομικές συνέπειες:

Κατσαρίδες ή τμήματα από το σώμα τους μπορούν να βρεθούν μέσα στα τρόφιμα πλήττοντας σοβαρά τη φήμη της επιχείρησης που τα παράγει με αποτέλεσμα την έλλειψη αξιοπιστίας από τους πελάτες της και το καταναλωτικό κοινό. Ακόμα μπορεί να έχει και άμεσες οικονομικές συνέπειες που εκφράζονται με την επιβολή προστίμου από τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες.

2. Μόλυνση τροφίμων:

Οι κατσαρίδες μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα τροφίμων είτε με τα περιττώματά τους είτε προσδίδοντάς τους μια χαρακτηριστική οσμή,η οποία τα καθιστά μη αποδεκτά προς κατανάλωση. Η χαρακτηριστική οσμή μπορεί να παραμείνει ακόμα και μετά το μαγείρεμα ή οποιαδήποτε άλλη κατεργασία τους.

3. Πρόληψη ασθενειών:

Οι κατσαρίδες μπορούν να μεταφέρουν έναν αριθμό ασθενειών βλαβερών για τον άνθρωπο ή τα κατοικίδια ζώα, όπως σαλμονέλα, δυσεντερία, γαστρεντερίτιδα, κλπ. και να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στην δημόσια υγιεινή.

4. Ενόχληση:

Η παρουσία των κατσαρίδων σε κάποιο χώρο μπορεί να προκαλέσει φόβο καθώς και κακή διάθεση σε ορισμένους ανθρώπους, μειωμένη παραγωγικότητα στην εργασία κλπ.

5. Καταστροφή υλικών αγαθών:

Οι κατσαρίδες είναι παμφάγες και μπορούν να καταστρέψουν και άλλα είδη πέραν των τροφίμων όπως βιβλία, ταπετσαρίες, δερμάτινα είδη κλπ.

Η καταπολέμηση της Γερμανικής Κατσαρίδας

Η καταπολέμηση της γερμανικής κατσαρίδας σε έναν χώρο παρουσιάζει αρκετές δυσκολίες και χρειάζεται περισσότερο από μία επεμβάσεις για να ελέγξουμε την παρουσία της. Ωστόσο, θεωρούμε πως η πρώτη επέμβαση είναι η πιο σημαντική για τον έλεγχο του πληθυσμού των κατσαρίδων. Για να επιτευχθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα πρέπει πάντα να δαπανήσουμε αρκετό χρόνο ώστε να επιθεωρηθεί ο χώρος και να βρούμε τις εστίες των κατσαρίδων πριν προχωρήσουμε στην εργασία απεντόμωσης του χώρου. Με τη βοήθεια ενός φακού επιθεωρούνται όλοι οι χώροι του χώρου όπως ράφια, συρτάρια, οικιακός εξοπλισμός, ηλεκτρικοί πίνακες και πρίζες. Πιο κάτω αναφέρονται ενδεικτικά οι χώροι οι οποίοι πρέπει να ελεγχθούν με προσοχή κατά τη διάρκεια της πρώτης εφαρμογής σε έναν χώρο.

Καταπολέμηση Κατσαρίδων

Περιοχές που ελέγχουμε κατά την καταπολέμηση κατσαρίδων :

 1. Κουζίνα – Οικιακός εξοπλισμός:

  Πάγκος εργασίας, ράφια, μίξερ, καφετιέρα, μηχανή κοπής κρέατος, μοτέρ ψυγείου ή μηχανημάτων, προστατευτικά λάστιχα ψυγείων πρέπει να επιθεωρούνται πάντα. Αυτά τα σημεία είναι δύσκολο να καθαριστούν επιμελώς και αποτελούν ιδανικές εστίες των κατσαρίδων. Ακόμα πρέπει να ελέγχονται οι βάσεις των μηχανών και τα πόδια των πάγκων ιδιαίτερα στα σημεία που εφάπτονται στο δάπεδο. Τα σημεία αυτά συνήθως μαζεύουν υπολείμματα τροφών και ευνοούν την ανάπτυξη των κατσαρίδων. Με τη βοήθεια μιαςμεταλλικής σπάτουλας ελέγχουμε αυτά τα σημεία ξύνοντας κάτω από τις βάσεις των μηχανών για την πιθανή εύρεση ωοθηκών κατσαρίδων.

