Top

Απολύμανση

Απόλυμανση

Απολύμανση

Απολύμανση Χώρων

Απολύμανση είναι ο όρος που χρησιμοποιείται στην καθομιλουμένη για να περιγράψει τις εργασίες απεντόμωσης και μυοκτονίας που εφαρμόζονται σε έναν χώρο.

Για να μην παρεξηγηθώ, θα σας πω απλά πως η λέξη Απολύμανση είναι λανθασμένη ως περιγραφή μιας και σημαίνει μικροβιοκτονία. Δηλαδή εξάλειψη συγκεκριμένα των μικροβίων και όχι εξάλειψη των παρασίτων γενικότερα όπως τα έντομα και τα τρωκτικά! Ως περιγραφή όμως έχει επικρατήσει και όταν κάποιος έχει πρόβλημα με κατσαρίδες ή ποντίκια και λοιπά παράσιτα, ζητάει να γίνει απολύμανση στον χώρο του.

Απολύμανση Χώρων Από Εξειδικευμένο Συνεργείο

Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθούμε στον τρόπο που γίνεται η βασική εφαρμογή Απολύμανσης είτε πρόκειται για εταιρικούς είτε για οικιακούς πελάτες. Η διαδικασία που θα περιγραφεί αποτελεί ουσιαστικά ένα παράδειγμα της σειράς των εργασιών που ακολουθούνται σε ένα χώρο που πρόκειται να γίνει η εφαρμογή. Η περιγραφή φυσικά αλλάζει από περιοχή σε περιοχή ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες, τα παράσιτα που καλούμαστε να καταπολεμήσουμε και τη συμφωνία που έχουμε με τον πελάτη μας. Οι εργασίες απολύμανσης ποικίλλουν ακόμα ανάλογα με το είδος του χώρου (πολυκατοικία, κτίριο γραφείων, νοσοκομείο, ξενοδοχείο, αποθήκη-logistics, βιομηχανικός χώρος, χώρος παρασκευής τροφίμων κ.α.), την αρχιτεκτονική και τα υλικά κατασκευής του κτηρίου, την χρήση του κλπ. Ποικίλλουν επίσης, όσον αφορά τη συχνότητα των εφαρμογών (εφάπαξ εργασία ή επαναληπτική εφαρμογή ανά προκαθορισμένο διάστημα) και αν έχουν προσανατολισμό στην καταπολέμηση τρωκτικών ή συγκεκριμένου είδους εντόμων.

Για τους ανωτέρω λόγους, η παρούσα διαδικασία, στοχεύει στο να καλύψει απλά τα γενικά διαδικαστικά βήματα. Αυτά τα οποία πρέπει να ακολουθήσει το συνεργείο, ώστε να ολοκληρωθεί η εργασία απολύμανσης αποτελεσματικά, σύντομα και με πλήρη ασφάλεια. Τόσο για το προσωπικό της εταιρείας όσο και για τα άτομα τα οποία συχνάζουν ή προβλέπεται να πλησιάσουν στους υπό επέμβαση χώρους.

Προετοιμασία Της Εργασίας Απολύμανσης

Κατά την ημέρα εκτέλεσης της εργασίας Απολύμανσης  ο εκπαιδευμένος τεχνίτης ελέγχει, πριν ξεκινήσει, αν έχει μαζί του όλα τα απαραίτητα υλικά (φάρμακα, ψεκαστήρα, μεζούρες, Μέσα Ατομικής Προστασίας κλπ).

Φροντίζει να φτάσει στο χώρο του πελάτη λίγο πιο νωρίς από το ραντεβού ώστε να έχει χρόνο να συνεννοηθεί με τον πελάτη και να προετοιμάσει τα φάρμακα και τον χώρο.

Προετοιμασία Του Χώρου Για Απολύμανση

Επιθεωρείται ο χώρος και διαπιστώνεται ότι δεν υπάρχει κάποιο εμπόδιο και ότι έχουν απομακρυνθεί όλα τα άτομα που δεν έχουν σχέση με την εφαρμογή.

Επίσης ελέγχει για τυχόν εκτεθειμένα τρόφιμα και ρούχα, κατοικίδια κλπ.

Εφόσον απαιτείται, τοποθετούνται όπου χρειάζεται τα κατάλληλα μέτρα προστασίας και πινακίδες.

Προετοιμασία του Ψεκαστικού Υγρού Για Απολύμανση

Ο τεχνίτης κατά την προετοιμασία και εφαρμογή των φαρμάκων πρέπει να φοράει απαραίτητα τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.).

Ιδιαίτερα κατά την προετοιμασία του ψεκαστικού υγρού πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός γιατί χειρίζεται φάρμακα σε υψηλή συγκέντρωση.

Η διαδικασία που ακολουθεί είναι:

 • Γεμίζει τον ψεκαστήρα μέχρι το 1/3 του όγκου του με νερό.
 • Μετράει με την δοσομετρική μεζούρα την απαραίτητη ποσότητα φαρμάκου βάσει του Πίνακα Υλικών Απεντομώσεων – Μυοκτονιών που έχει μαζί του.
 • Γεμίζει τον ψεκαστήρα μέχρι τη στάθμη των 5 λίτρων.
 • Βιδώνει το κάλυμμα του ψεκαστήρα μέχρι να ασφαλίσει και ανεβάζει την πίεση του ψεκαστήρα στις 5 ατμόσφαιρες.

Εφαρμογή Απεντόμωσης

Εδώ θα σας περιγράψω τα βήματα που ακολουθούνται για να πραγματοποιηθούν οι εργασίες Απολύμανσης σε ένα χώρο. Τα βήματα είναι ενδεικτικά και τονίζω πως δεν ακολουθούνται σε όλους τους χώρους οι ίδιες τεχνικές αφού ο κάθε χώρος είναι μοναδικός και έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες:

Απεντόμωση – τεχνίτης
 • Ο τεχνίτης ξεκινάει τον ψεκασμό, ψεκάζοντας από πάνω προς τα κάτω και από μέσα προς τα έξω. Συνεχίζει προχωρώντας προς τα πίσω αργά και προσεκτικά, ώστε να μη μείνουν σημεία αψέκαστα.
 • Ο τεχνίτης ψεκάζει με προσοχή τα εντομοκτόνα στις επιφάνειες που βαδίζουν και κάθονται τα έρποντος τύπου έντομα (κατσαρίδες, μυρμήγκια, ψύλλοι κλπ.). Μέσα σε λίγες ώρες από τον ψεκασμό, σκοτώνονται όλα τα υπάρχοντα έντομα, ενώ το φάρμακο παραμένει δραστικό για εβδομάδες, με αποτέλεσμα τα νεοεκολλαπτόμενα έντομα καθώς και έντομα που τυχόν εισέλθουν στο κτίριο να σκοτώνονται σε μερικές ώρες.
 • Ο τεχνίτης μπορεί να ψεκάζει με κατάλληλο εντομοκτόνο στις εστίες αναπαραγωγής των ιπταμένων εντόμων (σκουπίδια ή λύματα για τις μύγες, στάσιμα νερά ή πολύ υγρά σημεία για κουνούπια κλπ.) εφόσον υπάρχουν στον χώρο ευθύνης του. Για την καταπολέμηση των ιπταμένων εντόμων των οποίων οι εστίες αναπαραγωγής είναι έξω από τον χώρο ευθύνης του χρησιμοποιεί τις μηχανές σύλληψης ιπταμένων εντόμων, στις οποίες θα αναφερθούμε σε επόμενο άρθρο αναλυτικά.
Απεντόμωση – Χώροι
 • Στους χώρους των γραφείων, ψεκάζονται τα δωμάτια περιμετρικά στο σημείο της ένωσης του τοίχου με το δάπεδο (σοβατεπί). Ψεκάζονται με χαμηλή πίεση, δημιουργώντας μια στενή λωρίδα εντομοκτόνου και προσέχοντας μην λερωθεί ο τοίχος ή τα έπιπλα που υπάρχουν τοποθετημένα περιμετρικά του γραφείου.
 • Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στα σημεία εισόδου των εντόμων όπως πόρτες, παράθυρα, πύλες φορτοεκφόρτωσης, είσοδοι – έξοδοι γκαράζ κλπ.
 • Σε χώρους υγιεινής και κουζίνες, ψεκάζεται όλο το πάτωμα, προσέχοντας μη λερωθούν τα έπιπλα, σκεύη κ.ά. Γίνεται προσπάθεια εντοπισμού και ψεκασμού όλων των πιθανών εστιών και σημείων εισόδου εντόμων (φρεάτια κ.α.). Ιδιαίτερα στις κουζίνες γίνεται και τοποθέτηση ειδικού εντομοκτόνου σε μορφή τζελ, το οποίο τοποθετείται στους μεντεσέδες των ντουλαπιών.
 • Σε χώρους αποθηκών, υπογείων και πάρκινγκ ψεκάζονται οι τοίχοι μέχρι μεγαλύτερο ύψος και το δάπεδο σε μεγάλο βαθμό.
 • Ψεκάζονται όλα τα φρεάτια αποχέτευσης, σχάρες νερού και σιφώνια γιατί αποτελούν εστίες αναπαραγωγής των εντόμων οπουδήποτε και αν βρίσκονται στο κτήριο. Εξαιρούνται οι σχάρες απορροής υδάτων σε πισίνες καθώς και ο βιολογικός καθαρισμός εφόσον υπάρχουν στην περιοχή ευθύνης μας.
 • Σε εξωτερικούς χώρους, όταν έχει δυνατό αέρα ή βρέχει δε γίνεται ψεκασμός. Σε εσωτερικούς χώρους πρέπει να δίνεται προσοχή σε ρεύματα αέρα τα οποία επηρεάζουν την κατεύθυνση του ψεκαζόμενου υγρού.
 • Ο ψεκασμός πρέπει να είναι ελεγχόμενος και να γίνεται από χαμηλό ύψος (κοντινή απόσταση μεταξύ του ακροφύσιου του ψεκαστήρα και της ψεκαζόμενης επιφάνειας).
 • Σε καμία περίπτωση δεν ψεκάζουμε επάνω σε εμπορεύματα, έπιπλα, σταθμευμένα αυτοκίνητα, κατοικίδια κλπ.