 2. Προστατευτικά ηλεκτρικών καλωδίων – πρίζες:

  Με τη βοήθεια ενός εντομοκτόνου σε μορφή σπρέυελέγχονται όλοι οι ηλεκτρικοί πίνακες καθώς και οι πρίζες. Υπάρχει περίπτωση να χρειαστείακόμα και η βοήθεια ηλεκτρολόγου για να μας ανοίξει κάποιον ηλεκτρικό πίνακα ή να απομακρύνει κάποιο προστατευτικό ηλεκτρικών καλωδίων έτσι ώστε να μπορεί να ελεγχθεί με ασφάλεια.

 3. Σάλα εστιατορίου:

  Αποτελεί τον πιο σημαντικό χώρο από άποψη απεντόμωσης γιατί είναι ο χώρος όπου συχνάζουν οι επισκέπτες-πελάτες του εστιατορίου. Δείχνουμε πάντα ιδιαίτερη προσοχή σε αυτόν τον χώρο. Ο χώρος αυτός εμφανίζει τις περισσότερες φορές δυσκολίες για την εφαρμογή της απεντόμωσης. Ο λόγος είναι ότι υπάρχουν ξύλινες κατασκευές όπως τραπέζια, saladbar, barποτών, που αποτελούν ιδανικές εστίες για τις κατσαρίδες. Γι αυτό ιδιαίτερη προσοχή δίδεται στα σημεία επαφής των ξύλινων τμημάτων με τον τοίχο, στις βάσεις των ξύλινων ποδιών καθώς και στο σοβατεπί. Επίσης αν υπάρχει μοκέτα δαπέδου πάντα πρέπει να ελέγχεται.

 4. Μεταλλικές φιάλες αναψυκτικών – μπύρας:

  Τα σημεία κάτω από τις μεταλλικές φιάλες των αναψυκτικών, μπύρας, κλπ. αποτελούν τις περισσότερες φορές εστίες για τις κατσαρίδες γι’ αυτό κάθε φορά πρέπει να ελέγχονται.

 5. Χώρος Λάντζας (εστιατόριο/Ξενοδοχείο):

  Ο χώρος της λάντζας αποτελεί ένα από τα πιο δύσκολα σημεία. Αφενός μεν γιατί οι συνθήκες που επικρατούν όπως ζέστη, νερό και υπολείμματα τροφών από τα σκεύη που πλένονται ευνοούν την ανάπτυξη και γρήγορη αναπαραγωγή των κατσαρίδων. Αφετέρου δε, διότι το νερό και η οργανική ουσία προκαλούν τη γρηγορότερη διάσπαση του εντομοκτόνου. Γι’αυτούς τους λόγους, ο χώρος της λάντζας ελέγχεται και ψεκάζεται με διάλυμα υπολειμματικού εντομοκτόνου. Ακόμα με τη βοήθεια ενός εντομοκτόνου σε μορφή αεροζόλ, το οποίο έχει την ιδιότητα να βγάζει τις κατσαρίδες από τις φωλιές τους. Πάντα ελέγχουμε τον χώρο της λάντζας.

 6. Πάνελ τοίχων/γυψοσανίδες:

  Αυτά τα σημεία αποτελούν ιδανικές εστίες των κατσαρίδων. Ακόμα είναι και τα σημεία τα οποία πολλοί θεωρούν πως δεν είναι σημαντικά. Υπάρχουν περιπτώσεις που ο χώρος ψεκάζεται επιμελώς αλλά το πρόβλημα παραμένει λόγω ότι υπάρχουν εστίες κατσαρίδων μέσα στα πάνελ του τοίχου. Για αυτό πρέπει να ελέγχονται οι γυψοσανίδες για τυχόν φθορές ή ανοίγματα και αυτά να ψεκάζονται επιμελώς ή να τοποθετείται εντομοκτόνο σε μορφή gel. Ακόμα υπάρχει πιθανότητα για ανάγκη ανοίγματος τρυπών στο πάνελ με τρυπάνι, έτσι ώστε να ψεκαστεί ο χώρος πίσω από τις γυψοσανίδες.