Εφαρμογή Μυοκτονίας

Η Πρώτη Εφαρμογή Μυοκτονίας

Αυτή η εφαρμογή είναι πάντοτε πιο απαιτητική από τις μετέπειτα αφού στην πρώτη εφαρμογή θα πρέπει να εγκατασταθεί το δίκτυο της μυοκτονίας με τα σημεία ελέγχου όπως δολωματικούς σταθμούς, μηχανικές παγίδες σύλληψης multicatch, κόλλες και trapper.

 • Αν είναι η πρώτη εφαρμογή Μυοκτονίας που γίνεται στο χώρο του πελάτη ο τεχνίτης μαζί με τον υπεύθυνο επιστήμονα (Γεωπόνο, Υγιεινολόγο, Χημικό μηχανικό κλπ.) επιθεωρεί το χώρο και ελέγχει για σημάδια εμφάνισης τρωκτικών. Συγχρόνως καταγράφει το χώρο και φτιάχνει ένα πρόχειρο σχέδιο (κάτοψη) πάνω στο οποίο θα σημειώσει τις θέσεις δόλωσης. Στα σημεία που θα επιλεγούν ως θέσεις δόλωσης τοποθετείται το ειδικό ταμπελάκι που αναγράφει όλα όσα ο Νόμος ορίζει καθώς και τον αύξοντα αριθμό του σημείου ελέγχου (control point).
 • Για τις θέσεις δόλωσης στο εσωτερικό των κτιρίων, το ποντικοφάρμακο τοποθετείται σε χάρτινους ή πλαστικούς δολωματικούς σταθμούς (ανάλογα με τον χώρο εφαρμογής). Ενώ στον εξωτερικό χώρο το ποντικοφάρμακο τοποθετείται μόνο σε πλαστικούς δολωματικούς σταθμούς με ειδικό κλειδί ασφαλείας.
 • Σε κοινόχρηστους χώρους τα δολώματα τοποθετούνται πάντα σε ειδικές συσκευές. Αυτές είναι οι Δολωματικοί σταθμοί μυοκτονίας, ώστε να είναι ασφαλή για ανθρώπους και ζώα αλλά και για να προστατεύονται από νερά, ηλιακή ακτινοβολία, σκόνες κλπ.
 • Στους επαγγελματικούς χώρους το ποντικοφάρμακο τοποθετείται στο Υπόγειο, τα πάρκινγκ, τους Μηχανολογικούς χώρους, στις αποθήκες, τα αρχεία κλπ.
 • Στις πολυκατοικίες το ποντικοφάρμακο τοποθετείται μόνο σε κοινόχρηστους χώρους που κλειδώνουν, όπως είναι το Μηχανοστάσιο.
 • Στους εξωτερικούς χώρους, οι δολωματικοί σταθμοί τοποθετούνται σε δύο ζώνες: μία κατά μήκος της περίφραξης και μία δεύτερη γύρω από το κτίριο. Προτιμούνται προστατευμένες θέσεις και γωνίες, αλλά και σημεία όπου έχει παρατηρηθεί δραστηριότητα ποντικιών. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται δεξιά και αριστερά από πύλες φορτοεκφόρτωσης και άλλα πιθανά σημεία εισόδου τρωκτικών στο κτήριο. Η τοποθέτηση νέων δολωματικών σταθμών γίνεται πάντα με την καθοδήγηση του υπεύθυνου επιστήμονα. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στους εξωτερικούς χώρους ώστε να γίνεται η καταπολέμηση πριν καν επιχειρήσουν τα ποντίκια να μπουν στο κτήριο.
Ποντικοφάρμακα

Τα ποντικοφάρμακα είναι μίας λήψης. Αρκεί και μία μόνο ‘’δοκιμή’’ για να πάρει το τρωκτικό την θανατηφόρο δόση. Ο  θάνατος έρχεται στον ύπνο, στην φωλιά του μετά από δύο – τρείς μέρες και το πτώμα αποξηραίνεται χωρίς να μυρίζει.

Κατά για την τοποθέτηση του ποντικοφάρμακου, ισχύουν τα παρακάτω γενικά κριτήρια:

Α) Το φάρμακο τοποθετείται ομοιόμορφα στο χώρο, σε σημεία εμφανή και εύκολα προσβάσιμα, ώστε να διευκολυνθούν οι επόμενες επεμβάσεις.

Β) Ποτέ δεν αφήνουμε ποντικοφάρμακο εκτεθειμένο. Το ποντικοφάρμακο στους εξωτερικούς χώρους τοποθετείται μόνο μέσα σε Δολωματικούς Σταθμούς. Στους εσωτερικούς χώρους τοποθετείται ή σε πλαστικούς ή σε χάρτινους Δολωματικούς Σταθμούς ανάλογα με τη συμφωνία που έχει γίνει με τον πελάτη. Ανάλογα με την φύση του χώρου μπορεί να χρησιμοποιηθούν και άλλες θήκες μυοκτονίας (multicatch, trappers κλπ). διαβάστε περισσότερα στο άρθρο μας για την μυοκτονία.

Επαναληπτική εφαρμογή Μυοκτονίας

Σε κάθε επόμενη εφαρμογή, ο Τεχνίτης πρέπει να έχει μαζί του αντίγραφο από το τελευταίο Σχέδιο Τοποθέτησης των Ποντικοφάρμακων.

Αναζητεί τους Δολωματικούς Σταθμούς σύμφωνα με το Σχέδιο. Καταγράφει την κατάσταση του φαρμάκου και το ποσοστό κατανάλωσης δολώματος σε έναν πίνακα και αντικαθιστά το παλιό φάρμακο με νέο. Τα παλιά ποντικοφάρμακα καθώς και τους παλιούς χάρτινους Δολωματικούς Σταθμούς τα βάζει σε πλαστική σακούλα απορριμμάτων.

Αν για κάποιο λόγο γίνει αλλαγή της θέσης του Δολωματικού Σταθμού αυτή καταγράφεται επάνω στο σχέδιο.

Αν υπάρχουν χαμένοι ή κατεστραμμένοι δολωματικοί σταθμοί ο τεχνίτης ενημερώνει τον γεωπόνο, ο οποίος αποφασίζει για την αντικατάστασή τους, έπειτα από σχετική πρόταση  στον πελάτη.