 7. Ψευδοροφές:

  Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί και στις ψευδοροφές γιατί αποτελούν εστίες των κατσαρίδων. Σε έναν χώρο με πρόβλημα παρουσίας κατσαρίδων όπου υπάρχουν ψευδοροφές θα πρέπει να γίνεται άνοιγμα των ψευδοροφών σε διάφορα σημεία ώστε να είναι δυνατός ο έλεγχος του χώρου πάνω από τις ψευδοροφές. Για την καταπολέμηση κατσαρίδων τοποθετούμε τροφοελκυστικές παγίδες ερπόντων εντόμωνσε διάφορα σημεία ώστε να είναι δυνατή η ανίχνευση του βαθμού προσβολής. Αυτά τα σημεία σημαδεύονται,έτσι ώστε να διευκολύνεται ο επανέλεγχος τους και από άλλο άτομο πέραν εκείνου που τα τοποθέτησε.

Η πρώτη επέμβαση είναι η πιο σημαντική για την καταπολέμηση κατσαρίδων

Συνοψίζοντας, η πρώτη επέμβαση σε έναν χώρο θεωρείται ως η πιο σημαντική από άποψης σπουδαιότητας για αυτό πρέπει να δαπανάμε περισσότερο χρόνο σε αυτή. Ο αποτελεσματικός έλεγχος και ψεκασμός μπορεί να μειώσει δραστικά τον πληθυσμό των κατσαρίδων και να μειωθεί σταδιακά ο χρόνος των επόμενων επεμβάσεων. Είναι το πρώτο βήμα για την καταπολέμηση κατσαρίδων και ως γνωστόν “η αρχή είναι το ήμισυ του παντός”. Ωστόσο, επειδή οι κατσαρίδες ή τα αυγά τους μπορούν να εισέλθουν στο χώρο με πολλούς τρόπους, όπως ενδεικτικά από τα τρόφιμα, από επισκέπτες (κολλημένα στα παπούτσια τους, από τις αποχετεύσεις, από σημεία εισόδου (πορτοπαράθυρα) κλπ. ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί και στις επόμενες επεμβάσεις.

Εναλλακτικά, με τον υπολειμματικό ψεκασμό ή σε συνδυασμό με αυτόν γίνεται χρήση εντομοκτόνου σε gel. Το εντομοκτόνο αυτό βρίσκεται σε σύριγγες και τοποθετείται με την χρήση ειδικού πιστολιού. Για τα εντομοκτόνα, τις μορφές τους, τις χρήσεις τους καθώς και τον τρόπο εφαρμογής τους θα μιλήσουμε αναλυτικά σε μελλοντικό άρθρο.

Χρήση τροφοελκυστικών παγίδων – παγίδων φερομόνης για την καταπολέμηση κατσαρίδων

Η χρήση των παγίδων ερπόντων εντόμων επιτρέπει τον συνεχή έλεγχο κάποιου χώρου για παρουσία κατσαρίδων, δίνει μια σαφή ένδειξη του βαθμού προσβολής, αλλά αποτελεί έμμεσα και κατασταλτικό μέτρο, αφού η τοποθέτηση ελκυστικής ταμπλέτας επιτρέπει την παγίδευση αρκετών κατσαρίδων μέσα στη παγίδα,οι οποίες σε διαφορετική περίπτωση θα κυκλοφορούσαν ελεύθερες.

Πότε χρησιμοποιούμε τις παγίδες για καταπολέμηση κατσαρίδων

Οι παγίδες είναι χρήσιμα εργαλεία στον πρώτο έλεγχο ενός χώρου ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που επιθεωρείται μεγάλος χώρος όπως εργοστάσια τροφίμων και νοσοκομεία ή ένας χώρος που δεν γνωρίζουμε, όπως ένα καινούριο σπίτι. Η κάλυψη όλων των χώρων με τροφοελκυστικές παγίδες βοηθάει στο να δούμε τα ποσοστά προσβολής.

1. Πρώτη επέμβαση:

Οι τροφοελκυστικές παγίδες, μπορούν να τοποθετηθούν ώστε να μας υποδείξουν ποιοι από τους χώρους χρειάζονται περισσότερη προσοχή για την καταπολέμηση κατσαρίδων κατά την εκτέλεση της απεντόμωσης καθώς και να βοηθήσουν στον επιτυχή έλεγχο του πληθυσμού των κατσαρίδων.

2. Παράπονα:

Συνήθως ακούμε διαμαρτυρίες από ανθρώπους για παρουσία κατσαρίδων έστω αν έχουν δει μόνο μία. Αν κατά τον έλεγχό μας δεν διαπιστώσουμε παρασιτολογικό πρόβλημα ενώ οι διαμαρτυρίες για την παρουσία κατσαριδών συνεχίζονται, τότε η χρήση των τροφοελκυστικών παγίδων είναι πολύ βοηθητική έτσι ώστε να ανιχνευθούν και αυτές οι λίγες εναπομείνασες.

Λόγοι αποτυχίας στην καταπολέμηση των κατσαρίδων

1. Μη σωστή εκτίμηση του βαθμού προσβολής :

Αδυναμία μας να εντοπίσουμε όλες τις εστίες των κατσαρίδων. Προτείνεται έλεγχος του χώρου τις βραδινές ώρες ή τοποθέτηση τροφοελκυστικών παγίδων.

2. Μη σωστή χρήση των εντομοκτόνων :

Η μη σωστή επιλογή του εντομοκτόνου καθώς και ο τρόπος εφαρμογής του (τρόπος ψεκασμού) μπορεί να οδηγήσει αφενός μεν στη μη λύση του προβλήματος, αφετέρου δε, στην επιβάρυνση του χώρου από υπερβολική χρήση εντομοκτόνων.

3. Υγιεινή :

Η υγιεινή και η καθαριότητα των χώρων είναι πρωταρχικής σημασίας. Η πλημμελής καθαριότητα του χώρου, η αυξημένη οργανική ουσία, τα λίπη και η υγρασία, μειώνουν την αποτελεσματικότητα του εντομοκτόνου και ευνοούν την αναπαραγωγή των κατσαρίδων. Επιπλέον, η διάρκεια των εργασιών για την απεντόμωση είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι σε ένα καθαρό χώρο διότι χρειάζεται πρόσβαση σε όλους τους χώρους προκειμένου να εκτελεσθούν.

4. Επαναπροσβολή :

Μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε στιγμή ακόμα και σε χώρους που έχει λυθεί το πρόβλημα με τα εμπορεύματα που εισέρχονται στον χώρο. Όλα τα κτήρια είναι ζωντανοί οργανισμοί, κάθε μέρα εισέρχονται και εξέρχονται άνθρωποι και προϊόντα. Επίσης τα παράθυρα, οι αποχετεύσεις, οι πόρτες και οι πύλες φορτοεκφόρτωσης θεωρούνται σημεία εισόδου. Τα εμπορεύματα που μπαίνουν στον χώρο πρέπει πάντα να ελέγχονται και ο χώρος να προστατεύεται με μονώσεις (σίτες κλπ.).

5. Ανθεκτικότητα των κατσαρίδων στα εντομοκτόνα :

Οι κατσαρίδες δεν εμφανίζουν συνήθως μεγάλη ανθεκτικότητα στα έντομοκτόνα που χρησιμοποιούνται σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει. Ωστόσο η χρησιμοποίηση μεγάλων ποσοτήτων εντομοκτόνων μπορεί να οδηγήσει σε ανθεκτικότητα τους σε αυτά. Επίσης οι αυξημένες δόσεις πολλές φορές μπορούν να λειτουργήσουν απωθητικά για τα έντομα με αποτέλεσμα αυτά να μην βαδίζουν πάνω στις ψεκασμένες επιφάνειες και να τις αποφεύγουν. Μην χρησιμοποιείτε τα εντομοκτόνα σε μεγαλύτερες δόσεις από αυτές που απαιτούνται και ακόμα αλλάξτε το εντομοκτόνο μετά από χρήση του σε κάποιο χώρο για μεγάλο χρονικό διάστημα με άλλο.

Συμπέρασμα

Γενικά, η Γερμανική κατσαρίδα είναι ένα έντομο με δυσκολία στον έλεγχο. Η πιο ενδεδειγμένη λύση σε περίπτωση που δεν μπορέσετε να ελέγξετε αποτελεσματικά τον πληθυσμό τους, είναι να επικοινωνήσετε με έναν ειδικό, όπως εμάς στην Trap. Θα σας συμβουλέψει και να σας βοηθήσει στο πρόγραμμα καταπολέμησης. Εάν έχετε προβλήματα με κατσαρίδες και θέλετε να δώσετε οριστική λύση οι συνεργάτες μου και εγώ θα χαρούμε πολύ να σας εξυπηρετήσουμε. Συμπληρώστε την φόρμα αίτησης συνεργασίας με τη Trap ή επικοινωνήστε μαζί μου απευθείας στο email d.bakalis@trap.gr και τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνουμε εμείς. Για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας καθημερινές 9:00 π.μ. – 5:00 μ.μ. στο τηλέφωνο 210 2134450.

Share
No Comments

Post a Comment