Πιστοποιητικό Απολύμανης

Πάντα μετά το τέλος της εργασιας απολύμανσης ακολουθείται μία διαδικασία που επιβάλλεται από τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας στις απολυμάνσεις:

 • Συλλέγονται όλες οι σακούλες απορριμμάτων. Κλείνουν καλά και τοποθετούνται μέσα σε κάδο απορριμμάτων ώστε να οδηγηθούν σε καταστροφή από εξειδικευμένη εταιρία ανακύκλωσης σύμφωνα με το σχετικό πρότυπο του ISO.
 • Ξεπλένονται τα χρησιμοποιημένα μέσα: γάντια, μάσκες κ.ά., ή φυλάσσονται σε πλαστικές σακούλες ώστε να πλυθούν σε άλλο κατάλληλο χώρο, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος κατά τη μεταφορά τους.
 • Συλλέγονται τα εργαλεία, δοχεία, υλικά και προστατευτικά μέσα.
 • Συμπληρώνονται τα απαραίτητα Πιστοποιητικά Απολύμανσης Απεντόμωσης-Μυοκτονίας και τα αυτοκόλλητα τοποθετούνται σε σημεία που έχει υποδείξει κάποιος αρμόδιος στο χώρο. Αν υπάρχει φάκελος HACCP ενημερώνεται με τα απαραίτητα έγραφα (Πιστοποιητικά, αναφορές ελέγχου Α-Μ, αλλαγές στις κατόψεις και στα σημεία έλεγχου – control point κλπ)
 • Στη συνέχεια ο τεχνίτης παραδίδει στον υπεύθυνο γεωπόνο το σχέδιο με τις αλλαγές που έχει κάνει στις θέσεις δόλωσης (αν έχουν γίνει) και τον πίνακα με τα ευρήματα από την κατάσταση των ποντικοφάρμακων στους Δολωματικούς Σταθμούς.
 • Τα ποσοστά των καταναλώσεων αναφέρονται στον πελάτη (Report). Όλα τα ποσοτικά χαρακτηριστικά αναλύονται με στατιστικές μεθόδους, ώστε να αξιολογηθούν τα αποτελέσματα της μυοκτονίας. Έτσι βγαίνει ένα συμπέρασμα από την εφαρμογή με ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά.
 • Μετά την εκτέλεση των εργασιών παρέχεται επίσης πιστοποιητικό Απολύμανσης Απεντόμωσης Μυοκτονίας όπως ορίζει ο Νόμος του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας το οποίο και υπογράφει ο υπεύθυνος επιστήμονας.

Απολύμανση - πιστοποιητικο απολυμανσης

 

Επίλογος

Οι εργασίες Απολύμανσης πρέπει να γίνονται τις μέρες και ώρες που έχουν συμφωνηθεί από έμπειρο προσωπικό, παρουσία υπεύθυνου επιστήμονα της Trap. Ο οποίος θα υπογράφει και τα εκδιδόμενα πιστοποιητικά. Συνιστάται να επιλέγεται η μέρα και η ώρα της εβδομάδας όπου στον κάθε χώρο θα υπάρχει η μικρότερη δυνατή δραστηριότητα. Έτσι οι πραγματοποιούμενες εφαρμογές να είναι διακριτικές και να μην παρακωλύουν τις εν γένει λειτουργίες και υποχρεώσεις του χώρου. Παράλληλα, συνιστάται να παραμείνει το κτίριο όσο είναι δυνατόν περισσότερο χρόνο χωρίς να καθαριστεί και να χρησιμοποιηθεί.

Εάν έχετε προβλήματα με έντομα ή τρωκτικά και θέλετε επαγγελματική γνώμη ή βοήθεια οι συνεργάτες μου και εγώ θα χαρούμε πολύ να σας εξυπηρετήσουμε. Συμπληρώστε την φόρμα αίτησης συνεργασίας με τη Trap και θα έρθουμε στον χώρο σας, θα καταγράψουμε και θα σας δώσουμε εντελώς δωρεάν την τεχνική και οικονομική μας προσφορά προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας σε χωρίς καμία υποχρέωση από μέρους σας. Για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με το γραφείο μας καθημερινά 9:00 π.μ. – 5:00 μ.μ. στο τηλέφωνο 210 2134450.

Share
No Comments

Post a Comment